|
Notka |
|
Decoupage Pod-forum decoupage to miejsce przygotowane specjalnie dla miłośników tej techniki. Lubisz decoupage? Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Kolczyki decu- pierwsze kroki
Hej! Bardzo podobają mi się kolczyki z różnymi wzorami. Tylko kompletnie nie wiem co mam kupić żeby je zacząć robić. Jaki klej, lakier, tekture.. itd. I wogóle nie wiem jak je zrobić. Czy to trzeba na jakimś specjalnym papierze czy można na takim zwykłym? Jakiej grubości trzeba tą tekturę mieć? Czy trzeba wcześniej czymś specjalnym posmarować? No nic, kompletnie nic nie wiem. Baaardzo bym prosiła osobę która takie kolczyki robi, niech napisze co mam kupić żeby takie kolczyki zacząć robić,jaki jest najlepszy klej, lakier, narzędzia, i te wszystkie inne rzeczy, i przede wszystkim krok po kroku opisała jak to zrobić.I skąd przede wszystkim brać szablony.Bardzo dłuugo szukałam w necie jak je robić, tylko jakoś nic nie znalazłam. Prooszę, pomóżcie
![]() Z góry wieelkiee dziękii ![]() (umieszczam przykładowe zdjęcia kolczyków jakie mnie interesują) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
BAN stały
|
Dot.: Kolczyki decu- pierwsze kroki
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=159048
w tym wątku znajdziesz wszystko co mozę ci sie przydać do nauki decoupage ( post 9 - tutaj Sarenka wszystko ładnie poukładała) ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
![]()
Hey mam pytanie czy znacie jakieś stronki z motywami do kolczyków decoupagowych np Garfield, Krecik itp
![]() a i czy nie niszczą się te wydrukowane rysunki gdy je polakierujemy???? Z góry wielkie dzięki!! Edytowane przez Ila94 Czas edycji: 2010-05-24 o 12:28 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Osiołek z zakątka :)
|
Cytat:
Jest watek z motywami do kolczyków https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=374330 a na samej górze jest podpięty watwek z motywami do wydruku https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=154114 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
kolczyki, które pokazujesz to niezły photoshop
![]() ---------- Dopisano o 17:09 ---------- Poprzedni post napisano o 17:03 ---------- zauważyłam jedną rzecz...na Allegro pojawiają się dziewczyny, które tutaj pytają o porady, piszą jak bardzo by chciały takie kolczyki robić, a potem rżną pomysły i wystawiają swoje kolczyki za 5 czy 8 zł. ZUS-u nie muszą płacić, to i biznes idzie, a tym samym tworzą niezdrową i nielegalną konkurencję. Zapominają jednak, że gdy ktoś je podkabluje do skarbówki to dostaną karę i 5 lat zakazu na wykonywanie kolczyków - z wątku o DG. Mam nadzieję, że nie jesteś jedną z nich ![]() ![]()
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
dziewczyny mam pytanie
jakim lakierem koncowym wymalowac kolczyki z drewnianej skleji?? obecnie uzywalam do ozdabiania butelek i tp lakieru na bazie wody i czy takim mozna zakonczyc prace?? mam 3 motywy ktore mi sie podobaja od tesciowej wzielam bigle i chcialam sobie zrobic kolczyki okragle bo kwadratowe czy podluzne nie pasuja mi do twarzy ;/ co do osob ktore robia kolczyki na sprzedaz to chyba wiedza co im grozi a jak chca sprzedawac to nich najpierw poznaja podstawy a potem biora sie za robote ![]() ![]() bede wdzieczna za pomoc Edytowane przez jusi84 Czas edycji: 2010-07-06 o 15:54 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
BAN stały
|
Bardzo nowatorski pomysł. Ale od tego zaczyna się postęp
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
BAN stały
|
A mi osobiście wyżej umieszczone odpowiedzi TOTALNIE nie przypadły do gustu. Nasuwają się wspomnienia
![]() ![]() Do założycielki wątku: Wszystkie produkty do wykonania biżuterii kupisz tutaj: www.drewnianadolina.pl. Do kolczyków nie tekturka,a małe deseczki ze sklejki o różnych kształtach i bigle/zawieszki, które potem wkładasz w ucho. Do zdobienia musisz mieć: farbki akryl, będzelek syntetyczny dość wąski, serwetki papierowe z dekorem lub paier do decu (mogą też być wydruki laserowe), klej do serwetek,lakier akryl do wykoczenia pracy. 5 minut tłumaczenia w ogóle mnie nie bolało ![]() Serdecznie Cię pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
BAN stały
|
To nie jest brak tolerancji tylko ludzka zazdrość. Komiksowa jest tego przykładem. Śmiejąc się i komentując czyjeś prace zerknijcie krytycznie na swoje moje drogie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | ||
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
BAN stały
|
Ewa nikt Ciebie nie zmusza do tego,abyś odpowiadała na te pytania
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 21:51 ---------- Poprzedni post napisano o 21:47 ---------- a i jeszcze jedno jak się coś bardzo kocha i się robi to z przyjemnością to można o tym gadać i gadać i gadać. To się nazywa chęcią dzielenia się z innymi swoją pasją,ale inna sprawa jak ktoś odrazu znajdzie u kogoś konkurenta to wtedy nie ma chęci do pomocy niestety. Nic czas chyba wyrzeć poza to forum i zacząć interesować się światem,gdzie jest mnóstwo ciekawych inspiracji. Wolę to niż być grzybem i stale tutaj narzekać........ |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
|
Ryniu nikt tu nie jest negatywnie nastawiony. Wcześniej było po prostu ta, że moderator sam likwidował powielające się wątki i przenosił pytania w odpowiednie miejsca... przenosiła, bo to wszystko moderatorki. A jeśli dziewczyny pytają we właściwych wątkach to oczywiście odpowiadam, bo po to jest to forum. Jeśli pytają w swoich wątkach to wklejam linki, bo skoro wiem gdzie szukać rady a one tego jeszcze nie znalazły to się po prostu tym dzielę. Taka jest rola forum, żeby wiedzą się wzajemnie wymieniać.
Odpowiadam ja, jambolaja, babagaga, ulpu, emi i dużo innych dziewczyn. Może i jesteśmy za murzynami według Twojej opinii, tylko po co się w takim razie murzynów pytasz? Skoro wiesz sama wszystko najlepiej nie powinnaś zasięgać rady u ciemniaków. Edytowane przez Pupil Czas edycji: 2010-07-07 o 20:59 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
BAN stały
|
Pytam bo kto pyta nie błądzi i jak mam wątpliwości to pytam i w 20% dostaję odpowiedzi. Czasem wiedza nie jest potrzebna,aby robić ciekawe prace. Pytam w Twoim wątku bo wiem,że masz wiedzę dużą, bardzo dużą,a nie robię wszystkiego i tego czego nie robię się nie czepiam bo to nie moja dziedzina. Przewertowałam wiele wątków na tym forum, przejrzałam wiele zdjęć i wiem,że dowiedzenie się czegokolwiek nie zjamuje 5 minut
![]() ![]() ---------- Dopisano o 22:17 ---------- Poprzedni post napisano o 22:11 ---------- Nie ja pierwsza tak czuję i nie ostania jak widać. ---------- Dopisano o 22:24 ---------- Poprzedni post napisano o 22:17 ---------- Przepraszam za szczerość. Pisząc za murzynami nie mówię o całym forum kochana tylko o kilku osobach na tym forum bo są dziewczyny,które tworzą na prawdę piękne rzeczy,a wiedzę na ten temat mają znikomą. ---------- Dopisano o 22:24 ---------- Poprzedni post napisano o 22:24 ---------- To tyle na pożegnanie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | ||||
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
I na koniec - Murzynem się nie czuję, to jest z Twojej strony obraźliwe stwierdzenie, zarówno dla mnie jak i dla dziewczyn które miałaś na myśli. I dla Murzynów, tak na marginesie - jesteś do tego rasistką. Życzę sukcesów z takim charakterem. |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
BAN stały
|
Miałam już tutaj nie pisać,ale nie dam Ci tej satysfakcji choćby dlatego,aby Tobie pokazać,że jestem lubianą osobą bo stwierdziłaś,że uciekam,a ja nie uciekam tylko chciałam zrezygnować bo takie negatywne nastawienie źle wpływa na moją pracę.
Chcesz wiedzieć dlaczego uciekałam z forum to już masz odpowiedź....właśnie przez takie osoby jak Ty,a nie przez to,że jestem powrzechnie nielubiana. Przez osoby,które wykorzystują moje projekty na swoje cele i które znajduję później w necie, w sklepach jako ich. Jestem szczera i to co mnie boli mówię i nie przełykam goryczy, nie idę dalej i nie włażę komuś w tyłek bez mydła.Próbowałam...ale to nie jest zgodne z moja naturą. Same mnie tutaj wyśmiewałyście nie ja Was świadczy o tym chociaż wypowiedź bachurki (że niby jak mogę mówić,że pracuję skoro mam małe dzieciątko na rękach ![]() Wasze słowa, ton itd świadczą same za siebie. Druga sprawa winny się tłumaczy Ewa i jakbyś się nie czuła z tym źle to byś tutaj już się nie wypowiadała. Trzecia sprawa mądry człowiek nie bierze udziału w tego typu dyskusjach skoro się nie poczuwa do ich treści. Czwarta sprawa "daleko za murzynami" to jest tylko takie powiedzenie, przysowie, stwerdzenie,którego używa większość z Nas chcąc zaznaczyć,że coś jest daleko za czymś,a nie oznaka rasizmu,więc już sie tak nie unoś. Aby nie obrazić murzynów bo nic do nich nie mam moja droga napiszę,że jeszcze dużo oj dużo musicie się nauczyć.Trochę samokrytycyzmu, otwarcia dla ludzi i będzie ok. No i nauki zrozumienia tekstu to już w ogóle będzie bomba ![]() I nie obracaj kota ogonem............... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Ryniu, a Ty kim jesteś żeby mnie oceniać???????? Kolejną niedowartościowaną dekupażystką żerującą na wiedzy innych?
![]() Jaka zazdrość? Czego ja niby i komu mam zazdrościć? Mam założona działalność gospodarczą, u3muje się z robienia biżuterii, moje prace można oglądać na Pipsztykach, wystawiam się na targach, dostałam zaproszenie do kolejnej galerii. To czego ja mam Tobie zazdrościć? Poruszyłam jeden problem, bo nikt do tej pory w tej części forum się nie odważył. Chodzi mi o dziewczyny, które tworzą niezdrową konkurencję. Jeśli ja biegam po urzędach, płacę podatki, siedzę po nocach wypełniając książkę przychodów i rozchodów, płacę ZUS - nikt mi tego nie funduje - i jeszcze obniżam ceny kolczyków, bo jakaś siksa, która się naczytała forum robi kolczyki za 8 zł (a widziałam już nawet za 5) to chyba mam prawo pisać, to co piszę. Dziewczyna u góry wkleiła nie zdjęcie kolczyków, tylko zdjęcie grafiki przerobionej na kolczyki - więc ją wyprostowałam, tyle. Jeszcze biedaczka takie kolczyki kupi i będzie mieć pretensje do kogoś, kto jej je sprzedał. A z drugiej strony to kim trzeba być, żeby ludzi tak naciągać. Ryniu to może jakieś zawody, pokaż swoje kolczyki, ja pokażę swoje i zobaczymy kto komu, czego może pozazdrościć ![]() Przypominam wszystkim nielegalnie handlującym - możecie to robić, kwota wolna od podatku to 3013 zł, ale i tak musicie złożyć PIT w US. Mogą Was nawet skontrolować do 5 lat wstecz - piszę to ku przestrodze.
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
wklejam kilka zdjęć, żebyś sobie Ryniu popatrzyła
![]()
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Pomijając złą atmosferę która się wytworzyła ostatnio na tym wątku (najprawdopodobniej spowodowaną złą inerpretacją czytanego tekstu - bo głównie chodziło o udzielanie odpowiedzi mniej doświadczonym forumowiczkom) to piękne masz kolczyki Komiksowa
![]() ![]() ![]() więc jeszcze raz wielkie ![]()
![]() |
#19 | |
BAN stały
|
Ryniu sobie popatrzyła
![]() ![]() ---------- Dopisano o 11:51 ---------- Poprzedni post napisano o 11:48 ---------- photoshop zbyt mocno nasyca kolory.prace wyglądają jak z plastiku,a w rezultacie daje to look jak z chińskiego bazaru-nie ma duszy. ciekawa jaka jest reakcja klienta jak to dostaje? ---------- Dopisano o 11:54 ---------- Poprzedni post napisano o 11:51 ---------- Cytat:
No własnie o takiej skromności mówiłam. Kończę tą farsę szkoda mojego czasu. ---------- Dopisano o 12:00 ---------- Poprzedni post napisano o 11:54 ---------- podobają i się tylko kolczyki nr 3. Reszta to gotowizna.Wycieta z papieru lub ściągnięta z neta. Nie jest sztuką wyciąć gotowy element i wkleić na koczyk. Sztuką jest dobrać kilka elementów, technik tak,aby to się ładnie komponowało,dlatego podoba mi się nr 3. ---------- Dopisano o 12:01 ---------- Poprzedni post napisano o 12:00 ---------- podobają i się tylko kolczyki nr 3. Reszta to gotowizna.Wycieta z papieru lub ściągnięta z neta. Nie jest sztuką wyciąć gotowy element i wkleić na koczyk. Sztuką jest dobrać kilka elementów, technik tak,aby to się ładnie komponowało,dlatego podoba mi się nr 3. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Ależ w wątkach pobocznych ciekawie się zrobiło....Już wiem dlaczego Magda chciała uciec z forum tak nagle...dobrze,że zmieniła zdanie ale niedobrze,że tak ostro reaguje...Magduś!Jak będziesz musiała setny raz odpowiedziec na to samo pytanie gwarantuję Ci,że w któryms momencie też będziesz miała dość...
Wyszukiwarka naprawdę nie gryzie,a tu naprawdę jest świetne kompendium wiedzy.Ktos w końcu zadał sobie trud aby to skomasować,zgromadzć i umieścić w 1 miejscu.Zakładanie kolejnego wątku to lekceważenie jego pracy!Nie dajmy sie zwariować.Pomoc tak!Wykorzystywanie-nie,nie,nie! Ja bardzo dużo uczę się z netu,ściągam wzory,oglądam toutoriale,szukam,czytam, robie to po nocach kosztem snu i innych przyjemności.mam 2 prace,dom,dzieci ale...dla chcącego nic trudnego. Komiksowa!Powiem po raz kolejny-świetne kolczyki!Szczególnie te z Alicją-perełki!
![]() |
#21 | ||
|
Cytat:
Cytat:
![]() Kończę tą dyskusję, wylogowuję się z wizażu. Życzę udanej zabawy w przepychanki i udowadnianie, kto kogo lubi a kto nie. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | ||
BAN stały
|
[QUOTE=Pupil;20547735]Wszystko, co do tej pory zrobiłam podarowałam dziewczynom, nie sprzedałam. To jest zwykłe oszczerstwo.
QUOTE] Tu masz właśnie błędne zrozumienie tekstu. ---------- Dopisano o 12:32 ---------- Poprzedni post napisano o 12:30 ---------- Cytat:
no i skromność jak zwyklę górą. Powodzenia życzę ![]() ---------- Dopisano o 12:35 ---------- Poprzedni post napisano o 12:32 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 12:41 ---------- Poprzedni post napisano o 12:35 ---------- [QUOTE=jambolaja;20547323]Wyszukiwarka naprawdę nie gryzie,a tu naprawdę jest świetne kompendium wiedzy.Ktos w końcu zadał sobie trud aby to skomasować,zgromadzć i umieścić w 1 miejscu.Zakładanie kolejnego wątku to lekceważenie jego pracy![QUOTE] ok ale traktujmy ludzi zwłaszcza tych nowych z godnym szacunkiem, a nie ![]() Można napisać Cześć....... wszystkie swoje odpowiedzi znajdziesz tutaj jest ich wielę,ale wprawisz się i będziesz wiedzieć co i jak i dać linka,a nie ssssyczeć na kogoś jak wyżej.Że nie można każdemu nowemu odpowiadać na to samo bo to już było i jest o tym info tutaj w wątku,który ma tylko 60stron. Więc szukaj sobie teraz mała bo masz czas,a my go dla Ciebie nie poświęcimy bo po co. Ok spuściłam z siebie wsio co mnie bolało i czuję się z tym o WIELE lepiej. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
|
Cytat:
No cóż, nie wiem co ma skromność do stwierdzenia, że nie sprzedaję swoich prac, tylko je daruję. Wszystkie były robione z myślą o wizażankach i są albo imieninowo-urodzinowymi prezentami albo były robione na wizażowe wymianki. Rozumiem, że w Twoim mniemaniu świadczy to o braku skromności. No skoro na tyle pozwala Ci zrozumieć Twoja "inteligencja" to Twój problem. I proponuję, żebyś jednak nauczyła się cytować, to jest wręcz żenujące jak się czyta Twoje pokieraszowane wiadomości, gdzie cytaty umieszczasz jako swoją wiadomość. To też świadczy o inteligencji, nie wyszczekaniu tylko zwykłej umiejętności przystosowania się i czytania informacji na ekranie ze zrozumieniem. Bo jak zacytować to pisze jak wół. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
BAN stały
|
matko kobieto daj już na luz.Ja przeczytasz cały cytat co Ci wkleiłam to będziesz wiedziała o co chodzi z tą skromnością. Co mnie obchodzi,że rozdajesz swoje prace. Chodzi o fakt,że uważasz siebie za lepszą ode mnie i może od innych sama to napisałaś "Ja mam Ciebie kopiować,chyba żartujesz".
Tym się właśnie róznimy. Sztuką pisania jest nie to,czy piszemy od akapitów,ale co piszemy. I,czy w odpowiednim czasie potrafimy się wycofać z rozmowy. Z resztą nie mam czasu na akapity i tak nie wiem po co tutaj jeszcze siedzę. Myślę,że i tak już dość się nagadałam. Żegnam Panią ![]() ---------- Dopisano o 13:19 ---------- Poprzedni post napisano o 12:50 ---------- Cytat:
Źle mnie traktujesz Ewa. Jestem tutaj nowa i dopiero się uczę tego forum. I masz rację jestem cholernie zakompleksiona ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Brrrr.....
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
Ryniu nie używam photoshopa - tak do wiadomości - nie stac mnie, wszystko idzie na ZUS, podatki i wydatki na materiały. Chcesz sprawdzic, czy sie podobają te moje biedoty, wejdz na moj profil na Allegro i sobie poczytaj - zapraszam. Mowisz, ze drukuje, wycinam i naklejam, a Ty co robisz ze swoimi krzeslkami i pudeleczkami? Czarujesz? Taka mala dekupażowa czarodziejka? Super, gratuluje, od dzisiaj mowie Ci - Mistrzu!
Chcialabym Ci przypomniec co znaczy słowo - decoupage - technika ozdabiania przedmiotów polegająca na przyklejaniu na odpowiednio spreparowaną powierzchnię (praktycznie każda powierzchnia: drewno, metal, szkło, tkanina, plastik, ceramika) wzoru wyciętego z papieru lub serwetki papierowej (technika serwetkowa) - źródło Wikipedia. Myslisz, ze jestes lepsza, bo oklejasz cos serwetkami? A myslisz, ze niby skad te grafiki na serwetkach? Ze firmy je produkujace maja na wszystko prawa autorskie? Nie rozsmieszaj mnie. Nie wszystkie grafiki sciagam, duzo sma robie, a raczej przerabiam, ok - dla mnie to okres przejsciowy - od czegos trzeba zaczac. Aha, powiedz jeszcze, ze placisz za abonament radiowo-telewizyjny, na kompie masz oryginalnego windowsa, nie sciagasz filmow i plyt - to wszystko to także kradzież - kto bez winy, niechaj pierwszy rzuci kamień ![]() I tak na koniec, wchodzisz tu z butami, nie robisz kolczykow - a się wypowiadasz, obrazasz mnie, dziewczyny, wyzywajac nas od Murzynów - ten komentarz to juz w ogole ponizej poziomu - rasizm - na Twoim miejscu zrobiłabym tylko tak - ![]() Oklejaj te swoje mebelki, pewnie masz ich w domu całą furę i nie wiesz, gdzie upychać. Mimo wszystko ciesze sie OGORMNIE , ze moglam zapoznac sie z tworczoscia tak wielkiej dekupażystki jak Ty. Pamiętaj, że jak chcesz z kims rozmawiac, to na poziomie, albo sie po prostu nie wypowiadaj i tyle, a juz szczegolnie w sprawach, ktore Ciebie nie dotycza i nie licz na to, ze jak kogos obrazisz, to ten ktos po Tobie nie pojedzie ![]() ---------- Dopisano o 13:04 ---------- Poprzedni post napisano o 12:43 ---------- I faktem jest to, że za mocno zareagowałam na tę dziewczynę, która wkleiła te zdjęcia, ale sorry, jak się widzi takie rzeczy, to ręce opadają z gaciami. Ja się nie zamierzam wylogowywać z tego forum - za dużo tu fajnych dziewczyn, które są bardzo utalentowane - mimo tego, że wycinają i naklejają, aczkolwiek swoich prac prezentować już nie będę - nie ma to żadnego sensu, lepiej się przenieść do wątku biżuteryjnego. Wszystkie dziewczyny, które nie rozumieją mechanizmu nielegalnej konkurencji, zapraszam do wątku o działalności gospodarczej - tam to dopiero dziewczyny jadą po tych, które jej nie mają ![]()
![]() |
#27 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
przygotowałam cztery kawałki tektury (takiej troche grubszej) o wielkości 40cm x 20 cm, cztery motywy łowickie (takiej wielkości jak kawałki tektury) wydrukowane normalną atramentową drukarką na normalnym papierze do drukarki najpierw pomalowałam te tekturki z obu stron szarą farbą akrylową, później wszystko kilkakrotnie polakierowałam. Następnie przykleilam klejem wikolem motywy na tekturki i po wyschnięciu kilkakrotnie polakierowałam. pod koniec zrobiłam szpilką dziurki żeby przewlec mały drucik, przyczepiłam do bigla i gotowe ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Przyczajenie
|
![]() Cytat:
dzięki ;** ![]() w końcu ktoś mi wytłumaczył ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Wtajemniczenie
|
proszę bardzo
![]() ![]() ![]() Edytowane przez kas_ Czas edycji: 2010-07-30 o 15:26 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:47.