|
|
#301 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Słońce coraz mocniej świeci, czas do ślubu szybko leci PM 2011
Cytat:
Świetna relacja ![]() Cytat:
[1=e49b640a255e4f36f4ca038 9c216c83b5b764891_6122d6f 2c8cf5;26827247]od 10 dni jestem już żoną [/QUOTE]![]() To samo co i na stażu, tzn jest to normalna praca w jakiejś instytucji, często w Twoim zawodzie, tylko nazywa się to prace interwencyjne, podlegasz pod Urząd Pracy i to on wypłaca Ci pensję. Nie wiem, czy wiąże się to z takimi ograniczeniami jak staż, że nie możesz zarobić poza tymi pracami ani złotówki i jedynym pracowdawcą może być UP, ale to trzeba by się było dowiedzieć w UP. W UP się załatwia, ale UP są różne, czasem trzeba trochę powalczyć o swoje. Moja rada jest taka: idź do swojego UP, wypytaj o prace interwencyjne, zasady, kwestie finansowe, itp., generalnie dowiedz się wszystkiego w teorii, dowiedz się ile się czeka jak się zdecydujesz, itp. Potem sama (nie czekaj na UP) znajdź sobie instytucję, która będzie chciała Cie zatrudnić w ramach prac interwencyjnych, jak będą Ci mówić, że nie ma wolnych etatów, itp to nie raz trzeba powiedzieć, że chodzi o prace interwencyjne finansowane przez UP, bo pracodawcy nie raz nie wiedzą o takiej możliwości. Ja jak szukałam stażu to mnie pytali: a kto za będzie płacił..? Jak znajdziesz pracodawcę to trzeba go poprosić, żeby złożył wniosek do UP, że chce Ciebie zatrudnić w ramach takich prac, musisz wtedy być zarejestrowana w UP i czekać na decyzję UP. Ja w taki sposób załatwiałam staż i tylko dlatego pracowałam na stażu w zawodzie w instytucji, w której chciałam pracować, bo dla mojego zawodu mój UP propozycji nie miał żadnych. Dowiedz się jeszcze, bo z pracami interwencyjnymi może być tak, że część pensji płaci UP a część pracodawca i wtedy pracodawca może ciut kręcić nosem. |
||
|
|
|
#302 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A ja znam pary które brały śluby z podwiązkami, czymś starym, nowym, pożyczonym w miesiącu z r i co ... ---------- Dopisano o 13:32 ---------- Poprzedni post napisano o 13:31 ---------- Cytat:
![]() Ja mam nadzieje na piękną pogodę i poprawiny w moim ogrodzie
|
|
#303 |
|
Raczkowanie
|
[QUOTE
Świadczenia są tam takie jak na stażu, tylko wypłata ciut wyższa. ![]() To samo co i na stażu, tzn jest to normalna praca w jakiejś instytucji, często w Twoim zawodzie, tylko nazywa się to prace interwencyjne, podlegasz pod Urząd Pracy i to on wypłaca Ci pensję. Nie wiem, czy wiąże się to z takimi ograniczeniami jak staż, że nie możesz zarobić poza tymi pracami ani złotówki i jedynym pracowdawcą może być UP, ale to trzeba by się było dowiedzieć w UP. W UP się załatwia, ale UP są różne, czasem trzeba trochę powalczyć o swoje. Moja rada jest taka: idź do swojego UP, wypytaj o prace interwencyjne, zasady, kwestie finansowe, itp., generalnie dowiedz się wszystkiego w teorii, dowiedz się ile się czeka jak się zdecydujesz, itp. Potem sama (nie czekaj na UP) znajdź sobie instytucję, która będzie chciała Cie zatrudnić w ramach prac interwencyjnych, jak będą Ci mówić, że nie ma wolnych etatów, itp to nie raz trzeba powiedzieć, że chodzi o prace interwencyjne finansowane przez UP, bo pracodawcy nie raz nie wiedzą o takiej możliwości. Ja jak szukałam stażu to mnie pytali: a kto za będzie płacił..? Jak znajdziesz pracodawcę to trzeba go poprosić, żeby złożył wniosek do UP, że chce Ciebie zatrudnić w ramach takich prac, musisz wtedy być zarejestrowana w UP i czekać na decyzję UP. Ja w taki sposób załatwiałam staż i tylko dlatego pracowałam na stażu w zawodzie w instytucji, w której chciałam pracować, bo dla mojego zawodu mój UP propozycji nie miał żadnych. Dowiedz się jeszcze, bo z pracami interwencyjnymi może być tak, że część pensji płaci UP a część pracodawca i wtedy pracodawca może ciut kręcić nosem.[/QUOTE] nie wiem jak jest z pracami interwencyjnymi ale na robotach publ. płaci pracodawca bo z nim ma sie umowe o prace. dopiero pracodawcy po tym jak on nam wyplate da, rozliczy sie z zus'em i urzedem skarbowym, to zalacza te wszystkie potwierdzenia, daje do UP i oni zwracaja za to. tego jestem pewna bo akurat pracuje na robotach i siedze w pokoju w ktorym sie tworzy dokumenty o refundacje za swiadczenia do Urzedu Pracy. a swiadczenia tez sa wyższe bo masz normalna umowe, a stazowe licza od tego ile daja zasilku bezrobotnemu. - jak ja bylam na stazu to chyba bylo 120% (ale nie mam pewnosci) i staz jako tako nie liczy sie jako normalna praca. np jak masz pelne 12 m-cy stazu to bedac znow osoba bezrobotna nie dostaniesz zasilku dla bezrobotnego a po 12 m-cach robot publicznych juz tak bo to tak jak pisalam normalna umowa o prace Edytowane przez zunia89 Czas edycji: 2011-05-10 o 13:54 |
|
|
|
#304 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jesli chodzi o staz i roboty publiczne, to nie zgodzę się, że ma się takie same świadczenia, bo będąc na robotach publicznyc ma się normalne zatrudnienie i umowę o pracę także liczy to się wszystko do stażu pracy i do emerytury a na stazu z tego co się orientuję niestety nie. Poza tym mi pencje nie wypłaca bezpośrednio urząd pracy tylko to towarzystwo o którym pisałam. To przez nie a nie przez urząd pracy jestem zatrudniona i to im podlegam. Nie wiem cz tak jest w każdym przypadku, ale u mnie właśnie tak jest.
|
|
#305 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#306 |
|
Zadomowienie
|
Dobra kobitki zbieram się pomału do domku. Może później (juz z domu
) jeszcze się odezwę. Trzymajcie się cieplutko.
|
#307 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jakbym dla jednego przesądu miała czuć się niewygodnie, bo jakoś nie wyobrażałam sobie tej podwiązki.. Nawet jej nie rozpakowałam jeszcze, a mam ją tylko dlatego, że dostałam w salonie razem z suknią jako prezent - niespodziankę i obiecałam jeszcze narzeczonemu, że na noc poślubną założę, ale nie mieliśmy siły na noc poślubną w końcu.__________ Mężowi udało się zamienić jeszcze na jeden dzień w pracy i pod koniec maja jedziemy na 5 dni w Bieszczady na mini podróż poślubną A ja szukam pracy na wakacje, bo i tak nigdzie nie pojedziemy. Mąż ledwo co pracę zmienił i urlopu nie dostanie, tzn przysługują mu 2 dni za każdy przepracowany miesiąc, więc jak dobrze pójdzie to pod koniec sierpnia będzie miał 8 dni urlopu, może coś do tego wykombinuje i pojedziemy gdzieś ale to się jeszcze okaże. Ale tak jak on będzie pracował to co ja będę robić? |
|
|
|
|
#308 | |
|
Rozeznanie
|
[1=e49b640a255e4f36f4ca038 9c216c83b5b764891_6122d6f 2c8cf5;26827247]Cześć w nowym wątku
od 10 dni jestem już żoną Moja relacja W sobotę rano wstałam o 7.00 trochę pokręciłam się po domu, zjadłam małe śniadanie i pojechałam na 9.00 do fryzjera. Tam fryzjerka zrobiła mi szybko włosy, bo w ciągu godziny byłam gotowa, wyszły jej świetnie, po fryzurze razem z mamą poszłam na makijaż. Makijażystka też w miarę szybko się uwinęła i na 11.00 byłyśmy gotowe. Stresu nie miałam wogóle, przed przyjazdem do domu wstąpiłam jeszcze na chwilę do apteki po niezbędne leki. Wróciłyśmy do domu i do 15.00 szwendałam się po domu, to zmieniłam pościel, trochę posprzątałam. O 15 zaczęli zjeżdżać się goście, najpierw przyjechali znajomi taty, następnie chrzestny z rodziną (w tym moją świadkową). Z tego wszystkiego okazało się, że nie zrobiliśmy balonu, który miał pęknąć na pierwszym tańcu, ale szybko ze świadkową się z nim uporałyśmy. przed 16.00 przyjechał K, moją wymarzoną limuzyną ,dostałam piękny bukiet z białych frezji i czerwonych róż ( identyczny jaki miała moja mam do ślubu, mama jak go zobaczyła to strasznie była szczęśliwa ), po przywitaniu się i gości poszłam ze świadkową zakładać suknię. K pokazałam się dopiero jak byłam całkowicie gotowa i mówię wam jeszcze nigdy nie widziałam takie miny u niego , był w szoku aż się w pierwszym odruchu cofną. Później cały czas mówił mi, jak pięknie wyglądam Następnie było błogosławieństwo, mojej mamie troszkę załamał się głos ale było ok, ni i pojechaliśmy do kościoła. W kościele czekała nas miła niespodzianka, ponieważ okazało się, że ślub da nam ksiądz o którego prosiliśmy, a na próbie mówił, że jednak nie da rady nam go dać i będzie wikary. Proboszcz wyszedł po nas i dumnym krokiem ruszyliśmy do ołtarza, K był bardzo zestresowany, a ja jak nigdy byłam bardzo spokojna. Rozpoczęła się msza, ksiądz powiedziała piękne kazanie, o tym że bierzemy w wyjątkowym dniu ślub, że papież będzie nas miał zawsze w opiece, wtedy łezka zakręciła mi się w oku, ponieważ papież zawsze przeplatał się w moim życiu w jakiś szczególny sposób. Podczas przysięgi cały czas się uśmiechałam i patrzyłam Kochanemu w oczy, ale on był tak ze sterowany, że bałam się żeby się nie przewrócił bo strasznie zbladł. Po mszy jak mieliśmy wychodzić zrobiło się małe zamieszanie, bo nie wiedziałam z której strony mam iść młodego, aż wkońcu w akcie desperaci ustałam za K i powiedziałam do mamy na cały głos ,,mamo, z której strony ja mam iść'' . Po wyjściu z kościoła zaczęto składać nam życzenia, jeszcze w życiu nie usłyszałam tylu miłych słów, wszyscy mówili jak pięknie wyglądamy. Po życzeniach pojechaliśmy na salę, czekali tam już rodzice, z chlebem i kieliszkami. K przeniósł mnie przez próg, odśpiewano nam sto lat i zostało podane pierwsze danie. Na pierwszy taniec mieliśmy ,,zakochani'' Kukulskiej. I zaczęła się zabawa. W między czasie rodzice zrobili nam niespodziankę, był pokaz sztucznych ogni, następnie został wprowadzony na salę prosiak z kaszą, po 24 były oczepiny bardzo krótkie, bo tylko 3 zabawy ale wszyscy się strasznie uśmieli. Po oczepinach zbieraliśmy na wózek , a potem były podziękowania dla rodziców. Były one w formie pasowania, rodzice dostali od nas dyplomy, kwiaty i kroniki rodzinne. Po wszystkich niespodziankach zaczęła się dalsza zabawa, trwała do 5. Goście wychodzili zadowolenia, wiele osób powiedziało nam, że było to najlepsze wesele na jakim byli. Każdy wychodząc dostał po pudełeczku z ciastem. O 7 byliśmy z K już w łóżkach na poranku poślubnym Gości było około 180 osób, dopisali co do jednego, pogoda udała nam się tego dnia idealna. Mogę szczerze powiedzieć, że był to mój najidealniejszy i najwspanialszy dzień w życiu, wszystko się udało tak jak miało być. W końcu po 5,5 roku jestem żoną mojego Skarba i jestem naprawdę szczęśliwa Następnego dnia były poprawiny, zaczęły się o 14 a skończyły o 24. Chociaż my z K uciekliśmy już o 22, bo nie dawaliśmy rady [/QUOTE]Cytat:
![]() za relacje dziewczyny
|
|
|
#309 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tak ,na stażu jestes zarejestrowana jako osoba bezrobotna.
|
|
#310 |
|
Zadomowienie
|
Dzieki na wszytkie informAcje
wszustkiego sie dowiem nak tam ponde i po roboty pub. Zapytam i o interwencyjne. niech se nie mysla ![]() A mam pytanie z innej beczki do tych co maja koty. Czy wasze koty sie lenia- znaczy sie czy gubia siersc teraz? I czy mocno nasz kot/ kotka to strasznie. Normalnie w rekach mi zostaje futro. Katastrofa. I nie zStanawiam czy to ma kazdy kot, czy nasz jest wyjatkowy. A chcialam zaznaczyc ze to dachowiec i ze siersci sie juz dlugo ze 2 mieciace i ze jest mlody- pierwszy raz widzi muchy i ptaki i to jest dla niego fascynujace he he.
|
#311 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja się zaręczyłam 13 w piątek i na razie mi dobrze ale mnie to najpiękniejsza data
|
|
#312 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jak ma się rozpaść małżeństwo, to się rozpadnie. Nie ma nic do tego data. I super że mężowi się tak udało załatwic
|
|
#313 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
tylko cytowanie mi czasem nie wychodzi... no ale coz... czlowiek sie cale zycie uczy
|
|
|
|
|
#314 |
|
Zakorzenienie
|
my wczoraj wybraliśmy obrączki i zamówiliśmy
![]() coś w tym stylu ![]() http://www.we-dwoje.pl/obraczki;slub...tml?foto_id=11
|
#315 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wiosna, zrzuca zimowe futro na lżejsze letnie
|
|
#316 |
|
Zakorzenienie
|
|
#317 |
|
Zakorzenienie
|
ja też nie chcę
ani nic niebieskiego czy czegos w tym stylu
|
#318 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
My też musimy w koncu iść zamówić, bo wybrane już sa
|
|
#319 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Hm.. no to może faktycznie mam przestarzałe i ciut zniekształcone informacje. Ale z UP nie mam do czynienia od ponad 1,5 roku. |
||
|
|
|
#320 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jakos to przezyje.A przypomnialas mi, ze nie mam nic pozyczonego......nie mam nawet pomyslu..... ![]() Cytat:
|
|
|
#321 |
|
Zakorzenienie
|
Tak, za tydzień w piątek znów odwiedzę Częstochowę i Madziunię
|
#322 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#323 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Bylam u Pani od kadr, ona sie tym wszystkim co mamy z UP zajmuje... Pracodawca chetniej Cie wezmie na roboty publiczne bo mu 100% kosztów za Ciebie zwrócą, a na pracach interwencyjnych tylko ok 60%. nie daj się zwiezc w pole walcz o swoje
|
|
|
|
|
#324 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#325 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
za obraczki.
|
|
|
#326 |
|
Zakorzenienie
|
Do stażu pracy wlicza się jedynie przygotowanie zawodowe w ramach umowy o pracę w celu przygotowania zawodowego zawartej z młodocianym (między 16 a 18 lat). Inne przygotowanie zawodowe i staż, które nie odbywały się na podstawie umowy o pracę, nie wlicza się w lata pracy.
|
#327 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#328 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#329 |
|
Zakorzenienie
|
Jeśli tak, to tak
|
#330 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
jesteś na stażu, nie jesteś bezrobotnym, ale i tak jakbyś nie pracował
![]() |
Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:30.

Świetna relacja 

w tym tygodniu albo na początku przyszłego będę mieć pierwszą przymiarkę-doczekać już się nie mogę.