|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#481 |
Rozeznanie
|
Dot.: Nasze mamusie to MĄDRE babeczki, jednak nie damy im przejąć pałeczki - III/ IV
w niedziele wieczorem, aż do 12 w nocy mała aż zachodziła sie od płaczu, nie wiedzieliśmmy co jej jest. wezwaliśmy prywatnego lekarza. Natalka ma zapalenie uszu i gardła, zabieg mamy odwołany już, ten, który miał byc 24 listopada. jak Natala nam wyzdrowieje, to mają minąć 3 tyg i mamy się wtedy zgłosić do naszego lekarza od tego zabiegu i on nam wyznaczy następny termin. tak więc jeszcze na zabieg trochę poczekamy. ale najważniejsze, żeby malutkiej te uszy wyleczyc...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#482 | |||||||
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze mamusie to MĄDRE babeczki, jednak nie damy im przejąć pałeczki - III/ IV
Witajcie dziewczęta.
Od rana was nadrabiam i mam opóźnienie spore. Tematów znowu tyle że hej, ciężko nadązyć. Oczywiście znowu mi zjadło kilka postów ![]() Cytat:
Cytat:
Do stukania oczywiście ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Coli też nie piję bo źle się czuję wogóle po gazowanych napojach. No chyba że mnie przypli to muszę sobie kupić butelkę i opróżnić ją natychmiast (moze 1 albo 2do roku). Nigdy nie trafiłam w Lidlu na mrożone mięso. Mrżonki kupuję normalnie w sklepach sprawdzam tak jak Ania pisała. Nie mogę wszystiego mrozić bo nie mam tyle miejsca. A poza tym czasami zdaża się brak prądu przez kilka godz. i co ? Później trzeba wszystko wyrzucić bo mogło się częściowo rozmrozić Cytat:
Cytat:
![]() |
#483 |
Zakorzenienie
|
my tylko na chwilke co byscie nie zapomnialy o nas wstawiam zdjecia Julki
![]() u nas bez zmian chroniczny brak czasu na wszystko do tego Julka stala sie tak niedobra ze czasami nie daje juz rady i mam ochote ja zamknac w szafie ![]()
#484 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A mamusia pewnie szydełkuje do upadłego
![]() |
#485 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#486 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Madzia, Megi - tak u nas już niedługo pierwsze urodziny. Więc ja szukam paru prezentów no bo najpierw Mikołaj, potem urodziny a potem gwiazdka. I co ja mam jej kupić. A ostatnio czyli wczoraj babcia kupiła małej lalkę Barbi. No i oczywiście pogoniłąm ją z tą lalką. Poszła i oddała do sklepu. Teraz ma uzgadniać ze mną wszystkie prezenty dla małej. Normalnie ręce opadają - lalka barbi dla niemowlaka. ![]() ![]() My po wizycie u logopedy. Jak to pani doktor powiedziała dzieci są sprytne i bardzo często próbują skierować uwagę na siebie. I dlatego też wymiotują. Mam się nie poddawać i dawać ugotowanie warzywa do jedzenia- nie mielone na papkę. Ona wszystkie odruchy w buzi ma OK więć u niej to tylko psychika pozostaje do naprawy. I siateczka z jedzeniem jest bardzo polecana i zalecana. ---------- Dopisano o 14:29 ---------- Poprzedni post napisano o 14:27 ---------- Drcron - Julka śliczna jak zwykle. A napisz nam jeszcze jak z jej zdrowiem. Bakteria wyleczona i co z jej ciemiączkiem? Jdę na spacer ![]() ![]()
Moje słońce 16.12.2009 (28 tc. 900 gr) Moja stokrotka 21.02.2012 (27 tc. 700 gr) Edytowane przez P0P70 Czas edycji: 2010-11-10 o 15:15 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#487 | |
Zakorzenienie
|
No to jak do stukania, no to od dzisiaj będę się chwalić że synuś ma zęba
![]() Choć u pierwszego wogle nie sprawdzałam łyżeczką, i liczylam od momentu aż widzialam że kawałek białego wystaje. No ale jak teściowa synka pisze to słuchać się trzeba ![]() ---------- Dopisano o 14:35 ---------- Poprzedni post napisano o 14:30 ---------- Cytat:
Po roku mu przeszło jak ja przeszłam z praca na pół etatu, i bylam z nim więcej czasu ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#488 |
Zakorzenienie
|
Drcron śliczna Julka
![]() Dziewczyny macie może jakis dobry schemat zywieniowy? Ja mam chyba jakiś stary. Mozna dzieciom już kiwi dawać? znalazłam, że po skonczonym 7 miesiącu. Dajecie jakieś przyprawy do obiadków?
#489 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:57 ---------- Poprzedni post napisano o 14:54 ---------- Ja żadnych przypraw nie daję a karmię wg własnej intuicji. żadnego schematu się nie trzymam.
![]() |
#490 |
Zakorzenienie
|
Sidorcia zdrowka dla malutkiej
Pop wytrwalosci w karmieniiu jak chcesz to ja Ci Julke podrzuce ona jak ma jedzenie to jest grzeczna jak strasznie marudzi a jest po jedzonku to wystarczy ze dam jej pietke chleba albo kawalek jablka w siatce i odrazu cisza w zyciu tak zarlocznego dziecka nie widzialam plan jedzenia u nas wyglada tak 7.00 mleko 180 9.00 jajeczko na zmiane z jogurcikiem do tego zawsze jest kromka chleba ta ze srodka 10.00 mleko 120 12.oo deserek przewaznie tarte jabluszko z marchewka i krakersikami 14.00 obiadek z dwoch dan zupka i miesko z zmieniaczkami i warzywami 17.00 mleko 90 18.00 deserek lub kisielek z bobofruta 19.00 kasza mala miseczka 20.30 mleko 180 jesli zje mniej to spi do 24.00 i wtedy dojada jakies 120 a jak zje calosc to spi do 7,00 w miedzy czasie sa chrupeczki pietki chleba biszkopciki 100 ml herbatki i maly soczek co do naszych bakterii to robiony miala wynik na poziom toksyn bo podejzewalam ze moze jej tesc albo jego baba podali i sie nie pomylilam wynik wyszedl dodatni z tad ten wysoki poziom leukocytow w moczu i ropomocz z ciemiaczkiem czekamy do 14 grudnia ale z tego co obserwuje to glowka jej rosnie nie jest to jakis mega przyrost ale rosnie to jest sukces 14 grudnia mamy miec robione rtg glowy ---------- Dopisano o 15:11 ---------- Poprzedni post napisano o 15:05 ---------- Sara my nie dajemy przypraw chyba ze troszke soli czy cukru a kiwi juz jej podawalam taki maly kawaleczek jak ja jadlam
#491 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#492 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Moja Zosia tez tak dużo je i też tak często. o kurde..., że co niby teść chciał otruć wnuczke? mi to się w głowie nie mieści jak można chcieć skrzywdzić takie malenstwo;/ ![]()
![]() |
#493 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#494 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Biedna mała bedzie musiała czekac na zabieg!! Ale oby szybko wyzdrowiała trzymam kciuki!!! ![]() ![]() ![]() P0p jakiego torta nam kupisz??? ![]() IZUMI!!! ![]() plmadzia i co jak sie umawiamy? chcecie sie przejwechac do Darłowka czy na miejscu pochodzimy? czy do mnie na kawusię?
![]() ![]() |
![]() |
#495 |
Rozeznanie
|
dziekujemy z Natalka za dobre slowa. juz lepiej jest, spi wlasnie w hustawce
![]() drcron a podejrzewasz co dziadkowie mogli Julce dac? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#496 |
Zakorzenienie
|
jejku przezraziłam się Julkowym apetytem,bo porównując do tego co Nina je to wcina mało?
o 7 dostaje 150ml mleka 0 11 150ml mleka albo kaszki o 13-14 owoce o 16-17 obiadek o 19.30 mleko 210ml i w międzyczasie dostaje chrupki kukurydziane,biszkopty i chlebek suchy na wadze prawidłowo przybiera,więc jest ok dziewczyny a jakis wy kisiel podajecie dzieciom?bo ja też bym małej dała i możecie mi napisac z czego wy komponujecie obiadki?bo moje się zrobiły monotonne i nie mam pomysłu co tam mogę jej dawac,w ogóle co jeszcze takim maluchom można dac do jedzenia? sidorcia dużo zdrówka dla Natalci.Biedna malutka,oby szybko jej się wyleczyły uszka.
Mój najpiękniejszy uśmiech ![]() "Kiedy decydujesz się na dziecko,zgadasz się,że od tej chwili Twoje serce będzie przebywało poza Twoim ciałem"Katharine Hadley Edytowane przez anakazar Czas edycji: 2010-11-10 o 15:04 |
![]() ![]() |
![]() |
#497 | |
Rozeznanie
|
hej dziewczyny; ja na sekunde
kritana Moze faktycznie przez zabkowanie nie chce jesc. Moja jadla dosc ladnie, a potem zaczely sie dziac cuda. I wtedy zabkowala. Teraz je super, bez zabawiania. Ktoras juz Ci pisala, moze sprobuj dawac jej mocno ugotowane warzywa, owoce w calosci, zeby sama mogla jesc, moze jak bedzie to traktowala jak zabawe, to bedzie jadla. I niech np na ciebie patrzy jak jej szykujesz cos do jedzenia, albo jak jesz. Moja tez super je w nowym otoczeniu, np jak bylismy w barze, wystroj, muzyka i pochlonela caaaly sloiczek owocka, co wtedy bylo rzadkoscia. Jak mi tak nie jadla, zaciskala buzke na lyzeczke, mama mi poradzila, zebym sprobowala jej dac troszeczke na placu. I tak palca zalapala, sprobowala jedzonka i buzke otwierala. Cytat:
Ja tez staram sie dobrze odzywiac i mialam takie etapy w zyciu, ze mi to lepiej wychodzilo. Bylam na diecie wg grupy krwi (kleska), wegetarianka (jestem za, moze powroce), na diecie bez cukru, i bez nabialu i ciezkostrawnych rzeczy. Kiedy nie jadlam slodkich rzeczy czulam sie lepiej, a to dlatego, ze widze, ze moj zolad kiepsko reaguje na slodkosci. Teraz sie opycham ciastkami, takimi zdrowszymi, ale jednak; Nie moge sie powstrzymac. Caly czas ogolnie musze cos przezuwac, owoc, chrupki, slodycze. Musze to zmienic, bo tez nie chce tak wychowac corki, a jak bedzie miala taki przyklad w domu, to tak bedzie jadla. Ja nie kupowalabym zadnych chipsow ani nic takiego, ale moj TZ kupuje, jak ja sie powstrzymywalam i chcialam zeby i on, to nic to nie dalo. Nie wiem jak to bedzie z dzieckiem, skoro ojciec bedzie sie obzeral. Cole tez pije jak szalony, potrafi latem butle w jeden dzien, a ja nie pije. Chyba beda spory co do wychowania ![]() Ogolnie twierdze, ze nie powinno sie przyzwyczajac dziecko do zlego odzywiania; ale jak czasem z rzadka zje batonika, albo zapiekanke, to nic sie nie stanie, oby nie byla to podstawa. Najlepsze to slodycze domowego wyrobu, albo bio wlasnie. Chipsy tez mozna zrobic z roznych warzyw samemu. napoje gazowane sa beeee (czaaasem mam straszna ochote na cole, ale szybko wychodzi mi ona nosem ![]() I tez uwazam, ze nie ma co przesadzac, kupnym jogurtem, albo serkiem homogenizowanym sie dziecko nie zatruje, trzeba czytac etykiety, zeby bylo jak najbardziej naturalnie (w glowie mi sie nie miesci, po co w jogurcei zelatyna????); za danonkami, aktimelami nie jestem. A i pisalyscie o sklepikach szkolnych, no porazka, jak nie ma co dzieciak kupic. U mnie w liceum byly takie dobre hamburgery, w dobrej bulce, jakims niezlym miesem i masa salatki. I byly jablka pyszne, ktore furrore robily. Czytalam artykul niedawno u nas w miasteczku w szkole wprowadzili eco produkty, z rolnictwa ekologicznego. A wczesniej byly hamburgery i fryty i cola. Teraz sa zdrowe rzeczy, salatki, zdrowe wypieki. To bvyl caly program, zeby to wprowadzic i zeby zachecic dzieciaki do jedzenia tego (np robili im rozne pokazy); Robilam wolontariat z dzieciakami, w takim centrum socjalnym, dzieci malutkie, wiek przedszkolny, na posilek dostawaly takie bulki slodkie z czekolada z celofanow, cukierki, lizaki, bulki z nutella, masakra. A jak bylo wyjscie na piknik na pol dnia, to wychowawczynie informowaly rodzicow, zeby im nie dawaly jedzonka domowego wyrobu (bo moga byc bakterie i moze sie psuc ![]() Ktoras pisala, ze dzieci z mleka bomby robia, to dla mnie to jest nienauczenie dziecka szacunku do zywnosci, bo jak nie chce pic,, to moze przyniesc do domu i sie wykorzysta. A nie zabawa z zywnosci, dzieciom sie powinno tlumaczyc, ze niektorzy gloduja, i ze to tez kosztuje, i ze to od zwierzat. No to tyle ja. Ale sie upisalam, sorry; |
|
![]() ![]() |
![]() |
#498 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#499 | ||
Rozeznanie
|
acha (anakazar, kurka nie pamietam jakie "h"?) i chcialam pochwalic wszystkie dzieciaczki z biezacych zdjec. Sa sliczne wszystkie; madzia, moja tez lubi takiego pelzaka
![]() Ktoras dziewczyna pytala jak dostarczyc bialka organizmowi, jesli nie w nabiale i miesie. (libra?) Wiec odpowiadam; Trzeba laczyc tutaj bialka roslinne, zeby dostarczyc tego pelnowazrtosciowego, takiego jak w nabiale np. Np je sie takie mieszanki (chodzi zeby laczyc je w jednym posilku): czerwona fasola i ryz ciecierzyca i kuskus soczewica i chleb fasola i pieczywo kukurydza i fasola grochowka z chlebem To takie przyklady ktore u siebie w ksiazce znalazlam Wegetarianin moze wszystko zastapic, jesli dobrze sie zywi, a nie byle jak; ---------- Dopisano o 16:19 ---------- Poprzedni post napisano o 16:16 ---------- Cytat:
kiwi to cytrus, poczekalabym. Choc ja daje juz od dawna mojej banany, ale bio, i to takie "mniej ostre" cytrusy dobra zmywam sie juz, nie mam czasu; pa ---------- Dopisano o 16:23 ---------- Poprzedni post napisano o 16:19 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#500 |
Zakorzenienie
|
drcronku !! ja myślałam że ty zartujesz!
Że napisałąs z nerwów że jej cos podali .. i myslałam że podali przez przypadek-niechcąco??!! nie??!!?? I co policja na to? mi sie w głowie nie mieści że mozna chciec cos dziecku zrobić?? łudzę sie że jednak zrobili to nieumyslnie.
![]() |
#501 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#502 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
ja gotuje jej obiadki ze stronki internetowej http://przepisydladzieci. webpark. pl/ http://mamosfera. pl /humana/humosfera/gotuj_z_humana/przepisy_dla_rodzicow Cytat:
po moim tesciu mozna wszystkiego sie spodziewac ale juz nie chce o tym pisac bo moglabym wiele
![]() |
#503 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Może na początek zaklepuje spacer miejscowy ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#504 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Wiem coś na temat zapalenia uszu. Mój starszy syn miał je często i często miał albo przebijaną błonę, albo dochodziło do samoistnej jej perforacji. Mnóstwo antybiotyków, ale najgorsze w tym wszystkim były ból i cierpienie dziecka. Jak był starszy to zaczął udawać, że sobie poradzi - wiedział, że bardzo nas zmartwi kolejna infekcja. Przez to antybiotyk dostawał późno, dopiero jak już wytrzymać z bólu nie mógł. Cytat:
Pytam o to po raz kolejny na naszym forum i ciągle mi nikt nie odpowiada ![]()
![]() ![]() 02.04.2010 Marriage is a relationship in which one person is always right, and the other is a husband ![]() Dzienniki budowy: http://forum.muratordom.pl/showthrea...ghlight=anatol http://www.anatol.mojabudowa.pl/ |
||
![]() ![]() |
![]() |
#505 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Duży sok dla dzieci w tym przedziale wiekowym zagotowuję, a w kubku mieszam łyżkę mąki ziemniaczanej(taka troszkę więcej niż płaską)i odrobine zimnej wody, i jak sok sie zagotuje to mieszam razem, i zagotowuję razem. A z obiadów to u nas tylko zupki mojego wyrobu, to takie gęste mu robie. ulubione 1-krupnik z koperkiem(ziemniaki+march ewka+ryż+indyk lub kurczak lub królik+zielony koperek) 2-marchewkowa(marchewka+ ziemniaki+ mięsko+ natka pietruszki+seler) 3- dyniowa(to samo co w marchewkowej, tylko mniej marchewki, dużo dyni) 4-barszcz(buraczki+ włoszczyzna+ziemniaki+ pietruszka) 5- rosół(wywar warzywny+ mięsko+kaszka manna+natka) ---------- Dopisano o 17:52 ---------- Poprzedni post napisano o 17:50 ---------- Cytat:
![]() Ale można też pościągać
![]() ![]() |
![]() |
#506 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
tż też sciagał z neta,
Zosia 26.03.2010 r. ![]() Franio 24.07.2014 r. ![]() Edytowane przez sara 85 Czas edycji: 2010-11-10 o 16:58 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#507 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziękuje Madzia Cigi również. O takie przepisy mi chodziło ![]()
![]() |
#508 |
Zakorzenienie
|
od 18 leca na BBc Ceebeebies czy jak tam..... ok 14
i ok 9.20 chyba albo póxniej.. reszyty jeszcze nie wyczaiłam;p
![]() |
#509 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
tutaj mozesz sciagnac na kompa nagrac na plytke i puszczac w kolko u nas teletubisie nie dzialaja Julka nie lubi ogladac Tv
![]() |
#510 |
Zakorzenienie
|
drcron, ja jestem w szoku ile Twoja Jula je- 9-10 razy na dobę???? i niekiedy co godzinę?
dziewczyny, dentinox zanotowałam, ale może uzywacie czegoś jeszcze na te dziąsła???
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:08.