|
Notka |
|
Pielęgnacja włosów i fryzury Podyskutuj o pielęgnacji włosów kręconych, prostych, farbowanych, blond. Sprawdź modne fryzury: cięcia, koloryzacje, fryzury na ślub, wesele, Komunię, Sylwestra. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3901 |
CORELIPS
|
Dot.: Wszystko o farbowaniu henną - wątek zbiorczy
Pchelka, ja tez mialam taki strach, zeby nie wyszlo za ciemno! a ostateczny efekt powalil mnie na kolana, ba, na łokcie mnie powalil
![]() Nawet nie probuj pisac, ze kalpi smierdzi, bo kalpi to najcudowniejszy zapach, aki mozemy podarowac czuprynie! ![]() co do zakupow, ile pieniedzy im zostawilas? kupilas rowniez bringraj'a? [ja w poniedzialek place i sie decyduje ostatecznie co i jak.. dziewczyny zastanawiam sie czy dla mojej mamusi nie wciaz Cassi - chcialabym zeby jej naturalne blond zdrowe wlosy (jednak nieco cienkie i wypadajace) wzmocnic i pogrubic ... |
![]() ![]() |
![]() |
#3902 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Sylvia, troszkę im tam zostawiłam, ale bez przesady ![]() ![]() ![]() ![]()
Uśmiech kosztuje mniej od elektryczności i daje więcej światła... Walczę o zdrowe włosy ![]() 18.08.10 - Olej kokosowy 21.08.10 - amla/ bhringraj/ sesa/ vatika Zapuszczam włosy (cel 5o cm): 29.08.10 - 27 cm 28.09.10 - 29 cm 31.10.10 - 30,5 cm 05.03.12 - 43 cm moja włoskowa historia |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3903 |
Rozeznanie
|
ostatnio się nad tym zastanawiałam-jesli cebulka słaba i dodamy na taki włos wiecej niz 1 warstwe henny czy to nie bedzie wieksze obciążenie dla cebulki, co zakończy sie wypadnięciem? odzywienie odżywieniem a grawitacja grawitacją
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3904 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
1. Ja wolę nakładać na wilgotne włosy po myciu 2. Możesz myć dowolnym szamponem. 3. Ja trzymam najkrócej 30 min a najdłużej 1 godzinę, może spróbuję dzisiaj dłużej jak mi starczy cierpliwości, ale nie wiem czy to ma jakiś sens. 4. Ja też wyrównuję nią kolor i efekt mi się bardzo podoba. Włoski są baaardzo błyszczące, ale niestety szybko mi się kolorek wypłukuje z odrostów. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3905 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Henna wiaze sie trwale z keratyna wlosow, dlatego nie spiera sie tak blyskawicznie jak farby chemiczne.
![]() |
#3906 |
CORELIPS
|
Cassia na takich naprawde blond wlosach nie zmieni radykalnie kolorku?
Ja nie walcze o grubsze wloski, chociaz i mi mile widziane takie efekty, ale musze zadbac o mamusie, wiec mowicie, ze CASSIA najbardziej do tego celu mi posluzy? tzn kochanej rodzicielce? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3907 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#3908 |
Konto usunięte
|
Na moje szaraki Cassia niewiele pomaga. Gdzieś tydzień temu położyłam mieszankę cassia+cynamon+odrobina henny+pokruszone goździki i tylko lekko ociepliło mi to kolor odrostów. Teraz nie ma po tym śladu, tylko jeszcze trochę czuć zapach.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3909 |
Raczkowanie
|
Ja wczoraj położyłam cassie z lawsonią. Trzymałam niecałe 3 godziny pod czepkiem i ręcznikiem. Mam blond włosy i kolor wcale sie nie zmienił, a jak się zmienił odcień to nawet nie jestem w stanie tego stwierdzić
![]() Ale wierze w moc naturalnych składników, więc chyba bedę co jakiś czas kłaść taką mieszankę. Albo kupię też sobie zwykła cassie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3910 |
CORELIPS
|
Fleur, a czy masz wrażenie mocniejszych/silniejszych włosków?
![]() ___ Na pewno zamawiam Bringraya w takim razie biorę.. wątpię, czy nam włoski pogrubi, ale to jest cud ajurwedy chyba ![]() Sesa - ta w formie olejku za 58zł (pchełka, tą bierzesz? czy w postaci mydełka za 8zł?) |
![]() ![]() |
![]() |
#3911 | |
Wtajemniczenie
|
Na blond cassia najlepsza, ale odcień po niej jest żółty i nieładny, przynajmniej u mnie. Zmywa się momentalnie,a przy olejowaniu natychmiast.
Włosy są takie jakby sztywniejsze, sprawiają wrażenie bardziej mięsistych no i mają blask. Cassia podobno jest bardzo odżywcza, ale pewnie trzeba ją często kłaść żeby zauważyć efekty. Jednorazowo położona cudów nie uczyni. Ja kładę jej dużo. Pół opakowania na raz. Podobnie inne pudry. Wydaje mi się,że użycie łyżeczki czy dwóch na całe włosy mija się z celem. To nie ekstrakt. I dlatego że sporo jej trzeba na 1 raz wychodzi drogo taka impreza. Senes jest tańszy i to znacznie. Nie wiem czy warto cassię w ogóle brać mając tańszy senes w aptekach. Czy ktoś może zna różnice między cassią senną a cassią abovatą jeśli chodzi o wpływ na włosy? ---------- Dopisano o 17:48 ---------- Poprzedni post napisano o 17:45 ---------- Cytat:
Gratuluję dobrego wyboru. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3912 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#3913 |
Wtajemniczenie
|
Na LU piszą,że działanie takie samo i na obrazkach obie roślinki identycznie wyglądają. Edytowane przez majreg Czas edycji: 2011-04-02 o 20:53 |
![]() ![]() |
![]() |
#3914 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Moja cassia jest powszechnie uzywana jako przyprawa zamiast cynamonu, a senna/senes to lekarstwo na przeczyszczenie, czyli nie to samo co moja cassia. Bo raczej srodka na przeczyszczenie nie doklada sie do szarlotki. Poza tym senna/senes to krzew, a cassia ktora mam ja to drzewo z ktorego uzywa sie kory. Moze zwyczajnie ja mam cos zupelnie innego ![]() Na LHC uzywaja tego co ja.
![]() |
#3915 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Na allegro cassia khadi jest również z liści,a to jest abovata, tak jak ta Twoja z kory. Więc abovata może być z liści lub z kory.Obie barwią i obie zawierają kwas antrachinowy, przynajmniej z opisów tak wynika. No i senes też ten kwas zawiera i na 100% barwi włosy na żółto. http://www.laboratoriumurody.pl/foru...,t1222,30.html Cassia NATUR też jest z liści. Może jako przyprawę używa się tylko kory,a przy okazji dziewczyny kładą ją na włosy, bo te typowe cassie do włosów nie są z kory, przynajmniej khadi i natur. Edytowane przez majreg Czas edycji: 2011-04-02 o 21:50 |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3916 |
Raczkowanie
|
A ja mam pytanie co do firmy henny
Ostatnio pofarbowałam francuską henna(chyba NJD) i kolor zszedł po 3 myciach Czy są jakieś henny, które przetrwają dłużej i sa lepiej dostępne (znalazłam tylko jedno miejsce w Warszawie gdzie mozna kupic NJD :/ ) I czy tylko mi henna tak szybko się wypłukuje? |
![]() ![]() |
![]() |
#3917 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
U mnie się nie wypłukuje nic a nic, lekko traci na intensywności i tyle, gdyby nie odrosty nie musialabym nakladać pewnie z rok ![]() Edytowane przez anastazjaaa2 Czas edycji: 2011-06-02 o 10:46 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3918 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Koeh-039.jpg https://www.clearlyessentials.com/st...ges/cassia.jpg A senes to jednak ina roslinka. Jest tych cassii i senesow kilkadziesiat odmian. Polapac sie nie mozna. I prze to dogadac ![]() Ja mam cos innego i tym sie sugerowalam.
![]() |
#3919 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
To Ty masz jeszcze inną cassie, nie abovatę i nie sennę tylko aromaticum czyli chinese cinnamon. Edytowane przez majreg Czas edycji: 2011-04-03 o 07:20 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3920 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zwane tez cinammonum cassia. To ja juz tu sie o cassii wypowiadac nie bede jako ze mam cos zupelnie innego niz pozostali ![]() ---------- Dopisano o 11:06 ---------- Poprzedni post napisano o 11:02 ---------- W takiej postaci kupilam http://shop.waiyeehong.com/images/la...004885_LRG.jpg
![]() |
#3921 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3922 | |
Zakorzenienie
|
Znow jedna rzecz, a ma 5 roznych nazw.
---------- Dopisano o 11:08 ---------- Poprzedni post napisano o 11:07 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
#3923 |
Nindżopesz
|
Hmm... więc teoretycznie... Jeśli załóżmy użyję henny o odcieniu X i stwierdzę, że np. jest zbyt czerwona więc następnym razem kupię Y albo zmieszam z dużą ilością cassji żeby uzyskać jaśniejszy odcień to i tak nie pokryję tego ciemniejszego? Mam na myśli czerwone odmiany - czystą, z amlą, z jatrophą.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3924 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() To co wyjdzie Ci za ciene mozesz probowac rozjasnic cynamonem, miodem. Ale jasniejsza henna nie pokryje ciemniejszej, a takze kolor nie wyplucze sie sam.
![]() |
#3925 | |
Nindżopesz
|
Cytat:
![]() Obym więc nie wyszła bordowa bo pozostanie mi zgolić się na łyso. No nic, trza testować na pasemku. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3926 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na pierwszy zaz mozesz uzyc dozo cassii i tylko troche henny. Zawsze lepiej jak wyjdzie trocze za jasny niz za ciemny. Lisbeth lepiej zan sie na mieszankach to moze ona powie w jakich proporcjach. Ale chyba juz kiedys pisala.
![]() |
#3927 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Po pierwszym razie napewno nie, mam jedynie wrazenie jakby bardziej lśniły, a moj TŻ mi wmawia że od czubka mam trochę rude ![]() Zużyłam pół opakowania więc zostało mi jeszcze jakieś 40g i napewno zużyję w ciągu najbliższego miesiąca ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 13:14 ---------- Poprzedni post napisano o 13:09 ---------- Chętnie też zrobiłabym włosy zwykłą henną, ktora barwi na rudo, ale mój TŻ jest wyjątkowo uprzedzony do rudych włosów, wręcz ich nienawidzi, więc prosi mnie bym tego nie robiła ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3928 | |
CORELIPS
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3929 | |
Nindżopesz
|
Cytat:
Ad. 2 dokładnie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3930 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:38 ---------- Poprzedni post napisano o 12:36 ---------- Nie znam sie na tego typu mieszankach zupelnie wiec nie wiem. Z tego co wiem amla ma chyba przyciemniac ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:29.