|
|
#271 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Naturalne mydła i mydełka :)
Proszę o poradę dla zupełnie zielonej. Chciałabym wypróbować jakieś mydełka ale nie chcę zamawiać przez internet na razie.
Słyszałam o tych bio-mydłach scandia i już się napaliłam ale ostatnie posty tutaj mnie powstrzymały. Mogłyby być na początek czy może te z Rossmanna lepsze składowo? Jeszcze waham się nad syndetem Isana/Sebamed. Widziałam też u mnie w mieście mydlarnię więc może też się tam wybiorę. |
|
|
|
|
#272 | |
|
Zakorzeniona Zmorah
|
Cytat:
Rossmann ma mniej więcej podobne mydelka skladowo co scandia, scandia ma na pewno bardziej "egzotyczne", urozmaicone mydla. Mówiąc szczerze, nie są to zle mydla, po prostu zawierają konserwant i czasem syntetyczne aromaty i barwniki. Poza tym są na bazie olejó roślinnych tak jak inne naturalne mydla. Ja polecam mydla Alep, Savon Du Midi, W niedlugim czasie zamierzam też wypróbowac czarne mydlo.
|
|
|
|
|
|
#273 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Zauważyłam że scandia ma więcej składników więc może będzie mieć większe właściwości nawilżające. Poza tym tak jak wspomniałam chcę coś na początek na razie żeby nie zamawiać przez internet. Jak mi się spodoba to wtedy przebrnę przez wątek i kupię coś lepszego.Mam zamiar przejść się do tej mydlarni u mnie w mieście. Jest raczej mała. Tylko nie bardzo wiem na co zwracać uwagę, o co pytać sprzedawcę? Czy zawierają konserwanty, barwniki i sztuczne zapachy. Coś jeszcze? |
|
|
|
|
|
#274 |
|
Wtajemniczenie
|
Witam ponownie
![]() Jakiś czas temu pisałam w tym wątku, że zakupiłam małe mydełka do testów w tym oto sklepie: mydlarnia Tuli i chciałam się podzielić moimi spostrzeżeniami. Mam suchą skórę i szukam czegoś co jej nie podrażni dodatkowo w trakcie kąpieli a najlepiej jakby ją nawilżyło i jak na razie moje faworyty to: dla alergików- nie pieni się zbyt intensywnie, ma delikatny mydlany zapach, w tracie namydlania skóry sprawia wrażenie jakby ją lekko natłuszczało, po kąpieli skóra jest elastyczna i na pewno nie jest wysuszona ani podrażniona a czy jest nawilżona? to ciężko mi ocenić . zauważyłam też że używając go jako mydła do rąk nie musiałam ich tak często kremować. oliwka - podobne wrażenia jak mydło dla alergików marchewkowe- właściwości podobne jak poprzednie mydełka tylko zapach który mnie nie do końca przypadł do gustu ( z przyprawami mi się kojarzył tylko nie umiem określić jakimi) za to Tżetowi się spodobał. eukaliptus z makiem - całkiem przyjemne, mak jako peeling sprawdza się bardzo dobrze, bo nie jest zbyt szorstki, zapach delikatny mydlany, nie wysusza skóry super tłuste - z drobinkami peelingującymi. Jak dla mnie za szorstkie i mało wydajne. Jakoś szybko się skończyło kokosowe - moje największe rozczarowanie. pierwsze wrażenie było bardzo dobre bo to mydełko pieni się dużo lepiej niż pozostałe , ale niestety to koniec przyjemnych efektów. Od razu po spłukaniu wody czułam że skóra jest ściągnięta i taka tępa w dotyku, bardzo nie lubię tego uczucia. Więcej go nie użyłam i kazałam się nim myć Tżetowi, on nie zgłaszał żadnych zażaleń. Moja sucha skóra mówi temu mydełkowi nie. Już się zastanawiam czy kupić sobie duże mydełko z tego sklepu czy jeszcze popróbować coś z biolandera, bo mydełka N&B wyglądają baaardzo kusząco |
|
|
|
|
#275 |
|
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#276 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#277 |
|
Zakorzeniona Zmorah
|
A może pokrój te mydla po polowie, niech mama wypróbuje obydwa i Ty też będziesz wiedzieć, które mydlo jest dla Ciebie lepsze. Mydlo z 5% zawartością oleju laurowego jest bardziej popularne, gdyz przede wszystkim jest sporo tańsze. Może się jednak okazać, że dla Ciebie 40% bedzie lepsze.
|
|
|
|
|
#278 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Moim zdaniem lepiej omijać wszystkie twarde jak kamień, które wydaja się zimne i ciężkie. Mam już nawet artystyczne odczucia co do mydeł ![]() fiolka85 dzięki, też się zastanawiałam nad nimi ostatnio, ale wszędzie tylko recenzenci z powiązanaimi mafijnymi. Edytowane przez nie_ma_mnie Czas edycji: 2011-02-15 o 09:56 |
|
|
|
|
|
#279 | |
|
Zakorzeniona Zmorah
|
Cytat:
Też uwazam, że nie ma co pytać sprzedawcy, bo i tak wciśnie to co mu najmniej schodzi. Bardzo mnie zaciekawilaś tą twardością. Doświadczenie z mydlami mam narazie niewielkie. Dla mnie wszystkie mydla są twarde jak kamień Ale chyba rzeczywiście trzeba też mieć jakiś zmysl do tego. Moglabys coś więcej powiedzieć o tym, tzn sprecyzowac jakie mydlo zaliczasz do miękkich a jakie do twardych? czy są jakieś wlasciwości, które widac golym okiem lub czuć pod paznokciem?
|
|
|
|
|
|
#280 |
|
Rozeznanie
|
To drugie mydło (widziałam gorsze) jest właśnie dla mnie "jak kamień" (kształt zbieżny przypadkiem :P), zbite, zbyt idealne, takie niekiedy wglądają na wypolerowane jak wojskowy but
Fioletowe przypomina ... masełko, chociaż oczywiście w dłoniach się nie rozpuszcza ![]() Test paznokciowy nie zawsze się sprawdza, bo niektóre mydła są przetłuszczone czy maja dużo gliceryny, i to dodaje im miękkości. |
|
|
|
|
#281 |
|
BAN stały
|
a mi wszystkie aleppo wyglądają twarde jak kamień a takie nie są.
Chyba najlepsza metoda to metoda testowania
|
|
|
|
|
#282 |
|
Rozeznanie
|
mi żadne twarde aleppo (miałam 3) jeszcze nie podpasiło.
|
|
|
|
|
#283 |
|
Zakorzeniona Zmorah
|
Nie_ma_mnie- dzięki. Akurat mam takie mydelko Savon Du Midi z tej serii kwadratowej, gladkie wypolerowane. Wygląda wlaśnie jak kamień, dopiero będę testować. Mialam wcześniej SDM prostokątne i bylo takie subtelne w wygladzie matowe, troche jak zastygnięty kremo-żel i bylo dobre. Teraz mam marsylskie i wygląda dokladnie, jak Aleppo, też taki kamień kruchy i nie zbyt mi podpasowalo. Wydaje mi sie, że masz sporo racji ,rzeczywiście zmysl jakiś do tego. Zobaczymy, jak będzie dalej z moimi testami.
|
|
|
|
|
#284 |
|
Zadomowienie
|
Rzuciły mi się w oczy ostatnio (Bomi /Klif) mydełka Florame (cały regał Florame ustawili!). Pachną dość intensywnie, skład może być, ale miałam czasu dłużej się przyjrzeć. Czy któraś może ich używała?
|
|
#285 |
|
BAN stały
|
świetne jest mydło marsylkie, ja używam je do higieny intymnej, kupuje taką kostę 300 g i ciacham na pół, połóweczka dla mnie a druga dla siostry
Lepsze niż wszytskie płyny
|
|
|
|
|
#286 |
|
Raczkowanie
|
Chciałam zapytać czy warto zainteresować się mydłami Starej Mydlarni? http://www.mydla.pl/pl/
Nie mam pojęcia czy to dobre mydła, a pytam dlatego, że firma ta jest całkiem blisko mnie i może warto na nich zwrócić uwagę? Może ktoś już testował te mydła?
|
|
#287 | |
|
Zakorzeniona Zmorah
|
Cytat:
To zależy czego oczekujesz od mydla. Jeśli ma być to mydlo naturalne, to stara mydlarnia niestety używa w produkcji konserwantów, sztucznych barwników i zapachów. Nie zmienia to jednak faktu, że ich mydla w porównaniu ze stanadardowymi kostkami z marketu są dużo bardziej wartościowe. Są naturalne, ale nie w 100% i chyba nie mają żadnych certyfikatów. |
|
|
|
|
|
#288 |
|
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#289 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#290 |
|
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#291 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#292 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#293 | |
|
Zakorzeniona Zmorah
|
Cytat:
Jak już bedziesz mieć dobrze przetluszczone mydlo, to krem nie musi być z najwyższej pólki. Ja pamietam że zadowolona bylam z kremu oriflame odżywczego i cena też dobra. No i koncentrat neutrogena też dobrze dzialal na już podrażniona i wysuszoną na wiór skórę. W starej mydlarni możesz nabyć dobre mydlo do suchej skóry ( patrz na opisy producenta), ale patrz też na sklady, nie powinno zawierać Sodium Lauryl/Laureth Sulfate. Jeśli będzie ten skladnik, to z miejsca sobie odpuśc zakup. Na pierwszym miejscu w skladzie powinny być takie detergenty jak sodium palmate, sodium oleate. sodium cocoate ( takie które kojarzą się z olejami roślinnymi), gliceryna. No i oczywiście nie kieruj się wyglądem mydla, bo te najpiękniejsze z reguly są najgorsze. |
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#294 |
|
Przyczajenie
|
Poużywałam sobie też tych mydełek, pozachwycałam się i teraz trochę zweryfikuję:
jeżeli chodzi o mycie ciała/rąk ( w pracy myję ręce bardzo często mydłem i śr. dezynfekującymi) - rewelacyjnie się u mnie sprawdza mydło OLIWKOWE z mydlarni tuli. Nie wiem co w nim jest takiego, ale odpowiada mi w nim wszystko -zapach, delikatność; skóra po umyciu jest super- miękka, nawilżona, nie muszę się niczym smarować; będe je kupować, nie szukam dalej-polecam! pozostałe mydła do tego celu też są ok, ale oliwkowe mnie zauroczyło totalnie. Jeżeli chodzi o mycie włosów, to niestety- po początkowych zachwytach okazało się, ze mam na włosach taki biały osad, kłaki są sztywne, na szczotce do włosów zoastaje "coś" i przy próbie rozczesywania sporo ich wyrywam. Niezależnie od tego, czy używałam wody przefiltrowanej, z octem, cytryną, ect. Ale nie da się ukryć, że włosy były sztywniejsze, gęściejsze, skóra głowy niepodrażniona.. tylko co z tego, jeżeli nie mogę ich tak naprawde rozczesać? podsumowując- mydełko oliwkowe z tuli- cud miód i orzeszki!-polecam do ciała i rąk. a włosy znowu myję szamponem ( i znowu szukam ideału). Aleppo- dostałam kilka tych mydeł i zużywam powoli (25% i 5%)- do mycia się pod prysznicem, do rąk. Przyzwoite, wolno się zużywają, nie rozmiękają w mydelniczce, ale -ręce kremem trzeba smarować-raczej już ich nie kupię bo oliwka lepsza. |
|
|
|
|
#295 |
|
BAN stały
|
Byłam wczoraj w Rosmanie z ciekawosci zobaczyć to mydełko Alterra.
Pierwsze wrażenie ok bo ksoztuje tylko 1,79 zł pieknie pachnie ale ten skład coś mie nie pasował masa jakis E no i i nie ma certyfikatów. Czy aby na pewno jest to mydło naturalne czy kolejna eko ściema? Nie sądze aby mydło naturalne mogło tyle kosztować. |
|
|
|
|
#296 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#297 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Sicilia Ty to jesteś skarbnica wiedzy
|
|
|
|
|
|
#298 |
|
Zadomowienie
|
Ja kupiłam dzisiaj w Rossmannie mydło z morza martwego produkowane ręcznie w Izraelu. Na kartoniku było napisane że 100% naturalne ale żadnego składu nie było. Tylko opis mydła. Rzeczywiście nie pachnie przyjemnie, nie jest ładne. Może na prawdę jest naturalne? Szkoda że wyrzuciłam kartonik bo nie pamiętam już producenta.
|
|
|
|
|
#299 |
|
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#300 |
|
Rozeznanie
|
abercrombie&fitch no, jest jakiejś firmy z Izraela. Chociaż widziałam podobne w Sea of Spa, to te jako producenta ma Aroma Medic.Wcześniej o nim pisałam - jest b. przetłuszczone. Tutaj jest teraz w promo:
http://www.sklep.deinsect.com.pl/pl/...ab50da0e70395d Edytowane przez nie_ma_mnie Czas edycji: 2011-02-18 o 16:59 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Biochemia kosmetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:56.

Zauważyłam że scandia ma więcej składników więc może będzie mieć większe właściwości nawilżające. Poza tym tak jak wspomniałam chcę coś na początek na razie żeby nie zamawiać przez internet. Jak mi się spodoba to wtedy przebrnę przez wątek i kupię coś lepszego.

Moim zdaniem lepiej omijać wszystkie twarde jak kamień, które wydaja się zimne i ciężkie. Mam już nawet artystyczne odczucia co do mydeł 
Ale chyba rzeczywiście trzeba też mieć jakiś zmysl do tego. Moglabys coś więcej powiedzieć o tym, tzn sprecyzowac jakie mydlo zaliczasz do miękkich a jakie do twardych? czy są jakieś wlasciwości, które widac golym okiem lub czuć pod paznokciem?