Trening - jak powinien wygladac - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Notka

Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-03-20, 10:43   #1
Maalgorzata
Raczkowanie

Trening - jak powinien wygladac

Dla niektorych byc moze odpowiedz na to pytanie jest prosta, ale mnie nurtuje. nie chce zrobic sobie krzywdy, albo uzyskac efektow, ktore beda odwrotne do oczekiwanych.
Chodzi mi o to jak powinien wygladac trening.
1. Jak czesto taki trening powinien sie odbywac? Czy mozna cwiczyc co dziennie jesli cwiczy sie rozne partie ciala?
2. Jak dlugi powinien byc to trening?
3. W jakiej kolejnosci powinno wykonywac sie cwiczenia, jakie trening powinien miec etapy. Tzn. jak powinna wygladac rozgrzewka, jakie cwiczenia obejmowac, co potem, czy aeroby, w ktorym momencie wprowadzac cwiczenia silowe? Czy mozna przeprowadzac treningi tylko aerobowe lub tylko silowe?
Jesli chodzi o efekt jaki chce osiagnac to lekko schudnac, ujedrnic cialo, zyskac kondycje. I troche wyrzezbic cialo Dziekuje z gory za odpowiedzi i cierpliwosc dla nowicjuszki
Maalgorzata jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-20, 19:34   #2
thefit
Raczkowanie

Dot.: Trening - jak powinien wygladac

Cytat:
Napisane przez Maalgorzata Pokaż wiadomość
Dla niektorych byc moze odpowiedz na to pytanie jest prosta, ale mnie nurtuje. nie chce zrobic sobie krzywdy, albo uzyskac efektow, ktore beda odwrotne do oczekiwanych.
Chodzi mi o to jak powinien wygladac trening.
1. Jak czesto taki trening powinien sie odbywac? Czy mozna cwiczyc co dziennie jesli cwiczy sie rozne partie ciala?
2. Jak dlugi powinien byc to trening?
3. W jakiej kolejnosci powinno wykonywac sie cwiczenia, jakie trening powinien miec etapy. Tzn. jak powinna wygladac rozgrzewka, jakie cwiczenia obejmowac, co potem, czy aeroby, w ktorym momencie wprowadzac cwiczenia silowe? Czy mozna przeprowadzac treningi tylko aerobowe lub tylko silowe?
Jesli chodzi o efekt jaki chce osiagnac to lekko schudnac, ujedrnic cialo, zyskac kondycje. I troche wyrzezbic cialo Dziekuje z gory za odpowiedzi i cierpliwosc dla nowicjuszki

1. Jeśli jesteś początkująca to w zupełności wystarczy Ci ćwiczyć co drugi dzień, chociaż jeśli trening jest krótki i mało intensywny to nic nie stoi na przeszkodzie żeby był codziennie (chociaż i tak jestem zwolenniczką zostawienia sobie chociaż jednego dnia bez żadnych ćwiczeń). Nie musisz też koniecznie codziennie ćwiczyć siłowo tylko np. jeden dzień siłowe ćwiczenia, a drugi aeroby i tak cały tydzień na przemian.

2. Jak długo to zależy od intensywności z jaką ćwiczysz i od stopnia zaawansowania w ćwiczeniach. Ogólnie przyjmuje się, że trening powinien trwać 1-1,5h. Mi zdarza się ćwiczyć 2,5h ,ale ćwiczę już od dawna więc znam swój organizm i wiem na ile mogę sobie pozwolić. Poza tym w ciągu tak długiego czasu robię trening siłowy, brzuch, aeroby i rozciąganie, więc praktycznie komplet. No i pije podczas dłuższych treningów carbo, albo aminokwasy.
Zacznij od krótszych czasów, a z biegiem czasu sama dostosujesz ile jest dla ciebie akurat.

3. Ze wstydem przyznaję, że rozgrzewkę zaniedbuję (robię tylko 5 minut sprintu, i 5 minut rozciągania partii ,która mam zamiar trenować).
Ogólnie najlepiej jeśli na samym początku wejdziesz na orbitreka i porozgrzewasz się na nim 10-15 minut, może to być również rowerek albo bieżnia.
Później stań sobie gdzieś z boku i porozciągaj przez ok. 10 minut partie ciała które akurat będziesz chciała ćwiczyć na danym treningu ( chyba, że chcesz robić trening obwodowy, to wtedy całe ciało rozciągnij).
Po takiej rozgrzewce jesteś przygotowana do ćwiczeń siłowych. Tu obowiązuje zasada- od większych partii mięśniowych do mniejszych, i od mniejszego obciążenia do większego (chociaż na początku możesz sobie wybrać jeden ciężar i nie zwiększać jego obciążenia).

Trening brzucha jeśli planujesz to wykonuj na końcu po skończonych innych ćwiczeniach.

Jeśli jeszcze chcesz dołożyć aeroby do treningu to je też wykonuj na końcu (jeśli Twoim celem jest pozbycie się tłuszczu).

Po treningu powinno się rozciągać, ale żeby nie siedzieć za długo na siłowni to rozciąganie możesz zostawić już sobie do domu

Mogłam coś pominąć, ale już rozmokłam w wannie, więc przestaję pisać

Można przeprowadzać zarówno same treningi aerobowe, jak i same siłowe, ale w połączeniu dają znacznie lepsze efekty.

thefit jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-20, 21:34   #3
Maalgorzata
Raczkowanie

Problemem jest to, ze poki co nie bardzo moge korzystac z silowni i nie mam ani rowerka ani biezni, ani orbitreka. Co mi pozostaje? Jakie cwiczenia na rozgrzewke w domu?
Stary 2011-03-20, 21:40   #4
Mini82
Zakorzenienie

GG do Mini82

pobiegaj w miejscu, zrób pajacyki, pokręć łapami w przód i w tył. WF w szkole był?
wiec rozgrzewki pewnie też ( nielubiane)
Stary 2011-03-20, 21:43   #5
thefit
Raczkowanie

Miło jak ktoś Ci podziękuję za zredagowanie przydługiego tekstu specjalnie dla niego
Możesz pochodzić po schodach, poskakać w miejscu, a nawet intensywniej powygłupiać z psem

thefit jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-21, 06:17   #6
Maalgorzata
Raczkowanie

Thefit bardzo CI dziekuje!!!! To, ze noie podziekowalam w pierwszym poscie, nie oznacza, ze bym tego nie zrobila. Chcialam dopytac czego nie wiem i podziekowac za caloksztalt rad w temacie. Ale na prawde jestem wdzieczna bardzo
Stary 2011-03-21, 10:10   #7
anniaa

Cytat:
Napisane przez thefit Pokaż wiadomość
Miło jak ktoś Ci podziękuję za zredagowanie przydługiego tekstu specjalnie dla niego
Możesz pochodzić po schodach, poskakać w miejscu, a nawet intensywniej powygłupiać z psem
na wizażu rzadko czyta się słowo : dziękuje

Nigdy nie zmienisz swojego życia dopóki nie zmienisz czegoś, co codziennie robisz..

anniaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości