![]() |
#1711 | |
Przyczajenie
|
Dot.: Technik farmacji -warto?
Cytat:
![]() ![]() ![]() Oooo, myślałam że poprzedni post się nie zapisał i dołączyłam nowego, coż, bedą teraz 2 wersje, sens ogólny jest ten sam ![]() Edytowane przez mika_6789 Czas edycji: 2011-02-24 o 18:34 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1712 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Tylko, że ja nie mam przepisywanych ocen z technika na licencjat, tylko z licencjatu na technika i z licencjatu na licencjat. Czy legalne, czy nielegalne nie wiem, ale bardzo ułatwia życie, po za tym komu by się chciało po 3 razy(jak w moim przypadku) uczyć anatomii lub fizjologii? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1713 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1714 |
Konto usunięte
|
7 marca zaczynam miesięczne praktyki a nasz nauczyciel po prostu oszalał dał nam do napisania 3 referaty dwie recepty i synonimy od a do n
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1715 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() U mnie koleżanki co były na techniku usług kosmetycznych wcześniej kończyły technika masażyste - zapytały jedną nauczycielke (bo ten sam przedmiot) - zrobiła wielkie OCZY plus dodała 'jak Wy mogłyście w ogóle wpaść na taki pomysł' i podkreśliła, że owszem wykładowcy przepisują oceny ale JEST TO NIEZGODNE Z PRAWEM i ona nie rozumie jak wykładowcy mogą sobie sami strzelać takiego gola. Dodatkowo powiedziała, że mamy jej się nawet nie przyznawać z jakiego przedmiotu mają przepisywane bo ona to zgłosi w odpowiednie organy. ![]() Wszystko zależy od wykładowcy tyle. ![]()
![]() |
#1716 |
Przyczajenie
|
Witajcie!
Podczytywałam wątek farmceutyczny, aż w końcu zdecydowałam się ujawnić ![]() Ferie mają się jakby ku końcowi, a nauki nie ubywa... ![]() ![]() A jak to jest u Was?
![]() |
#1717 |
Zadomowienie
|
Szczerze mówiąc, nie wiem co mam o tym myśleć. Kiedy moja koleżanka miała przepisywaną ocenę to wykładowca jej powiedział, że nie powinien jej przepisać, bo minęło już 5 lat( to niby jakaś magiczna granica), no i nie przepisał. Nie róbmy już off topa, nie kłócę się z Tobą, bo naprawdę nie mam pojęcia jak jest i czy jakiekolwiek przepisy to regulują.
---------- Dopisano o 20:05 ---------- Poprzedni post napisano o 20:02 ---------- Ale fakt faktem, niektórzy chcieliby mieć wręcz za dużo przepisane np. u mnie na techniku dziewczyna chciała mieć przepisaną FARMAKOLOGIĘ bo przecież przez 1 sem. gdzieś tam miała taki przedmiot... Wg mnie przesadziła, wiadomo, że nie miała wszystkiego przerobionego tak dokładnie jak my. |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1718 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Niezgodne z prawem ? Pierwsze słyszę ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1719 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1720 |
Zakorzenienie
|
Lek jest dla osoby dorosłej dawkowanie 2x dziennie jedna łyżeczka herbaciana
![]() |
#1721 |
Raczkowanie
|
W takim razie kontaktuję się z lekarzem i pytam jaka ma być jednorazowa dawka hydrochlorotiazydu... może pacjent ma niewydolną wątrobę i lekarz specjalnie/celowo/świadomie obniżył mu dawkę, lub też stosuje inne leki hamujące metabolizm tiazydów i dlatego ma przyjmować mniejszą dawkę tiazydów.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1722 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Dr PajChiWo - myślę, że juz za bardzo wymyślasz, po prostu zapamiętaj, że 0.025/5 i lek 30 g oznacza to co oznacza i już. Jak nie wierzysz, to zawsze możesz zajrzeć do literatury fachowej, którą napisali mądrzejsi ode mnie i od Ciebie, receptura ma pewne założenia i te musisz znać ![]() ![]() Myślę, że problem Martynusi222 został już rozwiązany ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1723 |
Rozeznanie
|
Czesc dziewczyny
![]() ![]() ![]() ![]() Przeczytajcie: http://www.emetro.pl/emetro/1,85648,...aptekarza.html Edytowane przez edytka8787 Czas edycji: 2011-02-26 o 12:01 |
![]() ![]() |
![]() |
#1724 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1725 |
Zadomowienie
|
Mam pytanie do dziewczyn ze Szczecina. Wiecie może kiedy jest nabór do Policealnej Szkoły Medycznej W Szczecinie? Ich strona nie działa i nie mam jak sprawdzic. Czy czekałyby mnie jakieś testy wstępne czy tylko rozmowa? Jeżeli mam 3 z chemii i 4 z biologii to jest sens się tam pchać?
![]()
#1726 |
Raczkowanie
|
hej dziewczyny. jutro (właściwie to dziś) wracam po chorobie do szkoły. jeszcze boli mnie głowa ale 2 tygodnie zaległości to sporo mam nadzieję że szybko odrobię. na jutrzejsze zaliczenie nie idę gdyż niestety ale mam nie zgraną ekipę w szkole i mimo iż do wszystkich pisałam z prośbą o jakiekolwiek notatki do skesrowania nikt nie raczył odpisać tak więc jutro idę na rozmowę z prowadzącą aby w miarę szybko ustalić terminy zaległych zaliczeń no i od wtorku na bieżąco lecę z pozostałymi zaliczeniami i oby do przodu..eh
#1727 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1728 |
Przyczajenie
|
heh,
a mi po tygodniu zajęć rozwiązali klasę, gdyż z 12 osób, które były na początku 6 zrezygnowało po pierwszym tygodniu... Ja tego nie rozumiem... jak można być tak niepoważnym i niezdecydowanym. Jedyna nadzieja w jeszcze jednej tego typu szkole, która także nie wiadomo czy ruszy w tym semestrze. Tak bardzo mi zależało, a okazuje się, że jeszcze ten cały mój zapał pójdzie na marne ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1729 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1730 |
Zadomowienie
|
Hej dziewczyny ;-) Ostatnio coś tam pisałam w wątku, a obecnie mam sprawę... Zdecydowałam się (chyba) na Krakowską Szkołę Medyczną z kierunkiem technika farmacji. Słyszałyście coś o niej?
![]()
#1731 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1732 |
Przyczajenie
|
witam wszystkich
jestem na Iroku technika farmacji i mam pytanie. czy ma może ktoś przykładowy test z antybiotyków???? |
![]() ![]() |
![]() |
#1733 |
BAN stały
|
hej miałam już to zaliczenie z gnozji z glikozydów i dostałam 2 gdyż jednocześnie miałam sprawdzian z surowców i poprawiałam pierwsze to miałam do napisania 8 surowców pierwsze poprawiłam na 4 a z drugich dostałam 2
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1734 |
Konto usunięte
|
Dziewczyny szukam osoby, która spróbowałaby mi wytłumaczyć rzeczy dotyczące leków przeciwkrzepliwych. Muszę zrobić prezentację na farmakologię (studiuję kosmetologię), w każdej książce jest co innego a ja nic nie rozumiem
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1735 |
Raczkowanie
|
[1=bfca8d39b0c33d1e642320d 525f11dd69d86e6d3_6578f56 ebc91f;25529151]Dziewczyny szukam osoby, która spróbowałaby mi wytłumaczyć rzeczy dotyczące leków przeciwkrzepliwych. Muszę zrobić prezentację na farmakologię (studiuję kosmetologię), w każdej książce jest co innego a ja nic nie rozumiem
![]() ![]() Chętnie Ci to wytłumaczę. Otóż leki p/krzepliwe działają w ten sposób, że zaburzają fizjologiczne mechanizmy krzepliwości krwi. W normalnych warunkach, czyli jak człowiek jest zdrowy podczas skaleczeń czy zranienia tworzy się skrzeplina /jest to proces bardzo skomplikowany biochemicznie/ po to żeby zahamować utratę krwi /krwotok/. U pacjentów z zaburzeniami krzepliwości /mogą być w jedną lub w drugą stronę czyli albo zbyt mała albo zbyt duża/ jeśli krzepliwość jest zbyt dyża np. na skutek nadpłytkowości czyli zbyt dużego poziomu trombocytów /płytek krwi/ dochodzi do tworzenia się skrzepów wewnątrz naczyń, jest to niebezpieczne ponieważ może dojść do sytuacji w której naczynie zostanie zatkane przez skrzeplinę /tak jest np w zawale gdzie zatyka się któraś z tętnic wieńcowych lub np w udarze niedokrwiennym mózgu kiedy zatyka się naczynie w OUN/ jest to sytuacja b. niebezpieczna, zagrażająca życiu pacjenta. Więc w sytuacji kiedy stwierdzi się u pacjenta NADKRZEPLIWOŚĆ czyli zwiększoną tendencję do wykrzepiania jest wskazanie medyczne do zastosowania leków przeciwkrzepliwych, które hamują krzepliwość krwi. Jeśli chodzi o grupy leków tego typu to najpopularniejsze są pochodne kumaryny: acenokumarol i warfaryna. Jak będziesz miała inne pytania bardziej szczegółowe to napisz, chętnie odpowiem. Pozdrawiam ![]() Edytowane przez Dr PajChiWo Czas edycji: 2011-03-06 o 09:19 |
![]() ![]() |
![]() |
#1736 |
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny
![]() Zastanawiam się czy nie rozpocząć nauki na kierunku technik farmaceutyczny, jednakże chemie miałam ostatni raz w liceum, czyli jakieś pięć lat temu, na dodatek byłam w klasie humanistycznej, więc nasz poziom był niski ![]() ![]() ![]()
#1737 |
Raczkowanie
|
moja znajoma poszła 2 lata temu na technika farmacji bo jest po biologii a zawód zdawał się być przyszłościowy.a teraz aptek jest tak duzo, że połowa zwinęła interes i nie ma juz takiego zapotrzebowania na farmaceutów-bylo nawet w lokalnej gazecie o tym problemie! a dostac sie na praktyki? tez nigdzie nie chcą -stare panie farmaceutki się pewnie boją o swoje posadki. i tak to sytuacja zmieniła się drastycznie przez 2 lata. obrót o 180 stopni.
#1738 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#1739 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 15:21 ---------- Poprzedni post napisano o 15:19 ---------- Cytat:
Po to mam oczy, by samodzielnie oglądać świat, nie potrzebuję pomocy innych. - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Farmacja ![]() - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 27.08.11. ![]() Edytowane przez PP1820 Czas edycji: 2011-03-07 o 14:23 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1740 |
Raczkowanie
|
Jesteś na drugim roku, przygotowujesz się do egzaminu? ;>
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:12.