|
Notka |
|
Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3931 |
Raczkowanie
|
Dot.: ***operacja tarczycy***
Perelka, spokojnie, uwierz mi strach ma wielkie oczy! Czego się najbardziej obawiasz?
Ja przy wypisie ze szpitala dostałam receptę na euthyrox, dawka 25 mg do momentu wizyty u endo. Jestem senna, ale też jest to spowodowane spadkiem poziomu wapnia, bo podczas operacji podrażnili przytarczyczki. Więc biorę również tabletki na wyregulowanie jego poziomu. |
![]() ![]() |
![]() |
#3932 |
Zakorzenienie
|
perełka jakbys zebrała do kupy wszystkie posty dziewczyn zaraz po operacji to większośc pisze, ze myslała, ze jest duzo gorzej
![]() nie ma się czego bać, kilka godzin i po wszystkim ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3933 |
Przyczajenie
|
Motykowa czemu ci zostawili kawałek lewego płata tarczycy jeżeli badanie śródoperacyjne potwierdziło rak pęcherzykowy? Ja jestem już 2 lata po operacji całkowitego usunięcia tarczycy z powodu raka pęcherzkowego 2 krotnie miałam podany duży jod mimo że tarczycy były resztki i dziwię się że wypisano ci tylko eutyrox 25 gdyż przy raku tsh musisz mieć poniżej 0,1 pozdrawiam ela jeżeli miałaś byż jakieś pytania napisz do mnie ne e -mail lolek605@wp.pl
|
![]() ![]() |
![]() |
#3934 |
Raczkowanie
|
U mnie sprawa wygląda tak, że wyniki wszystkie mam w normie
![]() Dzisiaj mija 4 doba od operacji, w czasie dzisiejszej zmiany opatrunku zauważyłam, że okolica rany jest lekko opuchnięta, dzisiaj też bardziej odczuwam ból gardła. Mam też problemy z ,,odbijaniem" ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3935 |
Zakorzenienie
|
lolek dopiero po kilkunastu dniach po operacji ustala się docelową dawke hormonu. Ja tez po wyjsciu miałam zapisane 25 a dopiero mój endo ustalał mi dawkę.
Co do raka to faktycznie lepiej jest wyciąc całą tarczycę, tez mnie dziwi pozostawienie. Ja miałam mały guz, rak brodawkowaty ale wycięto mi całą tarczycę jedyne co to na jod nie musiałam iśc bo guzek mały. Przy operacji wycięto tez węzły przylegające i dokładnie poźniej je sprawdzono. motykowa 2 tyg lezec ![]() ![]() ja z racji małych dzieci 5 dni po operacji byłam na pełnych obrotach z lekką pomocą mamy jeszcze 3 dni. Od 10 doby zajmowałam się dziećmi normalnie a dzieci miały 3 lata i 7 mcy także wiesz ![]() można normalnie funkcjinowac jak do tej pory, nie dzwigac i nie przesadzac z wysiłkiem. Edytowane przez Kancia Czas edycji: 2011-03-13 o 18:53 |
![]() ![]() |
![]() |
#3936 |
Raczkowanie
|
Już ja sobie we wtorek porozmawiam z Panem profesorem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3937 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3938 |
Zakorzenienie
|
Motykowa no własnie mój chirurg od razu powiedział, ze jak rak to wywalamy wszystko, aczkolwiek robił badanie sródoperacyjne do tego, zeby byc pewnym. guzka miałam jednego w lewym płacie. Argumentował to tak, ze jesli juz sie pojawił nowotwór to nie ma sensu zostawiac tarczycy bo za jakiś czas może byc potrzebna kolejna operacja
![]() więc zostawianie tarczycy u psób z nowotworem to taki "ryzyk fizyk" jak mówią dzieci ![]() zresztą ja na konsultacji od razu zanim on zaczał mówić powiedziałam, ze chce usunięcia całej tarczycy... |
![]() ![]() |
![]() |
#3939 |
Zakorzenienie
|
Witajcie
![]() W szpitalu pojawiłam się 7 marca. Przyjęcie, badania, prześwietlenia i około 11 zostałam zameldowana w pokoju ![]() ![]() ![]() ![]() Obudziłam się w dużym jasnym pokoju z maską na twarzy, pielęgniarka mi ją ściągła jak zobaczyła że już nie śpię. Zapytałam jak długo trwała operacja to się okazało, że 1,5 godziny. Drugie tyle pozwolili mi pospać po wybudzeniu z narkozy. O 11.30 zawieźli mnie z powrotem na salę. Powiedziano mi , że mogę się wiercić, przewracać z boku na bok ale nie mogę siadać ani wstawać. Jak tylko pielegniarki wyszły poprosiłam Panie z pokoju o telefon, żeby każdemu napisać smsa, że się obudziłam ![]() ![]() Rano mogłam już wstać ![]() ![]() Kończyny jeszcze ciutkę mrowią ale mam Calperos 1000 więc mysle , że będzie oki. Za tydzień muszę zrobić wyniki wapnia. Biorę też Euthyrox 75 i Alfadiol. Alfadiol to do wapnia żeby mi się lepiej wchłaniało. Blizną jestem zaskoczona. Mniejsza niż myślałam, równa i nie brzydka. W sobotę odkleję te plasterki które na niej jeszcze są ale do 31 marca czyli do wizyty kontrolnej w szpitalu mam jej niczym nie przemywać i w ogóle nie moczyć. Tuż po operacji miałam takie odruchy do kaszlu. Lekarze i pielęgniarki nie kazały się powstrzymywać i mimo bólu kazały kaszleć. Ja odkaszlnęłam sporą dawkę skrzepu z krwi powstałej w wyniku intubacji więc nie warto się powstrzymywać. Miałam też krótkie ćwiczenia z fizjoterapeutką, która poćwiczyła trochę z nami, żebyśmy się przyzwyczaiły do poruszania sie z raną. Podnosiłyśmy ręce do góry, kręciłyśmy głową itd. W sumie strach ma wielkie oczy i naprawdę kiedy trwa najlepsza zabawa my śpimy sobie spokojnie ![]() Wiem, że długi wywód napisałam ale może pomoże on komuś równie wystraszonemu jak mi gdy byłam jeszcze przed. I jeszcze mam pytanie odnośnie diety. W szpitalu nic nie powiedzieli, na śniadanie dostałam zupę mleczną ale na necie jest napisane, że nabiał nie jest dobry po operacji tarczycy. Doszukałyście się jak to jest naprawdę? Jak uda mi się do czegoś dotrzeć to dam znać. ![]()
#3940 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3941 |
Raczkowanie
|
Mags...super, że wszystko dobrze poszło!! Jaki dokładniutki opis
![]() ![]() Widzę że trafiłaś na fajną opiekę i porządnych lekarzy... ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3942 |
Zakorzenienie
|
haj haj
byłam u plastyka na konsultacji, wycięcie mojego bliznowca 2200 ![]() napisałam jeszcze do NFZ czy taki rodzaj blizny pooperacyjnej NFZ refunduje... ech zła jestem okropnie i wyć mi się chce ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3943 |
BAN stały
|
Kancia współczuję.
Ja dziś byłam na USG drugim po operacji i okazuję się lekarz zobaczył coś na prawym płacie, który pozostał, jakieś ognisko. Nie wiadomo czy to guz czy po prostu jakiś krwiak po operacji. Konsultację u onkologa mam 30 marca, jak będą chcieli mnie operować kolejny raz to się załamię. |
![]() ![]() |
![]() |
#3944 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() W poniedziałek idę zrobić wyniki wapnia. Oby było bliżej normy niż tydzień temu ![]() Cytat:
Cytat:
Kancia mam nadzieję, że uda Ci się rozwiązać problem dzięki NFZ bo samemu uzbierać taką gotówkę:/ Przepraszam, że nie jestem na bieżąco ale po jakim czasie od zabiegu Ci sie on pojawił? Mn1s1ek będzie dobrze ![]() ![]()
![]() |
#3945 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3946 |
Zakorzenienie
|
Mags cięzko to określić bo nie wiedziałam, ze moze takie cos sie zrobic
![]() ![]() Minisiek Tobie tez zostawili płat pomimo, ze miałaś nowotwór? mam nadzieje, ze to fałszywy alarm ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3947 | |
BAN stały
|
Cytat:
U mnie biopsja była ok, a mikro rak wyszedł dopiero w histo. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3948 |
Zakorzenienie
|
aa kumam
mi biopsja wyszła zle ale i tak robili badanie sródoperacyjne ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3949 |
Raczkowanie
|
czy usg jest konieczne po zabiegu jeśli ma się wyciętą całą tarczycę a jak tam wasze ciśnienie samopoczucie po zabiegu co do mnie to mam ciśnienie duże male średnie a samopoczucie różne najlepiej to bym nic nie robiła jestem do dupy.POzdrawiam i życzę miłego weekendu.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3950 |
Raczkowanie
|
po strachu ja czuje się rewelacyjnie, nie wiem z czego to wynika. Minął ponad tydzień od zabiegu, biorę euthyrox 25mg i tabletki na regulację poziomu wapnia. Nie mam żadnych dolegliwości, już nic nie boli, rana goi się bardzo ładnie, nie mogę usiedzieć na miejscu, żadnych wahań nastrojów. A jakie Ty masz dodatkowe dolegliwości? Jaką dawkę hormonów zażywasz i ile jesteś po operacji?
|
![]() ![]() |
![]() |
#3951 |
Zakorzenienie
|
U mnie po operacji wszystko ok. Tak jak u Motykowa
![]() ![]()
#3952 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3953 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny czy przeziębienie jest przeciwwskazaniem do operacji usunięcia tarczycy bo ja się niestety przeziębiłam
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3954 |
Raczkowanie
|
Mój chirurg kazał mi na siebie uważać przed operacją, właśnie żebym czegoś nie złapała, jak mi tłumaczył jest wtedy większy problem z narkozą, kaszel po operacji może sprawiać większy ból itp. Więc ja na Twoim miejscu jak najszybciej bym się skontaktowała z Twoim chirurgiem i zapytała go o zdanie.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3955 |
Przyczajenie
|
Witam wszystkich, przeczytałam większość wpisów iii.... cieszę się, że jest takie forum i że piszecie. Jutro idę do szpitala wyciąć prawy płat tarczycy - mam guza wielkości całego płata a na dodatek ostatnio pojawił się na nim nowy guz! Boję się strasznie, a Najbardzie boję się narkozy, że się nie obudzę że mam słabe serce ! Psychonakręcanie, wiem że najważniejsze jest pozytywne nastawienie - więc powtarzam sobie, że jeszcze tyle w życiu muszę zrobić i musi być dobrze - prawda?
|
![]() ![]() |
![]() |
#3956 |
Przyczajenie
|
jeszcze jedno pytanie - mam guzek koloidowy hyperlasyczny z niewykluczonymi drobnymi zmianami pęcherzykowymi - wynik biopsji -lekarka powiedziała że wytniemy tylko prawy płat z guzem tzn. że podjęła złą decyzję? powinnam wyciąć dwa płaty?
|
![]() ![]() |
![]() |
#3957 |
Raczkowanie
|
perełka....lepiej bądz w 100% zdrowa. Po operacji trudno jest zakaszleć..
![]() ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3958 |
Raczkowanie
|
Olka80...trzymam kciuki!!!! Będzie dobrze..zobaczysz!!!! Bądż dzielna i odezwij się po
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3959 |
Zakorzenienie
|
olka nam cięzko oceniac decyzje lekarza
![]() moim zdaniem jak jest nowotwór złośliwy to wycinac wszystko, zeby to cholerstwo nie miało gdzie się szerzyc ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3960 |
Zadomowienie
|
Dzwonili dzisiaj do mnie ze szpitala i mam się stawić na oddziale 6 kwietnia a 7 mam operacje. Przynajmniej zdążę wyzdrowieć do tego czasu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:34.