|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Wtajemniczenie
|
Pomocy!!! Wirus!
Dziewczyny pomóżcie
. Otworzyłam wiadomość na facebooku (zainstalowałam jakiś plik na komputerze) i mam teraz jakiegoś wirusa. Na pulpicie zmiast normalnego tła wyświetla się jakieś ostrzeżenie. Żaden plik na komputerze nie chce się otworzyć, ciągle pojawiają się ostrzeżenia. Włączyło się jakieś skanowanie i wyświetliło, że mam 38 zainfekowanych plików. Kiedy chcę je naprawić, to wyświetla mi jakiś program antywirusowy do kupienia! Chyba nie miałam żadnego zainstalowanego . Jak uratować komputer? Zupełnie nie wiem co robic? Próbowałam ściągnąć Avast, ale teraz sie nie da, przeglądarka bardzo wolno chodzi. Czy teraz da się to jakoś jeszcze naprawic?
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Pomocy!!! Wirus!
Cytat:
coś ci rzeczywiście zainfekowało. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Szara Eminencja
|
Nie kupuj żadnego oprogramowania antywirusowego które Ci proponują
|
|
|
|
|
#4 |
|
Raczkowanie
|
Proponuję czym prędzej skopiować ważne rzeczy z komputera, potem oddać go w ręce informatyka. A teraz już wiesz, że nie otwiera się wiadomości nieznanego pochodzenia a tym bardziej z załącznikami o instalacji ich już nie wspominając.
|
|
|
|
|
#5 |
|
Rozeznanie
|
możesz ściągnąć darmowego antywirusa avg lub pójść do kiosku i kupić jakąś gazete komputerową z płytą cd. powinna tam być jakaś wersja demo programu antywirusowego.
|
|
#6 |
|
Konto usunięte
|
Jest tyle darmowych skanerów antywirusowych na necie że spokojnie możesz sobie sciągnąć cos: avg, avast, arcavir, avira... pewnie masz jakies robale ew. trojany, nie zaszkodzi zrobić kopii ważnych plików.
nie sądzę by to był jakis "poważny" wirus a powiedz co ci wyrzuca komunikat? system? bo piszesz że nie masz nic zainstalowanego aczkolwiek uczulam na to by mieć zawsze jakis program antywirusowy, w kwietniu tego roku jak dostałam maila od kumpla, to razem z nim byl jakis cholerny wirus, który zniszczył mi płytę główną i dysk twardy... potraciłam wszystko i na swoje nieszczęscie nie zrobiłam żadnego backup'u... aaaaa... a próbowałas robić odzyskiwanie systemu? co konkretnie mówi komunikat, gdzie dokładnie się wyswietla i czy okresla sciezki dostępu do zainfekowanych plików? Edytowane przez Senses Woman Czas edycji: 2010-12-29 o 16:35 |
|
|
|
|
#7 |
|
Naczelna Wizażanka:)
|
Przeskanuj jakimś dobrym antywirusem, nie mksem. Może być np. Avast, Nod. jesli będą jakieś wirusy niemożliwe do usunięcia, zrób lepiej formata. Po co ktoś ma Ci wejść na np. konto w banku internetowym, jeśli takie posiadasz.
|
|
|
|
|
#8 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziękuję wszystkim za zainteresowanie sprawą, na szczęście sytuacja jest już opanowana
. Tutaj opis tego wirusa, którego miałam: http://kamilscheicht.com/swiateczny-wirus-na-facebooku/ Nie mogłam zeskanować komputera bo nic nie chciało się włączyć, Avast i inne programy nie działały. Trzeba było uruchomić tryb awaryjny i dopiero wtedy skanować. Teraz wszystko jest już chyba ok, pomógł mi znajomy. Jeśli dostaniecie jakieś życzenia świąteczne na facebooku to nic nie otwierajcie i nie instalujcie! Ja zawsze byłam bardzo ostrożna, nie wiem co mnie podkusiło tym razem. |
|
|
|
|
#9 |
|
Raczkowanie
|
ogólnie na takie sprawy polecam combofixa. oczywiście w trybie awaryjnym,bo w normalnym się nie odtworzy.
pobierałam "niby" adobe a.i dostałam w zamian wira mój wirus też nazywał się System Tool. a wygladał jak antywirus.nie mogłam nic właczyć, a po 23 godzinach komp padł na amen.wcześniej nawet w tryb awaryjny nie dało się wejść. przy takim wirusie trzeba dzialać szybko. wtedy kiedy przez przypadek dostanie się do waszego systemu wirus System Tool, wchodzicie w tryb awaryjny z wierszem polecenia i uruchamiacie comboFixa. A resztę zrobi on sam ![]() ja ze swej strony polecam antywirusa COMODO Internet security premium. Nic nie przepuszcza. Avast mnie zawiódł, niestety ![]() pozdrawiam serdecznie ![]() PS. program jest darmowy
Edytowane przez robaczek41 Czas edycji: 2010-12-29 o 23:23 |
|
|
|
|
#10 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
1. Anonimowość w internecie to mit. 2. Wszystko wrzucone do internetu zostanie w nim na zawsze. 3. Jeżeli wyśmiewasz czyjś błąd ortograficzny to znaczy, że nie masz argumentów. Rozsądek przede wszystkim.
![]() Pisz poprawnie zamiast szukać wymówek...! ...albo chociaż się staraj - tak jak ja ![]() |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Raczkowanie
|
też to otworzyłam i miałam tego wirusa. masakra. dobrze, że brat się z nim uporał.
jeśli otworzycie tą wiadomość na facebooku to wysyła się ona automatycznie do wszystkich znajomych na facebooku.
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:41.

. Otworzyłam wiadomość na facebooku (zainstalowałam jakiś plik na komputerze) i mam teraz jakiegoś wirusa. Na pulpicie zmiast normalnego tła wyświetla się jakieś ostrzeżenie. Żaden plik na komputerze nie chce się otworzyć, ciągle pojawiają się ostrzeżenia. Włączyło się jakieś skanowanie i wyświetliło, że mam 38 zainfekowanych plików. Kiedy chcę je naprawić, to wyświetla mi jakiś program antywirusowy do kupienia! Chyba nie miałam żadnego zainstalowanego 

.
wtedy kiedy przez przypadek dostanie się do waszego systemu wirus System Tool, wchodzicie w tryb awaryjny z wierszem polecenia i uruchamiacie comboFixa. A resztę zrobi on sam