|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#31 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Zimowe bobasy siadać zaczynają, w buziach ząbki się wyrzynają - styczeń-luty 20
a wkleje mojego złośnika
![]() 1,2 nawet udało sie polezec chwilkę 3,4,5 odpoczywamy na ogródku ![]() a jeszcze muszę powiedziec, ze po 3 dniach smarowania głowki Emolium emulsja do głowy, mamy idealna skórke głowy zebym to ja wczesniej wiedziała, ze ta emulsja taka super to byśmy się nie męczyli tyle z tą skorupą ![]() buźkę tez juz mamy idealną
Edytowane przez Kancia Czas edycji: 2010-05-09 o 22:18 |
|
|
|
#32 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Zimowe bobasy siadać zaczynają, w buziach ząbki się wyrzynają - styczeń-luty 20
Cytat:
Ja mojej wolę dać mleko aby się trochę utuczyła
|
|
|
#33 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Dobrze, że Paula robi małe kupki... Cytat:
jak to sprać?
|
|
#34 |
|
Zakorzenienie
|
Patka w kwestii karmienia mam takie samo zdanie
wolę Tomka podtuczyc no ale mamusie większych dzieciaczków może nie chca
|
|
|
|
#35 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja też polecam Emolium choć do główki akurat nie mięliśmy...
|
|
#36 |
|
Rozeznanie
|
kamyczku Paulinka dostala fajny prezent od Dziadkow,poprosimy o zdjecie jak Ja w ubierzesz.
kanciu ale masz super tego zlosnika pysia wygladaja pieknie smakuja z pewnoscia wysmienicie.Ja dzis robilam Kokosanki wg Twojego przepisu i juz ich nie ma-maz byl zachwyconyA ja sama wykapalam Szymka, tz musial wyjsc rezerwowac bilety do kumpla bo u nas internet raz lepiej raz gorzej. Wsunal 150ml mleka i teraz spi. Zjadl o 19 wiec przypuszcam ze okolo polcnocy bedzie chcial jeszcze raz. Odkad dostaje zupke plus owocki to odeszly nam 2 mleka wiec staram sie dawac mu 180 na noc. A we wtorek dziadkowie juz nie moge sie doczekac. Emolium tak jak najbardziej, mielismy po urodzeniu malego teraz stosuje tylko Johnsona top-to-toe plus czasami oliwka w zelu. Ok pobuszuje jeszcze w necie,milego wieczorku i stosunkowo udanej nocy mamuski,grzecznych dzieciaczkow
|
|
|
|
#37 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ubaw po pachu z tego jest Jak ja sobie to przypomnę to też się z tego śmieję ![]() Co do prania kup to ja robię tak: od razu pod wodę i najpierw szoruję normalnie ręką i mydłem ile się da. Ślad jest, wtedy najlepiej od razu dać do pralki. Ja piorę w normalnym trybie, w loveli. Schodzi pięknie. Jak mam kilka rzeczy tylko do prania to taki ciuszek jeszcze sobie czeka i też schodzi. Cytat:
Moja ma prawie 3,5 miesiąca i waży w okolicach 6,5 kg - nie wiem czy to dużo czy mało jak na taki "wiek", jak będziemy u lekarza na szczepieniu to się okaże jakie zdanie ma na temat wagi Natalki nasza lekarka. Zresztą Natalka na początku bardzo mało przybierała więc już mam takie skrzywienie aby jadła.
|
|
|
#38 |
|
Zadomowienie
|
ale dziś lecicie.
kancia ale słodki uśmieszek ![]() pysiamn czy ty robiłaś ciacha z obolałą nogą? patka madziulka a może nasze maluchy jakiś skok przechodzą czy co,moja niunia sypiała już całe noce i od 3dni budzi sie co 2-3godz i ciągle na ręce chce a w dzień sypiała 3x po 1,5-2godz a teraz spi bardzo czujnie i po 40minut. :confus ed:bardotka red bulla nie pili,soki tylko,więc to chyba wódzia!!!
|
#39 |
|
Rozeznanie
|
Witam z rana.
A mnie dzisiaj czeka dentysta - terrorysta. Plomba mi wyleciała, znowu mi się zęby po ciąży sypią A do tego w końcu muszę pójść do kardiologa, od urodzenia małej mam dziwne ciśnienie - dzisiaj np 87/74 wczoraj prawie zemdlałam Idę piec cebulaki pełnoziarniste i pizzetki dla męża Miłego dnia.
|
#40 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#41 |
|
Rozeznanie
|
Nocne karmienie ma znaczenie, jeśli dzidziuś jest karmiony piersią - bo w nocy jest inny bardziej tłusty pokarm, który wpływa nie tylko na wzrost wagi, ale również na rózwój neurologiczny. A jeśli karmiony jest sztucznie to nie ma znaczenia, bo cały dzień dostaje takie samo mleko.
Milenka budzi się teraz o 1, 4 i 7 i nie zamierzam jej oszukiwać.
|
#42 |
|
Zadomowienie
|
No to wklejam moje posty bo nie zauwazylam na poprzedniej czesci, ze juz jest nowa... Chyba zywcem spie...
Kurcze nadrabiam juz od trzech dni i nadrobic nie moge... Byla u mnie ciocia i moje dziecko zamienilo sie w malego czorta... Nie wiem czy to skok rozwojowy, obecnosc innej osoby i to ze maly chcial sie popisac bo wyczul drugie rece do noszenia czy cos zupelnie innego, ale po prostu sajgon... Na spacerze fochy (nigdy mi tego nie robil jak bylam sama!!! Wczoraj bylo lepiej po wyjezdzie cioci maly byl grzeczniutki, ale juz noc byla znowu tragiczna... Znowu pobudka o 3 nad ranem i znowu fochy i masakra z usypianiem... Siedzialam juz dzisiaj i wylam z bezsilnosci... Jestem tak potwornie niewyspana bo maly budzi sie co noc o 24:30 a potem o tej 3 rano... Nie wiem juz co robic zeby go tego oduczyc... Myslicie ze zarelko z 24:30 powinno mu starczyc do rana? Moze o tej 3 po prostu dam mu herbatke... W ogole od 3 dni cuduje tez z karmieniem... Robi sobie 7 godzinne przerwy tak jakby w ogole nie byl glodny... Kiedy chce go przystawic RYKKKKKKKK Dzisiaj jadl o 10 potem o 13, potem kilka razy ciumknal o 17 a potem karmilam go przed snem o 19:30... Wczoraj z kolei zrobil sobie przerwe od 11 - 17.... Czytam dokladnie Wasze posty i notuje co ciekawsze rzeczy naprzyklad o tym inhalatorze bo tego bym nie wiedziala... ![]() Przepraszam, ze sie nie odnosze do konkretnych wypowiedzi, ale ledwo daje rade czytac... Dzisiaj: Post z 5:45 rano Nie spie od 3 nad ranem.... No comment... Chyba mam nienormalne dziecko... 6:24 - Nadal jestesmy w kuchni... Maly caly czas steka i nawoluje cos w styl yhhhhh yhhhhhhh yhhhhhh i obie rece do buzi... Probowalam go nakarmic, ale ryk (ostatni raz jadl o 3 nad ranem i chyba nie zjadl zbyt wiele...) Jak Boga kocham, oszaleje... ************************* ****** Olek padl o 6:45 i spal godzine... Ja probowalam, ale nie daje rady usnac. Chyba jestem zbyt przemeczona bo wszystko mi przeszkadza: ptaki za oknem, przejezdzajace tramwaje... Edytowane przez castilia Czas edycji: 2010-05-10 o 08:25 |
|
|
|
#43 |
|
Zakorzenienie
|
Kancia bardzo ladnie podnosi glowke
wogole sliczny z niego chlopiec ![]() Castilla biedna U nas juz nie ma katarku i co do nocy ja tez nie oszukuje tzn oszukuje jak sie budzila kiedys a teraz to sie budzi codziennie o tych samych godzinach 4 na jedzonko i potem o 7 koniec spania al nie jest zle bo sie pobawi godzine zje i idzie dlaej w kime amamusia ma czas na sniadank
|
|
|
|
#44 |
|
Zakorzenienie
|
Kancia wcale nie widać, żeby był złośnikiem
Śliczny maluszek.Podasz mi linka do sprzedającego u którego kupowałaś Emolium? Ja też muszę zwalczyć małą ciemieniuchę
|
#45 |
|
Rozeznanie
|
Wypieki gotowe, pranie zrobione
Może, któraś się skusi na dietetyczne śniadanko. Smacznego
|
#46 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzień dobry
![]() Moja Patrysia wczoraj przeszła samą siebie nie byłam na te zmiany przygotowana ![]() 1. Wsatała rano zjadła jak zwykle 150 ml i ryk no to zrobiłam więcej mleka i wciągnęła 230 ml ale to nie było zbyt dobre posunięcie bo później ulewała, nie wiem jadła oczami czy jak zjadłaby więcej ale zabrałam jej butelke bo widziała, że to już przesada2. Wczoraj była od 8 rano do 16 cały dzień z babciami my z tż mieliśmy wychodne jak wrócilismy spała obudziła sie zjadla i marudzi tak jakbybyła zmęczona a wcześniej jeszcze spała 3h na spacerku o 17 zasnęła, zwykle śpi w dzień ok 40 min to wtedy obudziła sie dopiero o 3 w nocy ja poleciałam robić mleczko wracam a ona śpi posiedziałam koło niej ale się nie obudzila i wstała dopiero dzisiaj o 8 rano![]() Nie wiem może miałą nadmiar wrażeń nie wiem teraz tez juz zasypia... śpi
|
#47 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
a co do karmienia to moj jest taki sam ostatnio. Tez robi sobie takie dlugie przerwy.wczesniej jak chce mu dac to pluje i krzyczy. O 11 ide na szcepienie to psytam pania dr co o tym mysli. A co do tych herbatek w nocy to ja nie zawsze daje herbatke. Dzisiaj np obudzil sie o 3:30 to dostal mleczko bo wieczorem nie zjadl calej butelki tylko padl. a potem on budzi sie o 6:30. Ale jak sie przebudza o 5 to daje sie tylko napic bo on czy zje czy nie to i tak wstanie o 6:30 wiec wole mu dac jedzonko jak juz wstanie. |
|
|
|
|
#48 |
|
Wtajemniczenie
|
Wczoraj weszłam na stronkę Fisher Price i sprawdziłam jakie zabawki są odpowiednie do wieku Patki, odnośnie szukania prezentu na dzień dziecka
zobaczcie co znalazłam moze komuś się przydahttp://www.fisher-price.com/pl/infan...les_milestones http://www.fisher-price.com/pl/infan...tones&id=37900 http://www.fisher-price.com/pl/infan...&index=4&pos=3 http://www.fisher-price.com/pl/infan...&index=6&pos=3
|
#49 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
moim zdaniem sztuczne mleczko tez ma znaczenie bo przeciez dobowo wtedy jedzenia jest więcej, chybaze dziecko jesli ma zabrany nocny posilek to jada więcej w dzien. dziękujemy za komplementy a Tomus jest złosnik i to okropny, taki ma charakterek kurde chciałam mu dac o 9 mleczko z kleikiem specjalnie zaczęłam wczesniej robic zeby zobaczyc jak to bedzie leciec z tych smoków co mam i i niepotrzebnie się obawiałam czy da rade zjesc bo bardzo ładnie sie przyssał do aventa i spokojnie zjadł ![]() azzis mogę Ci dac linka ale szczerze to nie polecam sprzedajacego bo długo czekałam na przesyłkę. Po części z winy Inposta tez generalnie to produkt nazywa się Emolium Emulsja do suchej skóry głowy. Ja dałam za nia 21 zł ale moze znajdziesz tansza, bo ja kupowałam tez od razu Krem specjalny a on był u nich duuuzo tanszy niz na pozostałych aukcjach. http://www.allegro.pl/item1034612699...wy_100_ml.html to takie cuś ten link chyba jest najtanszy obecnie ja kupowałam u kogos innego
Edytowane przez Kancia Czas edycji: 2010-05-10 o 09:49 |
|
|
|
|
#50 |
|
Wtajemniczenie
|
Kancia dlaczego podajesz teraz Tomkowi kleik do mleczka?
Racja smoczki są do dupy ja mam dr browns i z żadnego nie leciało, musiałam kupić taką zwykłą szklaną butelkę chyba to był Canpol i te smoczki gumowe dopiero z tego leciało tak jak miało ale Patrycja nie potrafiła z nich jeść bo one są węższe ciesze się, ze już nie muszę tego kleiku podawać bo karmienie nim to była udręka![]() Malinka aż mi ślinka cieknie ![]() ---------- Dopisano o 09:52 ---------- Poprzedni post napisano o 09:50 ---------- gosbaj a ty jakie soczki podajesz? są już jakieś od 3 mc? Moja Patrysia pije tylko wodę z marchwianką nic innego nie chce zresztą mały mam wybór, a ta marchwianka jest tylko w aptekach i to nie wszystkich więc mam problem czasami z jej kupieniem
|
#51 |
|
Zakorzenienie
|
Kancia musisz próbować z tymi smoczkami. Ale te do kaszki na początek napewno za duży. Kaszka do niego to taka gęsta by ,usiała być.
Ingrid rozszeram mu diete od początku 3eciego miesiąca, bo ma anemię więc mięsko pół miesiąca wcześniej spróbowałam dać i napewno będę nadal próbować. Gosbaj mój też dzisiaj wypił marne 40 ml mleka a chętnie pił soczek potem. Mleka nie chciał. Mam dość swojego dziecka! Niech wylezie ten ząb pierwszy, bo oszaleję! W nocy jest nawet nieźle ale przy zasyianiu w dzień znowu takie cyrki, że nie mam już siły:\ Ostatnio się cieszyłam, że ładnie znowu zasypia- od paru dni znów przed karzdym zasypianiem drze się okropnie. W końcu udaje się go uśpić ale raczej ze zmęczenia tym krzyczeniem.(teraz na rękach śpi). Ma któraś takie kłopoty? |
|
|
|
#52 |
|
Zakorzenienie
|
bardotko normalnie zageszczałam Tomkowi mleko Nutritonem (wczesniej sporo ulewał) ale mi się skonczył i szkoda mi dawac 20 zł za nowe pudło, tym bardziej, ze skład to jest 99% mączka z chleba więtojanskiego i maltodektryna a skład kleiku to 99% mąka kukurydziana i maltodekstryna. Tomek bardziej woli mleko zageszczone ( z przyzwyczajenia) i je go więcej niz zwykłego mleka. Z całkiem rzadkim ma problem.
Dlatego podałam mu teraz kleik bo chcialm zobaczyc jak mu pojdzie wypicie go a nie chciałam dawac nowosci na noc od razu. Teraz bede go obserwowac jak brzuszek reaguje
|
|
|
|
#53 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No chyba, że tak zresztą nie wiem, a co mówi lekarz? Zgadza się aby faktycznie zamieniać mleko na herbatkę czy nie?
|
|
|
#54 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
myślałam, że też ma jakieś biegunkowe problemy, ciekawe czy bedzie lepiej po nim spał ja nie zauważyłam różnicy ale ja dawałam tylko łyżeczke na 100 ml, wiec to mniej niż na opakaowaniu zalecają.
|
|
#55 |
|
Zadomowienie
|
Madziulka
Ja tam nie liczę na to, że mój mały niedługo zacznie przesypiać noc Dobre jest chociaż to, że zje i od razu idzie w kimę.Wszystkiego najlepszego Mamusiu ![]() blonde powodzenia w urzędach Kamyk śliczne ubranka i czekamy na zdjęcia Paulinki w tych ciuszkach Patka, xmila kupkowe opowieści gosbaj zapomniałam wcześniej pochwalić - superowy Kubuś i Tygrysek. Twój może nie jeść 5h, a mój to może co 1h ![]() Kancia ja tam nie widzę złośnika, Tomek przecież się słodko uśmiecha do wizażowych ciotek malinka żeby mało bolało u dentystycastilia Asiuulka za brak katarku. U nas też dobrze i w końcu dziś wyjdziemy na spacerekazzis a jak u Was dziś ze zdrówkiem? bardotka fajne te zabaweczki. My mamy kostkę ale Smiki ze Smyka No i więcej nie nadrobię, bo mały się obudził po 35 min
|
|
|
|
#56 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny mam do Was pytanie, może mi doradzicie.
Jako, że już nie karmię to przestałam brać cerazzette i teraz mam Yasminelle. Miałam pcozekac aż przyjdzie @ i zacząc je brać. Więc tak zrobiłam - pojawiło się krwawienie no to wziełam je. Ale na 1 dniu krwawienia się zakończyło - było 1 dzień i w dodatku też podczas dnia z przerwami. Wczoraj znów przyszła @ mimo, że mam tabletki jeszcze na 1 tydzień, czy za tydzien powinna przyjść @... Tabletki biorę dalej, ale nie wiem co robić. Czy teraz zrobić przerwę, czy mimo wszystko nie robić za tydzień przerwy i brać drugie opakowanie, czy tamte jednodniowe krwawienie to nie było jednak @ i co tu zrobić? Czy teraz jednak te tabsy nic nie chronią? Co tu zrobić??
|
|
#57 |
|
Zadomowienie
|
witam
moja niunia dziś spała dłuzej niż ostatnie noce bo do 4 zjadła i poszła spac i do 8spałyśmy,ale my nie wstajemy odrazu tylko karmienie i potem leżakowanie z godzinke lub głupotki w łózku i przytulanki .moje piersi były juz przyzwyczajone od całonocnej przerwy i znów mi leci nad ranem po tych kilku nockach. znów mam problem z przesikanymi ciuszkami,chyba już za mała jest 2 rozm,mam już kupioną 3 ale ona jakaś duzą na Ade,a dwójka jakby mała sie robi,no ale juz i tak musze je zużyc. castilla a nie możesz spać w dzien?ja tak robiłam jak byłam niewyspana,jak jest jedno dziecko to zadnych innych obowiązków nie mam narazie. madziulka wszystkiego naj na dzien mamusi
|
#58 |
|
Zakorzenienie
|
Kancia dzięki za linka, ale widzę że ten sprzedający ma dużo neutralnych za dlugi czas oczekiwania na przesyłkę.
Ale dzięki, poszukam sobie jeszcze tej emulsji. Dziewczyny jak u was wygląda sprawa ze żłobkami? Dajecie swoje maluszki teraz do żłobków jak wracacie do pracy? Ja chciałabym dać Adasia, bo nie mam żadnej babci na miejscu żeby mi pomogła, ale z miejscami to tu we Wrocławiu masakra I nie wiem czy nam się uda.Patka ja bym brała tabletki dalej, nie robiłabym teraz przerwy. Na pewno w kolejnym cyklu wszystko się unormuje. No ale zabezpieczałabym się jednak jeszcze dodatkowo.
Edytowane przez azzis Czas edycji: 2010-05-10 o 11:05 |
|
|
|
#59 |
|
Zakorzenienie
|
dzien doberek. Melduje sie na nowym watku. Ząbki i siadanie? wow! To chyba u nas za jekis pol roku
![]() Moja mala to dopiero sie jakos bardziej kontaktowa zrobila. Zaczyna sie usmiechac i nawijac po swojemu. i zaczepiac innych. No i potrafi naszczescie conieco sie skupic na zabawce, oczywiscie jak ja ja trzymam w rece, a nie lezy sobie na ziemi. Wiec juz nie tylko noszenie pomaga na ryk (zreszta noszenie tez niewiele pomagalo), ale zagadywanie, pokazywanie zabawek i chichranie sie. pozdrawiam Was cieplo, ostatnio nie mam zbyt duzo czasu na pisanie. |
|
|
|
#60 |
|
Zakorzenienie
|
Udało się
Wczoraj z trudem 1 łyżeczkę zjadł a dzisiaj kilka z dynią(małe oszustwo) a potem nawet pare bez niej. Może będzie z niego mięsożerca
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:31.

zebym to ja wczesniej wiedziała, ze ta emulsja taka super to byśmy się nie męczyli tyle z tą skorupą 

wygladaja pieknie smakuja z pewnoscia wysmienicie.Ja dzis robilam Kokosanki wg Twojego przepisu i juz ich nie ma-maz byl zachwycony

:confus ed:
A do tego w końcu muszę pójść do kardiologa, od urodzenia małej mam dziwne ciśnienie - dzisiaj np 87/74 wczoraj prawie zemdlałam 

ale to nie było zbyt dobre posunięcie bo później ulewała, nie wiem jadła oczami czy jak zjadłaby więcej ale zabrałam jej butelke bo widziała, że to już przesada
ciesze się, ze już nie muszę tego kleiku podawać bo karmienie nim to była udręka
żeby mało bolało u dentysty