|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Zakątek pasjonatek!:)
Hej ho!
![]() na początku chciałabym zauważyć, że jestem nowa, więc nie odbierzcie tego wątku jako... hm... objaw zarozumiałości Przejrzałam kilka wątków i stwierdziłam, że ten w pewien sposób ma być podobny do innych, ale może nieco głębszy ^^Wizję mam taką, ale wizja wraz z Wami i dzięki Wam może i musi się zmieniać, o ile w ogóle zechcecie dołączyć ![]() Przechodząc do sedna - to miejsce na rozmowy o kinie, literaturze szeroko rozumianej, sztuce... o wszystkim, co nas inspiruje, co nas zmienia, zajmuje, wpływa na nas. Chciałabym abyśmy sucho nie wymieniały co widziałyśmy, co miałyśmy w dłoniach, a podjęły próbę dialogu, aby w sposób luźny, kobiecy, zabawny i ciepły poznawać swoje zainteresowania, wrażenia a poprzez to siebie nawzajem ![]() Noo, to się rozpisałam, so sorry! Więc piszmy o filmach, co nam się podobało, co raziło, aktorach, pisarzach, poetkach, o tym, jak czytamy, gdzie i jak na nas to wpływa. Czy inspiruje nas teatr, czy wystawy. To miejsce dla Nas
Under the big old sun I see Edytowane przez vinnet Czas edycji: 2011-01-07 o 21:36 |
|
|
|
|
#2 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Zakątek pasjonatek!:)
no i bardzo dobry temat
![]() ale, hmm, od czego tu zacząć?
|
|
#3 |
|
Wtajemniczenie
|
nikt nie pisze, więc ja zacznę
![]() czytam teraz, właściwie będę kończyć Kwiat pustyni - książkę znaną przez większość, i czuję pewien niedosyt...spodziewałam się czegoś bardziej poruszającego, czegoś co będę przeżywać razem z główną bohaterką, cały ten ból, a tu nic. okej, fajnie że jej się udało wydostać z rodzinnego kraju i zrobić karierę... ale nie wiem, what's wrong with me? wszyscy zachwalają tą książkę..
|
|
#4 |
|
Raczkowanie
|
Takie książki chyba zazwyczaj są w tych światach książki lub klubach dla Ciebie, prawda? I jakoś nigdy mnie nie skusiło, aby je przeczytać, choć fakt - dużo osób po nie sięga i zachwala, że hoho
![]() Jestem na filologii polskiej i mamy tam duuużo czytania, ale pozycji, które są takie... konieczne, więc mniej ciekawe na romantyzmie europejskim mamy niedługo wspomnieć o "Wichrowych wzgórzach" jednej z moich ukochanych książek ![]() U mnie przy łóżku leży teraz "Alicja w Krainie Czarów" i mam ochotę tak oddzielić się od wszystkiego drzwiami, zarzucić koc, wylec się wygodnie i przeczytać jeszcze raz Takie chwile są potrzebne...I obejrzałam sobie "Julia i Julie" z Meryl Streep, którą kocham (choć tutaj momentami wydawała mi się pretensjonalna) i szukam w rozsądnej cenie jej książki kulinarnej i - kto wie - może także zrobię taki projekt ^^ choć obawiam się, że moja studencka kieszeń i ściśnięty żołądek by nie wytrzymały tej próby ---------- Dopisano o 12:14 ---------- Poprzedni post napisano o 12:12 ---------- D! patrzę na Twój podpis pod tekstem... czy Ty słuchasz Radiohead? albo się mylę, albo to "Street spirit"! ha Byłam na ich koncercie w Poznaniu, jakieś 10 metrów od Toma ^^
|
|
#5 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#6 |
|
Raczkowanie
|
A gdzie studiujesz?
myślę, że u nas są dosyć ciekawe zajęcia, demonologia słowiańska, mitologia słowiańska, dyskurs dziennikarsko-polityczny, arcydzieła dramatów europejskich itd
|
|
#7 |
|
Wtajemniczenie
|
a nie wiem czy światy książki czy co, ale często widziałam tytuł na Wizażu to przeczytałam. żadna rewelacja
![]() Wichrowe wzgórza zaczęłam kiedyś, ale nie skończyłam, jakoś nie wyszło mi ale na ferie wypożyczę i przeczytam, w sumie teraz chyba jestem gotowa czas poznać dokładniej klasyki kawałek filmu widziałam i mnie urzekł ![]() nie oglądałam Julie&Julia więc nie wiem dokładnie o co chodzi... książka kucharska? tzn, że chciałabyś napisać swoją? to by było ciekawe ![]() taak, słucham Radiohead, są cudowni. zazdroszczę Ci koncertu! muzyka na koncercie jest o niebo lepsza niż ze studia, dlatego często włączam sobie youtuba i słucham tak muzyki ![]() ja wczoraj oglądałam Knight and day i Once. w Once bardzo ładna muzyka, ale jakoś mnie ten film przygnębił... może dlatego że im się tak biednie żyło
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#8 |
|
Raczkowanie
|
Oglądałam "Once" jakieś 3 razy, wiesz, że piosenka "Falling slowly" zdobyła oskara i w życiu prywatnym oni są razem?
soundtrack jest w tym musicalu cudowny... mmm... w ogóle film nakręcono w 6 tygodni, a to stosunkowo krótki czas, prawda? poza tym posłuchaj sobie innych utworów Glena Hansarda (tego typka), np. Sleeping można się rozpłynąć
|
|
#9 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Na szczęście nie we mnie
|
|
|
#10 | |
|
Raczkowanie
|
A JUulia & Julie obejrzyj sobie, taki ciepły, magiczny film... Ona (Julie z Ameryki) przerabia książkę kucharską Julii Child, która mieszkała we Francji i w miarę jak ją przerabia są pokazane retrospekcje jak ta Julia uczyła się gotowania i pisała książkę
Jest trochę o miłości i jest na faktach. Ta Julie pisała bloga o swoich poczynaniach i faktycznie jest taka kobitka, która coś takiego zrobiła oj, pokręciłam jak coś mogę nagrać na płytkę i wysłać Ci pocztą, o![]() ---------- Dopisano o 12:59 ---------- Poprzedni post napisano o 12:56 ---------- Cytat:
ja myślałam, że staropolka we mnie wszystko zabije A Ty co czytasz, gdy masz czas? oglądasz/ obserwujesz, bywasz?
|
|
|
#11 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
posłucham wieczorem wy tu sobie rozmawiacie o studiach, a ja ciągle nie wiem jakie wybrać, jestem w 2LO... co po tej filologii można robić?
|
|
|
#12 |
|
Raczkowanie
|
A w jakiej klasie jesteś?
ja np. mam filologię, ale specjalizacje krytyka literacka i teatrologia, więc chodzimy sobie na próby sztuk i piszemy recenzje mnie to ciekawi, teraz chce załatwić praktyki w Teatrze, takim miesięczniku legendarnym... co można robić... hm, jeśli weźmiesz edytorstwo to dostajesz w wydawnictwie świeżutkie książki i je edytujesz^^ masz władzę ![]() obejrzałabym dzisiaj Parę osób, mały czas z Jandą. O Mironie i jego sekretarce. Ich... uczuciu. Oglądałyście?
|
|
#13 |
|
Zakorzenienie
|
Wszystko widać tutaj - http://kreatywa.blogspot.com
![]() Jutro chciałam się wybrać na koncert Habakuka, ale z moim zdrowiem nie jest dobrze i może mi się nie udać
|
|
#14 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ta filologia wydaje się być ciekawa... ![]() pierwsze słyszę o tym filmie ![]() o, Futbolowa, jak ja lubię takie blogi przejrzę po obiedzie, bo idę jeść
i'm in the middle of nothing and it's where i want to be. Edytowane przez dominikahh Czas edycji: 2011-01-08 o 13:16 |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Rozeznanie
|
ja też, tylko nieco dalej bo w 3 strefie, ale bosko było
![]() Książka Wichrowe wzgórza zawsze przywodzi mi na myśl utwór wuthering heighst Kate Bush i na odwrót - pięknie się uzupełniają ! postaram się tu zaglądać bo wrzucenie wątków serialowych do ,,kulturalnie" zabiło dział |
|
|
|
|
#16 | |
|
Raczkowanie
|
Zaglądaj mivol do woli
!---------- Dopisano o 13:28 ---------- Poprzedni post napisano o 13:25 ---------- Cytat:
Nie słyszałam Habakuka, jaki to rodzaj muzyki, bo kojarzy się z reggae przepraszam, za tą niewiedzę, ale nie jest ona ignorancją wracaj do zdrowia, wygrzewaj się to może zdążysz <tul tul>. Uwielbiam koncerty, więc znam Twój ból...
|
|
|
#17 | ||
|
Zakorzenienie
|
Ja jestem na specjalności edukacja kulturowa [mgr - wcześniej była to 'animacja kultury'] i jestem bardzo zadowolona. Mnóstwo tu ludzi z przypadku, ale na szczęście poznałam paru z prawdziwą pasją
![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:30 ---------- Poprzedni post napisano o 13:29 ---------- Cytat:
![]() Jeden z ich muzyków był moich wychowawcą w gimnazjum i stąd mój sentyment do tego zespołu. Poza tym... naprawdę uwielbiam ich muzykę ![]() A do zdrowia wracam już miesiąc Ileż można...
|
|
|
#18 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
I jeśli to lubisz, jeśli będziesz bardzo dobra to też się wybijesz najważniejsze byś robiła to, o czym marzysz ![]() Film, to chyba kino takie kameralne, no zobaczę dzisiaj i opiszę co i jak ![]() ---------- Dopisano o 13:33 ---------- Poprzedni post napisano o 13:31 ---------- Oj, to co Ci się dzieje tam? ![]() ---------- Dopisano o 13:38 ---------- Poprzedni post napisano o 13:33 ---------- Futbolowa!!! te książki na zdjęciu Marukamiego są wszystkie wszyściutkie Twoje? jejjku, ale zazdroszczę Ci! ale oczywiście trzymam kciuki! Czytałam w wakacje Norwegian wood, jeżdżąc metrem, bo tylko wtedy miałam czas i od tatmtej pory jestem całkowcie zakochana. Przypomniałaś mi o nim, dzięki
|
|
|
#19 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ale jak to zaznajamiasz się z autorami? super ![]() Cytat:
chciałabym robić chyba arzcej coś związanego z literaturą, muzyką, sztuką, więc nie wiem co wybrać
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#20 |
|
Raczkowanie
|
Filmoznawstwo? Kulturoznawstwo [spec. dziennikarstwo muzyczne]... yyy... idę jeść i jak wrócę zasypię Cie pomysłami na przyszłość
![]() a w tle Cat Power "Lost someone", jeśli lubicie jazzowo-bluesowe kawałki to polecam ciepło-gorąco!
|
|
#21 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
W ogóle lubię ją i jej głos. Ostatnio "Breathing" zwróciło na siebie moją uwagę. |
|
|
|
|
|
#22 |
|
Rozeznanie
|
Mnie ostatnio urzekła niesamowicie piosenka: Marisa Monte - Vilarejo
http://www.youtube.com/watch?v=Wh8vUGZORlw A z filmów... W kinach już chyba nie grają, ale: Jedz, módl się, kochaj Poza tym, takie małe pytanko... Czym można się zajmować po filologii polskiej?? |
|
|
|
|
#23 | ||||
|
Zakorzenienie
|
W grudniu zaczęłam chorować - za mną trzy porcje antybiotyku i nic, dalej to samo
Ostatnio przeszłam na domowe zabiegi - np. smarowanie maścią rozgrzewającą i ostatnie dwa dni są duuuużo lepsze ![]() Cytat:
![]() Tutaj zdjęcie części mojej biblioteczki [trochę przybyło od tamtego czasu ] i zdjęcie tej wymarzonej:http://kreatywa.blogspot.com/2010/11...okshelves.html ![]() Cytat:
![]() Cytat:
To bardzo przyjemna część blogowania, kiedy autor danej książki daje Ci znać, iż czyta, co masz do powiedzenia. Można wdać się w polemikę, wyjaśnić wątpliwości w stylu 'co autor miał na myśli' itd. ![]() Cytat:
po wielu innych dziennikarstwem, filmoznawstwem, krytyką literacką, pracą w ośrodkach kultury i oświacie. Po licencjacie otwiera się droga do wielu ciekawych kierunków uzupełniających
|
|
|
#24 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Aktualnie mam na półkach taki artystyczny nieład (książki są ułożone według wielkości) i chciałabym to jakoś sensownie ułożyć. Niestety mam tylko trzy półki nie mogę za bardzo "zaszaleć" w tym kierunku. |
|
|
|
|
|
#25 |
|
Rozeznanie
|
Czyżbym dostrzegła Pottera?
![]() Fanka?? A zbiór faktycznie imponujący |
|
|
|
|
#26 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale to prezentuje się tak pięknie!! Cytat:
] - mam do niej ogromny sentyment... Wstyd się jednak przyznać, ze ostatniej części jeszcze nie czytałam... Za to moją ulubioną - trójkę - z dziesięć razy
|
|
|
#27 |
|
Rozeznanie
|
O tak, trójka jest świetna!
|
|
|
|
|
#28 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
piekna kolekcja ![]() ja nie kupuję książek, wypożyczam, bo mnie nie stać ![]() Cytat:
Ale obie bardzo mi się podobały, lubię jego styl pisania
|
|
|
#29 | ||
|
Zakorzenienie
|
Najlepsza
Cytat:
Ale swego czasu cała wypłata szła na książki - uznałam, że przed ślubem mogę sobie jeszcze na takie szaleństwa pozwalać. Po ślubie już nie będzie tak różowo... Cytat:
|
|
|
#30 |
|
Wtajemniczenie
|
Chyba można tak powiedzieć
Wprawdzie po pierwszą część sięgnęłam dopiero w trakcie ostatnich wakacji, ale jestem nimi zachwycona. Tydzień temu skończyłam "Czarę Ognia" i nie mogę doczekać się kolejnej części. Również uważam że trzecia część jest najlepsza. Najmniej chyba podobała mi się "Komnata tajemnic". |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:05.

Przejrzałam kilka wątków i stwierdziłam, że ten w pewien sposób ma być podobny do innych, ale może nieco głębszy ^^

ale na ferie wypożyczę i przeczytam, w sumie teraz chyba jestem gotowa 

] i zdjęcie tej wymarzonej:
piekna kolekcja