Czy Polacy lubią pławić się w smutku i żałobie? - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-04-17, 16:00   #91
muszynianka
Zakorzenienie

Dot.: Czy Polacy lubią pławić się w smutku i żałobie?

Cytat:
Centra są miejsce pracy i nikt kasy za darmo nie rozdaje, w tych dniach odbierają ludziom możliwości zarobku..
Jakbyś znała podstawy statystyki to byś wiedziała ze w tym przypadku kolejka w Wawie nie jest reprezentatywną próbą.
_-_

błagam niech ktoś zabierze stąd to rozbestwione dziecko.
muszynianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-17, 16:00   #92
lilypad
BAN stały

Cytat:
Napisane przez tiramisu_ Pokaż wiadomość
Na całym świecie dziennie umiera wiele ludzi, niektórzy w męczarniach i nikt z tego powodu nie przestaje choćby robic tych przykładowych zakupów. Katastrofy się zdarzają.

---------- Dopisano o 15:58 ---------- Poprzedni post napisano o 15:56 ----------

Czy ktoś tych ludzi spytał o to? Czy spytał pracowników, czy chca mieć mniejszą pensję w tym miesiącu w zamian za to? Ciekawe ilu by było chętnych..
Się zdecyduj - najpierw chodziło ci o to, że nie pojedziesz na zakupy a teraz nagle przejmujesz się pensją innych ludzi. Co będzie za chwilę?
lilypad jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-17, 16:03   #93
tiramisu_
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Fresa Pokaż wiadomość
A ty skąd wiesz, że ten dzień będą w ogóle odliczać?
Ci co pracują na godziny na umowę-zlecenie nie mają 2 dni pracy, ktoś pracuje np. soboty i niedziele po 10 h to nie ma 20h przerobionych w miesiacu i ma o tyle niższą pensję..

---------- Dopisano o 16:03 ---------- Poprzedni post napisano o 16:02 ----------

Cytat:
Napisane przez lilypad Pokaż wiadomość
Się zdecyduj - najpierw chodziło ci o to, że nie pojedziesz na zakupy a teraz nagle przejmujesz się pensją innych ludzi. Co będzie za chwilę?
Tak, przejmuję się. Przyjaciółka pracuje i niestety sporo kasy nie dostanie teraz a jej jest potrzebna. Ja też jakis czas temu byłam pracownikiem centrum
tiramisu_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-17, 16:05   #94
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Ci co pracują na godziny na umowę-zlecenie nie mają 2 dni pracy, ktoś pracuje np. soboty i niedziele po 10 h to nie ma 20h przerobionych w miesiacu i ma o tyle niższą pensję..
A są ludzie, co w ogóle pracy nie mają i nie zarabiają nawet złamanego grosza i jakoś o nich się nie martwisz

Cytat:
Na całym świecie dziennie umiera wiele ludzi, niektórzy w męczarniach i nikt z tego powodu nie przestaje choćby robic tych przykładowych zakupów. Katastrofy się zdarzają.

---------- Dopisano o 16:05 ---------- Poprzedni post napisano o 16:04 ----------

Cytat:

Tak, przejmuję się. Przyjaciółka pracuje i niestety sporo kasy nie dostanie teraz a jej jest potrzebna. Ja też jakis czas temu byłam pracownikiem centrum
To pieniądze przeznaczone na jutrzejsze zakupy daj przyjaciółce

Fresa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-17, 16:06   #95
lilypad
BAN stały

Cytat:
A komu pieniądze nie są potrzebne? Niestety, trzeba się dostosować. Lamenty niezadowolonych nic tutaj nie dadzą.
lilypad jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-17, 16:07   #96
zlosliwiec
Przyjaciel Wizaz.pl

Cytat:
A mnie denerwuje ta cała żałoba narodowa, przesuwaja mi zajęcia na uczelni i w efekcie dłuzej musze siedzieć, miałam zaplanowane zakupy i nie mogę na nie pojechać. Jak dobrze, że nie mieszkam w Krakowie ani Warszawie.. Ale 2 dni i koniec, uff...
Płycizna moralna...
zlosliwiec jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-17, 16:15   #97
Elfia4
DOMator

Cytat:
Ja po prostu nie rozumiem pobudek ktorymi jakies tam władze się kierują każąc odgórnie, zeby sklepy były pozamykane...
Chyba jednak żadne władze nie nakazują odgórnie zamknięcia sklepów, ale wiele sieci już kilka dni temu wywiesiło informację o tym, że zamykają w niedzielę sklepy, aby umożliwić swoim pracownikom uczestniczenie lub obejrzenie w TV uroczystości pogrzebowych pary prezydenckiej. Widocznie pracownicy mieli taką potrzebę.
Pozatym w takim momencie klientów raczej niewielu przyjdzie na zakupy, więc strata dla sklepu równie niewielka.
Gdybym pracowała w sklepie byłabym wściekła na pracodawcę gdyby kazał mi siedzieć w pracy i nie chciał dać wolnego tego dnia. Jako klientowi do głowy mi nie przychodzi, żeby w tą niedzielę wybrać się na zakupy. Bez względu na sympatie i antypatie polityczne, jest to pogrzeb głowy państwa i ta odrobina szacunku i pamięci się należy.
Jeśli ktoś myśli inaczej to jego sprawa. Ja też czasem chciałabym zrobić zakupy o 23, bo wówczas mam czas, ale szanuję prawo pracowników do odpoczynku i nie wszczynam afery z powodu zamknięcia sklepu parę godzin wcześniej.
Takie życie i nie wszystko można mieć tu i teraz.
Elfia4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-17, 16:25   #98
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Elfia4 Pokaż wiadomość
Bez względu na sympatie i antypatie polityczne, jest to pogrzeb głowy państwa i ta odrobina szacunku i pamięci się należy.
Jeśli ktoś myśli inaczej to jego sprawa.
Dokładnie.
Nie wszystko co się myśli trzeba powiedzieć na głos.

Prawdę powiedziawszy byłabym zdziwiona gdyby jutro sklepy i centra handlowe były pootwierane.

Stary 2010-04-17, 16:31   #99
tiramisu_
Wtajemniczenie

Cytat:
Chyba jednak żadne władze nie nakazują odgórnie zamknięcia sklepów, ale wiele sieci już kilka dni temu wywiesiło informację o tym, że zamykają w niedzielę sklepy, aby umożliwić swoim pracownikom uczestniczenie lub obejrzenie w TV uroczystości pogrzebowych pary prezydenckiej. Widocznie pracownicy mieli taką potrzebę.
Pozatym w takim momencie klientów raczej niewielu przyjdzie na zakupy, więc strata dla sklepu równie niewielka.
Gdybym pracowała w sklepie byłabym wściekła na pracodawcę gdyby kazał mi siedzieć w pracy i nie chciał dać wolnego tego dnia. Jako klientowi do głowy mi nie przychodzi, żeby w tą niedzielę wybrać się na zakupy. Bez względu na sympatie i antypatie polityczne, jest to pogrzeb głowy państwa i ta odrobina szacunku i pamięci się należy.
Jeśli ktoś myśli inaczej to jego sprawa. Ja też czasem chciałabym zrobić zakupy o 23, bo wówczas mam czas, ale szanuję prawo pracowników do odpoczynku i nie wszczynam afery z powodu zamknięcia sklepu parę godzin wcześniej.
Takie życie i nie wszystko można mieć tu i teraz.
Jest cos takiego jak urlop...

Nie czuję potrzeby uczestniczenia w żałobie osób, ktore nie były mi bliskie i te dni spędzam jak zawsze. EOT
Stary 2010-04-17, 16:43   #100
Elfia4
DOMator

Cytat:
Jest cos takiego jak urlop...

Nie czuję potrzeby uczestniczenia w żałobie osób, ktore nie były mi bliskie i te dni spędzam jak zawsze. EOT
No tak, tylko kiedy sklep jest otwarty to urlop tego dnia może wziąć 1 na 3-4 pracujące tam osoby. Reszta musi być w pracy czy chce tego czy nie i nie może liczyć na wolne. Takie są realia i zna je każdy kto miał do czynienia z pracą w handlu.
Tak wiem, że są urlopy i w najbliższym tygodniu również będę musiała wziąć dzień urlopu, żeby uczestniczyć w pogrzebie jednej z ofiar.
Stary 2010-04-17, 17:01   #101
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zlosliwiec Pokaż wiadomość
Płycizna moralna...
Przykre jest, że nie wszyscy rodacy czują się w takich chwilach Polakami. Ze strony obywateli innych państw człowiek spotkał się z większym zrozumieniem w tych dniach.

Płycizna płycizną, ale niektórzy to już nawet dna sięgnęli, bo jak inaczej skomentować to:
http://wiadomosci.onet.pl/2681,21569...e_lokalne.html

Stary 2010-04-17, 17:05   #102
Elfia4
DOMator

Cytat:
Napisane przez Fresa Pokaż wiadomość
Przykre jest, że nie wszyscy rodacy czują się w takich chwilach Polakami. Ze strony obywateli innych państw człowiek spotkał się z większym zrozumieniem w tych dniach.

Płycizna płycizną, ale niektórzy to już nawet dna sięgnęli, bo jak inaczej skomentować to:
http://wiadomosci.onet.pl/2681,21569...e_lokalne.html
Dno, kompletne dno.
Jeśli ktoś się nie wybiera to po co brał wejściówkę. Żeby zarobić? W takiej chwili? Zero skrupułów, o morale nie wspomnę...
Stary 2010-04-17, 17:18   #103
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Dno, kompletne dno.
Jeśli ktoś się nie wybiera to po co brał wejściówkę. Żeby zarobić? W takiej chwili? Zero skrupułów, o morale nie wspomnę...
Mam nadzieję tylko, że chętnych na te płatne wejściówki brak.

Stary 2010-04-17, 20:00   #104
sine.ira
BAN stały

Cytat:
Natomiast wielu spośród tych, którzy zginęli w tej katastrofie swego czasu czuło potrzebę narażać swoje życie dla takich przyszłych bezimiennych jak ty, żeby w wolnym kraju mogli psioczyć po internecie. Doceń ich.
Poza wszystkim, jesteś obecnie świadkiem ważnych wydarzeń historycznych, o których twoje dzieci i wnuki będą się uczyć z książek. Korzystaj z tej chwili, bo więcej się nie powtorzy. To historia twojego kraju.
sine.ira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-17, 21:02   #105
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:
Wydaje mi się, że w mniejszości nie jestem. Wszyscy, z ktorymi gadałam są niezadowoleni z tej sytuacji i tego jak żałoba wygląda. Moi znajomi, rodzina, studenci, pracownicy na uczelni itd. Może z 2 osoby się jakąś tym przejęły, ale tez uważają, że zamykanie sklepów, prohibicja itp. jest dużym przegięciem./
nie wiem gdzie mieszkasz, ale u mnie tendencje były zupełnie odwrotne. Większości znajomym (studenci) nawet jeśli nie byli zbyt przekonani do pochówku na Wawelu, to było im wstyd za protestujących. Większość była w jakiś sposób przejęta tragedią. Moi rodzice i babcia oglądając różne relacje z telewizji mieli łzy w oczach. Na uczelni z powodu żałoby odwołano nam wtorkowe kolokwium, bo w katastrofie zginął znajomy faceta z którym mamy zajęcia i nie był w stanie przygotować dla nas pytań. Jadąc w autobusie często słyszałam rozmowy pasażerów na temat tej tragedii. Wokół krzyża katyńskiego pod Wawelem tysiące zniczy, które już zostały w większości usunięte. Naprawdę nadal uważasz, że jesteś w większości ?

Zamiast siedzieć na wizażu mogłabyś wybrać się na swój ''shopping'', to straszne że akurat przez jeden dzień w ciągu całego tygodnia ci okropni ludzie zamkną ci centrum handlowe ! Napisz do Rzecznika Praw Konsumenta i przy okazji podrzuć prowadzone przez siebie statystyki.

aa ;] i tak - moja mama bardzo cieszy się, że jutro będzie miała wolne. więc nie martw się o zarobki i samopoczucie pracowników.

Stary 2010-04-17, 21:12   #106
My Life
Rozeznanie

Przed chwilą ktoś wypowiadał się w telewizji, że Polacy do perfekcji dopracowali zapalanie zniczy oraz tworzenie z nich krzyży. Też tak uważam. W ważnych chwilach Polacy potrafią się zjednoczyć, ale trwa to krótko. Tak szybko jak idą z pomocą, tak szybko zapominają.
My Life jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-17, 21:16   #107
pavett
Zadomowienie

GG do pavett

Cytat:
Napisane przez WhiteCherry Pokaż wiadomość
nie wiem gdzie mieszkasz, ale u mnie tendencje były zupełnie odwrotne. Większości znajomym (studenci) nawet jeśli nie byli zbyt przekonani do pochówku na Wawelu, to było im wstyd za protestujących. Większość była w jakiś sposób przejęta tragedią. Moi rodzice i babcia oglądając różne relacje z telewizji mieli łzy w oczach. Na uczelni z powodu żałoby odwołano nam wtorkowe kolokwium, bo w katastrofie zginął znajomy faceta z którym mamy zajęcia i nie był w stanie przygotować dla nas pytań. Jadąc w autobusie często słyszałam rozmowy pasażerów na temat tej tragedii. Wokół krzyża katyńskiego pod Wawelem tysiące zniczy, które już zostały w większości usunięte. Naprawdę nadal uważasz, że jesteś w większości ?

Zamiast siedzieć na wizażu mogłabyś wybrać się na swój ''shopping'', to straszne że akurat przez jeden dzień w ciągu całego tygodnia ci okropni ludzie zamkną ci centrum handlowe ! Napisz do Rzecznika Praw Konsumenta i przy okazji podrzuć prowadzone przez siebie statystyki.

aa ;] i tak - moja mama bardzo cieszy się, że jutro będzie miała wolne. więc nie martw się o zarobki i samopoczucie pracowników.

Stary 2010-04-17, 21:38   #108
missmissy
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Kira87 Pokaż wiadomość
Tylko jak rozpoznać hipokrytę?
Chmm...bo dla mnie naturalnym jest fakt, że nawet antagonista w chwili śmierci pochyli się nad trumną oponenta czy osoby nielubianej.

Taka reakcja mnie nie dziwi. Co w tym dziwnego na dobrą sprawę? Rozumiem, że przeciwnicy Państwa Kaczyńskich nie byliby uznani za hipokrytów, gdyby konsekwentnie po ich śmierci, dalej po nich zdrowo "jechali", a przynajmniej nie szczędzili negatywnych komentarzy. Czy wtedy określenie "hipokryta" nie miałoby do nich zastosowania? Pewnie nie, ale ustąpiłoby miejsca innemu określeniu - "socjopata".

A czy bardziej, czy mniej egzaltowane są reakcje - who cares?

Gdy u nas wspominano śp. prof. Kaczyńskiego (bo nie zapominajmy, że był wieloletnim wykładowcą prawa pracy) i śp. mecenas Indecką, to niektórzy siedzieli cicho, ze zwieszonymi głowami, inni podcierali nos chusteczką, a jeden chłopak rozpłakał się jak małe dziecko. Wrażliwy człowiek? Nie, pewnie egzaltowany hipokryta

Wiecie co mnie irytuje? Fakt, że tak bardzo lubimy doszukiwać się drugiego dna i złych intencji. Gdy sąsiad kupi nowy samochód, to pierwsza myśl (stereotypowego) Polaka powinna brzemieć: "acha, pewnie łapówki bierze".

Ja wychodzę z założenia, że mimo wszystko lepiej myśleć pozytywnie i szukać dobrych aspektów pewnych zdażeń, niż węszyć wszędzie zło i obłudę.
No...co kto lubi...
Bardzo,bardzo madre słowa Kira.W pełni sie zgadzam i ciesze sie ze ktos jeszcze mysli tak jak ja,zwlaszcza po niektorych postach

http://s9.suwaczek.com/201007304438.png
missmissy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-17, 22:05   #109
tiramisu_
Wtajemniczenie

Nie chce mi się już nawet komentować. Mam swoje zdanie i go nie zmienie
Stary 2010-04-17, 22:40   #110
749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573
Konto usunięte

Cytat:
Nie chce mi się już nawet komentować. Mam swoje zdanie i go nie zmienie
Giełda samochodowa może być czynna, a przy giełdzie jest zwykle targowisko, ze fffszystkim.
749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-17, 22:50   #111
Kira87
Wtajemniczenie

[1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;18647017]Giełda samochodowa może być czynna, (...)[/QUOTE]
I np. Allegro.
"Wszechświat dopuszcza liczne sposoby straszliwego przebudzenia, na przykład ryk tłumu wyłamującego drzwi frontowe, wycie syren straży pożarnej czy nagła świadomość, że dziś jest właśnie poniedziałek, który jeszcze w piątek wieczorem wydawał się przyjemnie odległy."
~Lineage2 & Sigur Ros fan
Kira87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-17, 23:11   #112
tiramisu_
Wtajemniczenie

A co ma allegro do tego. Macie chyba spore problemy ze zrozumieniem o co tak naprawdę chodzi.
Stary 2010-04-17, 23:13   #113
Elfia4
DOMator

[1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;18647017]Giełda samochodowa może być czynna, a przy giełdzie jest zwykle targowisko, ze fffszystkim.[/QUOTE]
Słyszałam, że w Koszalinie giełda będzie zamknięta ze względu na pogrzeb pary prezydenckiej, ale jak ktoś dobrze podsumował allegro jest czynne, więc shopping w necie można uprawiać do woli.
A za lat kilka przyznać się dzieciom, ze mamusia nie oglądała tych historycznych chwil, bo była zajęta szukaniem nowej kiecki i nie mogła zrobić tego dzień później...
Jakie to szczęście, że tiramisu_ postanowiła już nie komentować, bo powoli traciłam cierpliwość do tłumaczenia oczywistych oczywistości.
Stary 2010-04-17, 23:17   #114
tiramisu_
Wtajemniczenie

Cytat:
Słyszałam, że w Koszalinie giełda będzie zamknięta ze względu na pogrzeb pary prezydenckiej, ale jak ktoś dobrze podsumował allegro jest czynne, więc shopping w necie można uprawiać do woli.
A za lat kilka przyznać się dzieciom, ze mamusia nie oglądała tych historycznych chwil, bo była zajęta szukaniem nowej kiecki i nie mogła zrobić tego dzień później...
Jakie to szczęście, że tiramisu_ postanowiła już nie komentować, bo powoli traciłam cierpliwość do tłumaczenia oczywistych oczywistości.
Nie muszę się nikomu do niczego przyznawać. Nie oglądam, nie interesuje mnie to i nie wstydzę się o tym mówić...
Stary 2010-04-17, 23:17   #115
sine.ira
BAN stały

Cytat:
A co ma allegro do tego. Macie chyba spore problemy ze zrozumieniem o co tak naprawdę chodzi.
Chodzi ci o to, że tych złośliwych 96 osób musiało rozwalić się samolotem w dni kiedy ty i twój ukochany planowaliście zakupy. I teraz macie problemy, bo reszta przeżywa jakby nie wiadomo jaka tragedia się stała - ogłaszają żałobę, zamykają sklepy i inne cuda wyprawiają. A ty przecież jako jedyna prawdziwie oświecona i nie idąca z tłumem baranów wiesz, że prawdziwa tragedia, to nie móc zrobić zakupów.
Stary 2010-04-17, 23:20   #116
despa
Zakorzenienie

GG do despa

Cytat:
Napisane przez sine.ira Pokaż wiadomość
Natomiast wielu spośród tych, którzy zginęli w tej katastrofie swego czasu czuło potrzebę narażać swoje życie dla takich przyszłych bezimiennych jak ty, żeby w wolnym kraju mogli psioczyć po internecie. Doceń ich.
Poza wszystkim, jesteś obecnie świadkiem ważnych wydarzeń historycznych, o których twoje dzieci i wnuki będą się uczyć z książek. Korzystaj z tej chwili, bo więcej się nie powtorzy. To historia twojego kraju.
Bardzo podoba mi się to co zostało w powyższym poście napisane. Pełen szacunek dla autora/ki.

Dodam od siebie jeszcze jedno, myślę że w czasie żałoby narodowej nie powinno się rozważać tego kto był za kim, bo to nie czas. Wielu z nas i Ś.P Prezydent był daleki poglądami politycznymi, i nie tylko on -bo przecież na pokładzie samolotu byli ludzie też o zupełnie różnych poglądach politycznych, ale po takiej tragedii nie czas na roztrząsanie tego.

Z całą pewnością był inaczej zupełnie przedstawiany w mediach ale chyba nie do końca On za to ponosił odpowiedzialność- bo przecież miał specjalistów od wizerunku.

Wiadomo, że zawsze tak było, iż część ludzi oddaje cześć ofiarom bo ma taką potrzebę serca, a cześć dlatego że chce być widziana i to nie tylko my zwykli ludzie, ale również celebryci, tego nie zmienimy.
despa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-17, 23:24   #117
tiramisu_
Wtajemniczenie

Cytat:
Chodzi ci o to, że tych złośliwych 96 osób musiało rozwalić się samolotem w dni kiedy ty i twój ukochany planowaliście zakupy. I teraz macie problemy, bo reszta przeżywa jakby nie wiadomo jaka tragedia się stała - ogłaszają żałobę, zamykają sklepy i inne cuda wyprawiają. A ty przecież jako jedyna prawdziwie oświecona i nie idąca z tłumem baranów wiesz, że prawdziwa tragedia, to nie móc zrobić zakupów.
Jeśli myślisz, że o to mi dokładnie chodzi to
Stary 2010-04-17, 23:25   #118
sine.ira
BAN stały

Cytat:
Jeśli myślisz, że o to mi dokładnie chodzi to
Weź lustro i śmiej się do niego.
Stary 2010-04-17, 23:29   #119
tiramisu_
Wtajemniczenie

Cytat:
Weź lustro i śmiej się do niego.
Głupio Ci, ze palnęłaś bzdurę? Nie wiesz co odpowiedzieć to chwytasz sie tanich tekstów..
Stary 2010-04-17, 23:29   #120
749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573
Konto usunięte

Cytat:
Podejrzewam, że tu chodzi o wiosenne butowo-ubraniowe zakupy, gdzie trzeba coś przymierzyć. U nas giełda najprawdopodobniej działa, skoro tak podali w aktualnościach http://www.gielda.gliwice.pl/
W moim przypadku buty z giełdy okazały się lepsze niż turystyczne waterproof ze sportowego. Polecam.
749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości