![]() |
#751 |
Raczkowanie
|
Dot.: ile pieniędzy do koperty?
Ile ludzi tyle opinii. Natomiast pod względem dawania prezentu czy też wyliczonej kwoty do koperty, bierze się często pod uwagę różne czynniki życiowe. Ktoś pisał wcześniej, że o weselu nie dowiadujemy się z dnia na dzień i można uskładać. Owszem, jeśli mam w danym sezonie jedno wesele, mogę uzbierać więcej. Ale jeśli jest ich więcej, to rodzi się problem. My w tym roku mieliśmy ich 6 (słownie: sześć). Daliśmy ile mogliśmy, nie bardzo było jak uzbierać więcej. Gdybyśmy mieli dawać tyle, żeby się zwróciło na talerzyk, musielibyśmy dać w sumie ok. 2500 zł. To dosyć duża kwota, nawet, jeśli była rozłożona na przestrzeni 5-ciu miesięcy (tak było u nas: maj-wrzesień). Ponadto o dwóch z tych wesel dowiedzieliśmy się dopiero miesiąc przed, więc nawet z najlepszymi chęciami, nie dalibyśmy rady uskładać tyle pieniędzy. A uczestniczyć w takim dniu - bezcenne. Myślę, że zdecydowana większość par młodych, które zapraszają gości, znają ich sytuację finansową (w sensie ogólnym oczywiście) i mogą przypuszczać, jakie kwoty wchodzą w grę. Mimo tego rozsyłają zaproszenia. Ja również na swoim weselu nie spodziewam się kokosów, wiem jak jest. Ale myślę, że nie ma niczego złego w założeniu, że przynajmniej częściowo goście będą mieli wpływ na uregulowanie budżetu weselnego. Wesele nie jest tanie, biznes weselny kwitnie, wystarczy, że dana rzecz lub usługa ma "weselny" w nazwie i już jest sporo droższa, co powoduje konieczność uzbierania sporej sumki. Ale jeśli dla kogoś ta uroczystość jest tak ważna i chce ją dzielić z pewną ustaloną liczbą osób, to czemu nie dać sobie pomóc w spełnieniu tego marzenia??
http://www.weselinka.pl/suwaczek/16/2011-9-10.png http://s10.suwaczek.com/20110910580113.png http://www.suwaczek.pl/cache/0593c73754.png *** Aktualna lista PM 2011 i 2012 https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=3130 W kwestii aktualizacji wpisów, zapraszam na PW ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#752 | ||
Raczkowanie
|
Będąc w zeszłym roku na ślubie kuzyna daliśmy 300zł, z tego co wiem większość gości tez tak dawała. Na naszym ślubie w tym roku od znajomych i kuzynów też dostawaliśmy po 300zł,
![]() |
![]() |
#753 | |
Zakorzenienie
|
my dajemy razem 500zł
![]() ![]() ---------- Dopisano o 15:17 ---------- Poprzedni post napisano o 15:16 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#754 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#755 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Też tak dajemy zazwyczaj myślę że tak jest odpowiednio oczywiście wykluczając ślub własnej siostry czy inne bliższe zażyłości;-)
![]() |
![]() |
#756 |
Raczkowanie
|
Witam
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#757 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#758 |
Zadomowienie
|
Myślę, że nic się nie stanie, jeśli nie dasz im kasy/prezentu. Chociaż ciężko powiedzieć co młodzi będą myśleli n/t temat. W sumie i tak zaoszczędzą na fotkach
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#759 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dodam, że w tym roku byłam na weselu kuzynki, na którym wręczyłam młodym tylko kartkę z życzeniami w kopercie.. Chciałam coś dać, ale naprawdę byłam w finansowym dołku, a moi rodzice (mama jest chrzestną) dali sporą kwotę liczoną w tysiącach. Nie mogłam nie iść, bo to bliska rodzina, a z drugiej strony uszczknięcie kilkuset złotych z prezentu rodziców wiało mi hipokryzją. Myślę, że jeśli przyjaciółka zna sytuację, powinna przyjąć ją ze zrozumieniem, zwłaszcza że jako świadkowa na pewno dużo jej pomagasz, nie mówiąc o chłopaku. Sama wychodzę za mąż w tym roku i jedyne, co oczekuję od gości, to ich obecności i dobrej zabawy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#760 |
Przyczajenie
|
Dziwne dla mnie jest to, że niektórzy uważają, że musi się zwrócić "za talerzyk". W wielu cywilizowanych krajach-np.Wielka Brytania, Niemcy- goście na wesele dają symboliczny prezent za 20-30 funtów, euro i nie dlatego, że ich nie stać (nawet bardzo bogaci ludzie dają takie symboliczne prezenty i nie rozumieją naszego podejścia do tej kwestii). Wesele to jest impreza młodych i to oni ją finansują, a nie goście. I teksty minimum xxxzł, żeby się młodym zwróciło są moim zdaniem nie na miejscu. Albo, że lepiej nie zrobić czegoś tam (gość przecież też ma prawo czuć się komfortowo wiedząc, że jego obecność będzie uwieczniona przez 50 osób na zdjęciach i jeszcze na filmie, dlatego chce mieć nową sukienkę, garnitur, fryzurę, makijaż i manicure) i dołożyć młodym do koperty, no wybaczcie, albo chcecie gości, albo sponsorów i to jeszcze takich, którzy nic nie mogą kontrolować, na nic nie mają wpływu, tylko mają płacić, masakra. Na weselu się nie zarabia! A prezent każdy daje jaki chce, czy ile chce (jeśli daje pieniądze).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#761 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#762 |
Przyczajenie
|
Ja zawsze staram się podpytać wcześniej młodych ile kosztuje ich "talerzyk" i daję minimum taką kwotę żeby się za mnie zwróciło, choć zawsze staram się dorzucić jeszcze parę groszy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#763 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#764 |
Zakorzenienie
|
nie trzeba sie pytac
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#765 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Teraz sporo sie zmienilo, sluby zazwyczaj biora ludzie, ktorzy sa juz na swoim i sie czesciowo dorobili, nie potrzebuja juz kompletow poscieli, garnkow i zastawy stolowej bo zazwyczaj maja juz to wszystko przed slubem ![]() Nie polecalabym wypytywania, bo nie kazdy bedzie chetny dzielic sie ile sie wydaje na osobe, bo to troche niegrzeczne. Mozna ew. wejsc na strone lokalu lub zadzownic jesli chcesz dac mlodym podobna sume
![]() |
![]() |
#766 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny no wlasnie..mam ten sam problem. W sb ide na wesele i kurcze nie wiem ile dac. Chcialysmy dac z kolzanka po 400 zl, ale kurcze jakos nie usmiecha mi sie dawac pol mojej tejze miesiecznej wyplaty, dlatego zmniejszylam kwote do 300.Ide ze znajomym i co..wychodzi ze 150 zl za osobe?? nie chce zeby to wygladalo zle i zeby cos sobie o mnie pomysleli (wydaje mi sie ze nastawiaja sie na to ze wesele im sie zwroci i sa nastawieni na KASE) Dodatkowo nie wiem wlasnie...czy wsadzic te pieniadze do koperty tak same, czy moze kupic do tego kartke i sie podpisac. Nie wiem juz sama co robic. Nie cierpie takich rzeczy, bo nie mam pojecia ile dac (ponoc talerzyk kosztowal ja 210 zl), no ale z drugiej strony to co z tego..moglby kosztowac nawet 400zl. Czy to oznacza ze mam sobie kupic wejsciowke na to wesele??? Kurcze nie wiem naprawde..doradzcie cos. Z drugiej strony jak kupie kartke, wsadze 300zl i sie podpisze to moga sobie pomyslec "ooo patrz jak malo dala" bezsensu wszystko
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#767 |
... choć nie Westwood
|
Daj 300 zł i tyle, po co się tak przejmować. Skoro tak im zależy na kasie to trzeba było nie robić wesela za 210 od osoby
![]()
![]() |
![]() |
#768 |
Raczkowanie
|
Mowisz tak jak moja mama. Wiesz..troche sie przejmuje, sklamalabym mowiac ze nie, no bo nie chce wyjsc na mega sknere i ie chce aby otwierajac koperte popatrzyli sie na siebie i powiedzieli ze mega malo dalam. Ludzie sa ludzmi. Niby wszystko cacy, a potem wiesz jak jest..krzywa akcja.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#769 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Pamiętam ze swojego ślubu, że fajnie było dostać kartkę z życzeniami i podpisem, ale pamiętam też jak rozmawialiśmy z mężem-pogłupieli, ze tyle dali(chodziło o to, że dużo). No i szczerze wyszło tak, że kartki z podpisem/życzeniami dostawaliśmy z kasą od 400 zł wzwyż. Jak była kwota poniżej 400, to i kartki nie było. Taka jakaś nasza mentalność. Fakt jest taki, że ja nigdy nie dawałam i nie będę dawała kartki z życzeniami, tylko kopertę z kasą ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#770 |
Raczkowanie
|
no nie ulatwilas mi nic a nic
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#771 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja bym na Twoim miejscu w ogóle pieniędzy nie dawała, kupiła jakiś prezent do 200 zł, typu 6 porządniejszych kieliszków do wina czy co, jakiś wazon, świecznik z dobrego szkła. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#772 |
Zakorzenienie
|
_vixen_ ma rację! Uważam tak samo.
A w kwestii dawania pieniędzy, to zawsze daję kartkę z życzeniami. Nawet dając prezent - dołączam kartkę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#773 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Byly koperty i po 100zl i nic w tym zlego, bo bylo mnostwo mlodych ludzi ktorych pewnie na wiecej nie stac. Ale nie wiemy kto dal te 100zl wiec oni mam nadzieje nie czuja sie glupio. Po drugie, to jesli to jest jakas dalsza rodzina, to jak sa tacy nastawieni na kasa to najwyzej Ci sie odwdziecza jak Ty bedziesz brala slub i dadza Ci tyle samo ![]() Nie ma sie czym przejmowac, daj te 300zl ze znajomymi i juz. 300zl tak naprawde to nie jest malo! Cytat:
![]() Pieniadze sie rozejda a kartka zostanie
Edytowane przez bellebelle Czas edycji: 2011-01-06 o 12:15 Powód: w zlej linijce |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#774 |
Raczkowanie
|
Dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz, szczegolnie za ta ostatnia. Dziewczyny- to nie jest prawda ze NIE jest mi to bliska osoba. Gdyby nie byla bliska to raczej nie przejmowalabym sie tak tym z moja przyjaciolka ile dac zeby wyszlo ok itp. Tymbardziej ze tak jak wczesniej wspomnialam, nasza kolezanka gdzies miedzy slowami powiedziala (chcacy, niechcacy) ile kosztuje talerzyk, co dla mnie jest nieeleganckie. Jesli takie odnioslyscie wrazenie "zastaw sie a postaw sie" to nie mi ono przyswieca,tylko wlasnie Panu Mlodemu, ktory wyprawia wesele a niby nie ma na to kasy
![]() ![]() Z drugiej strony - nie jestem rodzina, wiec kokosow im nie dam i tez jestem limitowana kasa. Dla mnie tez 300zl to calkiem spora suma, ale jesli ktos zarabia 3- 4 tys. dajmy na to, to w jego mniemaniu - te moje 300zl to ... Fakt, dla mnie osobiscie lepiej byloby kupic jakis fajny prezent,bo i ladniej wyglada i mozna cos fajnego w dzisiejszych czasach kupic ,bardzo przydatnego, niz dawac jej pieniadze no ale jesli PM sobie zazyczyli pieniadze no to je dostana.Podejrzewam ze gdybym przyszla z prezentem to nic takiego by sie nie stalo, lecz nie byliby super zadowoleni, dlatego jednak zdecydowalismy ze damy im pieniadze. Zrobie tak jak mowicie- dam pieniadze z koperta, ladnie podpisze, do tego butelka wina i nie bede sie przejmowac. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#775 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Normalnym jest, że to gość wybiera jaki prezent kupi, a nie para młoda. Jak komuś wydaje się inaczej - to trudno, jest widocznie burakiem. A kogo obchodzi, co myśli o nim burak. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#776 |
Raczkowanie
|
Myślę, że spokojnie 200zł wystarczy. Jeśli nie chcesz, żeby wyglądało, że za mało dałaś to po prosty kup jakiś prezent - jeśli dobrze poszukasz na promocjach lub w internecie to możesz znaleźć coś np o wartości 300-350zł a zapłacić za to 200zł.
Ja np w zeszłym roku byłam na weselu dwudniowym u kuzyna, w związku z tym, że 2 tygodnie wcześniej mieliśmy wesele bliższej rodziny (rodzeństwo) nie mieliśmy zbyt wiele kasy... do tego dochodził fakt że ja jeszcze studiowałam (dziennie) a Tż 3 tygodnie przed się obronił i zaczął pracę... do koperty mogliśmy dać ok 250zł i to uzbierane z biedą. Ale pochodziłam po sklepach, pogrzebałam na necie i kupiliśmy taki komplet: robot - mikser/blender z miseczkami i wymiennymi mieszadełkami i ostrzami za 260zł (firmy Braun). W sklepach wtedy były za ok 400zł, a w jednym nawet widziałam za ponad 500zł ![]() Ja zawsze daję kartkę z życzeniami, którą zawsze podpisuję. Do środka wkładam kasę i całość do koperty. Nie wstydzę się tego ile jest pieniędzy w środku - daję tyle na ile mnie stać i nie będę ukrywać przed młodą parą że ta koperta nie jest ode mnie. Jeśli się rozczarują to trudno, ale ja nie będę się zapożyczać po to żeby włożyć 500zł bo tyle akurat kosztował ich talerzyk.
![]() |
#777 |
Raczkowanie
|
Dziekuje za odpowiedz. Wiesz co..ja jednak dam im pieniadze. CHora jestem troche i nie mialabym teraz sily na bieganie za prezentem. Zreszta sami PM zazyczyli sobie pieniadze wiec niech im bedzie. Dla mnie to latwiej dac pieniadze, ale osobiscie wolalabym dostac prezent
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#778 |
Zadomowienie
|
Julcia 300zł jak dla mnie to już dużo i śmiało możesz kupić kartkę i się podpisać.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#779 |
Raczkowanie
|
a na kartce podpisujecie sie same? bo ide z kolega, ale to nie jest moj chlopak i w zwiazku z tym nie wiem czy on tez ma sie podpisywac na kartce czy tez nie.. no bo pieniadze daje ja, on sie nie dorzuca, wiec nie wiem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#780 |
Zakorzenienie
|
Podpisuję się zawsze z osobą towarzyszącą. W końcu mój partner też się bawi na weselu, też składa życzenia, a to że się nie dorzuca jest moim zdaniem najmniej ważne. Z TŻtem mamy zasadę, jeśli zaproszenie jest od mojej rodizny, znajomych - ja wykładam kasę, on kupuje kwiaty, jeśli od niego, to na odwrót.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:59.