|
|||||||
| Notka |
|
| Auto Marianna Lubisz auta i motocykle? Fascynuje cię motoryzacja? Dołącz do forum Auto Marianna, podziel się swoją pasją i wiedzą. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2251 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Amatorki - czyli mam prawo jazdy i co dalej? - cz. II
a co ma się stać z silnikiem? czy aku jest czy nie, czy jest naładowany czy nie to zgaszone auto jest zgaszone... najwyżej nie działa alarm i cała elektronika i elektryka. Mój stał tydzień bez aku...
|
|
#2252 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#2253 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
#2254 |
|
Zakorzenienie
|
Dołączam się z gratulacjami
![]() Święta idą a u mnie odwilż, słonko pięknie świeci i czuję się jakby miała być Wielkanoc a nie Boże Narodzenie Rano trochę ślisko było(to co się topi zamarzło), tata mi napisał smsa żebym uważała i dzwonił do mnie czy dojechałam. Ale na szczęście jechało mi się dobrze, tyłkiem mi nie zarzucało a i tak wszyscy jechali wolno 50-55 km/h. Jeszcze tylko jutro i zaczynam urlop świąteczny ![]()
|
|
#2255 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
#2256 |
|
Zadomowienie
|
Ja już wolne mam od dziś
Nareszcie! Nie wiem zupełnie dlaczego w tym roku tak bardzo się świąt doczekać nie mogę. Może to przez ten wyjazd w góry Ciekawe czy TŻ mnie zmusi do prowadzenia Również gratuluję zakupu autka bezawaryjności życzę
|
|
|
|
|
#2257 |
|
Zadomowienie
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#2258 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jaki silniczek? ![]() Na pomorzu dzisiaj mróóózzzz ![]() Rano coś mi strasznie szurało jak hamowałam podejrzewam że mógł mi przymarznąć ręczny, ale cholera to wie... ![]() Poza tym ojciec TŻta skarżył się na zamarźnięte szyby w środku, powiedziałam że to od wilgoci i podsunęłam pomysł że żwirkiem, ale TŻ mnie wyśmiał no to ich strata ![]() ---------- Dopisano o 15:19 ---------- Poprzedni post napisano o 15:18 ---------- Cytat:
nigdy nie byłam zimą w górach...
|
||
|
|
|
|
#2259 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Silnik 1.0, ale jak dla mnie w zupełności starczy 20 lat, także żadnych zniżek ani nic
|
|
|
|
#2260 |
|
Zakorzenienie
|
Dzisiaj testowałam "nową" firmową pandę. I nadal nie przekonałam się do fiatów. Prawdopodobnie jutro będę miała okazję przetestować w ruchu miejskim "nowe" grande punto, może zmienię zdanie o tych samochodach
|
|
#2261 |
|
Zadomowienie
|
Ja tam się nie znam na samochodach, ani nie mam doświadczenia, ale na kursie jeździłam Fiatem Grande Punto i mam pozytywne zdanie na jego temat, bardzo fajnie mi się jeździło
|
|
|
#2262 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
za jakiś czas pewnie zabraknie Ci mocy, ale to już sobie wymienisz na co innego ![]() Ja już wiem że moje następne auto będzie miało mocny silnik tak żeby wbijało w fotel, uwielbiam to uczucie jednak nie jest to auto którym na 5 biegu można wyprzedzać Ja się też na Grande uczyłam, auto jak auto, wg mnie ma beznadziejne hamulce, zbyt czułe, nie lubię takich ja nie lubię jak samochód za muśnięciem staje dęba
|
|
|
|
|
|
#2263 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
też mam super wspomnienia zwin ne ,super się prowadziło ,prze siadłam się na jeepa ciężko było się przyzwyczaić wszystko takie duże..problem z parkowaniem to mnie chyba nigdy nie opuści
|
|
|
|
|
|
#2264 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Bo od 3 lat próbujemy wyjechać w góry na Sylwestra ![]() I mnie spotkało to szczęście,że w górach zimą byłam już nie raz Jest pięknie ![]() Ale po nowym roku zacznie się hard. Zaliczenia,egzaminy... Cytat:
|
||
|
|
|
|
#2265 |
|
Zakorzenienie
|
Nie przekonałam się do tego samochodu. Jechała, trzymała się drogi, było dość cicho... ale to nie dla mnie auto. Może większy silnik (bo to był chyba 1,1 w benzynie) byłby lepszy. Zobaczę czy dostanę jutro punciaka, jeśli tak, to jestem ciekawa jaki jest (także benzyna, silnik 1,4 [chyba 75 KM]). Tak więc już coś sensowniejszego.
|
|
#2266 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#2267 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny Wesołych Świąt Wam życzę
|
|
#2268 |
|
Zadomowienie
|
Ode mnie również : Wesołych Świąt!! No i żeby w Nowym Roku jeździło nam się po lepszych drogach
|
|
|
|
|
#2269 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny, ale wczoraj miałam przygodę, już mi trochę minęło, ale byłam załamana
Byłam na chwilę w swoim samochodzie, bo zaniosłam wszystkie artykuły, które sobie kupiłam i korzystając z okazji postanowiłam się kawałek przejechać. To był jakiś koszmar Po pierwsze nie potrafiłam wyjechać, ale tym aż tak się nie przejmuję, bo stałam w lekkim dołku i miałam lód pod kołami i z pomocą siostry i mamy udało mi się wyjechać, ale to co było potem, to była jakaś masakra W ogóle nie potrafiłam jechać. Nie potrafię zmieniać biegów, ta skrzynia jest jakaś dziwna, zupełnie inna niż w Grande Punto, na któym się uczyłam Poza tym nie wiem czy dawałam za dużo gazu czy co, ale tak śmierdziało i się dymiło, jakby coś się paliło A kompletnym uwieńczeniem moich zdolności, a raczej ich braku było dwukrotne zgaśnięcie silnika i stanięcie na środku drogi, nie mogąc ruszyć![]() Ja chcę do mojej eLki! ![]() Ode mnie również:
Zdrowych, Spokojnych, Rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia, a w Nowym Roku wszystkiego, co najlepsze!
|
|
|
#2270 |
|
Zakorzenienie
|
Karolinko spokojnie, to normalne, że na początku trzeba samochod wyczuć
![]() Ja właśnie wypucowałam mojego Colcisława, on czysty a ja cała brudna Musiałam myć go z wiadra, bo woda w wężu zamarzła i nie leci
|
|
#2271 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny już nie będę miała dostępu do komputera, więc korzystam z okazji i życzę Wam wszystkim wesołych, spokojnych, ciepłych i rodzinnych Świąt
I oby Wam się dobrze jeździło Waszymi jaguarami pozdrowienia
|
|
#2272 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Jestem dobrej myśli, będę się szkoliła Cytat:
|
|
|
|
#2273 |
|
Zakorzenienie
|
Karolinka, nic się nie martw, jak pisała isa samochód trzeba wyczuć, a tutaj jeszcze dochodzą trudne warunki na drodze, więc bez załamki proszę, bez załamki
takie starsze samochody to jednak ciężej ogarnąć z tym paleniem się i dymieniem to może trochę sprzęgło popaliłaś na pocieszenie Ci powiem ze mój TŻ który już ma z 11 lat prawko niedawno tak spalił sprzęgło, że spod maski poleciał dym, a śmierdziało jak nie wiem...U mnie dzisiaj tak odśnieżyli osiedle, że nie mogę uwierzyć w to co widzę zbierają normalnie śnieg i go wywożą Również wam życzę wesołych świąt zdrowych i spokojnych przede wszystkim, mi też spokoju życzcie, o tak |
|
|
|
|
#2274 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wczoraj pojeździłam kilka godzin (w korkach) firmowym nowym grande punto. I pozostaję przy tym, że to jednak jest fiat, pomimo swoich wygodnych foteli i dość dobrej skrzyni biegów.Cytat:
Ale daj sobie czas i porażek nie bierz tak bardzo do siebie. Odwazyłaś się pojechać a do bardzo dobrze. Im częściej będziesz jeździć, nawet na krótkich odcinkach, tym szybciej nabierzesz wprawy!
|
|
|
#2275 |
|
Raczkowanie
|
[QUOTE=kar0link4;23943085]Dziewczyny, ale wczoraj miałam przygodę, już mi trochę minęło, ale byłam załamana
Byłam na chwilę w swoim samochodzie, bo zaniosłam wszystkie artykuły, które sobie kupiłam i korzystając z okazji postanowiłam się kawałek przejechać. To był jakiś koszmar Po pierwsze nie potrafiłam wyjechać, ale tym aż tak się nie przejmuję, bo stałam w lekkim dołku i miałam lód pod kołami i z pomocą siostry i mamy udało mi się wyjechać, ale to co było potem, to była jakaś masakra W ogóle nie potrafiłam jechać. Nie potrafię zmieniać biegów, ta skrzynia jest jakaś dziwna, zupełnie inna niż w Grande Punto, na któym się uczyłam Poza tym nie wiem czy dawałam za dużo gazu czy co, ale tak śmierdziało i się dymiło, jakby coś się paliło A kompletnym uwieńczeniem moich zdolności, a raczej ich braku było dwukrotne zgaśnięcie silnika i stanięcie na środku drogi, nie mogąc ruszyć![]() Ja chcę do mojej eLki! ![]() karolink4 ja Ci przede wszystkim gratuluję, że wyszukujesz tylko możliwości, żeby przejechać się swoim autem. Ja wyszukiwałam tylko powodów dla ktorych nie warto ruszyć auta... Co do skrzyni biegów, nie wiem jaka jest w grande punto ale wydaje mi się że tam wsteczny jest jakby w miejscu 6 biegu a w corsie przed 1 biegiem, po wciśnięciu pierścienia. Siłą rzeczy będzie tam inny układ. Nic się nie bój, przyzwyczaisz się. Ja na elce jeździłam corsą a międzyczasie z tatą jego toyotą avensis i też nie mogłąm sie przestawić - zupełnie inne położenie biegów. Co do dymu i spalenizny to tak jak napisała Papiszynka - sprzęgło napewno. Ja kiedyś (podjężdzając w centrum handlowym na piętrowy parking ) też tak przypaliłam sprzęgło, że bałam się czy ono w ogóle jeszcze do czegokolwiek się nadaje. W dodatku samochód mi zgasł i zacząłam sie staczać po tym podjeździe. całe szczęscie że był ze mną TŻ i złapał szybko za ręczny. Karolink4 jeśli będziesz jeździć w takich warunkach to szybko dojdziesz do wprawy ja jeszcze 2 miesiące temu trzęsłam się ze strachu na myśl o jeździe a teraz jeżdżę jak tylko potrzebuję i się nie boję. |
|
|
|
|
#2276 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Tak jak pisałam, jest już lepiej, już się aż tak nie przejmuję, bo wiem, że z czasem będzie już tylko lepiej A co do tego sprzęgła, to myślicie, że to może być coś poważnego? O co chodzi? ![]() Papiszynka, dziękuję za życzenia!
|
|
|
|
#2277 |
|
Zakorzenienie
|
[QUOTE=kar0link4;23949453]musisz uważać z tym sprzęgłem. Jak spalisz - czeka cię wymiana, póki działa, to jest ok.
|
|
#2278 | |
|
Zadomowienie
|
[QUOTE=karolca;23949503]
Cytat:
Mam nadzieję, że go nie spalę i będzie ok.A swoją drogą jak to się dzieje, że sprzęgło się spala?
|
|
|
|
#2279 |
|
Zakorzenienie
|
[QUOTE=kar0link4;23949880]dużo gazu przy ledwie puszczonym sprzęgle, czyli jakbyś jechała na sprzęgle...
|
|
#2280 |
|
Raczkowanie
|
Witam wszystkie Amatorki po Świętach
i proszę o radę ![]() Otóż zauważyłam od pewnego czasu, że w moim yarisie mam czasami problem z wrzuceniem pierwszego i wstecznego biegu. Z tego co wiem to problem ze wstecznym dotyczy wielu samochodów i nie jest to tak bardzo kłopotliwe jak w przypadku pierszego biegu. Ostanio stałam na środku sporego skrzyżowania, chcę skręcić w lewo, przepuszczam samochody jadące z naprzeciwka, chce wrzucic pierwszy bieg i nie mogę! odpuszczam sprzegło, wciskam jeszcze raz, chcę wrzucić 1 i nadal nie mogę! kilka razy powtórzyłam tę "operację" i dopiero sie udało. Co najdziwniejsze jest to, że to nie dzieje się zawsze. Czasami skrzynia chodzi bez zarzutów, czasami mam ogromne problemy, no i powiedzmy sobie szczerze to stwarza niebezpieczeństwo.Mój TŻ mówi, że są dwie opcje: albo coś się dzieje z wysprzęglikiem (to coś nie kosztuje dużo, ale żeby zmienić tą częśc trzeba wyjąć skrzynię biegów a to juz jest duzy koszt) albo poprostu nie dociskam do konca sprzegła. Co prawda jeżdzę w róznych butach, a to na obcasie albo w kaloszach i nie zawsze komfort jazdy jest odpowiedni ale naprawde staram sie dociskać to sprzegło za każdym razem. Czy któraś z Was ma podobne doświadczenia? Czy powinnam się juz martić że czekają mnie spore wydatki (jeśli bedzie trzeba zdjać skrzynie to od razu wymienię sprzęgło - w końcu yaris ma 100 tyś przebiegu - więc trzeba się nastawić na koszt ok 500 zł Pomocy
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Auto Marianna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:36.

a teraz leć to opij 

Rano trochę ślisko było(to co się topi zamarzło), tata mi napisał smsa żebym uważała i dzwonił do mnie czy dojechałam. Ale na szczęście jechało mi się dobrze, tyłkiem mi nie zarzucało a i tak wszyscy jechali wolno 50-55 km/h. Jeszcze tylko jutro i zaczynam urlop świąteczny 

podejrzewam że mógł mi przymarznąć ręczny, ale cholera to wie...

i dowalili mi na ostatni semestr najgorsze przedmioty... nawet nie chcę o tym myśleć.
W ogóle nie potrafiłam jechać. Nie potrafię zmieniać biegów, ta skrzynia jest jakaś dziwna, zupełnie inna niż w Grande Punto, na któym się uczyłam

kilka razy powtórzyłam tę "operację" i dopiero sie udało. Co najdziwniejsze jest to, że to nie dzieje się zawsze. Czasami skrzynia chodzi bez zarzutów, czasami mam ogromne problemy, no i powiedzmy sobie szczerze to stwarza niebezpieczeństwo.