|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#121 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Brzuszki juz widoczne mamy,pierwsze kopniaki odczuwamy-mamuśki listopadowo-grud
HEJA HEJ KOCHANE
![]() Dziękuję Wam, trochę rzeczywiscie przesadziłam, ale żal mi było owoców z działki by się zmarnowały a drzewa nieźle nam obrodziły, Jednak teraz te co pozostały moczę z 3 godz w zimnej wodzie i pakuję do woreczków, po czym do zamrażarki,... ale miejsca tam niewiele :/ ![]() Zaraz będzie praca domowa Włączcie się proszę ![]() BELA MOZESZ DOPISAĆ NAS DO LISTY?? Pełnia1980 (31już lat ) - t.p. 7-12-2010 - stawiam na córę JULIĘ lub może być niespodzianka syn Grzegorz
|
|
|
|
#123 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Brzuszki juz widoczne mamy,pierwsze kopniaki odczuwamy-mamuśki listopadowo-grud
DLA NOWORODKA
![]() Materiał najlepiej bawełna, delikatna flanelka lub len. Noworodek baaardzo szybko rośnie! Więc: - bodziaki kr. rękaw - 5 szt (wówczas codziennie nie trzeba prać) tylko co drugi dzien na ogół... - to nie jest kwestia założenia śliniaczka ale znacznie częściej polania, posikania etc... - bodziaki dł. rękaw - 4-5 szt - pajacyk 4-5 - kaftanik lub koszulka z dł rękawem - w domku czesto się je zakłada na bodziaka z kr. gdy nagle dziecku jest chłodniej... 3 szt s spokojniutko! - śpiochy z zapięciem w kroku najlepiej - 4-5 szt - sweterek ROZPINANY najkorzystniej i dla dz. i dla r. 1 góra 2! sweterki żadko w domu sięzakłada to na wyjście ![]() - skarpetki - 3-4 pary - czapeczka z cienkiej bawełenki - na ogół po kąpieli, przy przeciągach jesli ktoś ma... 2 szt - JAK KUPICIE MNIEJ ŚPIOSZKÓW TO proponuję 2 szt półśpiochów lub 2 szt rajtuzek ale KONIECZNIE na szerokiej gumie!!! (u nas sprawdziły się półśpiochy na początku - dopiero w rozm 62 przeszłam na rajtuzki w zimie...) - łapki niedrapki 2 szt lub niektórzy zakładają skarpetki na rączki JAKO KAFTANIKI I PAJACYKI POLECAM WAM UBRANKA Z PRZYSZYWANYMI OD RAZU ŁAPKAMI 2 W 1 TZW. jak nie zapomnę podesle Wam linki przykladowe na allegro - sa superowe ![]() dzicko nie ma jak zdjac ![]() ---------- Dopisano o 22:10 ---------- Poprzedni post napisano o 22:09 ---------- fajniutki musi być czemu masz dola? :/
|
|
|
|
#124 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jaka praca domowa?
|
|
|
#125 |
|
Zadomowienie
|
NA SPACER I DO SPANIA:
- wózek (gondola, spacerówka, fotelik- jak macie auto ) ![]() - łóżeczko - materac (polecany w ostatnich czasach GrykaPiankaKOkos, ochraniacz najlepiej zaowalony przy główce, grubszy lepszy jest, pościel przynajmniej 2 szt - przy chorobie przydają się 3 :/, ale można wówczas wykorzystać na jeden dzien naszą rodzinną, to samo z prześcieradłami jakby zabrakło nagle...) prześcieradła 2, kocyk mały cieńszy, kocyk np, akrylowy cieplejszy, kołderka - poduszka raczej od 3 lat powinna być dawana, ale na ogół jest w kompletach Jak ktoś chce to dodatkowo: - nosidełko lub chustę do noszenia - karuzela (od 2-3 mies. dz. na nią reaguje) czasem dłużej... lepsze sa np szchownice, twarze... - płyty z muzyką uspokajającą, relaksacyjną lub klasyczną... służę pomocą (jako instruktor muzykoterapii i pedagog )
|
|
|
|
#126 |
|
Zakorzenienie
|
A ja mam w brzuszku 80 cm - 21 tydz
|
#127 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#128 |
|
Zakorzenienie
|
aaaa rozumiem.Pamiętam, ze w poprzedniej części juz była wyprawka Mnie na pewno brakuje ubranek, pieluszek, kosmetyków i kilku jakiś drobiazgów, poza tym wszystko wydaje mi się jest....a i jeszcze chusta. Mei tai mi się podoba http://www.naturalconnection.co.uk/f...tai-p-103.html a jak będę chciała bardziej motać to znajdę tkaną póżniej
|
|
#129 |
|
Zadomowienie
|
ARTYKUŁY PIELĘGNACYJNE
nAJLEPIEJ Z JEDNEJ FIRMY - chusteczki nawilżane - nie żałujcie ich kupić idą jak woda, chyba że ktoś pupkę chce myć w misce za każdym razem lub pod kranem... - pieluszki jednorazowe - firm mnóstwo ![]() - mydełko i szampon LUB 2 w 1 szampon wraz z płynem do kąpieli np, NIVEA - oliwka (niektóre dz. ucuzlone) lub oliwa z oliwek lub aksamitne mleczko nawilżające - krem do pielęgnacji pupy - SUDOCREM polecam - krem na czerwone plamki, także pomocne przy odparzeniach, super przy zadrapaniu się KREM NIVEA SOS! - krem na spacery na zimno wiatr, chłód... - szczoteczka do włosów z miękkiego włosia - nożyczki do paznokci z zaokraglonymi końcówkami! - gruszka do noska lub aspirator - sól fizjologiczna w małych plastikowych buteleczkach do przemywania oczek od str., uszka do noska - woda morska - np, marimer jest i w sprayu (nie wszystkie dzieci lubia) i jest w buteleczkach malych plastikowych tak jak sol fizjol. - do noska powinno sie koniecznie zakraplac przy ogrzewaniu, w lecie, przy przeziebieniach... - patyczki z zaokraglona koncowka - platki kosmetyczne do oczek - termometr kapielowy - wanienka - reczniki najwieksze od razu kupujcie ! z kapturkiem (np, 110-90) 3 szt - ceratki do wietrzenia pupki - przewijak lub ceratka do przewijania - spirytus 70 % lub pioktanina do pepka - Aphtin - do dokazania jamy ustnej przed plesniawkami lub/i na nie - pieluchy tetrowe 20 wzwyz - pieluchy flanelowe - to na ogol na wyjscie sie stosuje (lekarz, goscie etc..) 3 to juz spokojnie wystarcza - apteczka |
|
|
|
#130 |
|
Zakorzenienie
|
co się stało ? ![]() ---------- Dopisano o 20:34 ---------- Poprzedni post napisano o 20:32 ---------- to gdzie schowalas brzuch?
|
|
|
|
#131 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() CHUSTA sliczniutka!!!! ile na Pl by wyniosla? slodziakowa zwlaszcza ta z 1 zdjecia na dziewuszke - sama nabralam ochoty hehe
|
|
|
|
|
#132 |
|
Zakorzenienie
|
Ja tez sie zastanawiam nad chusta, jak bede na targach we Wroclawiu obejrze je - ma byc pokaz i nauka chustowania
|
|
|
|
#133 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Widziałam inną tez Mei tai z bawełny, a nie materiału, z któego akurat ta firma zazwyczaj szyje i wyprzedają za 10 funtów: czyli wychodzi 48 zł. Do artykułów pielęgnacyjnych dodałabym: maść majerankową. Zbawienna na katar i to, że kosmetyki najlepiej kupić w nie dużych opakowaniach, bo J&J np. niektóre dzieci uczucla i... zostaniemy z ogromną ilością szamponu czy płynu do kąpieli
|
|
|
#134 |
|
Zadomowienie
|
DO SPZITALA DLA MAMY:
- RECZNIKI - SZLAFROK - KOSZULE NOCNE - PRZYNAJMNIEJ 2 NAJLEPIEJ 3 JESLI KTOS NA DLUZEJ A NIGDY NIE WIADOMO:/ krotka przynajmniej jedna - majtki jednorazowe, stare bawelniane, wielorazowe siateczkowe (te sa super!! przesle kiedys link) ![]() - KAPCIE - OBUWIE POD PRYSZNIC - PRZYBORY TOALETOWE - wezcie rezerwowy papier toal. nie zawsze w danym momencie jest... - PODPADKI LUB PODKLADY POPORODOWE BEZ FOLII NAJLEPIEJ - DLA CO NIEKTORYCH CZEKAJACYCH NA OST. CHWILE - JEDNORAZOWA MASZYNKE DO GOLENIA - KARTE CIAZY!!!!! DOWOD OSOBISTY!!! AKTUALNA LEGIT. UBEZP. !!! inf. wlasne - wywiad rodzinny choroby etc... leki jakie i na co ile... co ile mies. wystepuje etc... - WODA MIN, NIEGAZOWANA DUZA I MALA NAJLEPIEJ TA ZE SMOKIEM - APARAT FOTOGRAFICZNY - TALERZYK, SZTUCCE, KUBEK... - SZCZOTKA DO WLOSOW I SZAMPONU NIE ZAPOMNIJCIE ![]() - LAKTATOR polecam - KOMORKE I LADOWARKE! na poczatek jakies pismo... lub ksiazke... - pomadka np. OEPAROL na ochrone ust, krem do rak lub mleczko nawilzajace dla smyka DLA DZIECKA ZALEZY OD SZPITALA - u nas w Legnicy: - ubranek nie trzeba ale czesto dz. ma po ich proszkach uczuelenie, krostki i mozna wymienic sobie po wizycie lekarskiej do dnia nastepnego koszulka, bodziak, spiochyKONIECZNIE PAMPERSY 1 paka zejdzie... - szczoteczka - wyparzone nozyczki - niektore biora rozek i pieluszki ale jesli juz to polecam kolorowa tetre wowczas nie powiedza ze ukradlas szpitalowi ... - reczniczek - krem ---------- Dopisano o 22:46 ---------- Poprzedni post napisano o 22:45 ---------- i jeszcze stanik skarpetki
|
|
|
|
#135 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
, ale u nas w okolicy na razie nie ma takich targów.Za to oglądam instruktażowe filmy na youtube
|
|
|
#136 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
J&J uczula znaczna czesc dzieci mimo iz przebadana dermatologicznie - szok stosuje i stosowalam NIVEA - nie znam znajomych co po tych kosmetykach dz. ma uczulenie ale pewnie i takie sie zdarzaja... Masc majerankowa - dokladnie tak!! ale to apteczka jeszcze do neij nie doszlam hehe![]() ---------- Dopisano o 22:52 ---------- Poprzedni post napisano o 22:48 ---------- ZAPOMNIALAM O: CERATCE POD PRZESCIERADLO, CHYBA ZE KTOS KUPI PRZESCIERADLO RAZEM Z CERATKA ALE PONOC TAKIE SZYBKO PEKAJA ... OCZYWISCIE KOMBINEZON, CZAPKE niektorzy spiworek do wozka, PROSZEK LUB PLYN LUB PLATKI MYDLANE DO PRANIA! ale to zakup na juz gdy sa ubranka nas uczulil Dzidzius, przeszlam na BEBI platki, po 8 mies. na nasz proszek persil z dwukrotnym plukaniem
|
|
|
|
|
#137 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zareagowali lepiej niz sie spodziewałam ![]() tylko teraz teściowa mnie wkurza aż przykro pisac co mi mówi... ![]() nooo ![]() fajne listy z potrzebnymi rzeczami |
|
|
|
|
#138 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Fajne listy, bo można je sobie zmodyfikować wg potrzeb i uznania. U nas przed pójsciem do szpitala położna daje listę rzeczy do zabrania. W sumie dobrze, bo co szpital to inne zwyczaje. Ja na pewno zabiorę ze sobą męża
|
|
|
#139 | |
|
Zadomowienie
|
- poza sola fizjol. i woda morska, wacikami i patyczkami (czyli tym co potrzebne do mycia dziecka) to:
APTECZKA - GAZA - super na kompresy zwlaszcz po szczepionkach jak dz, ma opuchniecia - bandaz zwykly - bandaz elastyczny - pioktanina lub spirytus 70 % - pepuszek - plasterek delikatny - w razie gdyby nozyczki wam odskoczyly :/ - Sudocrem - odparzenia, zaczerwienienia pupy, okolic - krem NIVEA SOS - zaczerwienienia, zadrapania etc... - Bepanten - dla mam na brodawki, dla dz., tez moze byc ![]() - masc majerankowa - katarek - smaruje sie po noskiem - termometr - Fenistil - raczej w porze letniej ![]() - zel na dziasla - np. Dentinox... - czopki glicerynowe przeciw zaparciom - malutkie rozm. - Lacidofil lub Lakcid, Enterol - zazwyczaj przy antybiotykach - nie zapominajcie o pre i probiotykach - Paracetamol - czopki - czopki VIBURCOL- stany niepokoju, zabkowania, przy przeziebieniach - dla nas okazal sie superrrr - syropek przeciwgor. - dla chlopcow na ogol: na kolki (ale kupcie to dopiero jak pojawi sie problem, w razie w szkoda kasy...) Espumisan np., lub Esputikon lekarz przepisze matkom karmiacym WIT. K i WIT D3 SPRAWDZAJCIE DATY WAZNOSCI! :d to chyba tyle z tego c opamietam buzka dla Was ![]() ---------- Dopisano o 23:09 ---------- Poprzedni post napisano o 23:06 ---------- Cytat:
i oto w takichlistach chodzi Ja wam powiem, ze kupowalam po 3 szt bodziakow i koszulek ale bylo mi malo :/ 5 juz wystarczalo a jak dz. roslo to juz nawet po 8 mialam ale codziennie juz nie pralam ![]() PODESLAC WAM PARE LINKOW? ![]() MEZA BIERZ BIERZ zwlaszcza jak sie daje heh---------- Dopisano o 23:11 ---------- Poprzedni post napisano o 23:09 ---------- w 1 c. lezalam na Patologii - nagle mialam bol glowy cala noc, 1 lekarz mowi to normalne jak sie nie ma skurczy, 2 zobaczymy rano... czekalam wiec! okazalo sie ze ma st ---------- Dopisano o 23:13 ---------- Poprzedni post napisano o 23:11 ---------- okazalo sie ze mam za chwile miec cesarke, pakuje si eszybko i dzwonie do meza - ten na zebraniu byl w pracy i mowie mozesz przyjechac - mielismy rodzic wspolnie a on mowi - zadzwonie za pol godz. jak sie trzymalam tak peklam hehe zaczelam plakac ![]() wiec mowie juz ze lzami w oczach, ze rodze a on juzz, nie mozesz poczekac??!! zaraz bede !! hehe i przyjechal po niespelna 10 min. niesamowite to bylo hehe ciekawa jestem co teraz wykombinuje hehe
|
|
|
|
|
#140 |
|
Zakorzenienie
|
pelnia mój sobie inaczej porodu nie wyobraża
Narodziny pierwszego dziecka też przeżywaliśmy wspólnie ... bez wymówek.Wróciłam ze szpitala (miałąm kontrolę) i mówię: jutro idziemy rodzić. Jak to jutro? Jutro o 6 rano mamy być w szpitalu. Jego mina bezcenna ... a później wsparcie też
|
|
#141 | |
|
Zadomowienie
|
by was nie zanudzac ide spac...
![]() jeszcze ku pamieci daje link do SUPEROWYCH MAJCIORKOW ![]() http://allegro.onet.pl/item112578350...tmann_xxl.html - niektorzy wole jednorazowe -ale drozej wychodzi i sa nizsze stanem no i nie kazda z nas w nie wejdzie nawet w te xxl a te siaeczkowe sa glebokie, nie obcieraja pachwin i sie niesamowicie rozciagaja, pod zimna woda i mydlem wszystko schodzi w rewelacyjnym tempie - do tego schna w mgnieniu oka ---------- Dopisano o 23:22 ---------- Poprzedni post napisano o 23:21 ---------- Cytat:
hahhahaha tez niezle!! hihiihhi i wspaniale ze masz takiego mezulka !![]() a jak rodzilas?? |
|
|
|
|
#142 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nic nie zrozumialam
|
|
|
|
|
#143 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#144 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
a i maz extra ze dal tyle godz rade! super... zycze Ci by to rozwiazanie bylo szybsze zdrowsze i latwiejsze ---------- Dopisano o 23:31 ---------- Poprzedni post napisano o 23:29 ---------- herhe no to w skrocie : ![]() lezalam na patologii, po 3 dniach nagle kazali mi przejsc na stol operacyjny na cesarke i sie spakowac przedtem przy pakowaniu dzwonie do meza (porod rodzinny) ze to juz ze bede rodzic! a maz pyta sie mnie czy nie moge poczekac przyjechal po 10 min
|
|
|
|
|
#145 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
teraz zrozumialam ![]() wczesniej troszke chaotycznie to wyszlo
|
|
|
|
|
#146 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a no przykro, bo wtedy to juz mnie do płaczu doprowadziła... wiec staram sie unikac kontaku... trudno sama sobie tak zrobiła....tz znow mnie drażni zero zrozumienia... zaczynam miec poprostu dosyć...
|
|
|
|
|
#147 |
|
Zadomowienie
|
o kurczę..założony nowy watek..to wkleje moja wypowiedź.
Witajcie Kobietki! ![]() ![]() ![]() powróciłam z gór. Zaczęłam czytać zaległe posty, ale ich chyba w życiu nie nadrobię Zauważyłam, że pochwalilyscie mój brzuń, bardzo Wam dziękuje i jest mi miło Była dziś u mnie moja przyjaciółka i stwierdziła, że urósł, ale ja tam nie widzę, za bradzo, choć wiadomo, że nie jest taki jak byl w 16 t.c., tylko większy. Wczoraj z mężem wróciliśmy koło 22 do domku. Jechaliśmy ponad 500 km.Wypadzik się udał i było bardzo fajnie. Nie korzystałam oczywiście zbyt aktywnie z atrakcji, ale jestem zadowolona Mężuś nadrobił za mnie jeździł na wyciągach, wchodził na szczyt, jeździł torem saneczkowym itp. Moja aktywność ograniczała się do chodzenia, a i tak byłam zmęczona czasem tak, że łydy, aż bolały no i małż masować musiał, ale i chciał na szczęście Zęba odczuwałam non stop i mnie to wkurzało, po drugiej stronie też wychodzi mi ,,mądrości'' i jeszcze jeden jakiś chyba się psuje bo zaczął swędzieć więc dawało mi to we znaki po jedzeniu, czy w nocy jak się budziłam na siusiu. Wstawałam 4 razy aż! Widok na góry mieliśmy super i ogólnie cudownie było wstawać rano,. mieć piekny krajobraz za oknem i takie powietrze rześkie, bo tam chłodniej. Tu jak przyjechaliśmy to żar buchnął aż normalnie, taki ukrop, że przy wentylatorze siedze. O dziwo jakoś tu mnie narazie ten ząb od wczoraj nie pobolewa, jak tam i dziś w nocy wstałam tylko raz do ubikacji! Myślę o wizycie co mam w czwartek u dentysty i chyba nie dam razy tam. Nawet nie chyba, a napewno nie dam! Jeszcze bez znieczulenia :ma d: Połówkowe mam w sobotę, czyli za tydzień. Dzwoniła do mnie pielęgniarka stamtąd i przeprosiła, że muszą przełożyć na inny dzień moje usg, bo normalnie miałabym już w środę. Więc po nd czekają mnie niezłe stresiory, krótko mówiąc---------- Dopisano o 22:31 ---------- Poprzedni post napisano o 22:26 ---------- A! i muszę Wam powiedzieć (napisać), że ludzie gapili mi się na brzuszek! i to niektórzy bezczelnie! A, że nie bardzo wyglądam na swoje lata, to chyba myśleli, że gówniara idzie Wiadomo, że w obcasach nie chodziłam tam, a w sandalkach, czy w sportowych, czasem w japonkach po mieście Wkurzało mnie takie patrzenie![]() ---------- Dopisano o 22:32 ---------- Poprzedni post napisano o 22:31 ---------- Idzie burza u mnie. Grzmi i blyska się ;/ boję się burz . W ostatnią noc, kiedy spaliśmy w górach była straszna błyskawica, ciągle aż jasno było. Okropnie się czułam, jakoś tak niepewnie Jeśli krwawią Wam dziąsła to polecam pastę MERIDOL niebieską, pomogła mi, a poleciła mi ją dentystka ![]() __________________
|
#148 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() JA swoim tesciom juz tuz po weselu wygadalam - teraz wiedza ze nie ustapie, ze nie wejda w nasze zycie... Strasznie trudne sa takie sytuacje gdy maz nie odcial sie od domu i zamiast wspierac zone to ja atakuje tez... |
|
|
|
|
#149 |
|
Zakorzenienie
|
Olajka super, że wypad sie udał
mi krwawią strasznie dziąsła ide do dentysty z tym może coś poradzi ale wybieram sie jak sójka za morze ![]() i jestem głodna
|
|
|
|
#150 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ja tez mam na sr wizyte ale i 29 wiem co znaczy nieublaganie czekac ... - fajnie ze zadzwonili ![]() gapienie ludzi tez mnie wkurza ale ja czasem sie odwzajeemniam i mam radoche - ale zdarza sie ze mam wrazenie iz ludzie ida a ja z wozkiem i odnosze wrazenie ze mysla sobie - ale wpdla jeszcze jedno male a juz drugie bedzie,... schiza?
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:56.

Włączcie się proszę 

Zauważyłam, że pochwalilyscie mój brzuń, bardzo Wam dziękuje i jest mi miło
no i małż masować musiał, ale i chciał na szczęście
:ma d: