![]() |
#1171 | |
BAN stały
|
Dot.: Dlaczego nie chcemy miec dzieci?
Ale nie mów, że nie było takiego postu. Właśnie od niego - autorstwa pani - matki zarzucającej bedzietnej interlokutorce egoizm
![]() Nie wiem jak mogłaś to przeoczyć, swoją drogą. Cytat:
Olać, pewnie. Ale ja pytam - po jaką cholerę włażą tu baby, które dzieci mają i ich temat nie dotyczy i pouczają tych, których temat dotyczy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1172 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() A tak przy okazji (se ponarzekam.. ![]() ![]() ![]() Phi Tak więc nie wiem, czy tylko moje znajome mężate i dzieciate tak mają, czy to jakiś ogólny trend, ale wpienia mnie to maksymalnie. To se ponarzekałam. Dziękuję.
![]() |
![]() |
#1173 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1174 |
Zakorzenienie
|
Czuję się indywidualnie
![]() Owszem, są ludzie, którzy bardzo natarczywie wypytują mnie lub mojego męża o rozmnażanie. Ostatnio uzgodniliśmy, że jeżeli ktoś przegnie (bo to się wyczuwa, czy ktoś pyta o filozofię życiową, czy chce poprowadzić rozmówcę jedynie słuszną ścieżką ![]() ![]() Nie ma to tamto. Akcja-reakcja. Pytanie o dzidziusia? Po drugiej stronie pytanie o apetyt seksualny, jak się w łóżku układa, menopauzę, erekcję i jeszcze inne sprawy, które nas zupełnie nie interesują ![]() ale skoro rozmówca (bardzo często dalszy znajomy) czuje się uprawniony, to nam nie pozostaje nic inego niż przejście na poziom rozmówcy ![]() Ludzie chyba uważają, że dzieci to się biorą z kapusty ![]()
![]() |
#1175 | ||
BAN stały
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ja tam odpalam jednym krótkim - to moja sprawa. I cześć. No ale to, że ktoś nie ma dzieci nie oznacza, że żyje w celibacie ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1176 |
Zakorzenienie
|
Ja to serio nie zazdroszczę takich jakichś dziwacznych ludzi, których spotykacie.
Ja mam znajomych bezdzietnych i nawet kiedys tam była rozmowa na ten temat, czy ktos się ich czepia czy aluzyjki czyni na temat bezdzietności i wszyscy mówili, że nie, tylko czasem mama czy tata postękają na temat wnuków ![]()
![]() |
#1177 |
Zakorzenienie
|
a tam, że się z kapusty biorą, postronni chyba uważają że to kapusta się dzieckiem zajmie, wychowa i przyniesie pieniądze do domu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1178 |
BAN stały
|
sporo ludzi nie chce mieć dzieci albo ma 1 dziecko, i więcej nie planuje, ja tam się pytam jak już pytam człowieków, czy chcą mieć czy nie, bo właśnie skończyły się czasy, gdy jak ktoś nie miał to znaczyłoby to, że musi nie być płodny; dziś można nie chcieć mieć dzieciaków bo woleć się realizować na różnych płaszczyznach, czemu posiadanie rodziny mogłoby nie pomagać.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1179 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1180 |
BAN stały
|
No ale co niby ma Ci kto odpowiedzieć; ja np. udzielam się w temacie na temat garów czy dzieci całkiem nierzadko, a nie powiedziałam nigdzie, czy mam dziecko czy nie.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1181 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() I zwykle post zaczyna się tak: Ja dzieci nie mam, ale ... ![]() Polacy (no, jakoś u innych nacji w mniejszym dużo natężeniu to spotykam) sa generalnie fachowcami. Są mądrzejsi od lekarzy, lepiej wiedzą co sobie zaaplikować itd. Każdy jest idealnym trenerem, zwłaszcza piłkarskim. Każdy idealnie sprawdziłby sie jako minister finansów czy sprawidliwości a juz z pewnościa jako minister zdrowia. Itd ![]() I to samo jest w życiu codziennym. Większość jest fachowcem od cudzego zycia ![]() No i to widac tez na forum, każdy z nas, w jakimś mniejszym czy większym stopniu jest "fachowcem od cudzego życia".
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2011-01-18 o 14:24 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1182 |
Zakorzenienie
|
Uderz w stół a nożyce się odezwą?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1183 |
BAN stały
|
tak po prawdzie, to wydaje mi się, że większą pogardę wyczuwa się jednak ze strony jakże wyzwolonych nieródek w stronę mamusiek niż na odwrót. Natomiast jest pewna tendencja wg mnie, żeby rzeczywiście, wmawiać tym, co dzieci nie mają czy mają tylko jedno, że koniecznie muszą sobie machnąć bejbika lub kolejnego bejbika.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1184 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1185 |
Zakorzenienie
|
Brawo Hultaj, otwierasz oczy. Mów dalej, może znowu coś ciekawego usłyszymy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1186 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1187 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Jak Kuba Bogu, tak Bóg Kubańczykom. Jeżeli ktoś mnie najzwyczajniej w świecie obraża, nie będę stać z założonymi rękami i potakiwać zastanawiając się w duchu, czy też może nie ma racji. Czasem dla świętego spokoju trzeba zniżyć się do poziomu rozmówcy, bo inaczej zwyczajnie nie dociera. Cytat:
Z powyższego wynika prosta rzecz: daj się zaciążyć na nieświadomce po speedzie, a posiądziesz absolut wiedzy na każdy temat. Amen. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1188 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() O rodzinie nie wspomnę.. Hultaj - "wyzwolonych nieródek"?? WYZWOLONYCH.. Tia.. Bo kariera - czyli egoizm i takie tam. Pogarda z naszej strony?
![]() |
![]() |
#1189 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1190 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#1191 |
Zakorzenienie
|
Oh well, a ja tam jestem? Może o czymś nie wiem?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1192 |
Zakorzenienie
|
Jednakowoż o wychowywaniu dzieci coś tam wiem. O syfach w związkach też,. Kurna, chyba zacznę tam bywać. Pójdę zasiać swe ziarno - ziarno ZUA..
![]() Ok, ale nie przesadzajmy w druga stronę, bo doprowadzając sprawę do ściany, to wychodzi na to, że choremu psychicznie może doradzać tylko inny chory psychicznie - no bo co tam zdrowy może wiedzieć?
![]() |
#1193 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() Oto klarowny dowód że niematki też potrafią się nie czepiać. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1194 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Niektórzy tam wchodzą niektórzy nie, tak samo jak na inne wątki. Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#1195 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1196 |
Zakorzenienie
|
Prędzej Ci (nam) w michę klepnie
![]()
![]() |
#1197 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
Edytowane przez Deede Czas edycji: 2011-01-18 o 15:10 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1198 |
Zakorzenienie
|
Mnie jakiś czas temu pewna Pani w sklepie rybnym zagadnęła
![]() a za mną kolejka ![]() To, że się nie utożsamiam z żadną z grup, daje mi poczucie, że część aluzji i otwartych pytań przelatuje koło mnie. Nie mam potrzeby robienia koktajli mołotowa na jakiejkolwiek barykadzie. To dziwne, obserwuję zjawisko, wiem, że jest przykre, ale traktuję je jak element badań i zagadnienie, nad którym należy się zastanowić... A i tak najbardziej przerypane mają matki, które bardzo chcą mieć dzieci i nie mogą. Wtedy dopiero te bezmyślne pytania potrafią zdenerwować. I jeszcze myślę, że sporo robi wiek. Dojrzałym ludziom rzadziej zadaje się takie pytania (może uznaje się, że to na pewno przez bezpłodność). Może kto miał wypytać, to już wypytał. Mnie też rzadziej spotykają takie pytania. Może to przez to, że pierwszy babyboom wśród moich koleżanek minął (20-25 lat ![]() ![]() ![]()
![]() |
#1199 |
Rozeznanie
|
To ja dołączę do jakże burzliwej dyskusji
![]() Na chwilę obecną mam 20 lat i dzieci mieć nie chcę. Nie wiem co będzie jak dobiję do 30-stki, ale nic, no po prostu NIC mnie tak nie drażni jak ktoś mówi: pewnie za 3 lata ci się odwidzi, młoda jesteś więc gucio na ten temat wiesz, każda młoda dziewczyna twierdzi, że nie chce mieć dzieci, a potem ma w wieku 23 lat. I tu bym polemizowała, bo znam mnóstwo osób, które w wieku 20 lat rozmyślają o niedalekiej przyszłości, w której będzie oczywiście mała, słodka dzidzia. Moje refleksje są natomiast inne ;] Nie ma we mnie krzty matczynego instykntu i jeśli się pojawi to z pewnością dosyć późno... Mam mnóstwo planów do realizacji, marzeń do spełnienia i żadna z tych rzeczy nie ociera się myśli związane z dzieckiem. Chciałabym się rozwijać zawodowo, hobbystycznie (jest takie słowo? ![]() ![]() Niektórzy argumentują to niedojrzałością... dla mnie to nie chęć posiadania dzieci jest tego wyznacznikiem ;] Zresztą wiele osób w moim wieku dajmy na to w razie wpadki mówi 'no trudno, pokocham je', dla mnie byłby to mega mega szok, dlatego tfu tfu odpukać zabezpieczam się póki co skutecznie i niech tak pozostanie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1200 |
Zakorzenienie
|
A ja jeszcze jedno lubię - kiedy ktoś zaczyna mi wmawiać, że "jeszcze mi się zmieni".. Zmienieni czy nie - co komu do tego? Ja się nie zarzekam, że nigdy w życiu na 100% - na ten moment mówię "nie" i raczej nie przewiduję wielkiej szansy, żeby mi się odwidziało. Nie mam 18 lat.. Szybciej przewiduję, że chopu się zmieni i zechce kiedyś przelać swe cudne geny na mniejszą wersję - wytresować następcę, wpoić mu swoje mądrości
![]() ![]() Ja to sobie powinnam jakąś teorię do tego dorobić, bo jak mówię, że "nie chcę, bo nie, nie czuję potrzeby" to mi jakoś nikt nie wierzy.. Żebym karieryję wielką robiła albo coś, to by sobie znaleźli wymówkę, a tak to co im zostaje - egoizm pełną gębą, jak nic ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:19.