|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
Pokaż wyniki sondy: Na kolejny tytuł nowego wątku wybieram: | |||
Coraz mocniejsze kopniaki czujemy, wiosną się rozpakujemy |
![]() ![]() ![]() ![]() |
12 | 21,43% |
Kilogramów nam przybyło, dzieci rosną ze aż miło |
37 | 66,07% |
II trymestr dopiero sie kończy.... a tak wiele nas już łączy... |
7 | 12,50% |
Głosujący: 56. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3001 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Raz jest synek, raz córeczka - wiosną wskoczą do wózeczka! Mamusie maj-czerwiec
Cytat:
![]() I czekamy na informację, jakiej płci jest Twój dzidziol ![]() Mam nadzieję, że dobrze się ułoży, nie to, co mój uparciuch ![]()
Extreme shed&shred lvl 2 (9/15) Killer abs lvl 3 (9/10) Biegam (419,5 km) Rower (43 km) Zumba (13) Joga (2) Gluten, Sugar & Meat Free ![]() More water&vegetables 13/100 sugarfree days Edytowane przez matallewar Czas edycji: 2011-01-19 o 13:39 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3002 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Raz jest synek, raz córeczka - wiosną wskoczą do wózeczka! Mamusie maj-czerwiec
Cytat:
![]() Co masz na obiad? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3003 | ||||
Wtajemniczenie
|
Mango - również witam na forum
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ja doskonale rozumiem to o czym piszesz, bo początki naszego gadulstwa były zupełnie inne, nie gadałyśmy tyle o kilku kg albo o nauce, dla mnie te tematy są abstrakcyjne. Na początku było u nas większość doświadczonych mam, ja się czułam aż trochę obco, bo jako jedna z nielicznych nie miałam w domu pociechy a później się pozmieniało i trzeba się przystosować a jeśli nie, to można uciekać do klubów ![]() Cytat:
![]() agus - Twój punkt widzenia też rozumiem, z resztą ostatnio o tym pisałam. No ale tak już jest, jest nas dużo, baaaardzo duuuuużo ![]() Ale czy mamy prawo wymagać tego od każdej osoby...? No nie za bardzo więc po prostu można ignorować pytanie zadane po raz 5 w ciągu 10 stron ![]() ![]() No i nie ma sensu się złościć ani też zwracać uwagę, bo każdy ma prawo pytać o co chce i ile razy chce ![]() Jestem pewna, że też wiele innych mam widzi zmiany na forum, no bo czemu kasia czy Siasiek, które wcześniej pisały po kilkadziesiąt (jeśli nie kilkaset ![]() ![]()
Edytowane przez moria44 Czas edycji: 2011-01-19 o 13:59 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#3004 | |
Zakorzenienie
|
Antropia, a skont Ty mjeszkasz? Wpadaj do Nigdziebądzia
![]() ---------- Dopisano o 14:45 ---------- Poprzedni post napisano o 14:39 ---------- Cytat:
![]() Co do Siaśka, to też zauważyłam, że trochę nam ucieka. A tyle cennych uwag od Niej zawsze dostajemy! ![]() Kasi, Paulizi też jakoś mniej ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3005 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
na obiad zupa pieczarkowa zabielana będzie
![]() |
#3006 |
Wtajemniczenie
|
![]() ![]() ![]() jejku nigdziebądz... padłam ze smiechu ![]() ![]() a ja jestem z karkonoskich gór ![]()
#3007 |
Wtajemniczenie
|
Kurcze, znów mi cytowania uciekły
![]() mary - widziałam Twój post z linkiem do tych realnych zdjęć Energy ![]() ![]() ![]() the_sania - BPA jest bardzo groźne, szczególnie dla chłopców, w Ameryce przeprowadzono już kilkanaście lat temu badania, które wykazały, że BPA uszkadza jądra chłopców a konsekwencją tego są problemy z płodnością ![]() Acha jeszcze o baldachimie chciałam napisać, u nas chyba będzie, mąż się uparł - to po pierwsze a po drugie mamy w pokoju Iguśki taki otwór wentylacyjny i gdyby postawić łóżeczko w rogu pokoju to by jej na głowę czarna sadza leciała ![]() ![]()
#3008 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Co do listy to jeśli mogę się uśmiechnąć będę wdzięczna ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3009 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Od jutra przestaję, obiecuję ![]() Wszystko wynika z tego, że nie znam nikogo, kto byłby w ciąży, autentycznie NIKOGO, a już tym bardziej nikogo, kto miałby naukę i pracę i musiał to z ciążą pogodzić ![]() W ogóle jestem osamotniona, bo moje przyjaciółki to głównie o imprezach myślą, ehh. I forum jest jedynym miejscem, gdzie w sprawach związanych z ciążą mogę w ogóle porozmawiać - przyjaciółki o imprezach, siostra nie ma faceta i nie planuje rodziny, mama zbywa tematy (chyba uważa, że ślub i ciąża w ciągu pół roku to za dużo zainteresowania jednym dzieckiem)... No i czasem z tż, ale on tego nie rozumie... ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3010 |
Wtajemniczenie
|
No jak tyle chętnych na listę to wklejam na forum
![]() 1. Octenisept + preparat w sprayu do dezynf. Pępka 2. Gaziki jałowe 5cmx5cm 3. Preparat na kolkę Infacol 4. Wiaderko do kąpania Tummy Tub 5. Termometr do kąpieli 6. Frida do nosa 7. Woreczki na zużyte pieluchy 8. Szczotka do włosów z miękkim włosiem – Canpol, TT 9. Cążki do paznokci 10. Sól fizjologiczna do noska Sterimar BabySterimar Baby 11. Podkłady do przewijania z Rossmana/z ceratą pod spodem 12. Podkład pod prześcieradło (np.Motherhood lub Ikea) 13. Pościel – 2komplety 14. Materac kokosowo-gryczany na allegro 44zł 15. Poduszka klin 16. Cienka bawełniana kołderka 17. Śpiworek do spania np. http://allegro.pl/spiworek-spiworki-z-haftami-od-mamo-tato-i1397017919.html#gallery 18. Otulaczek 19. Szampon/żel do mycia (nivea nutri sensitive 2 w 1) 20. Emolium emulsja do kąpieli na początek, na zmianę z Niveą 21. Maść do pupy: bepanthen (na odparzenie, szkoda na co dzień), alantan plus (zielony na co dzień ( nie zawiera parabenów), niebieski na odparzenia), linomag maść (na suchą skórę), sudocrem (odparzenia ale wysusza więc doraźnie), maltan (na sutki) 22. chusteczki mokre (schlecker/ rossmann/ nivea) 23. Osłonki na piersi silikonowe avent ( do karmienia w razie co) babyone S 24. Osłonki hydrożelowe epo fem (gojące na cyce- położna polecała bardzo) 25. Maść sutkowa rossmann babydream lub Pure Lan 26. Butelka Avent i Tommee Tippee 150ml 27. Butelka medela calma – przy dokarmianiu ( pierś+butelka) 28. Podgrzewacz do butelek i słoiczków Tommee Tippee – 100zł 29. Laktator ręcznt Tommee Tippee – 75zł 30. Pieluchy flanelowe – 1szt. 31. Płatki kosmetyczne do pupy – 10 paczek 32. Termometr douszny – 110 zł 33. Żel poporodowy Mustela – 50zł 34. Sterylizator TT w zależności od potrzeby do mikrofali lub na 1 butelkę 35. Termoopakowanie TT 36. Leżaczek: http://www.meggi.pl/produkt-185.html 37. Okrycie kąpielowe lub duże, miękki ręcznik ( TKmax) 38. Mustela Soothing Comfort Balm – ułatwiacz zasypiania
#3011 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3012 | |
Wtajemniczenie
|
I jeszcze lista rzeczy, które należy wziąć do szpitala:
1. Bepanten na sutki 2. Ciuszki na maluszka 3. Pieluchy pampers 4. Pieluchy tetrowe 10szt. 5. Chusteczki nawilżające – 2 paczki 6. Nakładki na sutki 7. Woda do picia 8. Duże podpaski 9. Sterimar do noska 10. Rożek dla dziecka miękki 11. Poduszka 12. Smoczek 13. Mleko Bebilon ---------- Dopisano o 14:53 ---------- Poprzedni post napisano o 14:50 ---------- Lista jest moja osobista więc możecie skorzystać z czego chcecie, ja wiem, że większość z Was kupuje np. wanienkę a nie wiadro ![]() A co do listy szpitalnej, to jest taka ogólna, czytając różne fora wpisywałam to to, to tamto ale nie w każdym szpitalu wymagają tych samych rzeczy więc też trzeba pod siebie dopasować. Nagminnie pojawiające się zalecenie odnośnie, jak to pisze Mango ![]() ![]() ---------- Dopisano o 14:56 ---------- Poprzedni post napisano o 14:53 ---------- Cytat:
![]() Mam nadzieję, że się odezwie w końcu ![]()
![]() |
#3013 |
Wtajemniczenie
|
ja lecę dziewczynki obiadek pichcić, bo mężulek niedługo wraca
![]() nie wiem czy dzisiaj jeszcze coś napiszę, ale czytać będę na pewno ![]() papa ![]()
#3014 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() caffelate ja również żałuję, że od samego początku nie wpadłam na taki pomysł, ale nigdy nie jest za późno. Teraz staram się systematycznie uzupełniać listę. Co do dzisiejszej dyskusji, to według mnie, racja jak zawsze leży po środku. Jeśli ktoś spędza dużo czasu na wątku to może go rzeczywiście irytować ciągłe odpowiadanie na te same pytania. Niektóre dziewczyny wykonują niesamowitą pracę, analizując wypowiedzi z różnych forum, stron internetowych, czasopism itp., a następnie przedstawiając nam samą esencję. Na pewno niesamowicie ułatwia nam to przygotowanie się do przywitania dzidziusia, za co wielkie pokłony w ich stronę ![]() ![]() Edit: Zanim napisałam posta to już prawie jedna strona nowych ![]() Moria, a może by tak Twoją listę na sam początek wrzucić, bo z pewnością wiele osób będzie się o nią pytało + lista z rzeczami do szpitala? Edytowane przez Mango08 Czas edycji: 2011-01-19 o 14:06 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3015 |
Wtajemniczenie
|
moria44 do szpitala możesz dopisać płyn do płukania ust. Nie zawsze, a zwłaszcza po cesarce, trudno od razu wstawać i szorować zęby. Ja akurat lubię to uczucie świeżości
![]()
![]() |
#3016 |
Zadomowienie
|
Siasiek
![]() najważniejsze zdrowe dzidzi i nic więcej ![]() moria - Kochana ja wiem, wiem, to tylko tak w kontekście tego, że nie nadrabiamy, nie udzielamy się itp... ja się nie umiem odnaleść już w tematach ![]() a z forum nie wyrzucicie mnie ![]() ![]() może mam gorszy dzień i jakby to powiedział osiołek ze Shreka: Niech mnie ktoś przytuliiiiii ![]() ![]() ![]() A tak na marginesie - ide dzisiaj na badanie serca - echo więc proszę o Wasze kciuki ![]() aha - u mnie w klinice jest taka lista na recepcji - muszę sprawdzić czy mam ją w domu, jak będzie to dorzucę co oni tam dodali. Edytowane przez moniqac Czas edycji: 2011-01-19 o 14:04 |
![]() ![]() |
![]() |
#3017 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3018 |
Wtajemniczenie
|
Mango08 czerwcóweczko - jesteś z terminem ciut za mną
![]()
#3019 |
Rozeznanie
|
moria44 jak zwykle niezawodna
![]() ![]()
![]() |
#3020 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() nota bene - długo się ukrywałaś ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3021 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A do imprez - to mnie non stop gdzieś wyciągają, a jak tłumaczę, że głośno, wcześniej, że dym papierosowy, że alkohol itp. to nie rozumieją ![]() Czy Wy wiecie, że ja nawet nie mam wśród znajomych nikogo, kto by myślał o ślubie albo dziecku? Zawsze mi się wydawało, że jak się ma te 24 lata, to się zaczyna poważnie myśleć o życiu, a tu NIC. Ja ogólnie wg planu - ślub po 4 roku, pod koniec 5 dziecko, odchować trochę i dopiero kariery kawałek ![]() Jedyne, co mi "nie wyszło" to to, że karierę (w sensie pracę zawodową) zaczęłam już na 3 roku xD Muszę sobie gdzieś tą listę skopiować i w wolnej chwili moją uzupełnić, bo może nie mam jeszcze na niej wszystkiego (przynajmniej wydaje się krótsza)
![]() ![]() |
![]() |
#3022 | ||||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Niestety po przeczytaniu trzech stron po 75 postów czasem nie pamietam co komu napisać. Albo po prostu nie mam siły albo akurat dziecko chce jeść czy pić czy siusiać ![]() Też teraz mam Tżta w domu już drugi tydzień i wiecie jak to później wygląda... : "skończyłaś już?! bo ja też jestem ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() I stwierdziliśmy jako już trochę doświadczeni rodzice, że poważnie nie trzeba tyle kupować. Bo później okaże się, że albo dziecko nie może albo Wy nie będziecie korzystać. Oczywiście ja też kupuję to co chcę i może się komuś wydawać, że może i źle... Wcale nie musi nikt mnie słuchać i robić tak jak mówię ale mogę Wam przekazać info z praktyki bo taką już posiadam ![]()
![]() |
#3023 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
To ja zaciskam ![]() A powiem Wam, że my naszą Morię to normalnie powinnyśmy wyściskac za to wszystko co ona dla nas robi i jaką ma wiedzę ![]() I mam nadzieję, że Kasia do nas niedługo wróci ![]() Pierwszy raz poczułam moją małą tak wysoko, prawie pod prawym żebrem - leżałam na lewym boku i czułam jak mi się tam wkręca, normalnie to chyba niemożliwe??
Edytowane przez Dziewczonka Czas edycji: 2011-01-19 o 14:12 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3024 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
bo naprawde nie mam czasu teraz ![]() Cytat:
![]() kupujesz to wiaderko tummy tub ?? jak pokazalam mojej mamie to prawie zawalu dostala jak mozna kapac w tym dziecko ![]() ja kupuje wanienke, ale widze, ze strasznie duzo osob kupuje te wiaderka ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#3025 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dziewczynki koniecznie, bo mąż koleżanki biegał do apteki po tabletki na gardło. Koleżankę nie tyle bolała bronchilda co gardło od daaaarcia się w niebogłosy ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() No dobra, tyle gadacie o tym obiedzie, że i ja się zwlekę z kanapy i idę przyrządzić stek na cykorii z pieczonymi ziemniaczkami na masałku koperkowym! Mam nadzieję, że się uśliniłyście ![]() ![]()
![]() |
#3026 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Kochana, zrozumieją dopiero jak same będą w ciąży. ja już jestem w tym wieku że wiele znajomych ma dzieci lub sa w małżeństwie, więc nie mam takiej sytuacji - ale nie przejmuj się tym. tak jak pisałas wczesniej - my Cie tu doskonale rozumiemy i po to z nami tu siedzisz ![]() moriaaaaaaaaaaaaaaaa .... ja CIe normalnie ![]() ![]() Edytowane przez moniqac Czas edycji: 2011-01-19 o 14:20 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3027 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
grochowke mialam ![]() moria lista super, skopiowalam i uzupelniam co juz mam |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3029 |
Zakorzenienie
|
Antropia, no to mamy daleko
![]() Moria, powiem Ci, że mi to na malinę nie wygląda, ale tak jak piszesz, lepiej na oko ocenić ![]() ![]() ![]() Aguś, no to w wolnej chwili kiedyś tam, po prostu kręcą mnie teraz zdjęcia akcesoriów niemowlęcych ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3030 |
Wtajemniczenie
|
Hej dziewczyny
![]() Ile tu ciekawostek mozna sie naczytac!! Zajrzalam bo zapraszala mnie tutaj moja kolezanka principessinaz ktora piszemy na watku "Oczekiwajki na pierwszego dzidziusia",jest Was tutaj duzo przyszle mamusie!!! Ja jestem w 20 tyg.ciazy i oczekujemy z mezem dziewczynki (wiercipietka),co roz zmienia pozycje i nie zatrzyma sie nawet na momencik ![]() Porod mamy przewidywany w polowie czerwca ![]()
http://www.mammole.it/forum-gravidan...j9i7165deq.png http://www.suwaczki.com/tickers/kjmnzbmh304hq4xy.png http://www.suwaczki.com/tickers/j36regz290z72g9q.png Edytowane przez cucciola79 Czas edycji: 2011-01-19 o 14:46 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:02.