![]() |
#271 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Co kupujecie w "mazidłach"? Cz.II
Planuje zakupy z mazideł w niedługim czasie,właśnie robię listę.
Chciałabym umerdać balsam do ciała z mocznikiem,w bardzo wysokim stężeniu. Tak 30 % to minimum. Używam Pilarexu i Emolium na przesuszone miejsca-(kolana,łokcie,stopy),ale marzy mi sie taki całkiem naturalny. Nie wiem co kupić,aby dobrze ze sobą współgrało.Może znacie jakieś gotowe ,,przepisy''? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#272 |
Raczkowanie
|
Dostałam dzisiaj przesyłkę z mazideł a w niej jako próbkę kompleks silikonowy. Tak się zastanawiam, do czego go można użyc/dodać? Coś, co by mogło pójść jako baza. W przepisach mazideł do kompleksu są jakieś sera antyoksy, ale niestety brakuje mi pozostałych składników. Więc jak go wykorzystać?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#273 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#274 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#275 |
Zadomowienie
|
Jak masz kwas hialuronowy to możesz po prostu zmieszać kompleks silikonowy (stężenie do 50%) oraz hialuronowy (nawet do 100%) i uzupełnić czym tam chcesz - pantenolem, alantoiną itd.
![]() |
#276 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#277 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I jak efekty , widzisz jakąś różnice , chociaż tam pisze że dopiero po dwoch miesiącach coś bedzie widać . Dziewczyny mam takie ogolne pytanie do Was : Czy ma mazidłach mozna usunąć własną opinie o produkcie ??? pare dni temu była jeszcze opinia o Vitasourse i dzisiaj jej nie ma ![]() nie wiem czy mam zwidy , czy ktoś ją usunął , a jeśli tak to kto ![]() .Opinia była pozytywna , ale kobieta stosowała inaczej Vitasourse , więc tym bardziej nie wiem dlaczego ta opinia zniknęła ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#278 |
Zadomowienie
|
Na pewno skóra zaraz po użyciu jest super gładka i przyjemna, makijaż lepiej się trzyma, czy jakieś działanie super ekstra to za wcześnie (używam dopiero dwa tyg.).
![]() |
#279 |
Raczkowanie
|
![]()
Hej dziewczyny! Przy okazji innych zakupów na Mazidłach zamówiłam sobie ekstrakt z pomarańczy. Ale w sumie nie wiem co mogłabym z nim zrobić
![]()
![]() |
#280 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: ekstrakt z pomarańczy
Cytat:
![]() Pozdrawiam ![]()
![]() |
![]() |
#281 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#282 |
Zakorzenienie
|
Witam
![]() Czy można prosić o poradę dotyczącą proporcji? ![]() Otóż robię psikadło do włosów z takich skladników. Woda 91% - 45,5ml Keratyna 5% - 2,5ml Jedwab 2% 1ml Mleczko owsiane 2% 1ml Mam problem z wymierzeniem tych 2,5 ml oraz 1 ml. Strzykawka nie zmieści mi się do pojemniczka. Czy jesteście w stanie mi powiedzieć ile to kropli?
![]() |
![]() |
#283 |
Rozeznanie
|
Możesz wyciągnąć tłoczek, zatkać strzykawkę od dołu np palcem i wlewać po kropelce od góry.
Możesz też sprawdzić w jakimkolwiek przepisie ile to kropli. Co prawda tam są zwykle na 30ml i procenty też są różne ale zawsze idzie policzyć ile kropli to 1ml. O ile nic mi się nie pomieszało powinno to być około 25 kropli. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#284 |
Zakorzenienie
|
No własnie mam problem w przeliczeniu ml na g.
Każdy przepis podaje ilość g, a ja mam ten przepis w ml. Np. z mazideł keratyna 0,5 gram to 10 kropli Tylko gram ile to ml? ![]()
![]() |
![]() |
#285 |
Raczkowanie
|
Magdzia94 ten problem to czysta matma
![]() Nie wiem czy chodzi o keratynę, ale podam na jej przykładzie. Na mazidłach masz podany ciężar właściwy keratyny: 1.07g/ml i teraz lecisz: 1.07g/ml * x ml = 1g po przeliczeniu wychodzi x ml = 0.93ml czyli prawie 1ml ![]() ogólny szybki wzór na przeliczanie ml z gramów to: xml = (waga w gramach)/(ciężar właściwy) a na przeliczanie z ml na gramy to: xg = (ciężar właściwy)*(objętość w ml) Ja częściej korzystam z tego drugiego, ponieważ kupiłam wagę na allegro ![]() ![]() Edytowane przez eiko Czas edycji: 2010-04-01 o 23:20 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#286 |
Zakorzenienie
|
Właśnie nie cierpię zamiany jednostek na matmie
![]() Czyli dobrze wyliczyłam? Na przykładzie keratyny. Że do mojego przepisy będzie potrzebne 54 krople? Bo coś dużo wyszło. Te 2,5 ml wyszło mi 2,7g, a 2,7 g wyliczone na podstawie proporcji daje mi 54 krople.? ![]()
![]() |
![]() |
#287 |
Raczkowanie
|
Bardzo dobrze wyliczyłaś
![]() Można to też wyliczyć na podstawie takiej proporcji: 0.93ml - 20 kropel 2.5ml - x kropel ![]() i wychodzi właśnie 54 ![]() Edytowane przez eiko Czas edycji: 2010-04-02 o 09:46 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#288 |
Zakorzenienie
|
Tym sposobem wyliczyłam.
Dziękuję, bardzoo mi pomogłaś ![]()
![]() |
![]() |
#289 |
Raczkowanie
|
Cieszę się, że mogłam jakoś pomóc
![]() A żeby nie było tak całkiem offtopowo to napiszę, że właśnie czekam na drugie zamówienie z mazideł i zamówiłam między innymi betainę kokamidopropylową i spróbuję zrobić żel do mycia twarzy ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#290 |
Zakorzenienie
|
Do mnie przyszła wczoraj paczuszka, a ja już mam ochotę znowu zamawiać
![]()
![]() |
![]() |
#292 |
Rozeznanie
|
Też kiedyś się pokusiłam na ekstrakt z czerwonej koniczyny i nie bardzo wiem co z nim ciekawego zrobić bo ciężko go rozpuścić. Widzę, że teraz jest napisane, że rozpuszcza się w 95% alkoholu i emulsjach o/w. Wydaje mi się że wcześniej było napisane że w roztworach wodno-alkoholowych... W każdym bądź razie ja go dodałam kiedyś do maseczki do twarzy (akurat emulsja w sumie bo lecytyna+polysorbate 80), dałam tez wtedy trochę spirytusu salicylowego i się ten ekstrakt nie rozpuścił.
Raz też dałam do odżywki (papki z wszystkiego pod ręką) do włosów i też dałam spirytus, polysorbate 80, lecytynę i alginat i się nie rozpuściło. Ekstrakt ten jest bardzo ciemnego koloru (prawie czarny) więc w sumie nadaje się tylko do masek do włosów, maseczek i jeszcze do suplementacji doustnej ewentualnie. Z tłuszczu palmowego powinno się dać zrobić balsam/masło do ciała, nie wiem tylko czy masz do dyspozycji jakieś emulgatory np biobazę. Jeśli nie masz to możesz go stopić i wymieszać z jakimś płynnym olejem i w efekcie będziesz miała coś o twardości i smarowności dokładnie pomiędzy tymi dwoma produktami. Jak szkoda ci olejów kupionych na mazidłach to możesz kupić w jakimś stacjonarnym sklepie (np zielarskim) jakiś olej oleofarmu. Są one tańsze a też zimno tłoczone http://www.oleofarm.com.pl/oleje_swiata.php . |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#293 |
Rozeznanie
|
Dzięki. Zrobię próbkę i zobaczę jakie proporcje z olejem dadzą odpowiednią konsystencję. Chciałam dodać do zamówienia korektę i zakupić tez biobazę oraz zestaw do opóźniania odrostu włosów do depilacji ale nie da się wysłać jednego zamówienia po drugim i będę musiała poczekać.
Dla mnie koniczyna to nadzieja na poprawę jędrności skóry twarzy. Mimo, że nie mam jeszcze zmarszczek to widzę jak powoli zaczynają mi się robić "chomiki" ;( Mam ekstrakt z truskawki i z tego co wiem, to on sie nie rozpuszcza. Ewentualnie na ciepło, bo to chyba jest po prostu proszek z owoców, takie kawałeczki więc ciężko, żeby się rozpuściły do końca. Dodawałam go do maseczki albo do kremu na noc. Zrobię maseczkę z płatków owsianych na ciepło i dodam tego ekstraktu. Myślę, że wtedy składniki odżywcze zadziałają lepiej. Spróbuje też rozpuścić w lekko podgrzanym alkoholu, żeby dodać do balsamu na tłuszczu palmowym. Jak się uda rozpuścic ekstrakt to napiszę.
![]() |
#294 |
Zadomowienie
|
ja kręcę krem z koniczyną, i obecna porcja jest chyba ostatnią; próbowałam to rozpuszczać we wszystkim - bezskutecznie; w końcu dałam za wygraną i stosuję tak jak jest; niestety krem ma kolor ciemnoszary, z czarnymi drobinkami, dlatego nadaje się tylko na noc (po nałożeniu skóra też ma kolor szarawy z czarnymi drobinkami); mimo, że fajnie ujędrnia skórę (lubię to uczucie zwłaszcza na policzkach) - chyba z niego zrezygnuję - podobne działanie ma soja, a zdarzyło mi się pary razy niedokładnie domyć rano szyję i dekolt i efekt był...hmmm... no wolę więcej tego nie powtarzać
![]()
![]() |
#295 |
Raczkowanie
|
dziewczyny mam problem z serum z wit.C
albo coś źle robię ![]() po tym serum za jakiś czas robię się pomarańczowa!!! ki czort?! nakłądam serum, czekam 15min nakładam filtr BABYDREAM 50 i po jakimś czasie jestem pomarańczowa wacik po wytarciu również cały pomarańczzowy czy tak to powinno wyglądać? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#296 |
Raczkowanie
|
![]()
Ja bym chciała tylko napisać że jestem bardzo zadowolona z Telocapilu.
Włoski odrastają wyraźnie słabsze ![]() Oprócz tego nadal się zachwycam olejem śliwkowym w połączeniu z kwasem hialur. i maseczką z spiruliny ![]()
![]() |
#297 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Koniczyne mam , ale kolor mnie powalił , więc leży , boje się że mi pobrudzi wszystko ![]() Natomiast soja też kiepsko się rozpuszcza , zostaje dużo osadu na dnie . Więc powoli zlewam , czysty płyn , a osad wywalam . myśle że skoro się nie rozpuściło to nic nie warte . Stosuje soje w toniku . Tonik jest prawie przezroczysty , a nie taka ruda woda na myszach ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#298 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Edytowane przez grazkako Czas edycji: 2010-04-07 o 10:47 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#299 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#300 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:09.