|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Tytuł kolejnej części naszego wątku | |||
| Na wakacje wciąż czekamy, będą z nas fajowe mamy. |
|
19 | 33,33% |
| Jeszcze tylko trzy miesiące i będziemy witać nasze brzdące. |
|
23 | 40,35% |
| W trzeci trymestr wchodzimy, nasze Maluszki nie długo urodzimy. |
|
2 | 3,51% |
| W III trymestr wchodzimy i za nie długo nasze brzdące urodzimy. |
|
0 | 0% |
| Ruchy już czujemy, teraz na wyprawkę polujemy. |
|
5 | 8,77% |
| Wiosenne przygotowania - latem oczekiwane rozwiązania. |
|
1 | 1,75% |
| Na lato i maluszki czekamy, całą wyprawkę już mamy. |
|
0 | 0% |
| Kwiecień, maj na kalendarzu, a mamuśki na wizażu. |
|
5 | 8,77% |
| Łóżeczka bez dziecka oglądać nie chcemy,co z noworodkiem robić dobrze wiemy. |
|
1 | 1,75% |
| Kolejny miesiąc już czekamy, letnie z nas będą mamy. |
|
1 | 1,75% |
| Głosujący: 57. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2791 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Na wakacje wciąż czekamy, będą z nas fajowe mamy. Lipiec-sierpień 2011
Witam Was kochane!
Bardzo bardzo dziękuję za wszystkie Wasze kciukasy! ![]() Wczoraj wróciłam już późno i poszłam od razu do łóżka. Ale do rzeczy. Na wizycie lekarz mnie zbadał ginekologicznie i zrobił szybkie usg żeby ocenić stan szyjki. z szyjką wszystko w porządku! W normie i zamknięta. Te skurcze macicy, prawdopodobnie przez bardzo niski potas (3,00). I to tak jakby skurcze mięśni brzucha. Powiedział, że być może też przez moją budowę ciała, bo jestem bardzo szczupła (nie wiem, gdzie on widzi tą szczupłość, ok 8 kg plus). Kazał mi obserwować brzuch i te skurcze i twardnienia. Wiadomo, odpoczynek itp Jednak na jego oko wszystko jest ok! Powiedział, że najważniejsze by ten miesiąc jeszcze jakoś zleciał bez komplikacji. A mój brzuch, cóż boli, mam brać no spę i asmag forte (ale go biorę już od dawna) no i potas...mam nadzieję, że ból sie uspokoi, najważniejsze, że z szyjką ok! Dobra kończę już swoje wywody i biorę się za nadrabianie Was!
"...- Taki jest los kobiety. Musisz ugotować obiad z tego, co masz w kuchni. Musisz nauczyć się udawać podniecenie. To akt, pozwól, że Ci powiem, samczy akt. A gdy dojdziesz do perfekcji jesteś już stara. Młodość wyparowuje jak rosa, która rodzi się rano, a ginie po południu."
|
|
|
|
#2792 |
|
Zakorzenienie
|
ja pewnie pod koniec bedę mieć niewiele ponizej 90 więc nie ma co narzekać na razie
damy rade, Zanka - kto jeśli nie my ![]() ---------- Dopisano o 14:58 ---------- Poprzedni post napisano o 14:56 ---------- a widzisz - faktycznie - moja dzisiejsza skleroza mnie powala
|
|
#2793 |
|
Zadomowienie
|
Zmalowana - jak jest stawiennictwo nieobowiazkowe to nie musisz byc - no bo brak obowiazku to brak obowiazku
![]() Co do nosidelek - tak, ja odradzalam Womar. Mialam to pare razy w reku i na sobie - fatalne. dzidzia wisi, ramiona Cie bola, generalnie do kitu, ale tez cena mowi sama za siebie... Ja mam nosidelko ergonomiczne Ergo Baby i jest genialne Acha, nigdy dziewczyny nie kupujcie nosidel do noszenia dziecka w pozycji "przodem do swiata", to poprostu barbarzynstwo dla jego kregoslupa. A coraz wiecej takich przypadkow widze m.in firma Womar ma w tym swoj udzial, wstyd normalnie.
|
|
|
|
#2794 | ||||||
|
Rozeznanie
|
cześć mamuśki
przypominam, że za tydzień zacznie się spis powszechny i jeśli nie chcecie "spowiadać się" przed rachmistrzami-domokrążcami to od dziś można się samemu spisać na stronie GUSu. Ja tam boję się wpuszczać obcych do domu, jakichkolwiek by mi nie pokazali legitymacji czy upoważnień (nawet z kominiarzami mam problem ) więc wolę takie sprawy załatwiać z pominięciem takich wizyt.Cytat:
![]() Cytat:
Brida, nie przejmuj się, zrzucisz wszystko jak zaczniesz biegać wokół dziecka, pewnie nawet nie będzie kiedy zajrzeć do lodówki, więc spalisz wszystkie zgromadzone zapasy, trzymam kciuki ![]() Cytat:
tylko ja zawsze kładę pojemnik na sedesie bo rano z zaspanymi oczami nie zauważyłabym nic powyżej deski ![]() Cytat:
my myślimy o drugiej połowie maja- jakieś jezioro albo morze Cytat:
![]() podaję "na oko" ![]() potrzeba ze 2-3 duże pory i z 2 ziemniaki, masło, ok 1l bulionu, śmietana lub mleko, gałka muszkatołowa, sól i pieprz do smaku pora (całego) kroimy na talarki i dusimy na maśle do miękkości. Do tego dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i zalewamy bulionem. Gotujemy aż ziemniaki zmiękną. Miksujemy wszystko z mlekiem (ja daję ok pół szklanki- potem ewentualnie do smaku), doprawiamy gałką, solą, pieprzem, można dodać natkę lub dowolne zioło. Z groszkiem ptysiowym lub grzankami- mmmmmniami Cytat:
U mnie wczoraj na SR był wykład dietetyka. Generalnie wychodzi na to, że w ciąży to mało co można jeść z czystym sumieniem, ale to to jeszcze, bo podczas karmienia to zakazane jest właściwie wszystko
|
|
#2795 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny tak piszecie odnośnie wagi to ja się troszkę wtrącę
![]() Ja po ostatnie wizycie u gina tej 25 marca miałam strasznego doła... Już Wam nic nie pisałam, ale prawie cały dzień nic nie jadłam... Otóż fakt mam sporą nadwagę, bo mam 160 cm wzrostu, a moja waga wyjściowa to 80 kg. Ale do rzeczy. Do 18 tc nie przytyłam nic... A od 18 do 22 w miesiąc 2,3 kg i dostałam straszną burę od gina... że za dużo. Że w II trymestrze ciąży dozwolony jest 1 kg na miesiąc. I, że przy mojej wadze w całej ciąży mam przytyć nie więcej niż 7-10 kg... A i powiedziała mi jeszcze, że nie można tak mówić jak to mówi większość kobiet w ciąży, że zbędnymi kg będę się martwić po ciąży... Tylko teraz trzeba o to zadbać. Dla siebie i dla zdrowia dziecka... Teraz codziennie się ważę i boję się nst. wizyty, ale jak narazie nie przytyłam od poprzedniej...
|
#2796 |
|
Zakorzenienie
|
Witam się i ja
![]() Wczoraj wieczorem Tymek znowu urządził pokaz ruchów. I wiecie co? Ja chyba przeoczyłam te naprawdę słabiutki ruchy, bo te wczoraj to już mój mąż spokojnie poczuł ręką!!! Była dokłądnie 2.10 w nocy ![]() Jeszcze nie spaliśmy i kilka razy cos poczułam. Powiedziałam mężowi, choć nie spodziewaliśmy się by mógł cokolwiek poczuć. I nagle bum. Ja coś poczułam, ale nawet nie pytałam czy on też. I po chwili znowu... I w końcu pytam "Kotek, czy to Ty ruszasz ręką?". A on "Nie, myślałem, że to Ty masz jakieś wzdęcie czy coś". WIęc jeśli nie on i nie ja, to musiał być Tymuś
|
#2797 |
|
Zakorzenienie
|
nosidło nieergonomiczne - ale na krótki wypad to chyba nie morderstwo... sama nie wiem - dla mnie womar byl ok, ale nie chodzilam z dzieciem caly dzien, max 30 min...
ja pewnie do 90 kg dobije (ale ja mam 173 cm wzrostu, to jakos sie rozłozy), tak jak poprzednio. teraz mam 76kg (10 kg do przodu) ale 5go bede na wadze polocnej to podam ile ona widzi Edytowane przez 83monia Czas edycji: 2011-04-01 o 15:11 |
|
|
|
#2798 |
|
Zakorzenienie
|
z tym karmieniem piersią to bardzo indywidualna sprawa
ja jadłam prawie wszystko i małemu nic nie było więc bez paniki
|
#2799 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2800 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Hurra Blondynka, Editka kciuki trzymam i was proszę o to samo, bo wieczorem mamy wizytę ![]() SweetAngel jakoś tak bardziej mi się Quinny podoba ![]() Zmalowana super brzusio Jacieee ten filmik jest genialny
|
|
#2801 |
|
Zakorzenienie
|
jej jak mi się nic dziś nie chce
spać tylko bym mogła
|
#2802 | |
|
Zakorzenienie
|
Widać, jak rośnie
![]() Cytat:
|
|
#2803 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny!!! Jeśli w wyniku posiewu moczu mam napisane, że:"wyhodowano poniżej 1000kom./ml to znaczy, że wynik posiewu jest ok
Bo nie ma mowy o żadnych ewentualnych bakteriach czy drobnoustrojach tylko właśnie taka informacja...
|
|
|
|
#2804 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ale wiesz, są ludzie których naprawdę takim wykładem można zeschizować, zwłaszcza jak się używa argumentów typu" jak się je to i to, to dziecko potem jest chore na to i na to lub ma upośledzenie tego lub tego"
|
|
#2805 |
|
Zakorzenienie
|
tak jak zanka pisze - zeby was nie kusiło robic diety matki karmiącej tak w razie czego (woda, marchewka gotowana, gotowany kurczak...), bo to bezsens jesli dziecku nic nie jest tak sie katować. z reszta - dziecko i tak jak bedzie alergikiem to i tak bedzie, niewazne jaka diete macie
|
|
|
|
#2806 |
|
Zadomowienie
|
Monia - na pare minut nieergonomiczne tez dobre
Mysmy chodzili z Mloda na spacery w nosidelku wiec zalezalo nam na jakims dobrym. Ale to zalezy kto i ile uzywa.Brumek - tez tak mialam w poprzedniej ciazy Brida-odpisalam Ci na tamtym watku, jak bedziesz miec jakies pytania to ja jestem na biezaco z zakladaniem firmy i cala reszta spraw dot. macierzysnkiego ![]() Kurcze, dziewczyny wspolczuje tych zmartwien z waga. Ja z kolei nie wiem co sie dzieje - to 20tc, a na plusie tylko 1kg! W poprzedniej ciazy to juz mialam z 6kg i przytylam ladnie i prawidlowo 15-16kg, a schudlam jeszcze ladniej, bo w 3 miechy. Co teraz bedzie hmm? Edytowane przez meszsares Czas edycji: 2011-04-01 o 15:21 |
|
|
|
#2807 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
w ogóle wszystko zależy od malucha, jeden będzie miał kolki po jakiś można by się wydawać delikatnych rzeczach, a inne po smażonym i ciężkostrawnym będzie się czuło rewelacyjnie sama w pierwszej ciaży naczytałam się, nasłuchałam wielu "ostrzeżeń" a potem byłam spanikowana i martwiłam się jak sobie poradzę teraz wiem, że niepotrzebnie to samo ze spaniem, nienawidzę jak ktoś mówi: ciesz się, że dziecko w brzuchu, wysypiaj się póki możesz, po porodzie jest masakra i co? g.... prawda moje dziecko do ząbkowania czyli jakiś 6 miesięcy spało super, potem jak przeszłam na mleko modyfikowane całe noce przesypiał, lepiej się wysypiałam niż na końcówce ciąży, kiedy to człowiek jest tak obolały, a do tego kilka razy w nocy musi zwlec się z łóżka na siku czytam, zapamiętuję ale nie martwię się już, będą problemy w jakieś sferze naszego życia to wtedy zacznę szukać rad a teraz nie ma sensu martwić się na zapas
|
|
#2808 |
|
Zakorzenienie
|
zana - to ci zazdraszczam strszego, moje co 2h musowo musialo byc karmione (mlekiem modyfikowanym tez) bo az w brzuchu burczalo... zabkowanie masakra, bez srodkow przeciwbolowych zadne z nas by nie spalo... kolki w miare ok przeszly, nie ryczal na maksa, ale od kiedy zabki na wierzchu to dopiero mamy spokojne noce... dlatego az sie boje bo wiem jak to jest byc zombiakiem...
|
|
|
|
#2809 | ||||
|
Zadomowienie
|
Piękna kompilacja Twojego brzucholka
Cytat:
Oj Zanka, rozumiem, że Twoje kilogramy Cię dołują, ale ja naprawdę na każdym zdjęciu widzę zgrabną dziewczynę. no chyba nie mam aż tak zaburzonego widzenia ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Super, że okazało się, że to nic poważnego Cytat:
Ale Ci zazdroszczę. Sama bym chciała mieć taką, ale od nikogo nie dostanę, a mam dylemat czy kupić, bo to jednak koszt
|
||||
|
|
|
#2810 |
|
Zadomowienie
|
to mala czastka zodbyczy dzisiejszych..... 2 sznurki jeszcze wisza i sie susza bo uprałam a to są nówki oczywiscie wszystko po 1 zł
|
|
|
|
#2811 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
No i dzisiaj jak rozmawiałyśmy, to mi zaproponowała, że ona mi tą chustę przyśle, bo jej szkrab jest już za duży i za ciężki a chusta leży w szafie. Więc po co ma się kurzyć skoro może zostać wykorzystana ![]() SweetAngel boskie te ciuszki i podejrzewam że cała reszta tak samo cudna
Edytowane przez sygine Czas edycji: 2011-04-01 o 15:38 |
|
|
|
|
#2812 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
potem przyzwyczaił się i co 2 h jadł na modyfikowanym nie jadł przez 3 h a noce przesypiał całe, tzn. od 20.00 gdzieś do 5.00 rano ale po butli spał dalej dopiero jak ząbkowanie ruszyło koło 6 miesięcy to było cieżko, choć pierwszy ząbek wyszedł dopiero jak miał 8,5 miesiąca do tego później miał uczulenie na rumianek i nie mogliśmy używać Bobodentu więc tylko Panadol podawałam w kryzysowych sytuacjach było nieźle ogólnie, i choć dziecko na początku ładnie spało to ja przewrażliwiona nie mogłam zasnąć bo balam się że nie usłyszę jak bedzie płakał
|
|
#2813 |
|
Zakorzenienie
|
ja cyba mialam chude mleko
i nie twierdze tak bo sobie wymyslam - jak ja i siostra odciagalysmy, to u niej taka smietanka na 2 cm sie odkladala jak postalo w lodowce, a u mnie przy takiej samej ilosi mlkea taka tylko warstwa jak korzuch na mleku... jej dziecko spalo cale noce na jej mleku, moje sie darlo bo glodne co 2h...
|
|
|
|
#2814 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
nie tylko "na wszelki wypadek" ale tez dlatego, ze majac dziecko juz nigdy nie bedziemy spaly tak jak wczesniej... na pewno wiecie o co mi chodzi
|
|
|
|
|
#2815 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Zmalowana śliczny brzuszek ![]() Cytat:
![]() Tak mi się wydawało ze się zdejmuje, ale nie miałam pewnosci i nie chciałam w błąd wprowadzać Bylam w lumpku i kupiłam Kluskowi koszule w kratkę i taki śpiworek na zaraz po urodzeniu żeby się nie odkopywał. Właśnie zjadłam rożka bo jak wracałam to przechodziłam koło Lidla i weszłam tylko po wodę, ale lody do mnie wolały z chłodziarki to wzięłam 3
Bo Cię kocham i już,bo z Tobą zawsze jest sens a bez Ciebie go nie ma,bo z Tobą można pójść na koniec świata i nie czuć zmęczenia,bo lubię kiedy się uśmiechasz,bo z Tobą można stracić majątek i nadal być bogatym,Bo Ty i tylko Ty
|
|||
|
|
|
#2816 |
|
Zakorzenienie
|
jestem....
byłam na IP i pierwsze co mogę powiedzieć to że Polska służba zdrowia jest beznadziejna! na dzień dobry mnie wkurzyli bo baba w Izbie plotkowała sobie z jakąś znajomą i najwidoczniej jej przeszkodziłam w pracy, z łaską wysłuchala o co mi chodzi i wzięła moją kartę ciąży![]() a potem trafiłam na mojego gina prowadzącego i wiem jedno : WIĘCEJ DO NIEGO NIE PÓJDĘ! co za gburowaty po✂✂✂.. Opieprzył mnie na dzień dobry, co chce, jak mu powiedziałam o co chodzi i ze teraz już czuję się lepiej to skomentował "No to po co przyszłam? bo on ma teraz operację itd" ![]() Zbadał mnie i wszystko jest w porządku, ale za bardzo nic więcej nie powiedział, taki gbur ![]() Generalnie więc uspokoiłam się, ale na następną wizytę , na 14.04 zapisałam już do innego lekarza który ma super opinie. Do tego moja noga więcej nie postanie, chodziłam do niego tylko dlatego że miałam za darmo, tzn w pakiecie Enel-Med - to był jedyny gin w przychodni do której mogłam chodzić na tę kartę. Już wolę pójść i zapłacić prywatnie i być potraktowana z szacunkiem
|
#2817 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
takiego bólu jak przy obracaniu się z boku na bok albo wstawaniu z łóżka nawet przy partych nie miałam, więc jak miałam się wysypiać? chciałam już urodzić, potem było o niebo lepiej ze snem
|
|
#2818 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
tak to już jest, że żeby być potraktowanym jak człowiek to trzeba z reguły zapłacić, a czasami i to nie wystarczy...
|
|
|
|
|
#2819 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
za udaną wizyte ![]() Zgadzam się z dziewczynami apropos tzw Diety Matki Karmiącej.. Nie należy przesadzać i jechać na gotowanym kurczaku i marchewce. W niektórych krajach w ogóle nie ma nawet czegoś takiego i matki jedzą wszystko a dzieciom nic nie jest..
|
|
#2820 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a na serio ......to ja bym raczej powiedziała że to "dietetyk" a nie dietetyk.... ![]() ja się już spisałam przez internet ![]() cholera jedna nie chce się dziadostwo zagoić za nic..poszłam do pani dr i od razu wysłała mnie do chirurga...w poniedziałek mam iść trzymajcie kciuki żeby mi to usunęli i żeby się okazało że nic groźnego ![]()
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:08.

i biorę się za nadrabianie Was!

damy rade, Zanka - kto jeśli nie my 
) więc wolę takie sprawy załatwiać z pominięciem takich wizyt.

Bo nie ma mowy o żadnych ewentualnych bakteriach czy drobnoustrojach tylko właśnie taka informacja...

nie chce się dziadostwo zagoić za nic..poszłam do pani dr i od razu wysłała mnie do chirurga...w poniedziałek mam iść
trzymajcie kciuki żeby mi to usunęli i żeby się okazało że nic groźnego