![]() |
#1411 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Ciaza i porod w UK
Mam jedno z zupelnie nnej beczki pytanko:
Dziewczyny uzywa ktoras z Was facebooka i gra w FarmVille moze? Kurcze na tym macierzynskim na glowe dostaje..a na farmVille potrzebuje wiecej siasiadow, jak ktoras ma niech sie odezwie ![]() ---------- Dopisano o 14:01 ---------- Poprzedni post napisano o 13:55 ---------- Cytat:
Wlasnie slyszalam, ze najwazniejsze to regularne czynnosci i Dziecko sie powoli przyzwyczaja, sciagnelam sobie 2 ksiazki `kazde niemowle moze nauczyc sie spac` i `usnij wreszcie`.. w ktorych to wlasnie jest glowna zasada i wazne tez aby Dziecko nie spalo z Rodzicami w lozku bo ponoc tragedia potem z przeniesieniem takiego Malca do wlasnego lozeczka. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1412 |
Zakorzenienie
|
Kasiowa ściągnij sobie jeszcze "Język niemowląt" Tracy Hogg (mogę ci podesłać na maila). Ja jestem na Facebooku,nie gram co prawda w Farm Ville,ale chyba tam jesyem zarejestrowana,bo jak byłam w ciązy to bawiłam się w te,wszystkie gierki. Wysyłam ci namiary na priv.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1413 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Tez tak slyszalam. Poza tym balabym sie spac z maluchem w jednym lozku - ja sie non-stop przewracam, a TZ to czasem mnie nie zauwaza, co dopiero takiego malego robaczka w beciku...
Tu jestem- w mrokach ziemi i jestem- tam jeszcze. W szumie gwiazd, gdzie niecały w mgle bożej się mieszczę, Gdzie powietrze, drżąc ustnie, sny mówi i gra mi, I jestem jeszcze dalej poza tymi snami. (...)I trwam, niby modlitwa, poza swa żałoba, Ta, co spełnić się nie chce, bo woli być sobą. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1414 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 15:32 ---------- Poprzedni post napisano o 15:26 ---------- Cytat:
![]() ![]() a odnosnie Malenstwa w lozku Rodzicow to tez sie z Toba zgadzam, choc slyszalam, ze wiele osob tak robi i spi razem w lozku, potem ciezko przelozyc do lozeczka. Ja sie biore za ten `jezyk niemowlat` moze przy tych regulach i zasadach choc troszke powoli sie uda przystosowac Malego Czlowieczka. Rozmawialam ostatnio ze znajoma i jej Syn spi normalnie dopiero od 3.5roku zycia, bo ona stwierdzila, ze byla za slaba, jak on zaczynal plakac i dlatego zawsze go brala na rece albo spala z nim.. ---------- Dopisano o 15:37 ---------- Poprzedni post napisano o 15:32 ---------- Ursull wyslalam Ci zaproszenie. Jaka ta Mala Twoja sliczna ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1415 |
Raczkowanie
|
A czy ja również mogłabym dostać tą książke na maila?
#1416 |
Zakorzenienie
|
Zaopatrzyłam się w magnez + wapno (w Bootsie), tylko mam pytanie: mam to brać po jedzeniu czy wszystko jedno, bo nic o tym nie jest napisane?
|
![]() ![]() |
![]() |
#1417 | |
Zakorzenienie
|
pewnie,podaj maila to ci prześlę
![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 15:30 ---------- Poprzedni post napisano o 15:27 ---------- Kasiowa mam cię już na FB ![]() ![]() ![]() Jak już mały będzie na świecie to nie będziesz miała czasu na głupie gry na fb ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1418 |
Raczkowanie
|
Kasiowa, tego, że masz konkretny wyznaczony termin to Ci naprawdę zazdroszczę
![]() Żeby Cię wspomóc na facebooku to musiałabym grac w tę grę równiez? |
![]() ![]() |
![]() |
#1419 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
Zazwyczaj jest napisne, zeby brac w trakcie glownego posilku, ---------- Dopisano o 19:13 ---------- Poprzedni post napisano o 19:11 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 19:17 ---------- Poprzedni post napisano o 19:13 ---------- Cytat:
Indiria nie przejmuj sie, pewnie u Ciebie rodzenie to kwestia dni albo i godzin, ale wiem o czym mowisz ja mam 37tc a ciezko mi z brzuchem to co dopiero Ty masz powiedziec jak juz prawie masz 40tc. Odnosnie facebooka to nie, nie musisz w to grac ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#1420 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Wszystkie witaminy najlepiej brać po obiedzie bo część witamin jest rozpuszczalna w wodzie a część w tłuszczach i wtedy najlepiej się wchłaniają |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1421 |
Zadomowienie
|
![]() Kurcze, dziewczyny, jak ja Wam zazdroszcze, ze jestescie tuz przed "rozpakowaniem"... Tez bym tak chciala...!
Tu jestem- w mrokach ziemi i jestem- tam jeszcze. W szumie gwiazd, gdzie niecały w mgle bożej się mieszczę, Gdzie powietrze, drżąc ustnie, sny mówi i gra mi, I jestem jeszcze dalej poza tymi snami. (...)I trwam, niby modlitwa, poza swa żałoba, Ta, co spełnić się nie chce, bo woli być sobą. |
![]() ![]() |
![]() |
#1422 |
Rozeznanie
|
Proszę, czy możecie mi wytłumaczyć jak u was wygląda twardnienie brzucha i stawianie się macicy?
Kasiowa napisała, że brzuch sie robi jak jeden wielki arbuz, maksymalnie sztywnieje, ale jak długo to trwa? Ja mam wrażenie, że mój brzuch był i jest zawsze twardy, tzn. taki napięty, no, bo przecież dziecko rośnie i skóra się napina. Jak lekko się zegnę lub usiądę to wtedy robi się taki bardziej miękki.
#1423 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 22:21 ---------- Poprzedni post napisano o 22:14 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1424 |
Zakorzenienie
|
Dobry wieczór,
A ja już poprałam wszystko do 3miesiaca i leży poskałdane w łózeczku i przykryte praścieradłem. Maz skonczył składać meble dla starszej to moze w weekend zajmie się malowaniem mebli dla młodszej.Mam nadzieje, ze po świętach już pokój będzie gotowy z wszystkimi szczegółami. Wózek mam zamiar w maju rozpakowac aby sie wywietrzył. Wczoraj koleżanka do mnie zawitała i jak pojechała to już spac poszłam.Dziś ten pokój organizowałam i tak zleciało. Właśnie wszamałam 5 michałków i mała szaleje. Zaraz ide spać. Diari ja dziś specjalnie liczyłam ile taki skurcz potrafi trwać.Dosć, ze było ich z 7 na godzinę (nie zawsze) to potrafiły trwać 30 sekund.No i tak jak piszesz muszę stanąć lub usiasc to przechodzi. Nawet w nocy mnie potrawi zbudzić taki skurcz ![]() Biorę nospe 2 razy dziennie.Może przejdzie. |
![]() ![]() |
![]() |
#1425 |
Rozeznanie
|
Ja może trochę niezrozumiale napisałam. Chodziło mi o to, ze jak usiądę lub się zegnę to brzuch jest wtedy bardziej miękki, ale nie wtedy, kiedy czuję, że twardnieje, bo ja nawet nie wiem czy mi brzuch twardnieje, tylko w każdej chwili.
Chyba jakiś taki spadek formy mam i może za bardzo schizuję, ale boję się, że w porę nie zorientuję się, że mam skurcze i coś jest nie tak i będzie za późno.
#1426 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1427 |
Rozeznanie
|
Jak będę w 9 miesiącu to wtedy spoko mogą być
![]()
#1428 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1429 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny, Wy piszecie o tym, bo to juz tuz tuz, a dla mnie tak dalekie bo mi nawet brzuch jeszcze nie urosl
![]() Jeszcze nic nie ogladam, zadnych ubranek itd. az sie boje zaczac, hehe. A dzis w pracy moj menager zapytany przeze mnie, dlaczego mam niewyplacone za wizytye u midwife 2,5 godziny, najpierw sie troche zakrecil (bo zapomnial przekazac) a za chwile stwierdzil, ze mi mowil, ze taak, beda mi placic mternity leave, ale raczej nie wizyty u lekarza. ze oni moga mi udostepnic czas na te wizyty ale nie ze zaplacic za nie. Heee?? zaskoczyl mnie bardzo, bo mam kontrakt od ponad 2 lat i racezj laksi mi nikt nie robi, jesli mi nie placi za czas kiedy "udostepni" mi wysjcie z pracy na wizyte u lekarza, nieplatna..... Troche mnie to wkurzylo, ale obiecal sie dopytac. Mam nadzieje, ze mnie nie wykiwaja. |
![]() ![]() |
![]() |
#1430 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dzień dobry tak w ogóle i miłego dnia życzę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1431 |
Raczkowanie
|
No tak nie powinno byc, moze przeczytaj umowe co tam jest napisane.
Umnie od poczatku mialam praktycznie powiedziane, ze jezlei musze isc do lekarza czy midwife to musze tylko wczesniej powiedziec i tyle, niedoswiadczona na poczatku chcialam wziasc urlop sobie na caly dzien w ktory mialam skan, to do mnie odrazu zadzwonila Babka z kadr, ze nie musze na te wyjscia brac jakiegokolwiek holidaya, kurcze mialam gdzies na biurowym komputerze papiery od babki z kadr, w ktorych bylo napisane, ze masz prawo do wyjscia w sprawach dot. ciazy i jestem pewna, ze tak samo jak z macierzynskim itp placa Ci normalnie i nie zabieraja zadnych godzin. |
![]() ![]() |
![]() |
#1432 |
Rozeznanie
|
Pracodawca musi zapłacić, jeśli idzie się na wizytę w godzinach pracy
Tu jest to napisane http://www.direct.gov.uk/en/Parents/...ts/DG_10026556 ---------- Dopisano o 07:28 ---------- Poprzedni post napisano o 07:25 ---------- Ursull to chyba wszystko z niewyspania. Ostatnio coś nie mogę spać. Ledwo widzę na oczy, jestem rozdrażniona i mam jakieś czarne myśli. Mam nadzieję, że to chwilowe.
#1433 |
Raczkowanie
|
a pozatym tak mysle wciaz o tym i z kim rozmawialyscie o tym ze swoim menagerem??Bo nastepnym razem powiedzcie, ze pojdziecie do kadr sie upewnic i sie zpaytajcie, czesto wiele osob nie ma o tym zielonego pojecia, tutaj kobieta w ciazy jest bardzo chroniona , jak bys zaczela z nimi wojne to by biedni byli. Zobaczcie to o ciezarnej prawach dot. pracy i co pracodawca musi:
http://www.berr.gov.uk/files/file34285.pdf Time off for antenatal care All pregnant employees, however long they have been in their jobs, are entitled to reasonable time off work for antenatal care. Any time off must be paid at your normal rate of pay. It is unlawful for your employer to refuse to give you reasonable time off for ante-natal care or to pay you at your normal rate of pay. Your employer can ask for evidence of antenatal appointments from the second appointment onwards. If asked you should show your employer a medical certificate showing you're pregnant and an appointment card or some other written evidence of your appointment. |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1434 |
Zakorzenienie
|
Ja mam taki dziwny system pracy-tzn. pracuję pięć dni w tygodniu, ale te dwa wolne to różnie wypadają (np. jutro mam wolne i idziemy na car boot sale
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1435 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Diari mam nadzieje, ze Ci sie poprawi samopoczucie, ja wiem, ze najgorsze jak jeszcze bardziej sie samemu nakreca i potem stresuje. Wszystko bedzie dobrze nie martw sie, a jak masz watpliwosci to jedz do szpitala czy lekarza wkoncu za cos sie placi. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1436 |
Rozeznanie
|
Czy przez całą ciążę bierzecie kwas foliowy? czy wystarczy brać przed ciążą i potem do trzeciego miesiąca?
#1437 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1438 |
Zakorzenienie
|
Cześć kobitki
Ja miałam też nieciekawy przypadek,gdy byłam w ciąży. Gdy powiedziałam managerowi,ze mam spotkanie z midwife tego i tego dnia,to on do mnie,żebym urlop na ten dzień wzięła. Pecha miał,bo byłam juz przygotowana i obcykana z moimi prawami,więc szybko mu przypomniałam,że firma musi mi zapłacić za wszystkie spotkania, za szkołę rodzenia,basen itp, tak jak bym była w pracy. Wkurzony poleciał do head office. Po powrocie,z gniewem w oczach,przyznał mi rację. Na tym skończyły się moje problemy z managmentem. Za to miałam nieciekawy przypadek z innym managerem. To była zima,nieodśniezyli drogi,poslizgnęłam sie i upadłam na plecy. Byłam wtedy w 6mc. Po dwóch godzinach pracy poszłam do managera on duty i mówię mu,że upadłam i że bardzo źle się czuje,więc chcę jechać do domu. Ponieważ pracuję w farm shopie na serwisie na M6,więc do pracy dowozi nas bus. Mój manager stwierdził,że ni epuści mnie do domu,bo nie ma transportu ![]() ![]() Kasiowa ma rację,kobieta w ciąży ma ogromne prawa i jest bardzo chroniona. Diari to napewno zmęczeni,próbuj odpoczywać ile się da i będzie lepiej ![]() thebestme już wysyłam ![]() Edytowane przez ursull Czas edycji: 2010-03-20 o 10:54 |
![]() ![]() |
![]() |
#1439 |
Raczkowanie
|
Ja nadal w dwupaku. I powiem Wam, że końcówka jest straszniejsza niz się spodziewałam, spanie jest dla mnie karą, po prostu boję się nocy, bo budzę się zawsze kilka razy z takim bólem brzucha, że nie da się tego z niczym porównac. Polecam zaopatrzyc się w te długie poduszki pod brzuch, ja upycham tam kołdrę, ale na przyszłą ciąże napewno kupię taką poduszkę.
Za wizyty u midwife pracodawca powinien normalnie zapłacic, w praktyce bywa niestety różnie, bo wygodniej jest powołac się na brak znajomosci przepisów. Co do witaminek i kwasu foliowego przepiszę fragment z kwietniowego M jak Mama: "Jeśli kobieta dobrze się czuje i ma prawidłowe wyniki morfologii krwi, podawanie witamin w pierwszym trymestrze nie jest konieczne, wystarczy kwas foliowy. Dopiero gdy wyniki są słabe, lekarz może zalecic witaminy, ale podstawą jest zawsze pełnowartościowa dieta. A kiedy badania krwi wskazują np. zaniżony poziom żelaza, lepiej dostarczac je w preparatach żelaza, a nie w multiwitaminach. Takie wieloskładnikowe preparaty mogą bowiem powodowac uczulenie i co gorsza, nie wiadomo, który składnik jest alergenem. I jeszcze jedno; ostatnio rodzą się bardzo duże dzieci. Istnieje podejrzenie, że może to byc spowodowane nadmierną suplementacją witamin u kobiet w ciąży". To wypowiedź specjalisty ginekologa położnika z Centrum Medycznego w Warszawie. Czyli nie potwierdzone badaniami, ale moze byc coś na rzeczy. Diari, twardnienie brzucha jest naprawdę bardzo bolesne i uciążliwe, nie mogę to do niczego przyrównac, ale jeśli brzuch zacznie twardniec, to będziesz wiedziała, że to to. Cała powłoka robi się napięta jak kamień i boli, czasem ponad pępkiem, gorzej jest gdy napina się na dole. Edytowane przez indiria Czas edycji: 2010-03-20 o 12:14 |
![]() ![]() |
![]() |
#1440 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:17.