Na co patrzeć przy odbiorze kota? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-03-08, 19:03   #1
agatri
Rozeznanie

Na co patrzeć przy odbiorze kota?

Witam
pytanie jak w temacie na co patrzeć przy odbiorze kota? jak sprawdzić czy jest zdrowy i wszystko z nim ok ?
agatri jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-08, 19:21   #2
Africa_Sun
Raczkowanie

Dot.: Na co patrzeć przy odbiorze kota?

Agatri, patrz na wszystko. Kotek musi być zdrowy, przyjrzyj mu się czy nie jest osowiały, czy reaguje na zabawki. Zajrzyj mu we wszystkie otworki, uszka muszą być czyste, bez śladów grzyba czy świerzba, dziąsełka różowe, no chyba, że ząbkuje wtedy mogą być zaczerwienione ale na pewno nie może być w pysiaczku żadnych nadżerek. Przejrzyj futerko czy nie ma zmian skórnych, czy na oczka nie zachodzi trzecia powieka. Jeśli odbieracz go z domu hodowcy czy opiekuna nie powinien być wystraszony.
Jeśli to kociak, powinien mieć skończone 12 tyg. być dwukrotnie odrobaczony i zaszczepiony. O ile hodowla jest w porządku powinna pozwolić Ci zobaczyć wszystkie kociaki, rodziców kociaczka i udostępnić ich badania na FELv i FIV.
Napisz coś więcej czy to kot dorosły czy kociaczek, rasowy? Wiele ras ma specyficzne dla niej skłonności do pewnych chorób. Za mało informacji bym mogła napisać coś więcej.
Africa_Sun jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-08, 19:28   #3
agatri
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Africa_Sun Pokaż wiadomość
Agatri, patrz na wszystko. Kotek musi być zdrowy, przyjrzyj mu się czy nie jest osowiały, czy reaguje na zabawki. Zajrzyj mu we wszystkie otworki, uszka muszą być czyste, bez śladów grzyba czy świerzba, dziąsełka różowe, no chyba, że ząbkuje wtedy mogą być zaczerwienione ale na pewno nie może być w pysiaczku żadnych nadżerek. Przejrzyj futerko czy nie ma zmian skórnych, czy na oczka nie zachodzi trzecia powieka. Jeśli odbieracz go z domu hodowcy czy opiekuna nie powinien być wystraszony.
Jeśli to kociak, powinien mieć skończone 12 tyg. być dwukrotnie odrobaczony i zaszczepiony. O ile hodowla jest w porządku powinna pozwolić Ci zobaczyć wszystkie kociaki, rodziców kociaczka i udostępnić ich badania na FELv i FIV.
Napisz coś więcej czy to kot dorosły czy kociaczek, rasowy? Wiele ras ma specyficzne dla niej skłonności do pewnych chorób. Za mało informacji bym mogła napisać coś więcej.
ma 4 miesiące ragdoll , pan mówił ,że jest na wszystko przebadany jego rodzice też w umowie jaką mi wysłał jest punkt ,że zaświadcz aiż kot jest zdrowy i wolny od widocznych wad anatomicznych
Stary 2011-03-08, 19:59   #4
Africa_Sun
Raczkowanie

agatri, to standardowa formułka w umowie, ale jeśli hodowca nie ma nic do ukrycia pokaże Ci wyniki badań rodziców a Ty masz prawo o nie prosić.
Nie wiem czy masz inne zwierzęta w domu, jeśli tak to szczególnie ważne jest by kociak nie miał żadnej choroby zakaźnej (grzyb, świerzb). Poza tym w umowie powinnaś mieć zapis, że w ciągu 48 czy 72h poddasz kociaka badaniu weterynaryjnemu i jeżeli okaże się, że kociak jest chory możesz go zwrócić hodowcy w celu wyleczenia go bądź po prostu zrezygnować z niego.
Stary 2011-03-08, 20:09   #5
agatri
Rozeznanie

Cytat:
agatri, to standardowa formułka w umowie, ale jeśli hodowca nie ma nic do ukrycia pokaże Ci wyniki badań rodziców a Ty masz prawo o nie prosić.
Nie wiem czy masz inne zwierzęta w domu, jeśli tak to szczególnie ważne jest by kociak nie miał żadnej choroby zakaźnej (grzyb, świerzb). Poza tym w umowie powinnaś mieć zapis, że w ciągu 48 czy 72h poddasz kociaka badaniu weterynaryjnemu i jeżeli okaże się, że kociak jest chory możesz go zwrócić hodowcy w celu wyleczenia go bądź po prostu zrezygnować z niego.
a tego w umowie nie mam ,ale i tak mam zamiar go przedbadać jakąś dobe może dwie po przyjściu do mnie do domu , dzięki za wszytystko tylko nie wiem czy umiem rozpoznać np. trzecią powiekę
Stary 2011-03-08, 22:01   #6
Brookit
Rozeznanie

Sprawdź nosek czy nie zalega mu wydzielina jakaś (to może oznaczać, że kot jest lub był chory). Sprawdź czy nie ma łupieżu (nie wiem czy już może wystąpić u kociąt ale może to być objaw wielu chorób). Sprawdź jak reaguje na obcych ludzi (czyli na was) i jak na właściciela. Czy zachowuje się spokojnie czy bardziej nerwowo.

Skoro kot jest na wszystko przebadany (w tym ważna jest kocia białaczka jak i kocie aids) to niech pokarze wyniki badań. Ja ostatnio robiłam koteczce badania białaczkowe u weta i od razu wpisał to w książeczkę. Poproś też o pokazanie badań rodziców. Rodowód daje od razu? Jeżeli dopiero po sterylizacji (bo tak czasem robią) poproś o ksero rodowodu (powinien i tak dać oryginał bo to jest dokument kota ale czasem hodowle się tak zabezpieczają).

Zwróć uwagę czy kot jest zadomowiony w danym pomieszczeniu. Nie wiem, czy bierzesz kotka z hodowli czy nie ale reakcja kota wiele może ujawnić. Zwróć uwagę na warunki w jakich mieszkają koty (jak małe wychowują się ze zbyt dużą ilością zwierząt też nie jest zbyt dobrze, jak jest więcej miotów to tym bardziej).

Edytowane przez Brookit
Czas edycji: 2011-03-08 o 22:03
Brookit jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-10, 10:53   #7
HaniaSS
Przyczajenie

Według mnie zsocjalizowanie z ludźmi jest również bardzo ważne, obserwuj czy lubi być głaskany, czy sam wskakuje na kolanka czy raczej stroni od ludzi...
HaniaSS jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-03-10, 20:42   #8
agatri
Rozeznanie

dzieki za wszystko kotek jest już w domu już się bawi i jest ok ale jutro jadę do weta bo ma pazurki ostre
Stary 2011-03-11, 20:55   #9
Africa_Sun
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez agatri Pokaż wiadomość
dzieki za wszystko kotek jest już w domu już się bawi i jest ok ale jutro jadę do weta bo ma pazurki ostre
Agatri piękny weekend przed Wami i co powiedział wet o kotku? Pazurki obcinaj mu sama, to bardzo proste.
Stary 2011-03-12, 13:21   #10
agatri
Rozeznanie

Cytat:
Agatri piękny weekend przed Wami i co powiedział wet o kotku? Pazurki obcinaj mu sama, to bardzo proste.
jeszcze nie byłam u weta bo mam problemy natury zdrowotnej w całym domu ale w poniedzialek już idę , boję się że na ukrwinie mu wejdę
Stary 2011-03-13, 21:51   #11
HaniaSS
Przyczajenie

A z której hodowli jest kiciuś?

Przy obcinaniu pazurków wyznaję zasadę, że lepiej obciąć za mało, niż za dużo... może moje kocurki nie mają idealnego manicure, ale na pewno pazurki są stępione
HaniaSS jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-03-14, 19:50   #12
Africa_Sun
Raczkowanie

To prawda, wystarczy ciachnąć końcuweczki, bo inaczej będziesz zaraz wyglądała jakbyś w krzaki malin wpadła Unerwienie dosyć dobrze widać, a ragdollki to zazwyczaj bardzo spokojne koty i nie fikaja przy manicure. Ja i dorosłym i kociętom obcinam pazurki zwykłą ludzką obcinaczką do paznokci, wszelki gilotynki i większość nożyczek do pazurków nie pozwalają tak dobrze wczuć miejsca w którym tniesz.
Napisz jak po weekendzie, jak się miś zaaklimatyzował, jakie ma imię itd
Stary 2011-03-15, 10:02   #13
agatri
Rozeznanie

Cytat:
To prawda, wystarczy ciachnąć końcuweczki, bo inaczej będziesz zaraz wyglądała jakbyś w krzaki malin wpadła Unerwienie dosyć dobrze widać, a ragdollki to zazwyczaj bardzo spokojne koty i nie fikaja przy manicure. Ja i dorosłym i kociętom obcinam pazurki zwykłą ludzką obcinaczką do paznokci, wszelki gilotynki i większość nożyczek do pazurków nie pozwalają tak dobrze wczuć miejsca w którym tniesz.
Napisz jak po weekendzie, jak się miś zaaklimatyzował, jakie ma imię itd
teoretycznie to spokojna rasa praktycznie to mały chuligan
Stary 2011-03-18, 00:49   #14
Africa_Sun
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez agatri Pokaż wiadomość
teoretycznie to spokojna rasa praktycznie to mały chuligan
Czyli kotek zdrowy Uwielbiam małe kociaki, jest w nich tyle energii nie wiadomo skąd
A masz jakąś fotkę? Jak ma kiciuś na imię?
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości