Zły wapń - opuchlizna. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-10-12, 12:09   #1
xxmoonlightxx
Raczkowanie

Zły wapń - opuchlizna.

Witam,
jakiś czas temu dowiedziałam się od znajomej ,że puchnie ,ponieważ "zły" wapń z mleka powoduje jakieś procesy w nerkach i dlatego zatrzymuje się woda... Niestety nie pamietam,czy była mowa tylko o mlekie krowim ,czy tez innym ( a sojowe?) .Nie wiem także ,czy można jeść wtedy przetwory mleczne - jogurty etc?

Przypomniało mi się to i bardzo zainteresowało - wie ktoś coś więcej na ten temat?

SZUKAM PILNIE ZATYCZKI DO MODEMU HUAWEI E 122 . SPRAWA ŻYCIA I ŚMIERCI !!!

Edytowane przez xxmoonlightxx
Czas edycji: 2010-10-12 o 12:11
xxmoonlightxx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-12, 12:25   #2
kitkulka
Zakorzenienie

Dot.: Zły wapń - opuchlizna.

Cytat:
Napisane przez xxmoonlightxx Pokaż wiadomość
Witam,
jakiś czas temu dowiedziałam się od znajomej ,że puchnie ,ponieważ "zły" wapń z mleka powoduje jakieś procesy w nerkach i dlatego zatrzymuje się woda... Niestety nie pamietam,czy była mowa tylko o mlekie krowim ,czy tez innym ( a sojowe?) .Nie wiem także ,czy można jeść wtedy przetwory mleczne - jogurty etc?

Przypomniało mi się to i bardzo zainteresowało - wie ktoś coś więcej na ten temat?
ja niestety nie mam pojęcia
ale z tego co wiem to mleko w kartonie ma mało wspólnego z krowim mlekiem, więcej tam chemii niż mleka, może to przez to się tak dzieje?
kitkulka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-12, 12:28   #3
żurawinka
Zakorzenienie

Może nie toleruje laktozy po prostu?
żurawinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-12, 12:38   #4
xxmoonlightxx
Raczkowanie

nie chodzi o laktoze,tylko własnie o "zły" wapń.czytałam na internecie ,że taki wapń zakwasza ,ale nic nie znalazłam o ty,że przez niego sie puchnie...

Stary 2010-10-12, 12:40   #5
zapach_akacji
Przyczajenie

nie słyszałam o tym
zapach_akacji jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-12, 12:57   #6
kalina121
Wtajemniczenie

Cytat:
nie chodzi o laktoze,tylko własnie o "zły" wapń.czytałam na internecie ,że taki wapń zakwasza ,ale nic nie znalazłam o ty,że przez niego sie puchnie...
Niema czegoś takiego jak zły lub dobry wapń,wapń to wapń,możesz mieć podwyższony poziom wapnia to może szkodzić,a nie sam wapń.
kalina121 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-19, 10:19   #7
xxmoonlightxx
Raczkowanie

Kalina ,jest cos takiego. Wygoogluj zanim odpowiesz bez sensu.

Stary 2010-10-19, 10:34   #8
visionAM
Zakorzenienie

Cytat:
za to ty taka mądra jesteś i nie potrafisz napisać, że chodzi o wapń nieorganiczny
Cytat:
W naturze wapń występuje w dwóch postaciach. ,,Dobry" wapń czyli organiczny, łatwo przyswajalny przez kości, znajduje się w warzywach i owocach a szczególnie w skórce, w świeżo przygotowanych sokach, jajach, orzechach, miodzie, otrębach, świeżym mleku krowim i kozim. "Zły" wapń, nieorganiczny, trudno przyswajalny dla kości jest we wszystkich produktach oczyszczonych (rafinowanych) czyli również w mleku krowim pasteryzowanym. Pech polega na tym, ze ten zły wapń nie wchłania się do kości ale w tkanki miękkie (ścięgna, między powięzie okołostawowe), powodując stany zapalne stawów, tapetując od środka ściany naczyń przyczyniając się do przyspieszonego procesu miażdżycy.
Cytat:
wapń nieorganiczny tworzy podstawę kamieni w nerkach
Nie sądzę, aby to powodowało zatrzymywanie wody w organizmie i w rezultacie opuchliznę
visionAM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-19, 11:25   #9
xxmoonlightxx
Raczkowanie

tak,lecmy sobie po inteligencji. Vision ,ja wiem JAKI to wapń ,ale chciałabym poznać proces zatrzymywania się wody na skutek tego wapnia. Rozumiesz ?

Stary 2010-10-19, 11:55   #10
kalina121
Wtajemniczenie

Cytat:

Ale miła z ciebie osobatylko nerwowa jakaś,to pewnie wina "złego wapnia"(a może złego wychowania)
To idź do lekarza i mu powiedz ,że masz zły wapń,a nie siedzisz i tydzień na forum szukasz.To dopiero jest bez sensu,niech tobie lekarz powie co to znaczy,on się zna i może będzie z sensem.
A wygooglować można wiele rzeczy
kalina121 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-19, 12:13   #11
visionAM
Zakorzenienie

Cytat:
tak,lecmy sobie po inteligencji. Vision ,ja wiem JAKI to wapń ,ale chciałabym poznać proces zatrzymywania się wody na skutek tego wapnia. Rozumiesz ?
skoro niby znasz tak dobrze terminologię to pisz tak jak powinnaś, a nie rzucasz hasłem "zły wapń" i oczekujesz niewiadomo czego
Sformułowanie zły wapń brzmi tak idiotycznie, że wcale nie dziwię się osobom piszącym, że coś takiego nie istnieje
Stary 2010-10-19, 13:45   #12
hermajona
Rozeznanie

Złe to jest mleko ogólnie:P Słyszałam, że właśnie mleko wypłukuje wapń z organizmu - domyślam się, że ten dobry.

Któraś z Was pytała o jogurty - na ogół mają inne właściwości niż mleko, więc wątpię, żeby można było od nich spuchnąć.
hermajona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-19, 13:57   #13
Nieoficjalnie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez hermajona Pokaż wiadomość
Złe to jest mleko ogólnie:P Słyszałam, że właśnie mleko wypłukuje wapń z organizmu - domyślam się, że ten dobry.

Któraś z Was pytała o jogurty - na ogół mają inne właściwości niż mleko, więc wątpię, żeby można było od nich spuchnąć.
No co Ty gadasz

Biorę wapń w tabletkach na uczulenie, bo mi pomaga, zamiennie z piciem mleka. Moja lekarka mi powiedziała, że jak piję rano mleko, to wystarczającą dawkę jeśli chodzi o wapń dostarczam organizmowi i wtedy tabletki łykać już nie powinnam.

Myli się?
Stary 2010-10-19, 14:28   #14
hermajona
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Nieoficjalnie Pokaż wiadomość
No co Ty gadasz

Biorę wapń w tabletkach na uczulenie, bo mi pomaga, zamiennie z piciem mleka. Moja lekarka mi powiedziała, że jak piję rano mleko, to wystarczającą dawkę jeśli chodzi o wapń dostarczam organizmowi i wtedy tabletki łykać już nie powinnam.

Myli się?
Może się myli. Czytałam wiele artykułów o złym działaniu mleka i właśnie wypłukiwanie wapnia przez nie było jednym z argumentów przeciwko piciu mleka. Wklejam tu fragment jednego artykułu o wdzięcznym tytule "Pij mleko - będziesz kaleką" (http://www.wykop.pl/ramka/151094/pij...dziesz-kaleka/)

Cytat:
doktor Eugeniusz Zbigniew Siwik, autorytet w dziedzinie ginekologii i położnictwa, twórca pierwszej w Polsce Kliniki i Szkoły Porodu Naturalnego. Z zamiłowania dietetyk.
- Medycyna bierze dziś udział w jednym z największych oszustw ostatniego stulecia – twierdzi. – Jest na usługach koncernów, którym nie zależy na zdrowiu dzieci, tylko na pieniądzach. Lekarze nabrali wody w usta, bo tak jest bezpieczniej.
Siwik używa mocnych słów. Twierdzi, że zawarte w mleku składniki powodują uszkodzenie wielu narządów wewnętrznych człowieka, nieodwracalne zmiany w układzie naczyniowym, sercowym i kostnym.
- Mleko, wbrew powszechnemu mniemaniu, nie wzmacnia kości, tylko je osłabia. Zawarte w nim białko wypłukuje wapń z organizmu. Mleko krowie to najlepszy przepis na wózek inwalidzki – grozi.
- Jeśli wierzymy, że mleko to źródło wapnia chroniącego przed osteoporozą (osłabieniem kości), musimy pamiętać, że osteoporoza jest najbardziej rozpowszechniona w regionach świata o wysokim spożyciu mleka, np. w Europie Północnej, Kanadzie i USA – zauważa również Annemarie Colbin, autorka książki “Osteoporoza”.
Kilka lat temu zrzeszająca pięć tysięcy członków międzynarodowa organizacja Lekarze na Rzecz Medycyny Odpowiedzialnej wydała oświadczenie, w którym ostrzega przed piciem mleka. Lista przeciwwskazań jest długa.
Mam nadzieję, że nie rozpętam tu burzy Zamiast mleka radzę jeść sery i twarogi.
Stary 2010-10-19, 15:58   #15
visionAM
Zakorzenienie

ja tam nie wierzę w takie rzeczy, bo jedni mówią, że mleko jest zdrowe, inni że nie... jedni zalecają smażyć na oliwie, inni na smalcu, i mogłabym tak wymieniać i wymieniać
Stary 2010-10-19, 18:42   #16
hermajona
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez visionAM Pokaż wiadomość
ja tam nie wierzę w takie rzeczy, bo jedni mówią, że mleko jest zdrowe, inni że nie... jedni zalecają smażyć na oliwie, inni na smalcu, i mogłabym tak wymieniać i wymieniać
No to akurat żaden argument, żeby nie wierzyć - są odmienne zdania, więc od razu zakładasz, że wszystko jest zdrowe?
Ja osobiście nigdy w życiu nie wypiłam samego mleka (no nie licząc mleka matki, ale to nie o tym mleku mówimy) - tyle że nie z powodu przekonań takich czy innych Ale swoim dzieciom chyba bym codziennie nie dawała mleka.
Stary 2010-10-19, 19:05   #17
749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573
Konto usunięte

wapno musujące

to wapń dobry czy zły ?
749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-21, 18:13   #18
Nieoficjalnie
Zakorzenienie

[1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;22762467]wapno musujące

to wapń dobry czy zły ?[/QUOTE]

Ja mam nadzieję, że dobry, bo piję taki codziennie

Poczekam na opinie jakiejś obeznanej w temacie.
Stary 2011-05-13, 08:06   #19
anii_j
Przyczajenie

Potwierdzam, że jest dobry i zły wapń. Zły to np. węglan wapnia - większość suplementów diety. Odkłada się to ładnie w nerkach i tworzy piękne kamienie.

Chodzi o to, że człowiek nauczył się wchłaniać wyłącznie wapń organiczny, a w suplementach jest otrzymywany sztucznie - tak co się nie wchłania. Szczególnie te musujące wszystkie plusze i inne mają kiepski wapń.

Dobre są pochodzenia organicznego, np: ze skorupek jaj kurzych lub z ostryg czy tam innych żyjątek morskich. W naszej szerokości geograficznej raczej wybrałabym ze skorupek, bo jakoś nie bardzo zwykliśmy jadać ostrygi.
Oczywiście najlepiej to jest jeść codziennie naturalne pokarmy, tylko że o takie ciężko. Mleko ze sklepu ma śladowe ilości mleka w sobie, ser też często to niezła podróba i tak zostają nam suplementy - oczywiście tylko te z naturalnych składników.
anii_j jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-05-14, 20:49   #20
azure
Zadomowienie

GG do azure

Cytat:
Witam,

Ja po prosuktach mlecznych mam straszne wzdęcia, nienawidzę tego :/ zastanawiam się czy to nie jest jakaś nietolerancja laktozy...
Stary 2011-05-14, 21:35   #21
abiblabla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nieoficjalnie Pokaż wiadomość
No co Ty gadasz

Myli się?
to wszytsko pewnie zależy, jednen z moich domowników miał wieczne problemy z brakiem wapna, choc pił mleka litrami (około 0,5 - 1l dziennie). jakieś badania, lekarz i jaka diagnoza? "mleko wypłukało wapń" teraz ta osoba mleko pije sporadycznie i problemu nie ma.
Stary 2011-05-19, 10:22   #22
anii_j
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez azure Pokaż wiadomość
Ja po prosuktach mlecznych mam straszne wzdęcia, nienawidzę tego :/ zastanawiam się czy to nie jest jakaś nietolerancja laktozy...
Do 18-20 roku życia mleko jeszcze bywa przydatne, ale po tym okresie należy ograniczyć. Bardzo źle wpływa na jelita. Produkty przemiany mleka podobną są bardziej toksyczne od innych. Dowód: przy chorobach wątroby i nerek odradzają spożywanie mleka i produktów mlecznych. Tak samo przy problemach z jelitami.
Jedynie co jest zdrowe to właśnie Kefiry - polecam.

Cytat:
Napisane przez xxmoonlightxx
jakiś czas temu dowiedziałam się od znajomej ,że puchnie ,ponieważ "zły" wapń z mleka powoduje jakieś procesy w nerkach i dlatego zatrzymuje się woda... .
Może to nie jest zły wapń - bo jest organiczny, ale nie jest to najlepsze źródło wapnia. Mleko powoduje więcej problemów niż pozytywnych reakcji ( po 18 - 20 roku życia ).
Co do wapnia to jak jest kiepski, to faktycznie odkłada się w nerkach powodując kamicę nerkową. Taki wapń potrafi też odłożyć się w innych miejscach - np. w żyłach, a powinien w kościach. Jest kilka rodzajów wapnia - np.: sole typu asparinian, cytrinian itp. W rożnych potrawach różne występują - w suplementach też. Różnie organizmy przyjmują różne formy wapnia - i tu jest problem. Ważne jest to, że te uzyskiwane sztucznie gorzej się wchłaniają od tych z jedzenia.

Jest jeszcze taka dobra zasada by wapń brać z magnezem w proporcjach 2:1 - nawet taka firma Calivita wypuściła kapsułki StrongBones z tymi proporcjami, podobno wapń ze skorupiaków morskich. Osobiście nie polecam - po miesiącu zażywania kamienie mi się powiększyły - tak wyszło z USG. Być może w Polce nie ma zwyczaju jadania skorupiaków i kiepsko się to wchłania.
Co do tych proporcji to magnez podobno wiąże wapń w kościach i mięśniach robiąc naturalny magazyn.
No ja mam akurat braki wapnia, także muszę uzupełniać. Na mleko reaguje podobnie jak powyżej - wzdęcia i inne problemy. Ostatnio kupuję taki ze skorupek jaj kurzych. Tak od 2-3 miesięcy go biorę razem z magnezem ( oddzielne tabletki ) i po ostatnich badaniach USG kamienie się nie powiększyły to chyba jest ok, za to wyniki wapnia we krwi już w normie.

Co do tej opuchlizny, to norma - jak brak wania lub problemy z nerkami to zatrzymywana jest woda w organizmie.
anii_j jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości