|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#421 | |||||
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze mamusie to MĄDRE babeczki, jednak nie damy im przejąć pałeczki - III/ IV
Cytat:
![]() no faktycznie akrobatka nie ma co ja mam na razie na tym przedostatnim poziomie ale chyba już czas dać na sam dół bo sie boję że coś wykombinuje bardzo żałuję że kupiłam to drewniane łóżeczko jest niebezpieczne mam porównanie z tym turystycznym jak dla mnie rewelacyjne Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Dla takiego 5 miesięcznego to cięzko coś kupić zle jak kupisz te klocki sensoryczne to na później będą Catro biedna mała , namęczycie sie trochę ale jak mus to mus Sara gratuluję zęba ![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#422 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze mamusie to MĄDRE babeczki, jednak nie damy im przejąć pałeczki - III/ IV
Cytat:
![]() jednak bylismy u lekarza, ale podobno tak może być przy zabkowaniu. Mam dawać duzo picia i poczekać do jutra. tez mam problem co kupic Zosi na mikołaja, szukałam w sklepach u nas tych klocków sensorycznych i nigdzie nie ma. Bawią się wasze dzieciaczki nimi? A wy co kupujecie na gwiazdke? Jeszcze musze coś wymyslec dla 3 letniej dziewczynki, która ma bzika na punkcie hello kitty i dla 6 letniego chłopca. Macie może jakies propozycje. ![]()
Zosia 26.03.2010 r. ![]() Franio 24.07.2014 r. ![]() Edytowane przez sara 85 Czas edycji: 2010-11-08 o 20:56 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#423 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#424 | |||
Rozeznanie
|
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Drogie mamy, poradźcie coś proszę na problemy z kupką. TŻ się skarży, że mała stęka, stęka i nic. Dopiero po południu, jak wraca z pracy udaje się jej załatwić. Zawsze w menu ma owocki, w słoiczku albo ucierane. W weekend nie było problemu, jak poszłam do pracy, to zaraz coś nie tak ![]()
![]() ![]() 02.04.2010 Marriage is a relationship in which one person is always right, and the other is a husband ![]() Dzienniki budowy: http://forum.muratordom.pl/showthrea...ghlight=anatol http://www.anatol.mojabudowa.pl/ |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#425 |
Zakorzenienie
|
dusiaka - dobrze żeby piła a jak jej dajecie te wmuszone 50ml to spróbujcie jej podawać sok jabłkowy , ew na czczo kilka łyzek ciepłej wody , czytałam gdzies kiedyś że to skuteczne . Można też spróbowac dac jej probiotyk jakię acidolac czy inne takie , moze coś jej tam zmieni troszkę w jelitkach .
To wina też tego ze dzieciaki sa jednak lezące a nie łażące . dziecko majace ruch , to i jelita majace ruch , więc pewnie za jakiś czas te problemy znikną http://www.female.pl/artykul/3207/Ac...82odszych.html tu masz jeszcze kawałek z netu eśli mama karmi dziecko piersią powinna wprowadzić do swojej diety więcej produktów będących źródłem błonnika pokarmowego - razowe pieczywo, grube kasze, surowe warzywa zamiast białego chleba, ryżu, ziemniaków i gotowanych jarzyn. U niemowląt poniżej 6. miesiąca życia często występuje tzw. dyschezja. Ten typ zaburzeń w oddawaniu stolca ustępuje samoistnie, dlatego oprócz ewentualnego zwiększenia ilości wody w diecie należy po prostu czekać i obserwować malca. W jadłospisie niemowląt starszych oprócz zwiększenia ilości wody, dodatkowo trzeba ograniczyć podawanie ryżu. Kaszki i kleiki z tego zboża warto zamienić na produkty kukurydziane. Soki takie jak śliwkowy, gruszkowy i jabłkowy mogą zmniejszać zaparcia. Dostępne są również przeciery z jabłek i śliwek w słoiczkach. Także dodatek do każdego posiłku surowej oliwy z oliwek (2 - 3 łyżeczki) zwiększy "poślizg" i ułatwi wypróżnienie. Może więc spróbuj dodać ta oliwe z oliwek do obiadku
*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny Edytowane przez ania p Czas edycji: 2010-11-08 o 22:00 |
![]() ![]() |
![]() |
#426 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() A stary telefon gdzieś chyba mam, przynajmniej powinien być ![]() Cytat:
![]() Chyba kupię te klocki, czy te kulki.. w sumie chyba lepsze klocki... i może mojemu też.. muszę się z tą sprawą przespać ![]() Cytat:
![]()
![]() |
#427 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Będe jej kilka dni dawać ten probiotyk, i powiem mężowi, żeby częściej dawał jej pić. No i ta oliwa. Dziękuję Aniu, Ferrou ![]() Miłego dzionka. Grzecznych maluchów, ładnej pogody, etc. Ja dziś nawet na chwilę nie zajrzę na wizaż. Wybywam na szkolenie, bez dostępu do sieci ![]()
![]() ![]() 02.04.2010 Marriage is a relationship in which one person is always right, and the other is a husband ![]() Dzienniki budowy: http://forum.muratordom.pl/showthrea...ghlight=anatol http://www.anatol.mojabudowa.pl/ |
||
![]() ![]() |
![]() |
#428 |
Zakorzenienie
|
Heloł
Czytam właśnie wątek https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=453004&page=14 i jest strasznie...i ok sklepowych serków homo,jogurtów nie dajemy,bo są bee,więc co?co zrobic zimą gdzie nie mamy dostępu do truskawek,malin,jagód?z czego zrobic domowy serek czy jogurt? aniap czym Ty karmisz swojego Szymka?bo wiem,że różnych rzeczy,które uznawane są za bardzo "zdrowe"nie dajesz,zapychaczy typu czipsy czy słodycze też nie,więc co?jakie przekąski? żywienie dzieciaków zdrowo to wbrew pozorom nie prosta sprawa,czasami człowiek po prostu jest nieświadomy co daje,a często też brakuje pomysłów co dac,żeby było zdrowo...
#429 |
Zakorzenienie
|
Eryk jak idziemy gdzieś na dzieciową imprezę, to np nie ruszy żadnych chipsów, co najwyżej kilka paluszków czy popcorn.
Mój dentysta zawsze mówił że największym problemem w diecie dziecka są dziadkowie ![]() ![]() eryk już duży ale jako przekąski w domu ma marchewke pokrojoną w paski, i sobie dogryza. Jak ma ochotę na czekoladę, to kupuję ale taką z orzechami, lub ciemną.Dziadków do warzyw i owoców nie przekonalam, ale choć tyle że kupują grześki bez czekolady na moją prośbę ![]() Erwiemu daje chrupki, i owoce w siateczce. Najwięcej zależy od przykładu rodziców. Erwi już trochę lepiej, rewelki nie ma. Może też to ząbkowe, bo u mojego już coś stuka ale nie widzę, więc w trakcie wychodzenia. A jak u waszych maluchów zęby wychodziły, to jak od razu biały ząbek wystawał, czy jak. Ja niby drugi raz mamą jestem ale nie pamiętam.
![]() |
#430 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 08:59 ---------- Poprzedni post napisano o 08:50 ---------- Dzien dobry tak w ogole;P u nas nocka srednia, pokazal sie zab nr 2 no i od 2 do 3 ogladalam teletubisie a mloda jak je widzi chce wskoczyc w tv.
![]() ![]() |
![]() |
#431 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 09:11 ---------- Poprzedni post napisano o 09:08 ---------- dzisiaj czeka mnie maraton po urzędach ![]() Mam nadzieje że będzie bezboleśnie. Choć w ZUSie na to nie liczę, bo jak wchodzę i słysze jak kobita gada przez tel. o tym co ma na obiad i co wczoraj w tv oglądala, a ja czekam jakieś 15min, to normalnie "nóż w kieszeni się otwiera"
![]() ![]() |
![]() |
#432 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Jak się tak bliżej przyjrzeć wszystkiemu poczytać skłądy to wszystko jest beee. Jeszcze póki dzieci małe to jestesmy w stanie to kontrolować ale później ![]() Cytat:
![]() jeszcze zdąży sie najeść jak dorośnie Cytat:
![]() no to powodzenia w urzędach brrrrr ![]() __________________ Ja nic nie napiszę o ostatnich nockach bo nie chcę zapeszyć ![]() Wieczorem coś się małemu poprzestawiało zawsze zasypiał o 8 albo przed a teraz po 9 ale niech mu tam jeszcze nie aż tak tragicznie. No ale muszę siedzieć w pokoju , bo jak tylko znikne mu z oczu to ryk jakby go ze skóry obdzierali musi mnie widzieć. Wczoraj u nas padał wieczorem śnieg , i to taki ohydny mokry brrr niecierpię takiej pogody . ![]() ---------- Dopisano o 10:14 ---------- Poprzedni post napisano o 09:56 ---------- Anakazar przeleciałam troche ten wątek wieczorem poczytam więcej ale ja myslę że te wszystkie reklamy i propagowanie produktów mega niezdrowych jako zdrowe to tylko i wyłącznie kasa nic więcej tak samo jak pozytywna opinia instytutu matki i dziecka kasa i jeszcze raz kasa. Kiedyś trafiłam na takie forum o zdrowym odżywianiu dzieci jak szukałam alternatywy dla mleka , poszukam go to wkleję watek tam było naprawde o zdrowym jedzeniu bez chemii , bez dodatków , soli ,cukru, a nawet bez mleka, zastępowali je malekiem zbozowym tylko nie doczytałam jak dostarczyć np. wapń do organizmu jesli nie w produktach melcznych? |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#433 |
Zakorzenienie
|
ale tu cisza dzis, ostatnio tez duzo nadrabiania nie ma
![]() kupilam malej uczniaczka używanego ale wyglada jak nóweczka za 60zł
![]() |
#434 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kupuje to co mi potrzebne , a moj TZ kupuje sobie perfumy . Nie kupuje kremów np bo nawet po rabacie 110 zeta za krem to sporo . Mam swój ulubiony puder este laudera , podkład clinique , perfum mam zapas jak na wojne he he no i czasem sie zdażają jakies promocje typu wycofują juz jakąs rzecz ( zmieniaja opakowanie itp ) to można wtedy kupic kremik za 40 zeta czy perfumy za 40 . Wycofuja tak np kolekcje robione specjalnie na lato itp. Cytat:
Cytat:
do picia Szymek bardzo lubi wode z cytryną i miodem też nie jest to problemtyczne do zrobienia , herbaty typu rumianek , mieta też bardzo lubi. Na obiad je czesto rybe , czy poprostu miesko z warzywami też czesto mrożonymi. zamist słodkiego robie mu nalesniki z serem białym na słodko it rzeczy, ze słodyczy je nim te żyjki ale wersje kwaśną bo woli ( mi po nich gębe wykręca ) czasem doatnie lizaka bo też bardzo lubi i to chyba na tyle z jego slodyczy ---------- Dopisano o 12:03 ---------- Poprzedni post napisano o 12:00 ---------- Libra z tym bez mleka to juz chyba motanina , a można przeciez dawac jogurty , maślanki , kefri itp . Ja az taka eco to nie jestem . Lubie zdrowo ale bez przeginek . Bo w tych skelapch eco to można pójść z torbami . Choć jest tam jedna fajna rzecz kolezanka moja wykryła ekologiczne warzywko . Składa się tylko z suszonych warzyw bez soli i glutaminianu , dodawałam nie raz do zup dla Szymona .
*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny Edytowane przez ania p Czas edycji: 2010-11-09 o 11:01 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#435 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
jako osoba chora na sama mysl o ZUSie proponuje zapytac pania czy jest w pracy czy w domu, bo nie wiesz za bardzo, a jak nie poskutkuje to nastepnym razem bierzemy dyktafon i robimy z niego uzytek proponujac nastepnie ze zdobyte wlasnie nagranie przedstawimy szefowi tejze pani jako dowod tego, jak pieczolowicie pracuje i za co jej placi. Ja zusu nie znosze i nie mialabym skrupulow-jedna rozmowe z pania z okienka wciaz mam nagrana w telefonie-juz wlasciwie moge skasowac, bo dotyczyla tego co i jak dziala u kobiety na macierzynskim majacej swoja dzialalnosc. A ze moj zus raz juz zrobil mnie w konia i wyparl sie wlasnym slow, to teraz wazniejsza rozmowe nagralam i moglyby mi podskoczyc w razie czego. wczoraj pzoaznaczalam sobie posty zeby poodpisywac i wieczorem juz nie mialam na to sily ![]() jestem w tyle z forum. Ktos przesylal mi i megi usciski-pocieszacze-dzieki wielkie ![]() PYTANIE: wiem, ze to juz bylo, ale u nas teraz moze sie przydac dopiero: jaki kupic zel na dziaselka??? idzie juz druga jedyneczka dolna i na razie jako tako dajemy rade, ale wole miec pod reka
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#436 |
Zakorzenienie
|
No i tych dobrych nawyków trzeba poprostu pilnować bo jak bedziemy karmić dziecko czekolada a potem nagle bedziemy chcieć mega zdrowo bez tej czekolady to napewno zaprotestuje . A tak jak nie dajemy , nie zna smaku to jest ok .
#437 |
Zakorzenienie
|
dawno nie wklejałam fotek Olinka więc sie pochwale:
pamietacie jak pisalam ze wyjela szczebelki z lozeczka? oto dowod..... no i takie tam fotki ![]()
![]() |
#438 |
Zakorzenienie
|
no i w wozku
![]() |
#439 |
Raczkowanie
|
Hej Dziewczyny
![]() ![]() Chcę Was prosić o opinię na pewien temat, już kiedys o tym coś troszkę było - jak to jest, czy niemowlę jest w stanie przegłodzić się do stanu niemal chorobowego, czy ma jakiś "instynkt", który je przed tym ochroni? Spotykam się z różnymi opiniami, że niby dziecko zagłodzić sie nie da - ale jakoś trudno mi w to uwierzyć, by dziecko odmawiające właściwe wszystkiego (maleńkie ilości mleka, ew. kaszki, słoiczka) i nie pijące niemal nic (na dobę od 0 do max 30 ml soczku, herbatki) nie skończyło w szpitalu z jakąś anemią czy czymś ![]() ![]() ![]() ![]() Będę Wam bardzo wdzięczna za rady ![]()
#440 |
Zakorzenienie
|
Kritana - a próbowałaś żeby jadła sama ? kiedyś dziewczyny tu pisały o jakims nowym sposobie . ze dajesz dziecku i niech je samo . ugotuj warzywa i spróbuj .nie zaszkodzi
A ona pije mleko i jakie ? Bo jak pije MM to ono ma pełno witamin i innych rzeczy to raczej nic jej nie grozi tak mi się przynajmniej wydaje . I jesli bo tego nie napisAŁAŚ pije mleko z butli to może przmycac jej tam obiadki i mieszac z mlekiem i dawac do picia ? próbowałaś ? bo nie wiem a może ty ją cycem ? przegłodzenie chyba nie u kazdego dziecka cos da tak jak pisała kiedyś POp że chocby małą przegłodziła to ona i tak by nie była głodna . A co na to lekarze ? wiecej ci nie napisze w tym temacie bo ja nie miałam nigdy takiego problemu
#441 |
Zakorzenienie
|
tak się zastanawiam czy jechać znowu do lekarza z małym, bo kupki dzisiaj tylko 3 były, no dalej takie bardziej płynne, ale jednak tylko 3, to chyba dam sobie spokuj. Odwodniony nie jest bo sprawdzalam po ciemiączku. Ładnie je i pije. Jak wasze dzieci miały rozwolnienie od wychodzących ząbków to ile to trwało, bo nic mu prucz tych kupek nie jest, tylko wszystko nerwowo do buzi pcha, i jeszcze od dwóch dni tak warczy
![]() ![]() Kritana ja nie mam problemów z karmieniem, pewnie ktoś tobie cos doradzi ![]() Może jak dajesz do jedzenia słoiczki to zmień firmę, albo zacznij sama gotować. Mój Erwi je tylko to co ugotuję, słoiczkowe to tylko mu podam za pomocą chrupki czy chleba, tak jakby musiał ten niedobry smak zagryzać, tak jakoś ma. Starszego to jak karmilam to on się bawił a ja co chwila z zaskoczenia łyżkę mu do buzi wtykałam. Ale to takie zmuszanie ![]()
![]() |
#442 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak jak Libra napisałaś w szkole nie mamy już wpływu co zje nasze dziecko,możemy tylko póki małe są kontrolowac to co jedzą. Cytat:
Najlepiej samemu latem zrobic zapas owoców i zamrozic i wtedy tylko mamy pewnosc,że były przechowywane odpowiednio. Ja tam też nie mam zamiaru przesadzac z tym jedzeniem,ale będę się starała,żeby małej syfy nie dawac,bo potem próchnica,brak witamin i cholera wie co jeszcze. Najgorzej jest z tymi dziadkami i trafia mnie,bo wiem,że po cichu jedni i drudzy będą małej dawac batoniki i inne takie żarcie. No a jeśli chodzi o ten serek własnej roboty to jaki kupic?bo nie wiem ![]()
![]() |
#443 |
Wtajemniczenie
|
KRITANA moja tez niejadek. ale moze tak jak u nas chodzi o cieple posilki...moja ich nie znosi.mleko msi byc z wody calkowicie ostudzonej...a obiadek minimalnie cieply...inaczej nie zje i pluje...no i musi byc papka calkowita bo jak zje to za chwile wszystko zwroci spowrotem...
sproboj dac jej mleko w temp pokojowej... DARIA mala cwaniara...Oliwka urocza ![]()
#444 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale własnie chciałam napisac że jak michasia mało wypije to ma włąsnie problem.. i jak ja za mało wody pije i zaniedbam siebie to tez są problemy a że my cyckowe to trezba dbac o siebie... Powiem tak michalina wypija dośc sporo ostatnio bo oprócz cycków to 3-4 razy dziennie po ok 90-150 soków ale np. leje tylko 60 ml soku i do 150 ml dolewam wody jej wystarczy lekko smak nadac i wypija .. nie ucze samych soków a pozatym 1 butle mam na 2 dni. nie ogranicza to jednak jej ssania piersi. wypija przed obiadkiem sok po obadku i 2 razy po południu.. czasami wieczorkiem. zobacz ja zauwazyłam że czasami płacze cycka nie chce a butli wypije 150 soku.. one juz sa starsze i płyny sa potrzebne w sporych ilościach. Spróbuj łyżeczka.. albo normalnie z kubka michaska czasami wypija troszke z kubka .. z niekapka nie umie ciągnąc .. a jak była chora to wmuszałam ta strzykawką na leki i wypijała POWODZENIA.. niech KRZYS wmusza w nia jak najwiecej płynów Cytat:
to w czwartek mój T. ma wolne to możemy podjechac do Darłowka pospacerowac tam gdzies kawke spic.. ewentulanie ZAPRASZAM DO SIEBIE.. hihihi wszak w moim pokoju rewelki obecnie nie ma za to w łazience mozemy posiedziec.. hahahaha ![]() ![]() ![]() i pytanko jak te sioatki sie sprawdzaja.. bo ja bym chciała cos małej dac do reki ale sie boje nawet chrupków nie daje.. Mały jak je z siatki to jakie owoce??? i co nie ułamie sie kawałek i nie zakrztusui??? Madzia musimy sie zmówic bo musze zaplanowac ten dzien buzka ![]() Cytat:
A zauważam że Olinke okraglinek sie zmienia!!! ![]() Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#445 |
Zakorzenienie
|
Włąsnie przegladam ostatnie fotki ..
zobaczcie Michasia wiek 7 msc Majka wiek 2 latka Każdy mówi że Miska taka " dorosła, rozsądna mądra".. wiecie o co chodzi.. gdzie w niej maleńkie dziecko... juz taka powazna.. hihiihihi no zbaczcie.. jak to na fotkach widac..
![]() |
#446 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jutro idą na wizytę do logopedy w sprawie jakieś metody uczenia jej jeść grudek. Tak jak pisałam wcześniej to muszę strasznie ją zabawiać przy jedzeniu ale znowu nie za bardzo bo wtedy nałyka sie powietrza i krztusi i wymiotuje. JA w połowie każdego jedzenia robię jej przerwę 10 minutową na odbicie nawet jak je obiadek. JAk byłam u 2 pediatrów to mi powiedzieli że nie ma złotego sposobu na niejadka. Najważniejsza to cierpliwość i spokój. Tylko jak ją mieć gdy dziecko nie chce jeść a my czujemy sie tacy bezradni
![]() |
#447 |
Zakorzenienie
|
Rany ja od urodzenia nie miałam tfu tfu.. odpukac.. wiekszych problemów z michalina..
nadal utrzymuję że to złote dziecko! ![]() Dzis dałam jej pierwszy raz do obiadku pół żółtka.. PYTANIE.. podawac 1/2 żółtka co drugi dzień? A czy można 1 żółtko na te w sumie 3 dni? czyli połówkę jednego dnia a druga połówke na 3 dzien? czy raczej nowe ugotowac ![]() ![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#448 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A nie każdy ma mega zamrażarke tak jak ja , zresza i tak mam w niej tylko owoce bo też niewiadomo ile to tam nie wejdzie .
![]() |
#449 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja tak to mięso mam swoje,sprawdzone ,w sklepach kupuje tylko filety z kurczaka-zawsze kupowałam w lidlu,ale jak trafiłam na zamrożone to przerzuciłam się na inny sklep. Była u mnie "koleżanka" i podeszłam z małą na rękach do lapka i mała zaczęła mi walic w niego to ją zabrałam,a ta do mnie,że co ja?dziecku lapopa do zabawy nie daje? ![]() ![]() ![]() Coś to ja jeszcze miałam napisac,ale skleroza ![]()
![]() |
#450 |
Zakorzenienie
|
madziwnia ja tez padam jak te Teletubisie machaja a Oliwka im odmachuje;0)
no i oczywiscie nadal tak jak ty twierdze ze mam zlote dziecko mimo ostaniej pobudki o 2 na Teletubisie i raz calej nocy nieprzespanej bo uznala to za czas na zabawe.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:44.