|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2311 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Torbę powoli pakujemy i na przyjście naszych dzieci się szykujemy III-IV 2011
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2312 | |||||||||
Wtajemniczenie
|
Dot.: Torbę powoli pakujemy i na przyjście naszych dzieci się szykujemy III-IV 2011
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() byc może ci lekarze mają doświadczenie w prowadzeniu takich porodów i z tzw dekompensacja lękowa radzą sobie podając w trackie porodu Dolargan, lub inne tego typu leki, czyli tzw głupiego jasia ![]() Nie wiem, spekuluje tutaj tylko, że sa inne mniej inwazyjne mozliwości niz cc i byc moze to własnie miał na myśli ordynator szpitala do którego sie zgłosiłaś i nie piszę tego złośliwie, ale nawet choroby psychiczne nie są wskazaniem do cc i pacjentki leczone psychiatrycznie, np ze schizofrenią rodzą SN, po prostu sa leki, które obniżają świadomośc pacjentki podczas porodu i to je sie stosuje w takich przypadkach, więc przypuszczam, że takie zaświadczenie dla lekarzy jest jedynie wskazówka, zeby sie przygotowac na podanie takich leków a nie na cc. nic nie zagwarantuje ci ani ze będziesz miała depresje, ani że jej nie będziesz miała, niezależnie czy po sn, czy po cc, a po cc to nawet częsciej sie pojawia ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
wiesz, generalnie bardzo duzo kobiet ma takie lęki jak Ty przedporodowe i gdyby tak każda wzięła świstek od psychologa, a szpitale by to respektowały, to... ![]() musiałabys sie leczyc psychiatrycznie i najlepiej byc na mocnych lekach, żeby szpital respektował takie wskazanie Cytat:
ojej, Jok3r, współczuję ![]() ![]() Cytat:
Spokojnie, dziecko nie jest na brzuchu mamy cały czas, tylko sie je zaraz przystawia do cyca na siarę, a łozysko tez sie nie rodzi w 5 minut po urodzeniu dziecka, tylko w szpitalu dają na to do 30 minut ( a naturalnie to może sie urodzic i w kilka godzin po porodzie, tylko w szpitalu nie czekają tyle i po 30 min daja oksytocyne) . Własnie przystawienie dziecka do piersi przyspiesza urodzenie łozyska, bo naturalnie pobudza do wydzielania oksytocyny... ![]() ![]() Szycie mozna zrobic wtedy gdy dzidzia jest przy piersi ( bo zazwyczaj to pierwsze karmienie jest na leżąco, półsiedząco, jeśli mama rodziła na leżąco) , ja rodziłam na półsiedząco i własnie karmiłam pierwszy raz na leżąco, bo zmęczona byłam, a posiadanie dziecka przy sobie odwraca uwage od zabiegu szycia. co do Avikusi- przyznam sie, że już wczesniej chciałam napisac to co niektóre, ale sie wstrzymywałam, bo juz nie raz zarzucano mi tu zbytnią szczerość... ale mam pewne wątpliwości w ogóle co do historii Avikusi- - po 1 sze. zaświadczenie od psychologa będzie średnio respektowane przez lekarzy w szpitalu, bo psycholog nie jest lekarzem ![]() ![]() - po 2 gie- depresji nie leczy psycholog, tylko psychiatra ![]() ![]() Psycholog nie leczy depresji, może on jedynie zdiagnozowac depresję i skierować do leczenia u psychiatry, a nastepnie po leczeniu u pscyhiatry dopiero moze psycholog zastosowac jakąś terapię uzupełniającą- przy czym stany, które klasyfikuja do zdiagnozowania depresji muszą trwac jakiś czas, a skoro avikusia pisze, że zaczęła się w ciąży, to za mało czasu by ją zdiagnozowac i by juz było po leczeniu do tej pory ![]() a więc jeśli wskazaniem do cc miałaby byc obecnie leczona depresja, to musiałoby byc to zaświadczenie od psychiatry i zapewnie jako, że psychiatra jest lekarzem- byłoby respektowane duzo bardziej ![]() nie obraź się Avikusia, ale cos mi tu nie pasuje w twojej historii... ![]()
Trójkowa mama ![]() ![]() 13.08.2009 : 3mm,14.09 : 2,5 cm,13.10 : 3,5 cm14.11 : 5 cm,14.12: 6 cm,15.01.2010: 8 cm, 21.12.2010: 20cm ( podcinane troszkę kilka razy) 31.12.2014 : 54cm ![]() ![]() zapuszczam grzywkę 31.12.2014: 21cm. Edytowane przez niutka1 Czas edycji: 2011-02-04 o 22:57 |
|||||||||
![]() ![]() |
![]() |
#2313 |
Zadomowienie
|
Cześć dziewczyny... kurde ale ja tu często zaglądam, nie ma co... teraz zczaiłam, że jest nowy wątek...
No więc u mnie ok, tzn jeszcze nie urodziłam... Odszedł mi czop śluzowy tydzień temu, oczywiście narobiłam rabanu, bo kolor taki zielonkawy i dużo tego było... no wystraszyłam się nie na żarty, bo kolor jakiś taki nie tego, i ogólnie to kurcze 5 wkładek mi poszło w godzinę. Już prawie do szpitala się wybierałam, ale w końcu udało mi się dodzwonić do mojego gina i uspokoił mnie, że ten kolor to nic takiego, że to czop, że ze 2 tyg przed porodem odchodzi... Następnego dnia byłam u niego na wizycie i wszystko ok. Czop przestał wylatywać i już teraz jest ok. Dostałam tabletki dopochwowe na odkażenie pochwy , dziś biorę pierwszą, aż się boję... Wczoraj w nocy zdarzyło mi się coś poraz drugi, mianowicie obudził mnie straszny ból brzucha w górnej części, pierwszy raz był z tydzień temu. Bolało jak diabli, myślałam, że będę już po ścianach chodzić.... ból trwał około pół godziny, potem z 15 min przerwy i powtórka. Tak jakby żołądek bolał. I do tego doszły plecy. Potem zasnęłam i już teraz ok wszystko, cały dzień nic z tych rzeczy. Boję się, że zacznę rodzić w nocy. Nie chcę tak... ![]() Ja w nocy jestem strasznie nerwowa, zresztą nie tego się boję, tylko raczej wizyty nocnej na oddziale. Ciągle mam w głowie złe wspomnienia z łyżeczowania przed rokiem... że to w nocy było i lekarz strasznie chamski bo mu się spać chciało. A ja już wyję jak mnie te bóle w nocy łapią, to co będzie jak faktycznie zacznę rodzić? Cały szpital obudzę... ah. Na ZZO za bardzo nie mam co liczyć , znam opinię mojego gina, który mówi, że to często bardziej przeszkadza niż pomaga, bo się skurczy nie czuje. Poród pewnie mi się przyspieszy, fajnie by było na walentynki ![]() Avikusia jestem z Tobą, jakkolwiek nie będzie... Też mam takie lęki, ale wiem, ze nic nie poradzę, będzie SN i koniec... bynajmniej póki co na to wygląda. Jok3r faktycznie niezłe zagrywki mają w tym szpitalu, jakoś kurcze nikt się nie liczy z tym, że człowiek cierpi, aż szlag człowieka trafia jak się czyta, co oni temu Twojemu TŻ za szopki odstawiają... wrrr. Dziewczyny piękne brzuszki, ja mam tylko tamte fotki co Wam już wstawiałam ![]() reszty póki co od fotografa nie dostałam, czekam cierpliwie... |
![]() ![]() |
![]() |
#2314 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2315 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() owszem po terminie często łozysko ma juz III stopień, ale np. ja jestem w 36 TC i mam stopień O, ale to nie znaczy, ze nie urodze wczesniej niz ktos kto ma stopień III Cytat:
Cytat:
Jak na razie trafiam na spoko kurierów, sami sie mnie pytają czy mi nie pomóc ![]() o dzizas, dotarłam w końcu do konca wątku, ale naskrobałyście, człowiek 1 dzien sobie odpuści i potem pół dnia musi nadrabiac czytanie ![]() ![]()
Trójkowa mama ![]() ![]() 13.08.2009 : 3mm,14.09 : 2,5 cm,13.10 : 3,5 cm14.11 : 5 cm,14.12: 6 cm,15.01.2010: 8 cm, 21.12.2010: 20cm ( podcinane troszkę kilka razy) 31.12.2014 : 54cm ![]() ![]() zapuszczam grzywkę 31.12.2014: 21cm. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2316 |
Zakorzenienie
|
Niutka, co do Twoich zastrzeżeń odnośnie Avikusi, trudno się nie zgodzić...
Black_Angel, o kurcze, to już chyba lada dzień...Mam nadzieję że pójdzie szybko i w miarę lekko, no i że zacznie się w dzień ![]() Jokr, no w sumie wszystko zależy od lekarza, i oczywiście polityki szpitala. U nas 2 tygodnie przed terminem raczej by nie zrobili, a też bym chciała (synka urodziłam 10 dni przed w zielonych wodach więc mam już uraz). Ale trzymam kciuki żeby Tobie się udało jak najwcześniej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2317 |
Zadomowienie
|
witajcie i milej soboty zycze wpadne jak wroce z uczelni a wieje tak ze glowe chce urwac
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2318 |
Zadomowienie
|
niutka_77 pisałam o DEPRESJI POPORODOWEJ, a ja miałam ZAŁAMANIE NERWOWE przez ciążę to raz. Dwa, jeśli moja gin. prowadząca i gin. który mi pow. że takie zaświadczenie o stanach lękowych spowodowanych trudną sytuacją życiową i tym co przeżyłam (czyt. ZAŁAMANIE PRZEZ CIĄŻE) bez problemu byli w stanie skierować mnie i wykonać cesarke, a jedynie ordynator zaczął robić problemy BO JESZCZE NIE ZNAŁ CAŁEJ SYTUACJI, to o co kaman? To co, ja tu kogoś zmusiłam/przekupiłam do takich stwierdzeń? Nie. A
Co do zaświadczenia, to i owszem, pani psycholog stwierdziła, że jeśli to jest mało, to mnie wyśle na wizytę do psychiatry z JEJ wskazania, co by mi wypisał stosowny papier i po sprawie. ps. Pan Ordynator po rozmowie z moją Panią psycholog COFNĄŁ decyzję o bezwzględnym NIE dla cesarki u mnie. Za 3 tyg. mam się pojawić na oddziale i u pani psycholog, co by sprawdzić czy jednak się nie przekonałam do SN, ale tego nie przewiduję więc... jeszcze coś jest nie jasne i nie pasujące? Wam to sobie wszystko trudno wyobrazić, bo pewnie większość chciała i planowała te dzieci, a u mnie to była totalna wpadka, która już na dzień dobry obróciła moje życie i nie myślcie, że to było super fajne i przyjemne, bo nie było i nie jest. To co zafundowałam sobie przez to i to co zafundowało mi otoczenie to moje... cieszcie się, że zdążyłyście przeżyć młodość tak jak trzeba. I jak któraś chce mi pisac o tym, że powinnam się liczyć z tym co może być w wyniku sexu... pewnie, ale jedni mają więcej szczęścia inni mniej! Fajnie, że sobie przeżywacie to wszystko jak przeżywacie, bo ja już np. nie będę wiedziała jak to jest cieszyć się z ciąży, spokojnie spać i czekać tylko na dziecko nie martwiąc się o to co będzie jutro, za tydzień, za miesiąc...
#2319 | |
Zadomowienie
|
witajcie
![]() ![]() Trudno,żeby nam szyli krocze jak dziecko ma się przy piersi ![]() ---------- Dopisano o 08:44 ---------- Poprzedni post napisano o 08:38 ---------- Cytat:
![]() ![]() najgorsze było klepanie rodziców albo dociekliwych ciotek... Także wiem jak to jest jak nagle zjawia się nowina o ciązy a Ty nie wiesz z której strony zacząć dzień
![]() |
#2320 |
Zakorzenienie
|
Hej!
Nie miałam wczoraj wieczorem netu i znowu nadrabianie... ![]() Skoro poruszyłyście temat tacierzyńskich, becikowych i opieki nad żoną po porodzie to mam parę pytań, może któraś z Was jest bardziej zorientowana. Byłam przekonana, że skoro rodzimy w 2011 roku, to przysługuje nam 1 tydzień tacierzyńskiego. Można go wykorzystać do ukończenia 1 roku przez dziecko. I tu się teraz pojawia moja wątpliwość (po rozmowie z jedną osobą), gdyż w 2012 roku są już 2 tygodnie tacierzyńskiego. Jeśli w 2011 roku tatuś nie wykorzysta tacierzyńskiego to w 2012 może wziąć już te 2 tygodnie? Generalnie co jest wiążące? Rok urodzenia się dziecka czy rok, w którym się ten tacierzyński bierze? Kolejna moja wątpliwość pojawia się przy temacie opieki nad żoną po porodzie. Niektóre z Was piszą, że powinien ten papier wystawić gin prowadzący. Mój powiedział, że to wystawia rodzinny. Rodzinny zaś mi powiedział, że on o czymś takim nie słyszał i nie wystawi. To jak to w końcu jest? Na co się powołać, żeby ktoś mi to wypisał? Tzn. mojemu małżowi? Przyznam szczerze, że bardzo by mi się na te 2 tygodnie przydał w domu, bo nie wiem, jak ogarnę ten cały bajzel z moimi dwoma maluchami. Jeśli któraś z Was zna odpowiedzi na moje pytania, to byłabym wdzięczna za odpowiedź. Castia! A mogłabyś wkleić fotki kuchni i łazienki? Jestem strasznie ciekawa. Ahtaga! Śliczności te ciuszki! Ja w swoim tesco nie widziałam takich... ![]() Miłego dnia!
#2321 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() diatoma jeszcze pytanie co do pościeli z Baby Raj. Jaki masz wkład pościeli? Jak on jest przeszyty wzdłuż? Bo nie wiem czy one tylko tak wygląda na puchate czy faktycznie będzie takie: http://allegro.pl/baby-raj-komplet-d...440243011.html i pytanie czy to samo będzie jak kupie odrazu z poszewką zamiast te rzeczy osobno. |
|||
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2322 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#2323 |
Zadomowienie
|
Jok3r nie czytam wszystkiego od deski do deski tylko jak już coś wyłapię, bo nie siedze non stop tylko na wizażu. I ja tu nikogo nie proszę o to, żeby to tak roztrząsać, a tym bardziej nie pisze o tym, bo mi się coś uwaliło, żeby narobić zamieszania czy coś (to apropo tej 'ściemy' która ściemą nie jest) No ale whatever. Chyba czas zwinąć żagle stąd, bo sie nie potrzebnie denerwujecie, a końcówka to wiadomo... nie bardzo wskazane. Także życzę Wam lekkich, szybkich porodów, szczęscia i w ogóle wszystkiego naj.
#2324 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() BlackAngel no to czyli zaraz rodzisz ![]() Dzisiaj chyba zacznę pranko robić powoli. Wczoraj nakupiłam jeszcze na all ciuszków od rodzyneczek, ale na później tzn. 2 dresiki na 3-6 msc i 3 kompleciki na 6-9 ![]() ![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#2325 | |||||||||
Zadomowienie
|
hej
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() życzę by szybko poszło ![]() ![]() Cytat:
![]() a ja już wstałam spało dzisiaj mi się rewelacyjnie ![]() ![]() mała od rana wariuję w brzuszku , tż już pojechał pomóc koledze przewieźć meble, później pewnie wpadnie do nas siostra tż z chłopakiem. ![]() a ja od rana najadłam się już słodkim ![]() ![]()
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2326 |
Zadomowienie
|
Witajcie
![]() Trochę mnie nie było, ale mam gorsze dni niestety, martwię, sie o maleństwo że takie malutkie jest , czy wszystko w porządku z nim. Postaram sie nadrobić zaległości. Jutro jade z córcia w góry to troche świeżego powierza złapiemy, miłego dnia ![]()
#2327 | |
Raczkowanie
|
witam w sobotni poranek - jeśli o 10 można tak napisać
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Jeśli chodzi o chrzciny to będe chrzcic dziecko, ale w mojej rodzinnej parafii - tam nie będę mieć problemu - zresztą będą to podwójne chrzciny, bo jeszcze mojej bratanicy która w przyszłym tygodniu powinna juz być na świecie ![]() ![]() Jok3r - prawda jest taka, że kiedy Twój mąż znalazł sie po raz pierwszy w szpitalu, powinni zrobić wszystko łącznie z założeniem gipsu ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2328 |
Zadomowienie
|
Dzień dobry dziewczynki
![]() noc miałam totalnie do d.... ręcę rwały jak cholera, wstawałam co 0,5 - 1 godz. massakra i na dodatek śniły mi się wózki ![]() Monti mam do Ciebie pytanko ![]() ![]() ![]() Harrods i jak pierwsze wrażenia ![]() ![]()
w swojej małej jednostkowej duszy odbić jak najwięcej kosmosu" (H. Elzenberg) Edytowane przez n.ik.a Czas edycji: 2011-02-05 o 09:26 |
![]() ![]() |
![]() |
#2329 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Czasem mozna znaleźć wspaniałe wsparcie, a czasem usłyszy sie cos czego by sie nie chciało usłyszeć. Jak w realu ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2330 |
Rozeznanie
|
witam.ja dzisiaj strasznie slaba noc mialam... najpierw obudzilam sie zeby wziac tabletki, pozniej nie moglam zasnac przez ponad 2 godziny..a jak mi sie udalo to zaczelo mi z dachu kapac przez ten okropny deszcz
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2331 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Co do woznka ja kupuje jak sie mala urodzi ![]() ---------- Dopisano o 11:39 ---------- Poprzedni post napisano o 11:35 ---------- Cytat:
Mnie tez sie tak wydaje ze bez problemu powinni go przyjac...moj maz pare lat wstecz przycisnelo mu noge w pracy i prosto do szpit.pojechal sam szef go zawiozl i nie robili problemow...dziwna sporawa ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2332 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
od razu mieszasz ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2333 | ||
Wtajemniczenie
|
czesc mamuski
Cytat:
![]() Cytat:
![]() a ja mialam dizs jechac na zakupy ale cala noc tak wialo ze spac nie moglam a teraz to mia sie jakso nei chce ruszac z domu ![]() ale moze jak sie Tz wyspi to go zmobilizuje mileog dizonka |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2334 |
Zadomowienie
|
zaba5 konstruktywną krytykę przyjmuję jak najbardziej, ale jak mi ktoś neguje to co pisze i wszystko wrzuca do worka o nazwie ŚCIEMA (no tak jakbym nie miała nic do roboty tylko wymyślać) no to co ja mam sobie przemyśleć? chyba tyle, żeby jednak nie pisać wszystkiego co mi na sercu leży i z czym się borykam, bo zaraz staje się to niedorzeczne, podejrzane, niejasne, wymyślone, a takie coś to jeszcze bardziej dołuje niż wspiera.
#2335 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
No dokladnie u mnie to nic sie nie stosuje trzeba go tylko nie zamoczyc...... ![]() ---------- Dopisano o 11:52 ---------- Poprzedni post napisano o 11:50 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2336 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2337 | ||||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() może nie zaczniesz rodzić w nocy, też bym chyba nie chciała, bądź dobrej myśli ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() dobra, znikam dziewczyny, bo się z mamą umówiłam na ciacho ![]() ![]() |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#2338 |
Zakorzenienie
|
n.ik.a raczej nie
![]() ![]() Hej dziewczyny , chyba zaczynam czuć co to 9 miesiąc ![]() coraz ciężej mi wstać, czasem brzuch ciągnie w dół, a wczoraj mialam wrażenie,że mój synek ma trójkątną głowę ![]() ![]() zapraszam na kawkę i ciasteczka francuskie z czekoladą ![]()
#2339 |
Wtajemniczenie
|
ale ta kawka ma kuszący wzorek
![]() ma któraś ten laktator co wklejałam? Bo nie umiem się zdecydować na firme ![]() ![]() ja już mam ciasto w połowie gotowe ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2340 |
Zakorzenienie
|
Black Angel widzę, że mamy pierwszą chętną na porodówkę
![]() ![]() ![]() A ja kolejną noc nie przespałam, kłuje mnie jakby ktoś mi wkręcał śrubę w pochwę ![]() ![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:41.