![]() |
#91 |
Raczkowanie
|
Dot.: Szef to ja - SUPER!!!
MADZIARKA -Święta racja
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 |
Raczkowanie
|
Ja też zrobiłam sobie świetną reklame do internetu ogłosiłam sie tylko jako dane teleadresowe np na zumi.pl bo na strone narazie mnie nie stać, ale i tak telefony juz miałam i nawet 2 klientów z innego miasta. Więc coś ten internet daje!!!
Co do tego kredytu to można zaciągnąć aż do miliona na nowo rozpoczetą działalność, nie trzeba wykazywać dochodów bo wiadomo nie każdy je na początku ma, niestety trzeba wyciągąć zaświadczenia o niezaleganiu w US i ZUS. Co opuźnia proces, potem jak już sie ma wszystko (podstawowe dokumenty) udajemy się do placówki tam spisujemy wniosek i robimy biznesplan pracownik banku pomaga mają juz gotowe pytania i tak dalej. Do 3 dni jest odpowiedz.Ja nie potrzebuje dużej sumy pracownik banku powiedzial ze raczej jest dosc duza szansa. A co najważniejsze można nie płacić rat aż do 6 miesięcy za to do reszty rat jest doliczane te raty których się nie płaciło, prawie się tego nie czuje ponieważ na małe części to rozbijają. Jeśli chodzi o nazwe banku to zapraszam na priv! Co do kursu BHP pierwszy raz o tym słysze ale zastanowiło mnie to i to z tą gasnicą musze się popytać żeby w razie czego mandatu nie płacić. ![]() Może ktoś wie więcej na ten temat?
[vichy]605835[/vichy] Najbardziej rozczarowane małżeństwem są zawsze te kobiety, które wyszły za mąż, by nie prawcować . ![]() Marlena Dietrich Edytowane przez Kropelka wody Czas edycji: 2010-02-06 o 13:02 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 |
Zadomowienie
|
![]() Moja sesja się zakończyła wczoraj , więc zaczynam aktyne przeszukiwanie sieci i ruszam z załatwianiem wszelkich formalności ![]() Zastanawiam się nad bankiem w jakim warto otworzyć firmowe konto . Może któraś z Was może jakieś polecić ? Pobieznie przejrzałam oferty niemal wszystkich banków i najciekawsze oferty ( i najtańsze ![]() * mBank ( konto rozliczeniowe + konto oszczędnościowe ) *Alior Bank * Pko SA *Multi Bank - MultiStarter Business Może któraś z Was ma w wyżej wymienionych bankach i podzieli się doświadczeniami? Zastanawiam się na co warto zwrócić uwagę przy wyborze odpowiedniego banku . Na pewno koszty prowadzenia rachunku , dostęp do internetowego konta i oplata za przelewy - co jeszcze? A co z kartą kredytową lub debetową ? Czym się różnią (bo dla mnie jakos nie ma różnicy ![]() Będe wdzięczna za wszelkie sugestie ![]()
![]() |
![]() |
#94 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 |
Raczkowanie
|
Ja mam konto w Getin Banku, ale tam drogie jest prowadzenie konta chcą 25zł na miesiąc ja niestety musiałam taki wybrać gdyż w moim mieście są tylko 4 banki i ten wydawał mi się korzystny.
Do tego założyłam konto bez opłat osobiste gdzie moge robić przelewy za darmo przez internet! Karta kredytowa jest kartą na której bank udziele pożyczki np. 1000zł i możesz robić nią zakupy itp, a karta debetowa to zwykła karta z bankomatu która dostajesz przy założeniu konta i wtedy jak masz stałe wpływy możesz ubiegać się o debet na koncie więc coś się tam różni. Myśle że dobrze pisze ale tak mi sie przynajmniej wydaje ![]()
![]() |
#96 |
Wtajemniczenie
|
Kropelka, czy żeby na zumi się ogłosić, to trzeba mieć konto na onecie? Bo kurde nie mogę się tam połapać...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 |
Zadomowienie
|
Dzięki dziewczyny
![]() ![]() Strasznie jestm podekscytowana tym wszystkim ![]() ![]() Co do reklamy to warto ogłaszać się wszędzie . Nawet dobrą sprawą jest założenie własnej stronki czy bloga , bo w takie miejsca chętniej się wchodzi . Ja np jak widzę jakąś firmę na pf to jeśli mają własną stronę od razu wydają się bardziej profesjonalni . Nie musi to byc jakaś mega strona , wystarczy kilka podstawowych informacji . Zmienna Kobieta - a ty nie myslałas o sklepie internetowym?
![]() |
![]() |
#98 |
Wtajemniczenie
|
Myślałam, mam nawet w PKD sprzedaż przez internet.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Teraz jest b.duzo promocji , że przez rok wszystko jest za darmo ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 |
Raczkowanie
|
Odnośnie konta bankowego to zwróć też uwagę na wpłaty na konto i "wpłatomaty", oraz ile kosztują przelewy do ZUS-u. Ja mam to samo konto co Madziarka.n i też jestem zadowolona.
W marcu będę brala udział w targach, żeby pokazać szerszemu gronu swoją firmę. I teraz szukam natchnienia jak się na tych tatrgach zaprezentować. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Teraz w większości banków , na kontach firmowych proponują bezpłatne przelewy doZus i US.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 |
Raczkowanie
|
W większości, ale... nie wszędzie- więc warto spojrzeć
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 |
Raczkowanie
|
Ja też mam przelewy ZUS i US za darmo, mam udogodnienia bo dużo płace za konto.
Na zumi żeby się zapisać to chyba musisz mieć konto email na onecie ja taki mam prywatny załuż sobie fikcyjne żebyś miała tylko adres email i hasło i się wpiszesz. AmericanGirl: Świetny pomysł z tym blogiem!! Nie pomyślałam o tym. Tylko mam obawy można się reklamować za pomocą bloga? Jest to legalne? Może zadaje głupie pytania, ale jednak nikt nie chce problemów.
![]() |
#104 |
Zadomowienie
|
nie wiem czy to legalne ale widziałam mnóstwo takich reklamowych blogów
![]() Co do konta to póki co zależy mi na jak najmniejszych opłatach . Te b. drogie od tych mniej czy darmowych nie wiele się różnią . Jak dla mnie mBank oferuje wszystko + konto oszczednosciowe i wszystko za darmo ![]() W poniedziałek jade do Urzedu Miasta po wpis do ewidencji ![]()
![]() |
![]() |
#105 |
Przyczajenie
|
cześć dziewczyny! nie wiem czy piszę w dobrym miejscu ale potrzebna mi pomoc. może zacznę od początku
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#106 |
Raczkowanie
|
Z chęcią też bym się dowiedziała na temat załozenia firmy internetowej ,może ma już ktoś takie doświadczenie ? jak to wygląda z płatnościami przez internet ,lub np wystaiwianie faktur ,czy potrzebna jest np kasa fiskalna podłączona do kompa ? dziś byłam w urzędzie pracy zapisać się na kurs ABC biznesu .Przeżyłam szok ,czeka sie do 4 miesięcy na ten kurs ,przynajmniej w Bydgoszczy . Jeszcze w między czasie zostanie zorganizowane spotkanie 3 godzinne z doradcami z Centrum Wspierania Samozatrudnienia .Oni mają omówić wszyskie sprawy związane z założeniem działalności ,mam nadzieję ,że dowiem się nieco więcej na ten temat .Narazie musze czekać aż zadzwonią .No to czekam .pozdrawiam
---------- Dopisano o 15:29 ---------- Poprzedni post napisano o 15:18 ---------- KROPELKA WODY -masz namiary na takie banki co dają do miliona złotych na rozpoczęcie działalności ? a jak mam pokazać zaswiadczenia z Zusu i Us o niezaleganiu skoro dopiero chce załozyć firmę i wziąśc na nią kredyt . Przyznaje ze jest to dla mnie troche nie zrozumiałe ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 |
Raczkowanie
|
Dora1974: Nazwy banku na forum nie podam zapraszam na priv
![]() Wiem, że są takie banki które nie dają kredytów na działalność. Sama się zdziwiłam kiedy dostałam ta ulotke i zadzwoniłam do nich powiedziala ze w moim przypadku musze pokazać ZUS i US bo działalność rozpoczęłam w grudniu, ale wiadomo jak ktoś dopiero zaczął do US i ZUS nie wyciąga napewno pisze oświadczenie ze niezalega. Masz racje są banki które dają kredyt po roku działalności, ale są również takie które dają po okresie pół roku i czasem nawet 3 miesięcy, np. karty kredytowe czy lodówke na raty. Ale znam takie banki które udzielają kredytu na działalność na oświadczenie gdzie nie trzeba wyciągać ZUS i US. Ale też niestety po jakimś okresie prowadzenia działalności. Z działalnością jest ciężko o kredyt. Wiem, że są też kredyty inwestycyjne dla firm itp. To, że macie kredyt na dom również jest ważne ponieważ bank liczy zdolność kredytową twojego męża tzn. jaką rate płaci a ile zarabia i czy stac go na następną. Jak wam idzie szefowe u mnie ruszyło coś wreszcie ![]()
![]() |
#108 |
Przyczajenie
|
to znowu ja, i pewnie piszę nie w tym miejscu - przepraszam.
jak myślicie są jakieś szanse na dostanie dofinansowania z UE na rozpoczęcie działalności jako sklep w sieci? tak się nakręciłam na własny biznesik, że spać po nocach nie mogę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 |
Przyczajenie
|
dzięki Zmienna Kobieto
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 |
Raczkowanie
|
Widze, że coraz więcej ludzi chce otworzyć sklep internetowy. Nigdy się tym nie interesowałam jestem ciekawa na czym to polega i jak to wyglada "za kulisami", jeśli ktoś ma ochote to proszę coś więcej napisać na temat tej działalności.
Pozdrawiam ![]()
![]() |
#112 |
Przyczajenie
|
mogę napisać tyle co wiem
![]() na początku trzeba nam ten sklep zrobić- jak masz dostęp do fachowych informatyków to oni mogą ci go zrobić- w sensie napisać oprogramowanie z grafiką, ale trzeba wtedy szukać innych potrzebnych elementów dzięki którym możesz zaistnieć. potrzebny ci serwer na którym zamieścisz sklep, musisz szukać domeny- adresu dla sklepu, samemu trzeba się pozycjonować w wyszukiwarkach czyli rozreklamować tak aby twój sklep po konkretnym słowie pojawiał się np na pierwszej stronie. ja jestem zielona (ba! to za mało powiedziane) w tej materii i dlatego zdecydowałam się po pierwsze na zakup gotowego w firmie która oferuje mi to wszystko, oczywiście za opłatą. taki prosty sklepik, bez wielu animacji i bajerów to koszt tak jak patrzyłam 2000 około. ale trzeba jeszcze opłacać całą resztę (tak zrozumiałam czytając). Może w ogóle źle to wszystko zrozumiałam, jednak jeszcze nie dzwoniłam do żadnej konkretnej firmy zajmującej się tym i pewnych wiadomości nie mam. ale tak to mniej więcej wygląda. CHYBA ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 |
Raczkowanie
|
kropelka - dzięki za obszerne informacje
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#114 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 |
Zadomowienie
|
Może któraś z Was będzie w stanie mi pomóc
![]() Nie wiem czy to ta późna pora czy poprostu jestem kompletnie tempa ale pomalutku się gubię ![]() Jak to jest z tym zusem ? Jako świeżo zaczynający , młody przedsiębiorca [ ![]() I teraz zamet wprowadzają składki na ubezpieczenie społeczne [ emerytalna , rentowna , wypadkowa ] - czy te 300zł , które wplacam do 10 każdego miesiąca to jest właśnie ta składka na ubezpieczenie społeczne ? Czy jeszcze dodatkowo musze je opłacić ? No i do tego opłacam dodatkowo jeszcze ubezpieczenie zdrowotne [ 9% od przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw , z czego 7,75% mogę odliczyć od podatku?] - wyszło by ok 200zł . Mam nadzieję , że ktoś zrozumiał o co mi chodzi ![]() Ogólnie rzecz biorąc : czy do zusu co miesiąc płacę tylko ok 300zł (i mam opłacone wszelkie ubezpieczenia) czy dodatkowo jeszcze coś muszę opłacać? I drugie moje pytanie dotyczy podatków ![]() Znalazłam taką informację :wpłaty w kolejnych miesiącach ustalamy jako różnicę między podatkiem należnym od dochodu wypracowanego od początku roku a sumą zaliczek wpłaconych w miesiącach poprzednich . Czyli np otwieram firmę w marcu i w marcu osiągam dochód przekraczający kwotę wolną od podatku np 6000 zł . Załóżmy , że wybrałam podatek liniowy - 19% . 6000x19% = 1140zł <-- kwota zalicznki podatku jaki muszę zapłacić W kolejnym miesiącu również osiągnęłam taki dochód. To co w następnym miesiącu 1140-1140 =0zł <---zaliczka na podatek? w kolejnym (3) miesiącu również będe miała taki dochód czyli: 1140+1140-1140 =1140 <-- i taka zaplacę zaliczkę ?? Chore.. Mam nadzieję , że ktoś przeczyta te moje wypociny i chociaż troszkę mnie naprowadzi .
![]() |
![]() |
#116 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
No to już staram ci wytłumaczyć. ![]() Przede wszystkim musisz złożyć do zusu deklarację, że wybierasz tzw. mały ZUS. A teraz tak: Obecnie podstawą wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne jest kwota 395,10 zł. Składki emerytalne to 19,52% tej kwoty czyli 395,10 x 19,52% = 77,12 zł. Składki rentowe to 6% tej kwoty czyli 395,10 x 6% = 23,71 zł. Składki chorobowe to 2,45% tej kwoty czyli 395,10 x 2,45% = 9,68 zł Składki wypadkowe to 1,67% tej kwoty czyli 395,10 x 1,67% = 6,60 zł Podsumowując suma składek na ubezpieczenia społeczne to 117,11 zł. Jeżeli chodzi o ubezpieczenie zdrowotne to podstawą wymiaru składek jest suma 2592,46 zł. Składka zdrowotna to 9% tej kwoty czyli 2592,46 x 9% = 233,32 zł. Ogólna kwota jaką musisz wpłacić do zusu to 350,43 zł. Jednakże składki na ubezpieczenie społeczne wpłacasz na jednym druczku do wpłat, na ubezpieczenie zdrowotne na osobnym. Do tego przed zapłatą składek wypełniasz deklarację ZUS DRA, w której w odpowiednich miejscach wpisujesz kwoty, które ci wyliczyłam. Mam nadzieję, że ci pomogłam. ![]() ![]() Niestety, ale w podatkach ci nie pomogę, bo też jestem zielona. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#118 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 |
Raczkowanie
|
Oj dawno tu nie zaglądałam
![]() Myśle właśnie nad rozszerzeniem mojej działalności o agencje turystyczną jeśli dobrze się wyraziłam chodzi o pośrednictwo w turystyce czyli werbowanie klientów i wprowadzanie do systemu żeby polecić jak najlepszą ofertę wyjazdu. Może zajmuje się ktoś tego typu działalnością?? Prosze napisać czy jest z tego jakiś zysk?!
![]() |
#120 |
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny,
jestem tu nowa i mam nadzieję , że przyjmiecie mnie do swojego grona. Byłam się dzisiaj orientować a up o dotację i przyznam , że muszę sie głęboko zastanowić. Musiałabym się zwolnić z dotychczasowej pracy , która nie powiem daje mi satysfakcję (jestem lektorem języka angielskiego) ale daje mi małe pieniądzę. Jestem w trakcie studiów (2 rok) i nie powiem, że nadal bym chciała zajmować się uczeniem. Tylko moje pytanie jest takie czy mogłabym np. udzielać korepetycji w ramach mojej działalności nie posiadając pełnego wykształcenia tylko w trakcie? Mogłabym pracować w szkole państwowej ponieważ po skończeniu 1 roku studiów mam do tego prawo. Czy może któraś z Was wie coś na ten temat??Pozdrawiam i przepraszam za rozpisanie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:33.