|
|
#1831 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Wegetarianki/wegetarianie
Melduję się w tym wątku. Wegetarianka od ponad dziesięciu lat.
![]() ajanna, witaj i tu. ![]() Nie wiem czy ktoś podał, czy nie, ale mogę wrzucić jak ja to robię. Zagotowuję litr soku i mieszając wsypuję 4 łyżeczki agaru w proszku, gotuję kilka minut, a potem zdejmuję z gazu przelewam od razu do naczynia lub na ciasto po ostygnięciu i gdy zacznie tężeć. |
|
|
|
|
#1832 |
|
Konto usunięte
|
dzieki za przepis
![]() o wecie co, czytalam niedawno taką "mądra" książkę i dowiedzialam sie,że wegetarianizm to anomalia, bo wegetarianie tłumią swoje prawdziwe powołanie (czyt. człowiek musi zabijać, niszczyć, siać chaos) pfff |
|
|
|
|
#1833 |
|
Raczkowanie
|
Powołanie czy instynkty nad którymi można panować?
Ja się ostatnio dowiedziałam, że powinno się strzelać do matek które nie dają dzieciom mięsa.
|
|
|
|
|
#1834 |
|
Rozeznanie
|
no jasne ze powiedziec gospodarzom
ja mialam na weselu Turczynke, to zadbalismy o to, zeby miala wegetarianski posilek (nawet rozwazalismy sprowadzenie miesa Halal dla niej ale powiedziala, zebysmy sobie nie robili klopotu). Jako gospodarz chcialam, zeby kazdy czul sie dobrze, nie pozwolilabym sobie na to, zeby ktos chodzil glodny
|
|
#1835 |
|
Zadomowienie
|
Ostatnio byłam na komunii i też nikt nie był przygotowany na wegetariankę. Rosołu nie jadłam, ziemniaki z samymi buraczkami, sałatki, ciasta, desery... Nie jestem osobą, która zje wszystko co podadzą wiec problemów nie miałam.
Ja też czytałam mądrą książkę! I dowiedziałam się, że wegetarianie jedzą kurczaka i ryby |
|
|
|
|
#1836 | |
|
Konto usunięte
|
witam
ładny staż masz, jak patrzę ![]() Cytat:
. phii...nie jestem za całkowitym wynaturzeniem człowieka, ale bez przesady, kultura musi mieć jakiś wpływ na ludzkie zachowanie! nie wyobrażam sobie takiej sytuacji, aby ktoś zaczął mnie obwąchiwać albo żeby pierwszy lepszy nieznajomy zaczął się do mnie kleić i gdzieś ciągnąć. no ale po co powstrzymywać instynkty? to takie nienaturalne
|
|
|
|
|
|
#1837 |
|
Zadomowienie
|
mówi się, że początki są najgorsze a mi jakoś te pierwsze dni na wege szybko zleciały
oby tak dalej:P
|
|
|
#1838 |
|
Konto usunięte
|
to nie pierwsze kilka dni, to pierwsze kilka miesięcy, pierwszy rok...
to jest najgorszy "etap"
|
|
|
|
|
#1839 |
|
Rozeznanie
|
tatty - czemu najgorszy? czy ciagnie do miesia? czy ma sie jakies objawy typu zmeczenie itp? ja dopiero 2tyg nie jem miesa ale czuje sie swietnie
i mysle, ze tak zostanie.... wiec jak to u Ciebie bylo?
|
|
#1840 |
|
Zakorzenienie
|
najgorszy bo w ciagu tygodnie raczej sobie człowiek nie wyrabia nowych nawyków żywieniowych-potrzeba czasu-a na pocztątku łatwo popełnić błędy odbijające sie później na zdrowiu
jak juz wcześniej pisałam dla mojego TŻ-ta najgorsze były 3 miesiące-detoksykacja organizmu,przyswajanie nowych składników-co wiązało się np.z kolokwialnie mówiąc "sraczką"-uczył się tez komponowac sobie posiłki samodzielnie i zdarzało mu zatęsknić się za mięsem
|
|
#1841 |
|
Konto usunięte
|
nie tyle, co ciągnęło mnie do mięcha, ale ciężko było mi się przyzwyczaić do tego, że muszę dbać, aby moje posiłki dostarczały dosłownie wszystkiego dla mojego organizmu. teraz wydaje mi się to błahostką, kwestia rutyny.
a poza tym czynniki społeczne bardzo "pomagają" ![]() sporo potyczek słownych z życzliwymi zaliczyłam, musiałam po prostu nauczyć się żyć z takimi reakcjami ludzi i być dumną z tego, że jestem wegetarianką
|
|
|
|
|
#1842 |
|
Zakorzenienie
|
Mnie od dziecka nie ciagnelo do miesa, wiec nie za bardzo mnie bolala moja decyzja
|
|
|
|
|
#1843 |
|
Zakorzenienie
|
dzis obejrzalam straszny film - narratorem jest Paul Mc Cartney... prowadzi widza przez obrazy z ubojni... widzialam wiele takich filmow - ale ten mnie powalil
![]() OSTRZEGAM - KRWAWE SCENY- z udzialem zwierzat... KLIK |
|
|
|
|
#1844 | |
|
Rozeznanie
|
acha
![]() lotta6- u mnie podobnie, malo wczesniej jadlam miesa teraz moje menu jest fajniejsze bo wtedy nie jadlam duzo miesa ale nie jadlam w ogole soi, fasoli itp---------- Dopisano o 13:58 ---------- Poprzedni post napisano o 13:56 ---------- Cytat:
chyba raz w zyciu obejrzalam 30sek podobnego filmu i nie moglampo drugie - jak ja kocham Sir Paula Mc Cartney'a swietny gosc
|
|
|
#1845 |
|
Zadomowienie
|
Zacytowałam jego słowa w moim przemówieniu
Baaaardzo ciekawy człowiek.
|
|
|
|
|
#1846 |
|
Rozeznanie
|
jakim przemowieniu?
|
|
#1847 |
|
Zakorzenienie
|
ja dziś domową pizzę pichcę coby lodóweczkę wyczyścić
|
|
#1848 |
|
Zadomowienie
|
O wegetarianizmie. Musieliśmy kiedyś przygotować do szkoły i ja akurat ten temat wybrałam
|
|
|
|
|
#1849 |
|
Rozeznanie
|
aaa, fajny pomysl
|
|
#1850 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
właśnie po to zostałam wegetarianką, aby nie przyczyniać się do tego, aby odciąć się od takich krwawych scen, a nie nie wiedzieć po co je oglądać ![]() o, jak dawno pizzy nie jadłam! a jak robisz ciasto? bo ja mam jakiś zły przepis, warzywa zapadają mi się i wklejają w ciasto. |
||
|
|
|
|
#1851 |
|
Konto usunięte
|
ja nawet nie klikam, bo wiem,że skończy się histerią, ryczeniem przed kompem i matka zadzwoni po karetkę
![]() ![]()
|
|
|
|
|
#1852 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja ostatnio natknęłam się na jakiś program na kuchi.tv o świniach w Wielkiej Brytanii, pominę to że pokazali oczywiście jak zabija sie świnie w rzeźni (już kiedyś widziałam ten fragment i m.in ten widok ostatecznie wpłynął na decyzję o zrezygnowaniu z mięsa) więc tym razem zakryłam się kocem, zatkałam uszy i tylko TŻ na to patrzył
, pokazywali też w jakich warunkach trzyma się ciężarne maciory (koszmar!) i jak wygląda poród. Co mnie zniesmaczyło, to fakt że prowadzący najpierw rozpływał się nad tymi malutkimi świnkami i generalnie wyglądał na dośc "przejętego" losem tych zwierząt, a w międzyczasie gotował soczysty boczuś i wpiep***ł aż mu się uszy trzęsły ![]() Masakra. btw. ostatnio czaiłam się w sklepie na soję i ciecierzycę (do tej pory jadłam tylko puszkowaną), ale ostatecznie nie wzięłam. Muszę najpierw przejrzec puszkę. Może polecicie cos dobrego i w miarę szybkiego w przygotowaniu z soi? A, jeszcze jakieś przepisy na sosy do makaronów, klusek by mi się przydały, bo żyję praktycznie tylko na warzywnym lub pomidorowym (które uwielbiam, ale w końcu kiedyś mogą się przejeśc)
|
|
|
#1853 |
|
Raczkowanie
|
Z ciecierzycy najsmaczniejszy jest hummus albo słodka pasta z bakaliami. Mniam.
|
|
|
|
|
#1854 |
|
Zakorzenienie
|
i falafle z ciecierzyczki są pyszne
![]() ja z soi robię własne tofu i pastę
|
|
#1855 |
|
Konto usunięte
|
ja uwielbiam pasztet robiony z soi
na puszce jest trochę przepisów... a z soczewicy to polecam puszkowe chili con soczewicas
|
|
|
|
|
#1856 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
pewnie dlatego, ze malo wiem na jego temat... u mnie w sklepie mala kostka tofu to 3 funty, wiec wejde na puszke (mam nadzieje ze przepis bedzie tam) i zrobie lalalaja ciecierzyce na razie dodaje do makaronu z sosem pomidorowym, taki chrupiacy dodatek jeszcze malo znam przepisow
|
|
|
#1857 |
|
Rozeznanie
|
ja najwyraźniej jestem w mniejszości, ale nie przepadam za puszką. Zawsze jakaś taka niechlujna mi się ta strona wydawała i wolałam wyszukiwać przepisy gdzie indziej [chociaż widzę, że się wygląd trochę zmienił od kiedy tam ostatnio zaglądałam
|
|
|
|
|
#1858 |
|
Konto usunięte
|
z puszki wiele wyniosłam
![]() dragon_she, mi posmakował (także puszkowy przepis) makaron z brokułami, cieciorką i czosnkiem. ostatnio dodałam jeszcze zielonej papryki, jutro znowu wypróbuję, tym razem nie z papryką a z imbirem. |
|
|
|
|
#1859 |
|
Raczkowanie
|
W puszce jest fajne to, że jest duży wybór przepisów, ale nie wszystkie są sprawdzone.
A tutaj hummus: http://puszka.pl/przepis/4818-hummus.html Edytowane przez alucca Czas edycji: 2010-05-14 o 10:46 |
|
|
|
|
#1860 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wpisuję np.warzywo na które mam dziś ochotę i przebieram w przepisach
|
![]() |
Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:30.

i dowiedzialam sie,że wegetarianizm to anomalia, bo wegetarianie tłumią swoje prawdziwe powołanie (czyt. człowiek musi zabijać, niszczyć, siać chaos) pfff

, pokazywali też w jakich warunkach trzyma się ciężarne maciory (koszmar!) i jak wygląda poród. Co mnie zniesmaczyło, to fakt że prowadzący najpierw rozpływał się nad tymi malutkimi świnkami i generalnie wyglądał na dośc "przejętego" losem tych zwierząt, a w międzyczasie gotował soczysty boczuś i wpiep***ł aż mu się uszy trzęsły