|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Wybieramy tylul kolejnej czesci watku
|
|||
| lato mamy już za pasem wakacje spędzimy z bobasem |
|
21 | 42,86% |
| lato idzie krokami dużymi, wakacje spędzimy z dziećmi naszymi |
|
3 | 6,12% |
| Lato z nami, całe dnie na spacerkach spędzamy |
|
0 | 0% |
| Kupki, wysypki, zabawki z Lamaze to teraz częste tematy są nasze - mamusie marcowo-kwietniowe |
|
9 | 18,37% |
| Rany zagojone wiec mamuski szalone biegaja na spacery w najlepsze plenery |
|
7 | 14,29% |
| Do formy wracamy, na tztów chec juz mamy a maluchy coraz mniej bolą brzuchy |
|
8 | 16,33% |
| Pierwsze miesiace juz za nami, a nasze maluchy maja juz dobrze wymasowane brzuchy |
|
0 | 0% |
| Krótki rękaw gołe stopy mamy i maluchy maja sw oje najdluzsze urlopy |
|
1 | 2,04% |
| Głosujący: 49. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1531 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Śliczne maluszki właśnie opuściły nasze brzuszki
Cytat:
Jesli liczyc u ciebie od wagi przy porodzie mala przytyla 590 w 3 tygodnie, to moze moja dobije do tego;p... na bank dobije;p TAKIE PYTANKO MAM: WSZYSTKIE DZIECI TRACA NA WADZE PO NARODZINACH:p??
Puedes ser nada para el mundo pero para alquien puedes ser el mundo entero ![]() Edytowane przez tajka88 Czas edycji: 2011-04-15 o 17:51 |
|
|
|
|
#1532 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#1533 |
|
Rozeznanie
|
Bujaczek zajmuje mało miejsca.. jako tako złozyc go nie mozna.. ewentualnie porozkładać na częśći pierwsze.. (tak jak jest zapakowany w pudełku)
My tez spimy z małym w łóżku.. chociaż wiem, że pozniej moze byc go ciezko odzwyczaic jakos nie mam serca go odkładać samego do łóżeczka w nocy.. W drugą dobę w szpitalu całą noc z nim przesiedziałam na krześle i trzymałam go na rękach bo co go odkładałam samego spać to był wieeeelki wrzask. Jak teraz o tym myśle to sama sie dziwie jak ja to wytrzymałam.. Całą noc, 24 godziny po cesarce na krześle z dzieckiem na rękach albo na kolana dawałam poduszke i na tej poduszce leżał. A do co jedzenia to ja też jem praktycznie wszystko. Ksawciowi nic sie nie dzieje. Raz tylko męczył się kupką.. I dodaje fotke mojego miśka. Wrrrrr. tz wpadl do domu, przebrał sie i pojechał na dorobek, a my dalej sami
|
|
|
|
#1534 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#1535 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
próbowałam próbowałam i dalej nic a wietrzone jest codziennie jezu a ja dalej mam problemy z wypróżnieniem się, bez czopka ani rusz chyba zaraz muszę sobie znów zaaplikować bo mi jelita rozsadzi... masakra nie wiedzialam że najbardziej po porodzie będzie mi dokuczać nie ból krocza czy cyców tylko zatwardzenie ![]() jeszcze na dodatek złapał mnie znów dół dziś po kłotni z mamą lekko się popstrykałyśmy bo jak tak to dobre rady by chciała dawać zawsze chętna ale to są rady typu: ja mówię że muszę do pediatry zadzwonić o tą sapkę spytać a mama do mnie: tak tak zadzwoń zadzwoń. ona uważa to za dobrą radę, ja się wkurzam mówię że wiem że mam zadzwonić i już kłotnia a jak faktycznie chcę jej o radę zapytać to nie wie albo nie pamięta jak to kiedyś było i miałam doła dzisiaj ryczałam tżtowi w koszulkę... masakra dzięki bogu że mam w nim takie wsparcie bo depresja porodowa jak nic by mnie czekała chyba...dopada mnie chyba baby blues kocham moje dziecko ale czasem jak tak wisi przy cycu to się denerwuję na niego potem mam wyrzuty sumienia że przeciez on nie jest winny i tak w kółko, wkurza mnie to ze chodze niepomalowana, czasem bez prysznica do południa albo do wieczora... nawet siku nie moge isc czasem jak tż gdzies pojedzie bo mały wciaz przy cycu... to co sie dziwic ze mam problem z zaparciami - co mi sie zachce to wstrzymuję bo akurat karmię małego... nie wiem czy coś wyjdzie z tego karmienia piersią bo ja szczerze mówiąc wymiękam... Niutka próbowałam kózki wyciągać fridą ale i tak sapie i charczy, a nosek czysty
|
|
#1536 |
|
Wtajemniczenie
|
ja tez bardzo często korzystam z mrożonek
szczególnie jak nie mamy pomysłu na obiad to mrożonki idą w ruch na różne sposobyeirene u nas też jest problem z sapką mam Disnemar ale niewiele pomaga. nosek niby czysty a tak furczy jej cos tam, muszę nawilżyć dziś porządnie pokój...![]() mazdrajka cudowny synus ![]() mój TZ zrobił to samo co twój, z reszta on codziennie to robi Edytowane przez Castia Czas edycji: 2011-04-15 o 18:17 |
|
|
|
#1537 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tylko, że dorzucałam jeszcze np. nózki z kurczaka małe nóżki się ugotują w 30 min. i oprócz zupki będzie jeszcze gotowane mięsko
|
|
#1538 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
pewnie samo się to unormuje w końcu... kochana z co do tżta... rozmawiałaś z nim o tym?
|
|
#1539 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to jest przeważnie obrzęk spowodowany suchym powietrzem i nie pozostaje nic innego jak nawilżać śluzówkę regularnie przeczytałam, że spacery też są zalecane przy sapce
|
|
#1540 |
|
Zakorzenienie
|
rzeczywiście, mazdrajka, włochaty twój synek
![]() tajka- moja dużo spadła w szpitalu, dlatego na razie nadrabia do wagi urodzeniowej, wczoraj jak ja ważyłam na golaska, to już prawie 4 kg wazy, a najmniej ważyła 3578 ![]() twoja mogła mało spaść, bo była na MM, a moja to prawie nic nie jadła w szpitalu eirene-duzo pijesz? może jesz zbyt jałowo i stad te problemy z wypróżnieniem?
|
#1541 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
rozumiem cię, i nie obwiniaj się, że łapiesz doła to normalne, ja to wogóle miałam depresję, teraz jest już trochę lepiej a problem zaparć mnie też dopadł ![]() lepiej szybko zadziałaj, bo się hemoroidów jeszcze jak ja dorobisz ---------- Dopisano o 18:33 ---------- Poprzedni post napisano o 18:30 ---------- zadam relację jak się spisze przy wieczornym zasypianiu nie wiem czy to przypadek, ale włączyłam owce, na szemrzący strumień a mała zasnęła przy niej na godzinkę
|
|
#1542 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
no właśnie boję się też tego że mnie dopadnie... to chore - prawie 2 tygodnie od porodu a ja tylko byłąm 4 razy w toalecie... w tym raz bez czopka... masakra...
|
|
#1543 |
|
Rozeznanie
|
A jaką stosujesz maść, bo moja mała ma podobne krostki
|
|
#1544 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
z drugiej strony chciałabym zeby spedzał w domu wiecej czasu a szczególnie zeby Malwinka słyszała go czesciej . narazie mam mame i siostry to mi pomagaja jak sie przeprowadzimy to myślę ze trzeba bedzie przystopować tą lewizne bo sama sobie ze wszystkim nie poradze na pewno...co do zaparc- wcinaj jabłuszka kilogramami i suszone śliwki moją córe chyba łóżeczko parzy juz chyba z 10x chciałam ją odłożyc zeby spała to sie budzi po minucie. teraz mi spi na reku. pisanie jedna reka coraz lepiej mi idzie
Edytowane przez Castia Czas edycji: 2011-04-15 o 18:58 |
|
|
|
|
#1545 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
kurde wkurza mnie ten kraj i w ogóle żeby młodzi musieli 2 etaty brać żeby coś mieć... ja też jak pójdę na wychowawczy to ciężko to widzę... też mieszkamy teraz z rodzicami bo sami to masakra by była... kochana jabłka wcinam popijam wodą (zawsze mi to pomagało|) jem śliwki piję wywar z nich... jem otręby rano... i nic... mój też dziś marudny teraz dopiero tż go uśpił i śpi na łóżku
|
|
#1546 |
|
Zadomowienie
|
dziewczyny Tymek też ma to furczenie w nosku, i nawet mimo psikania wodą i odciągnięcia dalej się to utrzymywało. położna powiedziała ze to efekt po jedzeniu mlesia, ze ono sie tam troszke cofa i stąd to furczenia. no a już jakby się dziecko zakrztusiło przy jedzeniu to tym bardziej.
matko ale zgroza z tymi pieluchami terowymi!!!!!!!!niech szybko minie to odparzenie bo świra dostanę!!! nawet nie wiem jak na spacer isc, bo to przeciez w sekundzie mokre! kupilam takie gatki z ceratką i w to tetre klade, ale i tak mało to komfortowe. podziwiam jak ktoś z wyboru używa tetry. może któraś z was walczyła z odparzeniami?? co stosowałyście??
|
#1547 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A słyszał ktoś o posypywaniu tyłka mąką ziemniaczaną własnie na odparzenia? |
|
|
|
|
#1548 |
|
Zakorzenienie
|
Ja jutro zamawiam nosidlo marsupi. Konsultowałam to z dwoma doradcami chustowymi i to dobra alternatywa dla osób ktore nie przepadają za motaniem się w chustę..i bezpieczne jest. a mi wiązanie chusty nie wychodzi
( iza jak tam z chustą od siostry? udało się zamotać? dziewczyny, czy was też tak ciągnie do słodkiego podczas karmienia piersią? Ja to bym cukier jadła, to co było w ciąży to pikuś ! I co chwile jestem głodna... zjem coś i po 15 min burczenie w brzuchu..
|
#1549 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
dziewczyny, co do laktacji to Wam powiem, że mam sporo mleka. Czy Wy też macie takie guzy na piesiach twarde? Szczególnie na samej górze. Ściągam laktatorem (Avent ręczny i jest super) i boję się, że mleka będzie jeszcze więcej przez to, ale położna mówi, żebym ściągała bo zapalenie się zrobi ...
|
|
#1550 |
|
Zakorzenienie
|
ahtaga mam , ale wtedy tylko gdy Fabian śpi po 5 h po kąpieli.
wtedy mam na górze guzy ale schodzą od razu podczas jedzenia. Ja dzisiaj zjadłam całą czekoladę, wczoraj tez teraz jem biszkopty,jęzor mam na ziemi
|
#1551 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Montii - taak też mnie ssie za słodkim - normalnie zgłupiałam chyba, bo nigdy jakoś specjalnie nie przepadałam, a teraz ... - coś czuję że zamiast chudnąć to przytyję
|
|
#1552 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja jeszcze nie spotkałam dziecka, które nie straciło Cytat:
to taka herbatka to zaparzania, pijesz wieczorem pół szklanki a rano wizyta w kibelku skuteczna a jednocześnie nie agresywna Cytat:
szukałam pomocy w necie, i na wizażu, i wyszło że takie maleństwo ciężko jest poprawnie zachustować w pionie, musiałby mi ktoś pokazać, mogłabym ją nosić jak w kołysce, ale nie jest polecane i sama już nie wiem ![]() a chustę mam taką http://www.justbaby.pl/nosidelko-nie...rmy-womar.html
|
|
#1553 |
|
Zakorzenienie
|
Ja właśnie tez czytam o tych chustach i mam mętlik w głowie, bo coś czuje, ze mogłabym mieć problem z samodzielnym zawiązaniem tego tak,a by bezpiecznie było, poza tym właśnie wolałabym w pozycji pionowej, żeby dysplazji niuni nie zrobić.
|
#1554 |
|
Zakorzenienie
|
izabela ja też mam tą chustę, ale coś nie umiem jej zakładać, mam wrażenie, że mi dziecko z niej wypadnie. Dobrze Ci się jej używa?
|
|
|
|
#1555 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
bo nie wiem jak, boje się małą do tego wsadzić ![]() wyszło na to, że to nie jest chusta w której można takie maleństwo nosić w pionie ![]() jedynie jak w kołysce chciałam się tym sugerować ale też mi to nie pasuje do tej chusty http://www.jendrulino.pl/pl,info,Ins...uscie-kolkowej
|
|
#1556 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1557 |
|
Zakorzenienie
|
Idę się myć i spać,
bo potem w nocy ledwo na oczy widzę jak ma do małej wstać. ![]() poszukaj w takim razie czegoś innego w tym stylu, na uregulowanie pracy jelit
|
#1558 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jutro mi tż w aptece błonnik kupi w proszku może to coś da albo coś w tym stylu dzięki ja tez lece sie myc i spac
|
|
#1559 |
|
Wtajemniczenie
|
dziewczyny co byście wybrały?
1. http://allegro.pl/lezaczek-bujaczek-...560556570.html 2. http://allegro.pl/fisher-price-3w1-f...551606769.html 3. http://allegro.pl/lezaczek-bujaczek-...566026989.html 4. http://allegro.pl/tiny-love-lezaczek...558706435.html 5. http://allegro.pl/fisher-price-lezac...526544203.html czy te wibracje są fajne? Używacie tego w bujaczkach? powiedzcie mi pudrujecie dzieciaczki? Mi mama mówiła ze kiedyś się pudrowało w fałdkach tzn pod szyjką, pod paszkami itp Edytowane przez blackrose4u Czas edycji: 2011-04-15 o 21:50 |
|
|
|
#1560 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dzis mialam wizyte Health Visitor i powiedziala, zeby za duzo pudru dla dzieci nie uzywac, bo nie jest to dobre dla drog oddechowych ![]() Ja uzywam pudru tylko na pupcie i pachwiny i to co ktoras zmiane pieluszki(raz puder raz sudokrem) Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Misiek sliczny kudlatek ![]() Moj TZ pojechal po moja mame na lotnisko, a ja zostalam pierwszy raz sama w domu na dluzej niz 30min;p (zajmie mu to pewnie z 3 h) Mialam stracha jak nie wiem;p, ale mala zjadla i zasnela na rekach i odlozylam ja do lozeczka ![]() i spi a ja wsluchuje sie w nianie;p, jak tylko zajeczy to mysle, zeby sprawdzic czy wszystko OK:P.Dziewczyny naprawde podziwiam te ktore same musza sobie radzic z dzieciaczkami, wstawaniem nocnym, karmieniem, zmiana pieluszek, uspakajaniem itp. Ja robie wszytsko na pol z TZtem i chyba bym padla (a wlasciwie zalamala sie;p) jakbym miala to sama wszystko robic. Dzis ladnie z TZtem wysprzatalismy dom na przywitanie mamuski;p Ciekawa jestem jak mojej mamie i tZtowi uda sie rozmowa w samochodzie podczas jazdy do domu z lotniska, pewnie bedzie to wygladalo tak: Mama- Hello TZ- bardzo dobzie ![]() Mama- baby?? TZ- bardzo dobzie ;p Mama - OK? TZ- bardzo dobzie;p
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:55.

szczególnie jak nie mamy pomysłu na obiad to mrożonki idą w ruch na różne sposoby
mam Disnemar ale niewiele pomaga. nosek niby czysty a tak furczy jej cos tam, muszę nawilżyć dziś porządnie pokój...

. narazie mam mame i siostry to mi pomagaja jak sie przeprowadzimy to myślę ze trzeba bedzie przystopować tą lewizne bo sama sobie ze wszystkim nie poradze na pewno...
juz chyba z 10x chciałam ją odłożyc zeby spała to sie budzi po minucie. teraz mi spi na reku. pisanie jedna reka coraz lepiej mi idzie