|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
Pokaż wyniki sondy: Na kolejny tytuł nowego wątku wybieram: | |||
Pierdyliard pokus kulinarnych i sprawy okołociążowe to my - mamusie majowo-czerwcowe |
![]() ![]() ![]() ![]() |
23 | 35,94% |
Już coraz bliżej końca więc czekamy na naszego brzdąca... |
4 | 6,25% |
Nasze dzieciątka solidne kopniaki dają i na świat się już pchają... |
0 | 0% |
Piłki te - to nasze brzuszki, dokazują w nich maluszki |
2 | 3,13% |
Za oknami już przedwiośnie - czas zapiep***, dziecko rośnie |
24 | 37,50% |
Za oknami pachnie wiosną - dzieci coraz większe rosną |
11 | 17,19% |
Głosujący: 64. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2761 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Kilogramów nam przybyło, dzieci rosną że aż miło! Mamusie maj-czerwiec 2011
Cytat:
![]() jak ktoś chce przepis mogę wrzucić Aga_Pe i ja przed chwilką zajrzałam w twój albumik, w celu odświeżenia pamięci.. synuś śliczny! ale co jak co, śliczny jak chłopak.. i głupek ten co może mylić ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2762 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Kilogramów nam przybyło, dzieci rosną że aż miło! Mamusie maj-czerwiec 2011
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2763 |
Wtajemniczenie
|
Drogie mamcie
![]() Nie pisalam wczoraj bo pozno wrocilismy,wizyta udana,nasza niunia ma sie dobrze,pan doktor pobral wszystkie wymiary i jest ok ![]() a kochane macie jakis dobry przepis na faworki??tak juz za mna chodza od dluzszego czasu??!! |
![]() ![]() |
![]() |
#2764 |
Wtajemniczenie
|
Lolka i z brokułaaaaaaaaami
![]() ![]() ---------- Dopisano o 15:31 ---------- Poprzedni post napisano o 15:29 ---------- Dziewczonka o to chiba to to to ![]()
#2765 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny melduję się po wizycie. I już się dzielę informacjami:
w moczu mam liczne leukocyty, morfologia mi spadła: Hb - 10,8 Ht - 32,2 E - 3,79 L - 7,3 Na poprawienie wyników nic nie dostałam, witaminy jedynie zażywać. Na ten twardniejący brzuch mam brać magnez, a jak to będzie mało to i No-spę. Najdziwniejsza zaś jest moja waga, przed ciążą ważyłam 65 kilo, w 12 tygodniu - 62,5, a dziś na wizycie (23 tydzień) mam 64 kg, tak samo jak w 20 tygodniu. Maleństwo na szczęście rośnie zdrowo, a mnie brzuszek też już nieźle widać. Za dwa tygodnie mam krzywą cukrową (blee) i kolejną wizytę. Mam się też zastanowić czy chcę L4... Trzymam kciuki na wszystkie mamy, które też mają dziś wizytę. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2766 |
Wtajemniczenie
|
ale sie dzisiaj nalatalam, najpierw poszlam na poczte, potem pojechalam do banku i 1600zl poszlo "ot tak", no ale rachunki trzeba oplacac niestety....
zmachalam sie strasznie, sapie jak stara baba juz i do tego strasznie zmarzlam bo bardzo zimno dzisiaj ![]() wczoraj do mnie dzwoni kolezanka a ja do niej "(...) bo wiesz moj Tż.." a ona: "ze jak???" a ja:"sorka moj maż" heeeeeeeeeeeeeeee ![]()
![]() |
#2767 |
Wtajemniczenie
|
Weredka no faktycznie morfologia ciut poleciała...Ale skoro lekarz nic na to nie dał - nie ma się czym przejmować
#2768 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Lolka, wow, ale egzotyczne zestawienie ! Dawaj !! Grazin, uwieeeeelbiam takie ziemniaczki !!!! Nie spalę jak bede dusiła godzine w 200stopniach ? Bo ostatnio piekłam udka zgodnie z przepisem 45 min, jak wróciłam do piekarnika to skrobałam je ze spalenizny ! ![]() Kasia, TŻ hahahahhahahahhahaha
![]() |
#2769 |
Wtajemniczenie
|
24 kasia ja też łapię się na używaniu "wizażanków" - zwrotów wizażowych
![]()
#2770 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Zbyt duza waga nie jest wskazana,wiadomo obżeranie się słodyczami także.Słodkości nic dziecku nie dają są to puste kalorie,a nam d..a rośnie. Nie przesadzaj z tą dietą,jedz dla dwóch a nie za dwóch i to co jest dziecku najbardziej potrzebne do prawidłowego rozwijania się. oto 8 najważniejszych rzeczy w menu 1. Jajka To nieocenione źródło białka, na które twoje zapotrzebowanie w ciąży wzrasta aż o 20%, a także ponad 12 witamin i składników mineralnych, m.in. żelaza, witaminy A i B12. Co ciekawe, jajka wcale nie są tak bardzo kaloryczne - jedno jajko to tylko 90 kcal. Jeśli nie masz problemów z za wysokim poziomem cholesterolu we krwi, możesz zjadać jedno jajko co drugi dzień, a nawet codziennie. Unikaj przyrządzania smażonej jajecznicy i gotowania jajek na twardo, najzdrowsze są jajka na miękko - gotowane około 4 minut. 2. Łosoś Oprócz tego, że zawiera spore ilości tak cennego dla ciebie białka, to jeszcze jest niezwykle bogaty w zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3. Jednocześnie niski poziom szkodliwej rtęci sprawia, że jedzenie łososia jest bezpieczne. Pamiętaj jedynie, by nie spożywać więcej niż 300-400 g ryby na tydzień. 3. Orzechy włoskie Garść orzechów to wyśmienita przekąska, zwłaszcza jeżeli nie przepadasz za innymi produktami zawierającymi niezbędne białko i kwasy tłuszczowe omega-3, jak jajka czy ryby. Dodawaj orzechy do sałatek albo po prostu przegryzaj je między posiłkami. 4. Jogurt Zwykły naturalny jogurt dostarczy ci białka, ale przede wszystkim zaopatrzy twój organizm w wapń potrzebny dziecku do budowy kości. Uzupełnianie zapotrzebowania na wapń uchroni cię przed groźnym ubytkiem tego pierwiastka - dziecko bowiem, po wyczerpaniu zapasów wapnia, zacznie czerpać go… z twoich kości i zębów. 5. Pełne ziarno Czyli pełnoziarniste, ciemne pieczywo, płatki owsiane, musli, kasza jęczmienna, razowy makaron, brązowy ryż…. Wybór masz ogromny, a korzyści nie da się przecenić: produkty z pełnego ziarna są bogate w błonnik, witaminy z grupy B, witaminę E, białko i składniki mineralne, np. selen. 6. Chude mięso Wybieraj chude gatunki mięs, czyli np. drób, polędwicę wołową, królika, aby dostarczyć organizmowi odżywczego białka pochodzenia zwierzęcego oraz łatwo przyswajalnego żelaza. Dania z mięsem zjadaj 4-5 razy w tygodniu, w pozostałe dni przyrządź sobie rybę. Na czas ciąży zapomnij o wątróbce, bo duża zawartość witaminy A może przyczynić się do zaburzeń rozwoju płodu! 7. Zielone warzywa liściaste Zadbaj o to, by na twoim stole gościły różne, najlepiej surowe warzywa, wyjątkowo cenne są jednak te zielone i liściaste, jak szpinak, sałata i kapusta ze względu na zawartość cennych folianów. 8. Kolorowe owoce Czerwone, żółte, zielone, pomarańczowe - różnorodność kolorów owoców oraz warzyw zapewni twojemu dziecku optymalną ilość dostarczanych składników odżywczych. W ten sposób urozmaicana dieta to także uczta dla… oczu. Grtauluję mamusiom dziewczynek,teraz passa na laseczki ![]() również trzymam kciuki za udane wizyty i koniecznie mamcie dajcie znać co i jak Aguś można serek brie z pasteryzowanego mleka spokojnie ,smacznego kochana i niech ci już ślinka nie cieknie,bo stół zachlapiesz ![]() Naczytałam się naczytałam a teraz już nie pamiętam co komu miałam napisać Jeśli komuś nie odpisałam to przepraszam,ale zgadzam się z moimi przedmówczyniami. Byłam wczoraj jeszcze na zakupach i dokupiłam kaftaniki białe i jeden w kwiatuszki i rampersa w kolorze brzoskwiniowym. I dla chłopaków też kupiłam bluzeczki bo już mówią ,ze wszystko tylko dla dziecka ![]()
![]() |
#2771 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() dostałam ślinotoku dziewczyny http://wkuchni.usagi.pl/kat9/94/Krok...zpinakiem.html ech.... zjadłabym cos ze szpinAKIEM, ALE z mrozonego chyba nie bedzie takie pycha . p[oza tym nie wiem czy bez sera pleśniowego bedzie wporzo ![]() co mi zaproponujecie ze szpinakiem?:P
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2772 |
Zadomowienie
|
![]() ![]() 2 brokuły (można też dać 1 większy, spokojnie wystarczy) 2 duże czerwone cebule 1puszka kukurydzy 1 szklanka suszonej żurawiny 1 szklanka słonecznika 30-40 dag chudego boczku 2 łyżki cukru 3 łyżki octu winnego 1,5 szklanki majonezu Brokuły sparzyć, odsączyć i odkroić różyczki. Cebule i boczek pokroić w kostkę, boczek usmażyć na patelni. Wszystkie składniki połączyć w całość, czyli brukuły, cebule, kukurydze, żurawinę, słonecznik i boczek. Podgrzać ocet winny i wymieszać z cukrem, zamieszać z majonezem. Przygotowany sos wymieszać ze składnikami. Doprawić solem i pieprzem do smaku. Na prawdę polecam, robiłam na święta i sałatka zrobiła furorę u mnie w domu i u męża ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2773 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
poprostu fabula do d.py myslalam, ze shutter island bedzie lepszy naprawde beznadziejny wg mnie a istota hmm pomylka ![]() Cytat:
bo nie ma gow t ym tygodniu takze lacze sie z wami ![]() Cytat:
a agnieszkape pytala o serek brie, nie ja ![]() kupilismy tapete kupilam swieze truskawkiiiiiiiiiiiiiiiii iiiiii jak wy tu piszecie o paczkach i takich tam to ja robie ochoty na truskawki ![]() kutwa 20 zl za kg ale za 25 dkg duzo juz ich ![]() kupilismy tapete ![]() zielona gladka i zielono-biala w kwiaty na cala sciane po remoncie wkleje foty ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2774 | |||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() no pewnie, czemu nie ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2775 |
Zakorzenienie
|
ej! ktora tą srtrone wkleiła??!:P Dziewczonka!!! zamorduje! przez Ciebie bede robić dziś drożdżówki z serem!
http://wkuchni.usagi.pl/kat21/121/Dr...i_z_serem.html lece po biały ser kochane ![]()
#2776 |
Wtajemniczenie
|
jęśli chodzi o ten bank to mój mąż ma być dyrektorem a kolega pracownikiem ale i tak mają zamiar się dzielić po połowie.
ja go wspieram w tej decyzji ale boję się że to nie wyjdzie i zostaniemy z niczym pytałam go o plan awaryjny i chodzi o to że on go nie ma a wszystkie oszczędności chce przeznaczyć na otwarcie tego banku.
#2777 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2778 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() z tego co mi powiedzial moj gine ryb wedzonych czy surowych nie mozna,poza tym mi zakazal Brie kategorycznie??!! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2779 |
Moderatoreska
|
Aaaaaa miałam przymusowy godzinny odwyk od forum
![]() Prąd wyłączyli a co za tym idzie nie działał mi modem i router więc nie mogłam czytć i pisać :/ A najlepsze było to że zadzwoniłam do mężula z pretensjami że coś wczoraj z prądem porobił i się znowu popsuło, bo mój tż jak kuł w ścianie to kabel przebił, ale to naprawił, więc myslałam że znowu cos siadło z jego winy. ale okazało sie że prądu nie było tez na korytarzu więc o nie była wina mężula ![]() My nie chcemy jakiegoś wypasionego łóżeczka, bardziej zwykłe, szczebelkowe bez zbędnych bajerów, to łóżeczko które my planujemy to jest ten sam model tylko inny kolor taki bardziej czekoladowy chcemy z białymi bokami bo takie było u nas w sklepie i nam się podobało, do tego materac 80zł, no i pościel i ochraniacz na szczebelki. Co do morfologii to mi znowu poleciała w dół, hemoglobina 10,3 ![]() Edytowane przez eweska Czas edycji: 2011-02-02 o 14:51 |
![]() ![]() |
![]() |
#2780 |
Wtajemniczenie
|
kupilam sobie na rynku legginsy ale chyba za dlugo w nich nie pochodze, wygladaly na mega szerokie ale za tydzien lub 2tyg rzuce je w kat
![]() kurde wypilam caly duzy jogurt naturalny z Danone, jakos mnie wzielo ![]()
![]() |
#2781 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2782 |
Zadomowienie
|
Dziewczynki jak już przy przepisach jesteśmy to podrzucam wam link do duszonego schabowego z extra sosikiem.. dobre i szybkie do roboty..
http://gotowanie.onet.pl/24339,0,1,s...i,przepis.html Sprawdziłam i super! Miałam kiedyś dużo schabu, a w panierce nie za bardzo lubię to taki przepisik sobie znalazłam prosty.. ale jaki dobry! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2783 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2784 |
Wtajemniczenie
|
hehe wiecie ze juz 2dni chodze bez stanika.... powiedzialam Tż ze musi ze mna jechac i kupic nowy bo juz mnie wszystkie cisna
![]()
![]() |
#2785 |
Zadomowienie
|
Aguś przepraszam za pomyłkę,mówiłam że już zapomniałam co komu odpisać he he,taka produkcja postów,że pogubić się mozna.
Weredka bardzo się cieszę,że wizyta udana. Oczywiscie witam nowe mamusie cucciola ja nie napisałam ,że można wędzone ryby jeść,pisałam o łososiu. a co do serów brie to z pasteryzowanego mleka można. Swoją drogą jemy nie takie świństwa nafaszerowane chemią i nawet o tym nie wiemy.
Igorek&Kacperek Edytowane przez kasia1361 Czas edycji: 2011-02-02 o 15:01 |
![]() ![]() |
![]() |
#2786 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2787 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2788 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2789 |
Wtajemniczenie
|
Lolka... o matko Polko... bomba !
Agnieszka.M to ten, już mam - dziękuję
#2790 |
Zadomowienie
|
Grazin, L4 to ja może bym i chciała, ale jest to o tyle kłopotliwe, że mam swoją działalność. Składki opłacam, więc mi się należy, ale jak dostanę L4 z nakazem leżenia, to nie będę się mogła nigdzie ruszyć - a odwożę córeczkę do przedszkola i jeżdżę po nią. A ponoć przedsiębiorcy na L4 mają zaraz kontrolę... Nie chciałabym mieć przez to jakichś nieprzyjemności. Zresztą zamierzam też po szkołach pojeździć i CV poskładać, bo od września bym chciała do takiej normalnej pracy... I dlatego się waham, bo w sumie zysk z tego niewielki - mniejsze składki i jakaś wypłata z ZUSu (opłacam niski ZUS, więc będzie tego mało)
Kasia, żelaza nie dostałam. Ginka zapisała tylko magnez i No-spę. Położna coś tam napomykała o tabletkach, ale potem cisza. Zapytam na następnej wizycie, bo chodzę co dwa tygodnie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:43.