![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
kilka pytań dotyczących odżywiania (odchudzania)
witam wszystkie Wizażanki
![]() chciałabym schudnąć te 5 kg. nie mam nadwagi, ważę 55 kg przy 165 cm, ale jednak chciałabym być smuklejsza. byłam nawet kiedyś u dietetyka, wiadomo, przepisał zdrową dietę, gdzie wszystko się je (no prawie wszystko, bez makaronu, białego pieczywa itd.), ale do 1500 kcal. niestety mam mało czasu na przygotowywanie sobie posiłków, studia i praca zajmują mi mnóstwo czasu. w związku z tym często jadam na mieście. na obiad koniecznie muszę zjeść coś ciepłego, bo inaczej nie czuję się najedzona i cały dzień burczy mi w brzuchu, choćbym nie wiem ile zjadła. no i w związku z tym mam kilka pytań. czy dania kuchni azjatyckiej są w miarę zdrowe? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: kilka pytań dotyczących odżywiania (odchudzania)
Cytat:
![]() dania kuchni azjatyckiej są zdrowe, jeśli robisz je sama na chudym mięsie, warzywach i brązowym ryżu. jednak na mieście dają w nie tony tłuszczu, więc tam raczej zrowe nie są. tak samo z zupami - są dobre, jeśli są na mięsku, warzywach, ewentualnie kostce rosołowej i np. przecierrze pomidorowym czy ogórkowym. ale problemem Polaków jest to, że zupę zaklepuje się śmietaną lub mąką i dodaje do tego makaron ![]() ![]() pozdrawiam ![]()
![]() |
![]() |
#3 |
BAN stały
|
Zgadzam się
![]() Ćwiczenia powinny wyrobić Ci sylwetke o którą Ci pewnie chodzi. Jest taka książka którą muszę kupic ![]() ![]() http://www.amazon.com/New-Rules-Lift...8199066&sr=1-2 Matella ma też dobre książki o formowaniu sylwetki, i dosyć tania książka na mieście widziałem po chyba 7zł w tej sieci księgarni typu -70% a tutaj jej książki na necie: http://www.gandalf.com.pl/a/matella-katarzyna/ Napisz swój jadłospis, plis ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
ze śmietany i makaronu to ja mogę zrezygnować spokojnie
![]() jakie macie pomysły, co można jeść na mieście, żeby było zdrowe? ![]() ---------- Dopisano o 15:12 ---------- Poprzedni post napisano o 15:03 ---------- Jadłospis... Hmm, tylko proszę mnie nie bić, bo ja jestem dosyć zielona w tych tematach, mogę jeść niezbyt zdrowo - dlatego tu jestem i pytam ![]() Śniadanie - płatki fitella (truskawka i czekolada) z płatkami owsianymi i rodzynkami z mlekiem albo 2 kanapki z ciemnego pieczywa z drobiową szynką pieczoną i jakimś warzywkiem (pomidor, papryka), albo 2 kanapki z białym serkiem kanapkowym, też z jakimiś warzywkami (rzodkiewka, szczypiorek) albo jajecznica z 2 jajek, kromka pieczywa z masłem obiad - często chadzam do chińczyka właśnie ![]() kiedy jestem w domu to robię sobie warzywka na patelni (takie mrożonki gotowe) + paluszki rybne potem mam przekąskę w postaci jakiejś kanapki (jak zwykle ciemne pieczywo, wędlina, warzywa) na kolacje zjadam jogurt z musem owocowym (wiem, że za słodki i niezbyt zdrowy, ale nie znoszę jogurtów, a to jedyna rzecz jaka mi smakuje). ---------- Dopisano o 15:31 ---------- Poprzedni post napisano o 15:12 ---------- A jeszcze mam pytania o inne produkty. Czy soki owocowe z kartonu, typu Tymbark, Cappy są zdrowe ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Co do soków - ja się do nich zraziłam, gdy moja przyjaciółka (wypijała ok. 2-3l dziennie) trafiła do szpitala z poziomem cukru 800 (sic!!). Lekarze powiedzieli, że to właśnie od tych soków w kartonach ma problemy z trzustką i już nie piję ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
BAN stały
|
Jak dla mnie jadło do całkowitej przeróbki ale przede wszytkim musisz zorganizować sobie czas na przygotowanie produktów które możesz zabrać i spokojnie zjeść. Zacznij od tego i jednocześnie zrób listę takich dań które da się zjeść i na zimno i na ciepło, chya jest to możliwe:->?
---------- Dopisano o 20:03 ---------- Poprzedni post napisano o 20:03 ---------- aha te soki to tylko woda cukier i barwniki, odstaw całkowicie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zadomowienie
|
hehe, tak jak myślałam. dla osoby kompletnie zielonej "ZDROWE odżywianie" oznacza coś zupełnie innego niż dla kogoś, kto się na tym zna
![]() Cytat:
a powiedzcie mi, jaki Wy macie jadłospis? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
BAN stały
|
Cytat:
Mój jutrzejszy jadłospis: 1)4-5 jajek 2) Żeberka + jakieś warzywo 3) Pewnie jakaś sałatka warzywna albo tak jak 2) 4) 2-3 owoce na noc To jest mój schemat, mi takie sposób odpowiada, czasami jest 5 posiłków czasami 4. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
moim zdaniem dobrze jadasz
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
ale wiecie co, lubię się poruszać, więcej energii wtedy mam i zdrowsza się czuję
![]() w ferie podgonię, codziennie sobie zafunduję jakieś bieganie albo fitness ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
BAN stały
|
a może w ferie dostosujesz organizm do jakiegoś nowego trybu który pomoże Ci wiecej osiągnąć w Twoim normalnym trybie?
Ja czasami mawiam tak: Naucz się żyć w warunkach extramalnych potem bedzie Ci łatwiej w normalnych...zazwyczaj mówię to na żarty ale u Ciebie jakbyś pomyślała jak wprowdzić zmiany w Twój normalny tryb i wypróbować na feriach? hmmmm chyba zbyt dużo myśle.... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
nie do końca rozumiem co masz na myśli - rozwiniesz? zaintrygowałeś mnie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
.
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | ||
BAN stały
|
Cytat:
---------- Dopisano o 01:15 ---------- Poprzedni post napisano o 01:14 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#18 |
Zadomowienie
|
Zastanawiałam się, Edo_ergo_sum, czemu na kolację zjadasz owoce? Zazwyczaj zalecają na odwrót...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |
BAN stały
|
Ja w tym nie widzę nic strasznego...
To jest Paleo diet, mi służy jak najbardziej. a na jutro planuję: jajecznica z 4 jajek, ćwiartka cebuli ząbek czosnku i pewnie roztopie w jajkocznicy trochę oleju kokosowego Dokołcze żeberka i powysysam szpik Zrobie sobie kolorową sałatke warzywną poleje oliwą z oliwek i dosypie trochę skorupek z jaj. Wątróbka barania w sosie malinowym i pewnie jakiś owoc. Jaga mi węglowodany na noc pasują jak najbardziej z rana nie wstaje głodny, zasypiam bez problemu. Tutaj jest artykuł: http://www.sylwetka.org/index.php?op...enie&Itemid=69 ---------- Dopisano o 00:52 ---------- Poprzedni post napisano o 00:48 ---------- Cytat:
Na zwykłej korytkowej diecie wypróżniałem się z 3 razy dziennie i się lało, na tym systemie odwiedzam raz na dzień czasami 1 na 2 dni i bobek wyglada tak jak ma wygladac ![]() Ja ten schemat dostosowałem pod siebie, próbowałem wiele opcji taka mi najbardziej odpowiada. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zadomowienie
|
To może taka dieta jest dobra dla kogoś, kto musi często kibelek odwiedzać
![]() Ja miałam wręcz przeciwnie, ale jak zaczęłam jeść płatki owsiane i otręby pszenne na śniadanie to wszystko mi się uregulowało idealnie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() jagagaga ja uważam Twój jadłospis za w miarę ok. W sumie nad obiadem bym popracowała. Bo chińczyk jest jednak mocno kaloryczny, bo wszystko smażone na głębokim tłuszczu i do tego biały ryż. Ja bym szukała restauracji, gdzie serwują np ryby i kurczaka z grilla. Już nawet ziemniaki mogą do tego być, byleby właśnie mięso było grillowane i do tego jakaś sałatka. Co do warzyw i paluszków rybnych, warzywa ok, ale paluszki to kiepski pomysł - ryby w nich niewiele, a do tego panierka. Już lepiej upiec rybę w piekarniku. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Wtajemniczenie
|
jagagaga , jedz przede wszystkim duże i pożywne śniadania, to da ci energię na cały dzień np płatki owsiane górskie z mlekiem 2 procent, z twarożkiem wuejskim, suszonymi owocami oraz orzechami, miodem. Na śniadanie sobie nie żałuj
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kolacje jedz czysto białkowe- już bez chlebka, ryżu i makaronu. Jedz serek homo, serek wiejski, ryby, mięso, twaróg- i do tego lekkie warzywka. Każdy może zmienić sposób odżywiania, to nie jest trudne ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zadomowienie
|
Wow, dzięki Narc za tak obszerną odpowiedź
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Wtajemniczenie
|
a jeśli chodzi o Twój podpis to też dążę do 50 a na moim liczniku 56
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zadomowienie
|
A jaki masz wzrost?
![]() W ogóle to, co mi polecałaś bardzo mi odpowiada - zazwyczaj jem "solidne" śniadania ![]() ---------- Dopisano o 16:30 ---------- Poprzedni post napisano o 16:30 ---------- A, btw. ściągnęłam sobie dziennik posiłków - i wyszło mi, że dziennie zjadam około 3000 - 3500 kcal! masakra! Nie miałam pojęcia, że się tak obżeram ![]() Chyba jak przejdę nawet na te 2000 kcal to powinnam już trochę schudnąć ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Właśnie zajadam się kurczakiem, soczewicą i kiszoną kapustą ,mniam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zadomowienie
|
No to trochę wyższa jesteś
![]() W sumie to pocieszające jest, że tyle jem, a wagę mam normalną (a nie nadwagę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:40.