|
|
#1351 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Słońce coraz mocniej świeci, czas do ślubu szybko leci PM 2011
Cytat:
![]() Zmykam do cioci będę potem
|
|
|
#1352 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() a tak poza tym to tylko starałam się dorównać poziomem
|
|
#1354 |
|
Zakorzenienie
|
ja też bym musiała
![]() zaliczyłam egzamin!! u mnie leje
|
|
|
|
#1355 |
|
Zadomowienie
|
Cześć dziewczyny!! Czy któraś z Was wie może ile wynosi dieta kierowcy w podróży zagranicznej??
|
#1356 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
„Kierowca transportu międzynarodowego odbywający podróże w ramach wykonywania umówionej pracy i na określonym w umowie obszarze jako miejsce świadczenia pracy nie jest w podróży służbowej w rozumieniu art. 775 § 1 K.p.„ Pracodawcy zatrudniający kierowców w przewozach międzynarodowych od dawna borykali się z problemem właściwego określenia miejsca świadczenia przez nich pracy. Zdania ekspertów w tym względzie były skrajnie zróżnicowane. Część autorów wskazywała, że miejsce świadczenia pracy powinno być szczegółowo określone, najlepiej poprzez podanie konkretnego adresu siedziby pracodawcy bądź innego miejsca, w którym praca jest wykonywana. Pozostali zalecali, by miejsce świadczenia pracy obejmowało jak największy obszar geograficzny, umożliwiając pracodawcom łatwe dostosowywanie się do potrzeb rynku. Ujednolicenia poglądów w tym zakresie dokonał Sąd Najwyższy w uchwale w składzie 7 sędziów z dnia 19 listopada 2008 r. (sygn. akt II PZP 11/08, Biul. SN 2008/11/21). W opinii powiększonego składu Sądu Najwyższego stałe miejsce pracy, o którym mowa w art. 775 K.p., jest tożsame z miejscem wykonywania pracy, o którym mowa w art. 29 § 1 pkt 2 K.p. Możliwe jest przy tym ukształtowanie tegoż miejsca w taki sposób, by obejmowało ono pewien obszar geograficzny pod warunkiem, że będzie on ściśle powiązany z obszarem aktywności zawodowej konkretnego pracownika. Tym samym skład orzekający zanegował zarówno fikcyjne przyjmowanie jako miejsca pracy siedziby pracodawcy, jak i sztuczne rozszerzanie obszaru aktywności pracownika, nieuzasadnione charakterem zleconych mu zadań. W rozpoznawanej sprawie jednak miejsce pracy kierowcy było określone jako Unia Europejska, co nie zostało zanegowane. W praktyce możliwe jest więc określanie bardzo szeroko miejsca pracy kierowcy, jeśli ten obszar ma uzasadnienie w zleceniach przewozowych otrzymywanych przez firmę transportową. W związku z przedstawionym stanowiskiem Sądu Najwyższego dotychczasowa wieloletnia praktyka inspektorów Państwowej Inspekcji Pracy, polegająca na negowaniu zbyt ogólnego określania miejsca pracy, okazała się być nieprawidłowa. PIP stał dotychczas na stanowisku, w myśl którego miejscem pracy nie może być teren całego kraju lub Unii Europejskiej. Podobnie do problemu wskazania w umowie miejsca świadczenia pracy podchodziły dotychczas w większości przypadków sądy pracy, skłaniając się ku poglądowi, że w razie zbyt ogólnego określenia miejsca pracy należy uznać, że zostało ono niedookreślone i następnie na podstawie art. 300 K.p. zastosować wynikające z art. 454 K.c. regulacje dotyczące wykonania zobowiązań. Te zaś wskazują jednoznacznie, że w razie braku określenia miejsca wykonania zobowiązania przejawiających związek z przedsiębiorstwem dłużnika lub wierzyciela, o miejscu spełnienia świadczenia rozstrzyga siedziba przedsiębiorstwa. Na tej podstawie sądy stwierdzały, że każdy wyjazd poza tę siedzibę jest podróżą służbową i przyznawały kierowcom diety i inne świadczenia z tego tytułu. Stanowisko Sądu Najwyższego z dnia 19 listopada 2008 r. można uznać za przełomowe w dotychczasowych poglądach, gdyż nakazuje ono wskazanie w umowie o pracę faktycznego obszaru, na którym praca będzie wykonywana, pozbawiając jednocześnie kierowców świadczeń z tytułu podróży służbowej w przypadku wykonywania pracy na tym obszarze. W uzasadnieniu do omawianej uchwały z dnia 19 listopada 2008 r. Sąd Najwyższy podnosi także, że charakter pracy zawodowego kierowcy wymaga od niego przemierzania przestrzeni, w związku z czym nie można stosować do niego przepisów regulujących podróże służbowe, będące z natury zdarzeniami incydentalnymi i wyjątkowymi w procesie pracy. W zakładach pracy wypłacających kierowcom większość poborów w formie diet, pracownicy nie otrzymują faktycznie należnego wynagrodzenia, lecz tylko zwrot kosztów utrzymania. W tym wypadku zatrudniający muszą przygotować się na zmianę systemu wynagradzania kierowców, gdyż w związku z brakiem możliwości wypłacania im diet drastycznie spadnie poziom uzyskiwanych przez kierowców poborów. Dodatek do Ubezpieczeń i Prawa Pracy nr 13 (248) z dnia 2009-07-10 Orzecznictwo i wyjaśnienia z zakresu ubezpieczeń i prawa pracy Diety w zagranicznej podróży służbowej Czy spółka z o.o. zwracając pracownikom odbywającym zagraniczne podróże służbowe poniesione koszty powinna uwzględnić rachunki za wyżywienie? Czy można ustalić dla delegowanych niższe diety niż określone rozporządzeniem w sprawie podróży zagranicznych? Na pokrycie kosztów wyżywienia oraz innych drobnych wydatków podczas podróży służbowej poza granicami kraju przysługuje dieta w wysokości obowiązującej dla docelowego państwa podróży. Pracodawcy spoza sfery budżetowej mogą samodzielnie ustalać warunki wypłacania należności z tytułu podróży służbowych przysługujące pracowników. Z zastrzeżeniem, iż dieta nie może być niższa niż dieta z tytułu krajowej podróży służbowej określona w rozporządzeniu Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 19 grudnia 2002 r. w sprawie wysokości oraz warunków ustalania należności przysługujących pracownikowi zatrudnionemu w państwowej lub samorządowej jednostce sfery budżetowej z tytułu podróży służbowej na obszarze kraju (Dz. U. nr 236, poz. 1990 z późn. zm.). Ważne: Ustalona przez pracodawcę dieta za dobę podróży służbowej na obszarze kraju oraz poza granicami kraju nie może być niższa od diety określonej dla podróży krajowej pracowników sfery budżetowej (art. 775 § 4 K.p.). Aktualna wysokość diety wynosi 23 zł. W świetle powyższego, pracodawca niebędący jednostką budżetową może samodzielnie określić wysokość diet z tytułu zagranicznej podróży służbowej, z tym że musi ona wynosić co najmniej ustawowe minimum. U pracodawcy, który nie uregulował tej kwestii w akcie prawa wewnątrzzakładowego lub w umowie o pracę, pracownikom przysługują należności w wysokości określonej rozporządzeniami dla sfery budżetowej. W przypadku podróży zagranicznej jest to rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 19 grudnia 2002 r. w sprawie wysokości oraz warunków ustalania należności przysługujących pracownikowi zatrudnionemu w państwowej lub samorządowej jednostce sfery budżetowej z tytułu podróży służbowej poza granicami kraju (Dz. U. nr 236, poz. 1991 z późn. zm.). Przewiduje ono, że w związku z podróżą odbywaną w terminie i w państwie określonym przez pracodawcę, pracownikowi przysługują: *diety na pokrycie kosztów wyżywienia (w załączniku do rozporządzenia określono wysokość diety za dobę podróży służbowej w poszczególnych państwach), * zwrot kosztów: przejazdów i dojazdów, noclegów, innych wydatków, określonych przez pracodawcę odpowiednio do uzasadnionych potrzeb. Za każdą dobę podróży służbowej od chwili przekroczenia granicy polskiej dieta przysługuje w pełnej wysokości. Natomiast za niepełną dobę podróży: *do 8 godzin - przysługuje 1/3 diety, *ponad 8 do 12 godzin - przysługuje 1/2 diety, *ponad 12 godzin - przysługuje dieta w pełnej wysokości. Czas pobytu pracownika za granicą liczy się w różny sposób, w zależności od rodzaju środka komunikacji jakim pracownik podróżuje. Jeśli podróż odbywa się środkami komunikacji: *lądowej - czas podróży liczy się od chwili przekroczenia granicy polskiej w drodze za granicę do chwili przekroczenia granicy polskiej w drodze powrotnej do kraju, *lotniczej - czas podróży liczy się od chwili startu samolotu w drodze za granicę z ostatniego lotniska w kraju do chwili lądowania samolotu w drodze powrotnej na pierwszym lotnisku w kraju, *morskiej - czas podróży liczy się od chwili wyjścia statku (promu) z portu polskiego do chwili wejścia statku (promu) w drodze powrotnej do portu polskiego. Pracownikowi, który otrzymuje za granicą bezpłatne całodzienne wyżywienie lub wyżywienie opłacone w cenie karty okrętowej (promowej) - przysługuje 25% diety. Natomiast pracownikowi, któremu za granicą zapewniono częściowe wyżywienie, przysługuje odpowiednio na: śniadanie - 15% diety, obiad - 30% diety, kolację - 30% diety, inne wydatki - 25% diety. Ważne: Pracownik, który otrzymuje za granicą ekwiwalent pieniężny na wyżywienie, nie ma prawa do diety, jednak jeżeli ekwiwalent jest niższy od diety, to przysługuje mu wyrównanie do wysokości należnej diety. Przykład Pracownik odbył podróż służbową samolotem do Islandii. W trakcie przelotu do miejsca delegowania i z powrotem otrzymał posiłek (obiad). Pracodawca nie mógł obniżyć pracownikowi kwoty diet za te posiłki, bowiem posiłki wydawane pasażerom w samolocie nie wpływają na wysokość diet. Z przepisów rozporządzenia wynika, że obniżenie diet dotyczy sytuacji, gdy wyżywienie opłacone zostało w cenie karty okrętowej (promowej), a nie w cenie biletu lotniczego. Przykład Podczas podróży służbowej do Belgii zapewniono pracownikowi całodzienne wyżywienie, a po powrocie nie wypłacono diet. W podanych okolicznościach pracownikowi za każdą dobę podróży przysługuje 25% diety na pokrycie innych wydatków. Powołane regulacje przewidują, że pracownik może mieć podczas podróży służbowej za granicę zapewnione wyżywienie całkowite lub częściowe, może otrzymać ekwiwalent na wyżywienie albo diety. Nie przewidują natomiast możliwości zwrotu faktycznie poniesionych przez pracownika wydatków na wyżywienie. Gdyby jednak pracodawca zdecydował się na tę właśnie formę pokrycia kosztów wyżywienia (zamiast wypłaty diet), wówczas zwrócona kwota w części przekraczającej wartość należnych diet będzie podlegała oskładkowaniu i opodatkowaniu. Zgodnie bowiem z § 2 ust. 1 pkt 15 rozporządzenia składkowego i art. 21 ust. 1 pkt 16 lit. a) ustawy o pdof, zwolnieniem objęte są należności za czas podróży służbowej pracownika do wysokości określonej w powołanym rozporządzeniu. Ubezpieczenia i Prawo Pracy nr 6 (240) z dnia 2009-03-10
|
|
#1357 |
|
Zadomowienie
|
Dzięki Rock, ale znalazłam w necie też coś takiego, że dieta wynosi 45euro, i teraz nie wiem co i jak.
|
#1358 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1359 |
|
Zakorzenienie
|
Nie wiem kiedy pójdzie do szkółki, bo jeszcze czekają Go testy psychologiczne, badania i całe mnóstwo. Wczoraj przeszedł najważnijeszy egzamin kondycyjny...
Szczerze to nie bardzo w Niego wierzyłam, ma brzuszek, lubi zjeść nie trenował...a tu taka niespodzianka. myślimy, że dopiero po ślubie pojedzie.Kotecka pojechała z Nami do rodziców na obiad. weszła we wszystkie możliwe dziury, zgarnęła połowę kurzu jaki był w domu na siebie...a teraz już w domku śpi na kanapie... ![]() A my czekamy na znajomego TZ ![]() Paaa
|
|
|
|
#1360 |
|
Zakorzenienie
|
a ja juz dzisiaj byłam po granitur dla Ukochanego z Nim iz Teściową potemz Rodzicami na cemnatrzu potem u siebie w mieszkaniu i u Babci na imieninach- ale sie objadłam pysznościami
![]() a teraz zmykam do miasta wywołać zdjęcia Tacie pracowicie dzis :Pale za oknem leje... bleee i ciśnienie spada.. |
|
|
|
#1361 | |||
|
Zakorzenienie
|
od rana pada i z tej okazji zrobiliśmy sobie z M. dzień leniwca i wyszlismy z łóżka dopiero o 15:30 prosto na obiad u mamusi![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ale ostanio widziałam sesje, którą moi fotografowie robili nad morzem i może jednak morze a nie góry ![]() Cytat:
|
|
#1362 |
|
Rozeznanie
|
Ale cicho. Wstyd
|
#1363 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I właśnie dlatego biorę pod uwagę tylko koty wykastrowane/wysterylizowane Ja podziękuję, żeby się zastanawiać, czy coś mi kota nie zeżre/nie przejedzie, bo mu się amorów zachciewa, a niestety u kotów się matka natura nie postarała W ogóle rozmnażanie kotów jest jedną wielką porażką, kocur ma na wacku kolce ![]() Bo niedziela jest i każdy się leni
|
|
|
|
|
#1365 |
|
Zakorzenienie
|
![]() Oddaj sobie na Boryńską ja też tam dawałam
|
|
#1366 |
|
Zakorzenienie
|
My też będziemy Ją sterylizować...ale to jak troszkę podrośnie...
![]() Jakie to cudowne, że jest taka mała istotka, która nie odstępuje Cię na krok...
|
|
|
|
#1367 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
damy radę, chociaż powiem Wam, że ja się boję strasznie wesela, przysięgi jedyne czgo jestem pewna to to, że chcę być żoną P.
|
|
#1368 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Wróciliśmy z rozdawania zaproszeń - udało się rozdać 6 kolejnych ![]() I zaraz będziemy trenować pepsi z lodami
|
|
#1369 |
|
Zakorzenienie
|
wiecie co? dzisiaj dzowni jakiś numer obcy-odbieram gadka-szmatka, a ja pytam z kim mam przyjemność, a koleś do mnie "no bo Pani mąż dzownił...." a ja na to "ale ja jeszcze nie mam męża"
|
#1370 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#1371 | |
|
Zakorzenienie
|
---------- Dopisano o 20:30 ---------- Poprzedni post napisano o 20:30 ---------- Cytat:
|
|
|
#1372 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1373 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
bo czas goni-nie lubię, że on wszystko na ostatnią chwilę
|
|
#1374 | |
|
Zakorzenienie
|
Do mnie jeszcze nie dociera, że to już...że zaraz 4 miesiące tylko...
![]() Mam wrażenie, że jestem w polu z załatwianiem...ale na dniach będzie już wódka załatwiona, więc kolejne do przodu... ![]() Oglądam sobie X factor ![]() ![]() ---------- Dopisano o 20:33 ---------- Poprzedni post napisano o 20:31 ---------- Cytat:
No ale jeszcze troszkę przed Nim, najważniejniejsze, że przeszedł te pierwsze testy i dalej przeszedł ![]()
|
|
|
|
|
#1375 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1376 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#1377 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Mój błąd, nie powinnam go z domu wypuszczać w ogóle, ale on się naprawdę poza podwórze nie ruszał pomimo, że nie był wykastrowany i był u nas dosłownie 4 albo 5 dni. Tylko ta wstrętna, tłusta ruda menda musiała przyjść i do wygnać ). Przez pół roku się łudziłam, że wróci, ale nie Wiem tylko, że czarny, kocur, a włazi tam, gdzie miał poduchę. Ale wątpię, żeby to był ten sam kot, za dużo czasu minęło.
|
||
|
|
|
#1378 |
|
Rozeznanie
|
Oglądałam ostatnio na youtube, jak wygląda ten test fizyczny do policji, ogólnie chodzi o zapierniczanie, ale przeraziły mnie.. fikołki w tył, a raczej fikołek. Nie trafiłabym w tą matę
|
#1379 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1380 |
|
Rozeznanie
|
O masz
jeżeli chodzi o wczoraj to chciałam złożyć oświadczenie - nic nie piłam a jeżeli nie chodzi o wczoraj - to nie trafiłabym, chciałabym nadać testowi kształt czegoś wyjątkowego, niepowtarzalnego
Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:09.

będę potem
Czekamy na poród: luty2015
Kroimy: 2016(?)

a tak poza tym to tylko starałam się dorównać poziomem

ale już ostatnie w tym miesiacu, muszę brzucho zgubić do wesela

Wiem tylko, że czarny, kocur, a włazi tam, gdzie miał poduchę. Ale wątpię, żeby to był ten sam kot, za dużo czasu minęło.