![]() |
#61 |
Raczkowanie
|
Dot.: konflikt z rodzicami?przykro mi
Skoro jest ci przykro to może warto schować żal w kieszeń i porozumieć się ? Pomyśl o swoim dziecku ono też potrzebuje dziadków. Czytając twoją wypowiedź poraziła mnie pewna kwestia, mianowicie ta że rodzice puszczają ci sygnały zupełnie jak dzieci które się nudzą. Nie pojmuje ich zachowania. Aby rozwiązać konflikt gdzie każdy trzyma się swojego ktoś musi w końcu okazać się mądrzejszym i wyciągnąć rękę. Takie jest moje zdanie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Zakorzenienie
|
Ja uwazam ze jak rodzice daja pieniadze, pomagaja swoim dzieciom to powinni pomagac po rowno.
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#64 |
Raczkowanie
|
a moze Tobie/wnuczce tez chcieli jeszcze cos dac?np w testamencie?i byloby po równo
teraz to juz za pozno ![]() jak jestes taka honorowa to nie mow ,ze do smierci wnuczki nie zobaczą tylko ich spłac i wtedy bedziesz miala czyste konto (w przenosni i doslownie moze tez ![]() Rozumiem rozżalenie ale z 2 str mnie jako osobie doroslej i tak byloby mi wstyd tego uczucia,ze jeszcze czegos oczekuje od rodziców.To oni teraz powini liczyc na waszą pomoc
![]() Edytowane przez TojaBess Czas edycji: 2011-01-30 o 12:33 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Rozeznanie
|
Zastanawia mnie tylko po co założyłaś ten wątek. Podjęłaś już w swoim zacietrzewieniu ostateczną jak mówisz decyzję no i super. Nie potrzebujesz naszych rad, obruszasz się na nasz punkt widzenia no i super ponownie.
Współczuję sytuacji. Ale nie Tobie tylko Twoim rodzicom. bo ładne kwiatki ich na starsze lata spotykają. Ech... Wychowuj dzieci całe życie, a później się wielce obrażą i nawet wnuczki Ci nie dadzą zobaczyć... Dokąd ten świat zmierza?
![]() |
#66 | |
BAN stały
|
Cytat:
Mi to jest żal matki ziemi, że musi takie "egzemplarze" karmić i przy życiu trzymać ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Raczkowanie
|
Limetka87 na innym wątku pisałaś, że z mężem jesteście w stanie odkładać 10 tysięcy miesięcznie. Więc o co Ci kobieto chodzi?! Mało Ci?! Widać brat jest w dużo gorszej sytuacji, może dlatego rodzice jemu pomagają. Wiedzą, że wy dacie sobie radę.
A może powodem jest to, że wiedzą jaka z Ciebie jędza i najzwyczajniej w świecie nie chcą Ci pomagać, nie dziwie się im wcale ![]() Jad się z Ciebie sączy, aż miło. A co do Twojego męża - bez komentarza. Powinien naprostować Ci myślenie, a on Cie buntuje. Współczuje Twojemu dziecku takich rodziców. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#68 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#69 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Te 10 tysięcy trochę zmienia postać rzeczy... Skoro sama nie narzekasz na brak kasy, a raczej, masz jej całkiem sporo, to o co chodzi... Chcesz jeszcze brać od rodziców? Przedstawiłaś sprawę tak, że Ty sobie dorabiasz, i jesteś tylko studentką... Więc jak jest? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Rozeznanie
|
O, byłam skłonna rzucić się na rodzinę autorki (jako uboga studentka, ledwie dająca wyżyć za swoją marną pensję, z chęcią wstawię się za innymi ubogimi studentami
![]() No może i nie mam 24 lat ale 10 tys to ja pewnie i w rok nie dam rady odłożyć ![]() Nie wiem czy to krzywda z dzieciństwa jakaś, czy po prostu przeogromna chciwość lub zawiść... ![]() Jestem za tym, że jeśli ma się dzieci to się dzieli po równo. Sama mam wiele sióstr i wiem, że bywa ciężko. Ale Ty przecież nie masz na co narzekać. Powinnaś sie cieszyć, że teraz jesteś samodzielna i już nie truć rodzinie o tą forsę, skoro sama dajesz sobie radę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Rodzice nie mają, oczywiście, obowiązku pomagać dorosłym dzieciom, ja wręcz jestem zwolenniczką braku pomocy (oprócz sytuacji naprawdę ciężkich, np. choroba, pobyt w szpitalu) finansowej, rodzice dziecko utrzymywali całe życie, teraz pora na to, by zadbali sami o siebie. Jednak - jeśli dochodzi do tego, że rodzice jednemu dziecku nieba przychylają, a drugiemu wypominają każdego grosza to ich zachowanie jest nie w porządku. I ja się Autorce nie dziwię - sama miałabym żal, gdyby moja matka mojego brata złotem obsypywała a mnie traktowała jak ubogą krewną, której chce się jak najszybciej pozbyć. Nie zmienia to jednak faktu, że cała reszta zachowania Autorki - szantaż dzieckiem itd. jest straszna. Żadne rozżalenie, złość, wściekłość nie usprawiedliwiają takiego zachowania.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Raczkowanie
|
Autorko wątku! Napisałaś, że rodzice odebrali Ci kontakt z babcią i jakoś żyjesz... Śmiem jednak przypuszczać, że skoro piszesz o tym w takim tonie, to raczej nie do końca w ogóle to Cię nie obeszło, jeśli po dziś dzień to wypominasz.
Módl się tylko, by dziecko nie zrobiło Tobie kiedyś to samo. Jak widać rodzicom chętnie wypominasz błędy, czemu więc je po nich powtarzasz? Niby piszesz, że to rodziców pieniądze, ale z drugiej strony wypominasz im, że dali bratu na to, na to i na to. Nie twoja sprawa, skoro to ich pieniądze. Poza tym, nie starasz się kompletnie postawić na ich miejscu. Jesteś matką, więc powinnaś chyba rozumieć to uczucie, tak częste wśród rodziców, że choćby dziecko było najgorsze, popełniało błędy, to to jednak ich dziecko. To, że ty podchodzisz do brata krytycznie, twoja sprawa, ale może oni jednak nie potrafią się od dziecka własnego odwrócić, choćby źle robiło. I nie pisz mi, że od Ciebie się odwracają, bo to trochę na twoją własną prośbę. Zachowujesz się strasznie roszczeniowo, pieniądze przesłaniają Ci wszystko i chciwość przesłania Ci wszystko. W tym momencie nie różnisz się niczym od brata, który od rodziców na to wszystko wyciągnął pieniądze (a przepraszam: może tylko tym, że ty chciałabyś je dostać, a nie dostałaś, a on chciał i dostał). Jesteś dorosłą kobietą, masz własną rodzinę, ty i mąż pracujecie, będziecie budować dom, więc jak mniemam radzicie sobie dobrze. Dlaczego więc żądasz od rodziców pieniędzy, skoro się usamodzielniłaś? Naprawdę pomyśl na chłodno, bo twoje dziecko jest przez Ciebie traktowane jak PRZEDMIOT. I jak tak dalej będziesz je traktować, to żebyś się kiedyś nie zdziwiła bardzo... Poza tym pamiętaj, że co czynisz innym, kiedyś wróci do Ciebie. Taka karma czy jakkolwiek inaczej chcesz to nazwać... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Zakorzenienie
|
Tak to chore i podłe. Zmieniam zdanie, uwazam, ze rodzice i tak za duzo ci dali. Nie musieli. A juz wtracanie sie twojego meza w nie swoje sprawy to zupełna paranoja. Spoko, myslisz, ze zrobisz rodzicom na złosc i co przez to osiagniesz? A płac opiekunce, czemu nie, dziadkowie sie odzwyczaja od wnuczek, na pewno predzej niz wnuczki od nich. Brawo.Niech cierpią dzieci, byleby sie porzadnie zemscic. Brak słow.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tez to pamietam ,zachowanie tamtej dziewczyny też jest uderzająco podobne ![]() żenujący wątek i problem i szkoda tylko dziecka autorki. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Radze Ci zmienic podejscie i nie ogladac sie na brata. to Ty masz ulozyc sobie zycie i na nie zapracowac, nie Twoi rodzice. bo jak odejda to kto Ci pomoze? musisz w koncu nauczyc sie samodzielnosci. tematu corki nie wspomne, bo juz wystarczajaco wizazanki napisaly ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 | |
BAN stały
|
Cytat:
no trudno mozecie miec swoje zdanie na ten temat ,prosze bardzo ...nikt wam tego nie zabrania .Mozecie wspolczuc mojemu dziecku ze ma taka wstretna matke ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Widzisz, bo nam to tak naprawde rybka, co zrobisz i jakie poniesiecie konsekwencje. Jak widzisz 99% uwaza to samo... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Więc radzę uważać i nie rzucać pewnikami ![]()
![]() |
![]() |
#81 |
Zakorzenienie
|
O polska mentalnosc
![]() Dziecko potrzebuje dziadkow? A kto to wymyslil? To mi zapchnialo wizja 5-pokoleniowej rodziny gdzies w glebszej prowincji. No ale kazdy zyje jak lubi. Jakie krzywdzenie dziecka. Wy tak serio? I to jako niepodważalny dogmat? Pelno maluchow widuje rodzicow swoich rodzicow raz na rok lub rzadziej i co za problem. Skad w ogole zalozenie, ze ta mala jest zżyta i to niby, ze to oczywistosc. Zadziwiacie mnie nieco. Co do podzialow, to ewidetnie syn jest faworyzowany, tu nie trzeba porad krola Salomona. Nie dosc, ze wyrozniaja jedno dziecko wobec ddrugiego, to jeszcze na chama sie pchaja do wychowania wnuczki. Mysla, ze jak maja kase, to bedzie divide et impera. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 |
Zakorzenienie
|
Jak można nierówno traktować swoje dzieci
![]() Rodzice są wszystkiemu winni. Przecież to oni ją nauczyli jak się postępuje w takich konfliktach ^^
![]() |
#83 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moi rodzice też byli skonfliktowani ze swoimi i nigdy nie znałam dziadków. Zawsze czułam się źle z tym, że koleżanki z klasy jeździły do dziadków, odwiedzały dziadków, miały kogo zapraszać na dzień dziadka i babci do szkoły. Po sobie wiem, jak ograniczanie kontaktów z rodziną może źle wpłynąć na rozwój. Zresztą potwierdzają do badania wszelkiego rodzaju... ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#84 |
Zadomowienie
|
Co to za rodzice, którzy oszukują własną córkę? Zataili przed nią, że mu pomogą wymyślając jakąś historyjkę ale nadal są wspaniałymi dziadkami? Może swoją wnuczkę też by nauczyli swojego postępowania- kłamstwa.
Do tego własny ojciec potrafi powiedzieć, że przetraciła ich pieniądze na studia, a chyba ich obowiązkiem jest utrzymywanie dziecka do momentu ukończenia nauki. I nie powinno się tego wypominać ![]() 25tys+ studia to jest tak dużo w porównaniu z tym co oferowali jej bratu? (i nie mówcie, że niektórzy nie mogą sobie na to pozwolić bo w tej sytuacji akurat mogą i do tego powinnyście się odnieść) czy Wy mając własne potomstwo mogłybyście tak nie równo traktować własne dzieci? i nie dawać jasnej odpowiedzi dlaczego tak się dzieje? Możecie pisać, że Was by to nie ruszyło ale każdy wie, że nie byłoby to dla Was obojętne skoro nie wiedziałybyście w czym jesteście gorsze, że Wam akurat odmówili a z kimś z rodzeństwa uknuli intrygę, że pomogą w tajemnicy.. Edytowane przez Kimi_ Czas edycji: 2011-01-30 o 14:34 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co bedzie potem? autorka pokoci sie z mezem i kto komu zakaze wizyt u dzieci? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#87 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#88 |
Raczkowanie
|
Z wypowiedzi wypowiedzi autorki wątku wynika, że była wtedy już samodzielna i miała własną rodzinę, a jednak jej za studia zapłacili. A jako, że poszła na swoje, to bez względu na to, czy uczyła się, czy nie, to nie mieli obowiązku już jej utrzymywać.
Edytowane przez Kaffienka Czas edycji: 2011-01-30 o 14:36 Powód: literówka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Moi rodzice obiecali mi płatne liceum artystyczne, ale musieli w tym czasie pomóc finansowo mojemu bratu. Więc umówiliśmy się, że zafundują mi studia w innym mieście, ale w tym czasie brat zapłodnił swoją ówczesną i wszystkie pieniądze poszły na ich utrzymanie. Zasponsorowali mu już 7 samochodów, mieszkanie, życie jego dziewczyny i dzieci, a mnie nie dali nic. Mam prawo czuć się oszukana i - owszem - nie czuję się z tym komfortowo, bo tylko wobec mnie mają wymagania, a tylko jego wspierają finansowo. Ale to ich pieniądze i niech robią co chcą, nie obrażę się teraz, bo nie mam pięciu lat, żeby tupać nóżką.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:01.