Technik farmacji -warto? - Strona 64 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-03-29, 20:09   #1891
19agusia91
Zakorzenienie

Dot.: Technik farmacji -warto?

Wiem, wiem, że to preparat złożony.

---------- Dopisano o 21:09 ---------- Poprzedni post napisano o 21:08 ----------

i co to beta laktamy też nas uczyli, jakie mają cechy,czym są dlaczego i preparaty z nimi.
Hula Hop
440/5000 minut
19agusia91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-30, 13:48   #1892
mika_6789
Przyczajenie

Dr PajChiWo - może zdradzisz w końcu nam wszystkim skąd tak rozległa wiedza u Ciebie ? musi się cosik za tym kryć ;> o ile to nie tajemnica państwowa :P
mika_6789 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-30, 17:05   #1893
Dr PajChiWo
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez mika_6789 Pokaż wiadomość
Dr PajChiWo - może zdradzisz w końcu nam wszystkim skąd tak rozległa wiedza u Ciebie ? musi się cosik za tym kryć ;> o ile to nie tajemnica państwowa :P
Ale czy to takie istotne?
Najważniejsze w tym wszystkim powinno być to, że chcę się z Wami dzielić swoją wiedzą po to abyście były/li dobrymi znawcami "ars pharmaceutica"
ars, artis - łac. sztuka, stąd słowo artysta w języku polskim
pharmaceutica - łac. farmaceutyczna
ars pharmaceutica-sztuka farmaceutyczna
P.S. stąd w recepturze skrót M. f. l. a - Misce fiat lege artis - Zmieszaj niech powstanie według prawideł sztuki /właśnie sztuki farmaceutycznej/
Pozdrawiam Was wszystkich
Dr PajChiWo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-30, 18:43   #1894
agnes188
Zakorzenienie

dla mnie to nie wazne kim jestem wazne ze dajesz tyle cennych wskazowek

agnes188 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-30, 19:26   #1895
miodova
Raczkowanie

Dr PajChiWo wzbudziłeś ciekawość kobitek
Stary 2011-03-30, 20:07   #1896
Dr PajChiWo
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez miodova Pokaż wiadomość
Dr PajChiWo wzbudziłeś ciekawość kobitek
OK, może jestem nauczycielem, wykładowcą w jakiejś renomowanej, państwowej szkole... może jestem egzaminatorem w zawodzie TeFa, może moi słuchacze w 100% zdają egzamin potwierdzający kwalifikacje zawodowe...
Może miałem ostatnio w swojej klasie kilka słuchaczek, które z projektu miały na egzaminie 100% a reszta po 90-parę!!!
Niezły wynik co?
Może jestem ubóstwiany przez moje słuchaczki?
Może słuchaczki z innych, dziadowskich, prywatnych, szkół pchają się do mnie na korki drzwiami i oknami, bo wszyscy którym pomagam bez żadnych problemów zdają egzamin?
Może tajemnica mojego sukcesu tkwi w tym, że do każdego staram się trafiać językiem zrozumiałym, tak, że każdy "łapie" o co chodzi?
No i co zaspokoiłem Waszą ciekawość?
Będziecie mnie przez to bardziej lubić? A może przestaniecie, bo nie lubicie belfrów...
P.S. A przy tym wszystkim, może jestem aptekarzem praktykiem, kierownikiem apteki, który zęby zjadł na farmacji i zna pracę aptekarza na wylot...
No to zrobiłem trzęsienie ziemi na tym forum
Może szukam... żony...

Edytowane przez Dr PajChiWo
Czas edycji: 2011-03-30 o 20:17
Stary 2011-03-30, 20:10   #1897
miodova
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Dr PajChiWo Pokaż wiadomość
OK, może jestem nauczycielem, wykładowcą w jakiejś renomowanej, państwowej szkole... może jestem egzaminatorem w zawodzie TeFa, może moi słuchacze w 100% zdają egzamin potwierdzający kwalifikacje zawodowe...
Może miałem ostatnio w swojej klasie kilka słuchaczek, które z projektu miały na egzaminie 100% a reszta po 90-parę!!!
Niezły wynik co?
Może słuchaczki z innych, dziadowskich, prywatnych, szkół pchają się do mnie na korki drzwiami i oknami, bo wszyscy którym pomagam bez żadnych problemów zdają egzamin?
Będziecie mnie przez to bardziej lubić? A może przestaniecie, bo nie lubicie belfrów...
A może pozostań anonimowy i po prostu wspomagaj nas nadal, wyprowadzaj z błędów jak dotąd?
Mi to w zupełności wystarczy

P.S. ja nie mogę powiedzieć czy Cię lubię czy nie-nie znamy się na tyle, ale jak już mówiłam, cenię bardzo, z ręką na sercu mogę powiedzieć, że bardziej niż moich dotychczasowych wykładowców i cieszę się, że udzielasz się bezinteresownie na forum.

Edytowane przez miodova
Czas edycji: 2011-03-30 o 20:12
miodova jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-30, 20:14   #1898
agnes188
Zakorzenienie

e tam nauczyciele nie sa zli

---------- Dopisano o 21:11 ---------- Poprzedni post napisano o 21:10 ----------

zgadzam sie z miodova

ciesze sie naprawde ze ktos taki do nas tu trafil

---------- Dopisano o 21:14 ---------- Poprzedni post napisano o 21:11 ----------

Cytat:
Niezły wynik co?
P.S. A przy tym wszystkim, może jestem aptekarzem praktykiem, kierownikiem apteki, który zęby zjadł na farmacji i zna pracę aptekarza na wylot...

MAM PROSBĘ mógłbyś nam dać najważniejsze wskazówki o czym nie możemy zapomnieć przy pisaniu projektu

bardzo dużo nam pomagasz mam nadzieję że i tym razem nam coś wyskrobiesz

agnes188 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-30, 20:23   #1899
Dr PajChiWo
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez agnes188 Pokaż wiadomość
e tam nauczyciele nie sa zli

---------- Dopisano o 21:11 ---------- Poprzedni post napisano o 21:10 ----------

zgadzam sie z miodova

ciesze sie naprawde ze ktos taki do nas tu trafil

---------- Dopisano o 21:14 ---------- Poprzedni post napisano o 21:11 ----------

MAM PROSBĘ mógłbyś nam dać najważniejsze wskazówki o czym nie możemy zapomnieć przy pisaniu projektu

bardzo dużo nam pomagasz mam nadzieję że i tym razem nam coś wyskrobiesz
Przede wszystkim trzeba uważnie przeczytać treść zadania z arkusza egzaminacyjnego i tych punktów wg których ma być stworzony projekt!!!
No i treść załączników /właśnie po to żeby np. skorzystać z właściwego wzoru na obliczenie dawki itd./.
No i trzeba umieć trochę liczyć proporcjami i umiejętnie korzystać z FP. Łyknąć łygę Neospasminy przed examem coby mieć jasność umysłu, a nie stresować się.
A przede wszystkim trzeba napisać przynajmniej kilka projektów w ciągu roku, żeby się oswoić z tą formą egzaminu.
Wystrzegać się "rutyniarstwa", bo to może zdającego zgubić!!!
Do każdego projektu należy podejść indywidualnie, a nie szablonowo. Rutyna, przyzwyczajenie i pisanie projektów szablonowo to najgorsze co może być!!
Wystarczy, że w następnym projekcie zostanie zmieniona kolejność punktów i zdający jest już ugotowany /przykład: raz na egzaminie wykaz sprzętu jest przed opisem wykonania, a raz za opisem wykonania. No i co? No i trzeba pisać wg kolejności jaką podaje nasz arkusz egzaminacyjny, a nie ten wg którego ćwiczyliśmy pisanie projektów na TPLu w szkole
Ot i tyle

Czas edycji: 2011-03-30 o 20:50
Stary 2011-03-30, 20:32   #1900
Dr PajChiWo
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez mika_6789 Pokaż wiadomość
Dobra, jak się chwalić to na całego:
Może moi słuchacze doceniając mój wkład i zaangażowanie w ich rozwój i wykształcenie sprezentowali mi ostatnio, na koniec roku szkolnego książkę z dedykacją:
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg ksiazka1.jpg (27,1 KB, 56 załadowań)

Czas edycji: 2011-03-30 o 20:51
Stary 2011-03-30, 20:43   #1901
miodova
Raczkowanie

Cytat:
Dobra, jak się chwalić to na całego:
Może moi słuchacze doceniając mój wkład i zaangażowanie w ich rozwój i wykształcenie sprezentowali mi ostatnio książkę z dedykacją:
"Każdy początek jest trudny"- jakie trafne

Mam pytanie.
Jeżeli na egzaminie będą krople to masa kropli chyba powinna być podana, prawda? Ja wiem, że powinna, nie oznacza, że będzie, ale przecież masa kropli poszczególnych subst może być inna i wtedy należałoby wyliczyć średnią masę kropli uwzględniając zawartość procentową, tak?
I może być tak, że już będzie podana ta średnia masa kropli lub różne, by wyliczyć dane? Chyba sama sobie odpowiedziałam na pytanie.. w każdym bądź razie nie powinno być sytuacji, w której w ogóle nie będzie podanych żadnych informacji na temat masy kropli?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-03-30, 20:57   #1902
Dr PajChiWo
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez miodova Pokaż wiadomość
"Każdy początek jest trudny"- jakie trafne

Mam pytanie.
Jeżeli na egzaminie będą krople to masa kropli chyba powinna być podana, prawda? Ja wiem, że powinna, nie oznacza, że będzie, ale przecież masa kropli poszczególnych subst może być inna i wtedy należałoby wyliczyć średnią masę kropli uwzględniając zawartość procentową, tak?
I może być tak, że już będzie podana ta średnia masa kropli lub różne, by wyliczyć dane? Chyba sama sobie odpowiedziałam na pytanie.. w każdym bądź razie nie powinno być sytuacji, w której w ogóle nie będzie podanych żadnych informacji na temat masy kropli?
Wydaje mi się, że powinna być podana, lub będzie tabelka taka jak jest w FP IV - gdzie są podane masy kropli różnych roztworów, możecie sobie zaglądnąć tam jak to wygląda. Oprócz masy kropli są tam podane ilości kropli poszczególnych roztworów na gram r-ru. Nie pamiętam numeru strony w FP IV, ale napewno jest tam coś takiego. No i w tym przypadku trzeba by sobie to odczytać i wyliczyć średnią masę kropli wg podobnej zasady jak ostatnio powyżej ktoś wyliczał średnią masę łyżki mieszanki - dokładnie tak samo czyli uwzględniając procentową zawartość różnych r-rów w składzie tych kropli.
Stary 2011-03-30, 20:59   #1903
miodova
Raczkowanie

Cytat:
Wydaje mi się, że powinna być podana, lub będzie tabelka taka jak jest w FP IV - gdzie są podane masy kropli różnych roztworów, możecie sobie zaglądnąć tam jak to wygląda. Oprócz masy kropli są tam podane ilości kropli poszczególnych roztworów na gram r-ru. Nie pamiętam numeru strony w FP IV, ale napewno jest tam coś takiego. No i w tym przypadku trzeba by sobie to odczytać i wyliczyć średnią masę kropli wg podobnej zasady jak ostatnio powyżej ktoś wyliczał średnią masę łyżki mieszanki - dokładnie tak samo czyli uwzględniając procentową zawartość różnych r-rów w składzie tych kropli.
Dzięki, tak też właśnie myślałam
Niestety nie posiadam Farmakopei w domu, ale widzę tabelkę oczyma wyobraźni
Stary 2011-03-30, 22:15   #1904
natasha1993
Przyczajenie

GG do natasha1993

Zastanawiam się nad kierunkiem technika farmacji, jakie musze posiadać umiejętności jeśli chodzi o ten kierunek ;jakie przedmioty są ważne ?;> POMÓŻCIE !!
natasha1993 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-30, 22:15   #1905
hita33
Raczkowanie

panie dr.PajChiWo pełen szacun ,że jesteś z nami ,podziwiam ,że Ci się chce ,skoro na codzień uczniowie i teraz też .... ,nauczyciel z powołania jak ja zazdroszczę twoim uczniom , ...''biegać skakać latać pływać w tańcu ruchu wypoczywać''..to tak a propo twojego niku .....
hita33 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-30, 22:27   #1906
Dr PajChiWo
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez natasha1993 Pokaż wiadomość
Zastanawiam się nad kierunkiem technika farmacji, jakie musze posiadać umiejętności jeśli chodzi o ten kierunek ;jakie przedmioty są ważne ?;> POMÓŻCIE !!
Chemia, chemia i jeszcze raz chemia może trochę botanika...
A tak poza tym to ważne są inne przedmioty ale takich w normalnej szkole nie ma więc się ich zanim przyjdziesz do szkoły farmaceutycznej nie nauczysz za bardzo...

---------- Dopisano o 23:27 ---------- Poprzedni post napisano o 23:27 ----------

Cytat:
Napisane przez hita33 Pokaż wiadomość
panie dr.PajChiWo pełen szacun ,że jesteś z nami ,podziwiam ,że Ci się chce ,skoro na codzień uczniowie i teraz też .... ,nauczyciel z powołania jak ja zazdroszczę twoim uczniom , ...''biegać skakać latać pływać w tańcu ruchu wypoczywać''..to tak a propo twojego niku .....
THX
miło się to czyta
Stary 2011-03-30, 22:28   #1907
hita33
Raczkowanie

mam pytanie co do Rp.Belladonae extr, sicc, 0,02
Ac.acetylosalicylis 0.03
Aminophini 0.5
M.f.pulvis.D.t.d XX
D.S 3x dziennie 1 proszek
dziecko 10 lat
wyciąg 1:1 rozcierka
wyznaczenie dawek ze wzoru Yonga
wszystkie substancje są higroskopijne i teraz mam dylemat :
-czy jak dodam taką samą laktozy co ilość aspiryny to zniweluje higroskopijność -czy również trzeba dać taką samą ilość laktozy co aminofiliny ?
wiem że dla dr. to oczywiste ale ja jestem skołowana?
z góry dziękuje za rozwianie moich wątpliwości...
Stary 2011-03-31, 05:52   #1908
Dr PajChiWo
Raczkowanie

Cytat:
mam pytanie co do Rp.Belladonae extr, sicc, 0,02
Ac.acetylosalicylis 0.03
Aminophini 0.5
M.f.pulvis.D.t.d XX
D.S 3x dziennie 1 proszek
dziecko 10 lat
wyciąg 1:1 rozcierka
wyznaczenie dawek ze wzoru Yonga
wszystkie substancje są higroskopijne i teraz mam dylemat :
-czy jak dodam taką samą laktozy co ilość aspiryny to zniweluje higroskopijność -czy również trzeba dać taką samą ilość laktozy co aminofiliny ?
wiem że dla dr. to oczywiste ale ja jestem skołowana?
z góry dziękuje za rozwianie moich wątpliwości...
Ponieważ wyciąg z pokrzyku występuje w postaci trituracji 1:1, więc samo to już zabezpiecza część wyciągową przed pochłanianiem wody z powietrza, oczywiście jak słusznie zauważyłaś pozostałe substancje również są higroskopijne, dlatego należałoby dodać do proszków drugie tyle substancji obojętnej, wtedy powstanie problem jak zmieścić taki proch do kapsułki skrobiowej ponieważ będzie on ważył ponad 1 gram...
Można wówczas rozsypać proszki zamiast do 20 opłatków to do 40tu i zmienić pacjentowi dawkowanie na 3x2 I to najlepiej pewnie by było do jednego opłatka pokrzyk z aspiryną a do drugiego aminofilinę i kazać łykać razem- to odnośnie TPLu
Poza tym należy się zastanowić czy 10latek może stosować aspirynę!!!!
Przecież wiadomo, że aspiryny nie powinno podawać się dzeciom do 12 r. ż. a nawet niektórzy uważają, że do 18go!!! ze wzgl. na możliwość wystąpienia zespołu Rye'a, a więc ciężkiego uszkodzenia mózgu i wątroby!!!
Poza tym oczywiście należy sprawdzić dawki czy nie są przekroczone, no ale to chyba nikomu nie nastręcza żadnych trudności
No i pamiętać, żeby proszki przechowywać w hermetycznie zamykanej torebce foliowej /najlepiej takiej zamykanej na zamek taki zasuwany jak na kanapki/.
Stary 2011-03-31, 08:18   #1909
hita33
Raczkowanie

dziękuje ,wiedziałam że dla ciebie dr.to banał .oczywiście że 10 lat do sładu tej recepty budzi wątpliwości ....nie jest to jedyna taka recepta merytorycznie niewypał ,ja jestem zdania że to tylko po to aby aby sprawdzić umiejętności obliczeniowe ,korzystanie ze wzoru itp..............
teraz z innej beczki ...odpowiedz o 7.00 rano ...?panie dr.obstawiam twoją odpowiedz ale póżniej zdumiewasz mnie ,oczami wyobrazni widzę jak popijasz kawę i buszujesz w kompie aby być na bierząco .....to potwierdz słowa mojej nauczycielki tpl ,że dobry farmaceuta to pedantyczny typ,ponujący nad wszystkim ,ciągle na bierzaco ze swoją profesja .......po postu zaparło mi dech ,żeby rano odpowiadać osobie której nawet nie znasz .....ale co tu się dziwić to właśnie Ty jesteś do tego zdolny .....respectp.s nadal szukasz żony?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-03-31, 12:31   #1910
hita33
Raczkowanie

...1 proszek wychodzi o,554 opłatek nr 3 więc nie trzeba 40 ale 20 opłatków tak mi się wydaje
Stary 2011-03-31, 13:13   #1911
mika_6789
Przyczajenie

"P.S. A przy tym wszystkim, może jestem aptekarzem praktykiem, kierownikiem apteki, który zęby zjadł na farmacji i zna pracę aptekarza na wylot..."
- na to P.S. czekałam po przeczytaniu postów (prawie) od razu widać, że farmaceuta, praktyk, wykładający w szkole bo tylko tacy mogą interesować się i wiedzieć co i jak na egz., do tego brawo, że chce Ci się zaglądać na forum i pomagać uczniom, a potem kolegom z "branży". Nasze "małe spięcie" pare stron wcześniej ... mogło być spowodowane właśnie tym, że Ty masz praktykę w zawodzie (lata doświadczeń robią swoje), ja z kolei kończę studia, jestem na wylocie na staż i zapis recepty wg mnie i (sprawdziłam to potem specjalnie w książce, może żeby spokornieć.. ?) był poprawny. Możliwe, że w tym przypadku punkt widzenia zależy od punktu siedzenia i doświadczenia
P.S. Przydałby się kontakt do mądrego kolegi po fachu, o ile mogę tak mówić ?, tak przyszłościowo
mika_6789 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-31, 15:08   #1912
19agusia91
Zakorzenienie

Ja mogę powiedzieć,że jak na razie nie jestem zadowolona z moich wykładowców od tych "najważniejszych" przedmiotów. Ja wiem,ze to nie szkoła podstawowa, że wszystko podane na tacy, ja to rozumiem.Ale czasami mam wrażenie,że niektórzy to po najmniejszej lini oporu, przedyktują z książeczki/zeszytu i zdziwieni jak prosimy,żeby coś wytłumaczono. . Niektórzy mają ogromną wiedzę, ale przekazać jej chyba nie potrafią, no nie wiem. Martwię się nieco o mój egzamin, ale na drugim roku mamy zajęcia z panią doktor, jest egzaminatorką mam nadzieję, że uporządkuje jakoś wszystko. Teraz też, jeden nauczyciel poprawia drugiego...Ale czy to nie będzie za późno?

W ogólę, boję się,że się nie wyorobimy z materiałem. Z farmkagonozji skońcyzliśmy antybiotyki, leki przeciwwirusowe (dziś miałam z tego "kolokwium", ech, dużoby o tym pisać, ale publicznie raczej lepiej nie.). Z farmakognozji tłuszcze i aminokwasy. Z TPL-u lepiej na szczęście. Teraz kończymy proszki dzielone.
Hula Hop
440/5000 minut

Edytowane przez 19agusia91
Czas edycji: 2011-03-31 o 15:11
Stary 2011-03-31, 15:49   #1913
Dr PajChiWo
Raczkowanie

Cytat:
dziękuje ,wiedziałam że dla ciebie dr.to banał .oczywiście że 10 lat do sładu tej recepty budzi wątpliwości ....nie jest to jedyna taka recepta merytorycznie niewypał ,ja jestem zdania że to tylko po to aby aby sprawdzić umiejętności obliczeniowe ,korzystanie ze wzoru itp..............
teraz z innej beczki ...odpowiedz o 7.00 rano ...?panie dr.obstawiam twoją odpowiedz ale póżniej zdumiewasz mnie ,oczami wyobrazni widzę jak popijasz kawę i buszujesz w kompie aby być na bierzącopedantyczny typ .....to potwierdz słowa mojej nauczycielki tpl ,że dobry farmaceuta to ,ponujący nad wszystkim ,ciągle na bierzaco ze swoją profesja .......po postu zaparło mi dech ,żeby rano odpowiadać osobie której nawet nie znasz .....ale co tu się dziwić to właśnie Ty jesteś do tego zdolny .....respectp.s nadal szukasz żony?
Primo: bieżąco piszemy przez "ż"
Secundo: nie piję kawy /wcale/, ktoś kiedyś powiedział, że kofeina - to taka metyloksantyna, to wiecie , jest jak bat na konia, który już nie może ciągnąć, ale jak się go batem zleje to jeszcze chwilę ruszy z kopyta, by po chwili runąć na ziemię. Zamiast kawy proponuję zdrowy tryb życia...
Tertio: coś w tym jest, że aptekarz musi być na bieżąco ze wszystkim, po to uczestniczymy w szkoleniach i zbieramy punkty edukacyjne, żeby zachować prawo wykonywania zawodu aptekarza...
Quattro: Po prostu wcześnie dziś wstałem "Kto rano wstaje temu Pan Bóg daje" no i chciałem Wam pomóc...
Ot i tyle...

---------- Dopisano o 16:41 ---------- Poprzedni post napisano o 16:39 ----------

Cytat:
...1 proszek wychodzi o,554 opłatek nr 3 więc nie trzeba 40 ale 20 opłatków tak mi się wydaje
Nie masz racji, popatrz samej aminofiliny masz pół grama nie mówiąc o reszcie, jak dosypiesz do każdego proszka 0,5g laktozy będziesz miała ponad gram

---------- Dopisano o 16:49 ---------- Poprzedni post napisano o 16:41 ----------

Cytat:
Napisane przez 19agusia91 Pokaż wiadomość
Ja mogę powiedzieć,że jak na razie nie jestem zadowolona z moich wykładowców od tych "najważniejszych" przedmiotów. Ja wiem,ze to nie szkoła podstawowa, że wszystko podane na tacy, ja to rozumiem.Ale czasami mam wrażenie,że niektórzy to po najmniejszej lini oporu, przedyktują z książeczki/zeszytu i zdziwieni jak prosimy,żeby coś wytłumaczono. . Niektórzy mają ogromną wiedzę, ale przekazać jej chyba nie potrafią, no nie wiem. Martwię się nieco o mój egzamin, ale na drugim roku mamy zajęcia z panią doktor, jest egzaminatorką mam nadzieję, że uporządkuje jakoś wszystko. Teraz też, jeden nauczyciel poprawia drugiego...Ale czy to nie będzie za późno?

W ogólę, boję się,że się nie wyorobimy z materiałem. Z farmkagonozji skońcyzliśmy antybiotyki, leki przeciwwirusowe (dziś miałam z tego "kolokwium", ech, dużoby o tym pisać, ale publicznie raczej lepiej nie.). Z farmakognozji tłuszcze i aminokwasy. Z TPL-u lepiej na szczęście. Teraz kończymy proszki dzielone.
Spokojnie, spokojnie, jesteś dopiero na pierwszym roku, wyluzuj!!
Ad. 1.
Coś o tym wiem, większość pracuje w aptekach a pracę w szkole traktuje na "odwal się"
Ad. 2.
Ta egzaminatorka to brunetka czy blondynka?
Jeśli chodzisz do szkoły w Szczecinie to blondynka...
trafilem??
Ad. 3.
Na farmakognozji antybiotyki i p/wirusowe??? To chyba jakaś pomyłka...
Stary 2011-03-31, 16:04   #1914
19agusia91
Zakorzenienie

Tfu, farmakologii, przepraszam, pomyłka.
No, mam nadzieję,że wyluzowanie i sumienna nauka z mojej strony wystarczy,żeby zdać.
Preparaty itp zawsze sprawdzam w internecie, bo albo ja źle spisuje z prezentacji, albo są nam źle podawane, bardzo często są błędy, typu np. Idinawir, zamiast Indinawir.
O właśnie zauważyłam, że miałam tez podane Newrapina zamiast Newirapina i nie zauważyłam wcześniej tego błędu.

Nie uczę się w Szczecinie.

---------- Dopisano o 17:01 ---------- Poprzedni post napisano o 16:56 ----------

Jeszcze jedno pytanie, czy takie liczby typu profil wiązania z bialkami, biodostępność, T 1/2, to naprawdę jest dla nas istotne i na egzaminie,żeby znać dla każdego preparatu?

---------- Dopisano o 17:04 ---------- Poprzedni post napisano o 17:01 ----------

Swoją drogą, oglądałam kiedyś poprawnie rozwiązany arkusz egzaminu zawodowego, właśnie dla technika farmacji i przerażająca była dla mnie ilość błędów ortograficznych, straszne. No ja wiem,że błędy się zdarzają,że są dysleksje, sama czasami napiszę "ktury", zamiast "który" i dopiero po chwilce poprawiam i sama siebie wyzywam, ale żeby aż tyle błędów robić..
Hula Hop
440/5000 minut
Stary 2011-03-31, 18:01   #1915
hita33
Raczkowanie

---------- Dopisano o 16:41 ---------- Poprzedni post napisano o 16:39 ----------

Nie masz racji, popatrz samej aminofiliny masz pół grama nie mówiąc o reszcie, jak dosypiesz do każdego proszka 0,5g laktozy będziesz miała ponad gram

---------- Dopisano o 16:49 ---------- Poprzedni post napisano o 16:41 ----------

tak liczenie byłoby zgodne dla dorosłego a dla 10 latka wyznaczam dawki ze wzoru i koryguje aminofilinę do 0.227 na 1 proszek x 20
=4.54
4.54+4.54+0.6+0.8=10.48 : 20 proszków= 0.524
0.524x 5=2.62 czyli opłatek nr 3
p.s czy moje myślenie jest błędne?
Stary 2011-03-31, 18:03   #1916
macystick
Raczkowanie

Dr PajChiWo a jaką polecasz szkołę w Szczecinie ?
macystick jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-31, 19:23   #1917
hita33
Raczkowanie

....dr jeżeli uraziłam to to nie było moim zamiarem ,no cóż błędy u dyslektyka to norma chociaż innych bolą od tego oczy .....wiem ,że dyslekcja jest modna ale ja mam j a 20 lat jak i alergie którą musiałam polubić .........

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-03-31, 20:52   #1918
Dr PajChiWo
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez 19agusia91 Pokaż wiadomość
Tfu, farmakologii, przepraszam, pomyłka.
No, mam nadzieję,że wyluzowanie i sumienna nauka z mojej strony wystarczy,żeby zdać.
Preparaty itp zawsze sprawdzam w internecie, bo albo ja źle spisuje z prezentacji, albo są nam źle podawane, bardzo często są błędy, typu np. Idinawir, zamiast Indinawir.
O właśnie zauważyłam, że miałam tez podane Newrapina zamiast Newirapina i nie zauważyłam wcześniej tego błędu.

Nie uczę się w Szczecinie.

---------- Dopisano o 17:01 ---------- Poprzedni post napisano o 16:56 ----------

Jeszcze jedno pytanie, czy takie liczby typu profil wiązania z bialkami, biodostępność, T 1/2, to naprawdę jest dla nas istotne i na egzaminie,żeby znać dla każdego preparatu?

---------- Dopisano o 17:04 ---------- Poprzedni post napisano o 17:01 ----------

Swoją drogą, oglądałam kiedyś poprawnie rozwiązany arkusz egzaminu zawodowego, właśnie dla technika farmacji i przerażająca była dla mnie ilość błędów ortograficznych, straszne. No ja wiem,że błędy się zdarzają,że są dysleksje, sama czasami napiszę "ktury", zamiast "który" i dopiero po chwilce poprawiam i sama siebie wyzywam, ale żeby aż tyle błędów robić..
Ad. 1.
Te wartości o których piszesz to oczywiście ich nie trzeba znać na pamięć dla każdego leku, myślę, że na świecie nie ma takiego naukowca, który znałby okresy półtrwania dla każdego leku, dajmy temu spokój po to mamy literaturę fachową, żeby z niej korzystać i tam to sprawdzać. Tak, że luz.
Ad.2.
W którymś to roku przy poprawie egzaminów waszych starszych kolegów natknąłem się w jednej pracy na taki mniej więcej tekst: "Przepraszam za ortografy, jestem obcokrajowcem"
Oczywiście dysortografia nie jest przeszkodą w uzyskaniu dyplomu technika, ba nawet filologiem polskim można zostać i UCZYĆ POLSKIEGO W SZKOLE!!!! Rozumiecie do czego doszło!
Mówię serio dysortografik może pójść na filologię polską i uczyć polskiego potem w szkole!
A gdzie chodzisz do szkoły?

---------- Dopisano o 21:42 ---------- Poprzedni post napisano o 21:40 ----------

Cytat:

tak liczenie byłoby zgodne dla dorosłego a dla 10 latka wyznaczam dawki ze wzoru i koryguje aminofilinę do 0.227 na 1 proszek x 20
=4.54
4.54+4.54+0.6+0.8=10.48 : 20 proszków= 0.524
0.524x 5=2.62 czyli opłatek nr 3
p.s czy moje myślenie jest błędne?
OK w takim razie może się zmieści do piątek lub szóstek
Spróbujcie określić do jakiego opłatka zmieszczą się proszki z zeszłego roku z egzaminu, a potem spróbujcie je do tych opłatków co wam wyjdą z obliczeń zapakować....
Konia z rzędem temu co się mu zmieści

---------- Dopisano o 21:44 ---------- Poprzedni post napisano o 21:42 ----------

Cytat:
Napisane przez macystick Pokaż wiadomość
Dr PajChiWo a jaką polecasz szkołę w Szczecinie ?
Państwową, publiczną, która z pewnością będzie dobrze wyposażona
A przy okazji darmowa, chyba, że masz nadmiar forsy...

---------- Dopisano o 21:52 ---------- Poprzedni post napisano o 21:44 ----------

Cytat:
....dr jeżeli uraziłam to to nie było moim zamiarem ,no cóż błędy u dyslektyka to norma chociaż innych bolą od tego oczy .....wiem ,że dyslekcja jest modna ale ja mam j a 20 lat jak i alergie którą musiałam polubić .........
Nie bardzo kumam o co biega ale na wszelki wypadek mówię, że nie czuję się urażony przez nikogo

Czas edycji: 2011-03-31 o 20:51
Stary 2011-03-31, 21:00   #1919
LadyGosiak
Raczkowanie

Hej, mam pytanie. Czy te obliczenia są dobre? Dotyczą one recepty, która pojawiła się na egzaminie w styczniu 2010 roku.

Recepta:
Rp.
Hydrocortisoni 0,3
Gentamycini
Mentholi aa 0,08
Sol 0,9% Natrii chloridi
Sol 3% Acidi borici aa ad 30,0
m.f.guttae
D.S 3x dziennie po jednej kropli do nosa

Obliczenia znalezione w sieci:
Obliczamy ilosc roztworu kwasu bornego i r-ru soli fizjologicznej
30-(0,3 +2*0,08)=30-(0,16 + o,3)= 29,54

Ilosc poszczegolnych roztworow

29,54:2=14,77
tyle nalezy odwazyc r-ru kw bornego i tyle samo r-ru soli fizjologicznej

Ilosc kwasu bornego
3,0---- 100
x--- 14,77
x= 0,443
tyle kwasu bornego trzeba odwazyc zeby sporzadzic 3%r-r kw bornego

ilosc wody potrzebnej do sporzadzenia 14,77 r-ru kw bornego

14,77- 0,443= 14,327

ilosc chlorku sodu

0,9--100
x--14,77
x=0,133

ilosc wody potrzebnej do sporzadzenia r-ru soli fizjologicznej

14,77-- 0,133=14,637

z góry dzięki za odpowiedzi

pogrubione - nie powinno byc 30.0 ?

EDIT: pomylilam sie 3.0 jest dobrze. probuje rozwiazywac rozne recepty i juz mi sie wszystko chrzani.

Edytowane przez LadyGosiak
Czas edycji: 2011-03-31 o 21:29
LadyGosiak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-31, 22:52   #1920
macystick
Raczkowanie

Państwową, publiczną, która z pewnością będzie dobrze wyposażona
A przy okazji darmowa, chyba, że masz nadmiar forsy...

---------- Dopisano o 21:52 ---------- Poprzedni post napisano o 21:44 ----------

Interesuje mnie darmowa szkoła, ale przeglądając strony internetowe na takową nie natrafiłam.
macystick jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości