|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4651 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wszystko co chcielibyście wiedzieć, ale wstydzicie się/nie macie kogo zapytać c
Cytat:
![]()
![]() |
#4652 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wszystko co chcielibyście wiedzieć, ale wstydzicie się/nie macie kogo zapytać c
jak przestawić się na normalny wygląd wizażu, w tej chwili nie mogę cytować, nie widzę zdjęć, avatarów, emotek, chciałam dodać załącznik jak to wygląda ale też nie mogę, więc wgrałam zdjęcie na jakiś serwer i wklejam linka. proszę Was o pomoc. http://www.speedyshare.com/files/29138999/wizaz.JPG
#4653 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Z takim nastawieniem to lepiej w ogóle nie iść tylko od razu pieniądze wysłać. Młodzi nie wydadzą na "talerzyk" , czysty zysk będzie. Teraz to już chyba nieliczne "przypadki" organizują wesele dla gości, reszta - postawa roszczeniowa 'zapraszam cię, ale daj 500zł bo talerzyk musi się zwrócić i kredyt trzeba spłacić' ![]()
![]() |
#4654 |
Zakorzenienie
|
Ja również uważam, że 200 zł wystarczy. Ja jestem bezrobotną studentką i mam wesele kuzyna w lipcu. i co mu dam? ich duży wspólny portret narysowany przez mojego chłopaka. Pytałam, chcą taki prezent. A co do koperty, to nie wiem ile wrzucę, taki portret kosztuje u mojego chłopaka ok. 150 zł, to do koperty najwyżej 100 dam.
![]() |
#4655 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4656 | |
Zakorzeniona
|
Cytat:
Ale rozwala mnie w takich sytuacjach argument: "ale ja marzę o wielkim weselu, to co, mam nie robić, bo mnie nie stać?". No moim zdaniem tak. Albo zrobić, zadłużyć się, bez obrażania na gości, że nie spłacili kredytu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4657 |
Wtajemniczenie
|
niech ktoś zrobi osobny watek o tym ile daje się teraz w kopercie
![]() ja bym sobie nie robiła obciachu 200zł na 2 osoby? to nawet ten talerz nie pokryje ta suma ( mało jest takich przypadków w których dowiadujemy się o ślubie miesiąc, 2 miesiące przed) wiec można sobie zaplanować, odkładać co miesiąc pieniądze.Jak ktoś ma dać 200zł to lepiej się nie fatygować na ślub.Z tego co mi wiadomo to JUŻ garstka osób daje 200zł edit nie napisałaś jeszcze czy to 1 czy 2 dni? Edytowane przez sensualangel Czas edycji: 2011-06-25 o 09:23 |
![]() ![]() |
![]() |
#4658 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() tak nawiasem: ja bym chciała małe wesele, tylko na 100 osób. mam już na oku salę, w której "krzesło" kosztuje 130 zł (taniej, bo to rodzina TŻ) i nie mam zamiaru brać kredytu, my jakoś zarobimy, trochę rodzice pomogą. może się uda ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4659 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4660 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
koleżanka chyba zaprasza mnie dlatego że chce abym była z nią w tym dniu w tym ważnym jednym z najważniejszych dni w życiu a nie po to żebym jej milion złotych przyniosła.. chyba że mamy inne rozumowanie co do ślubu.. daję tyle ile mogę i już.. a nie żeby pokryć "talerzyk krzesełko spuszczenie wody w kiblu czy coś tam innego" zresztą kopert się nie podpisuje w moich regionach (nie wiem jak u Ciebie..) więc skąd ma wiedzieć ile dałam JA? ---------- Dopisano o 10:42 ---------- Poprzedni post napisano o 10:41 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4661 |
maszyna, nie człowiek
|
Zgadzam się z dziewczynami, ze robienie wystawnego wesela i uważanie, ze to nietakt dać "tylko" 200zł w kopercie to jeszcze większy nietakt, a wręcz brak wychowania. Nikt nikomu nie każe robić wesela w myśl zasady "zastaw się, a postaw się" i jest to tylko i wyłącznie wola organizatora, a dla kogoś, kto sam na siebie nie zarabia, bo chociazby studiuje dzienie i pracuje za marny grosz/dorywczo, to już to 200-300zł to naprawdę bardzo dużo. Dla mnie bardziej dziwne jest robienie wesela, na które tak naprawdę nas nie stać "ot tak" i liczenie, że się "zwróci" niż podarowanie w kopercie tyle, na ile nas stać. Przepraszam, miałabym potem oszczędzać na jedzeniu za czyjąś głupotę, bo "tak wypada"? Jak ja kogoś gdziekolwiek zapraszam, to też nie wymagam, żeby mi za to zaproszenie płacił w jakiejkolwiek formie...
Tak, uważam kredyt na wesele za szczyt głupoty.
Rosyjski A1-A2-B1-B2-C1 Francuski A1-A2-B1-B2-C1 ![]() Edytowane przez nicRu Czas edycji: 2011-06-25 o 09:45 |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4662 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Edytowane przez sensualangel Czas edycji: 2011-06-25 o 09:48 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4663 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() i zawsze kupuje prezent ![]() i rzeczywiście wychodzi taniej.. a i młodzi coś mają co im się przyda.. (moja mama mieszka we Włoszech i tam jest taka tradycja że młodzi robią listę co im potrzeba do domu.. i każdy się podpisuje pod czymś tam na co go stać i to kupuje i przynosi.. i nie ma tak że młodzi dostali 3 czajniki i 4 tostery ![]() Cytat:
ale więcej kasy dają rodzice chrzestni dziadkowie.. a nie wymagaj takich sum od zwykłej koleżanki.. takie jest moje skromne zdanie.. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4664 |
maszyna, nie człowiek
|
Sensualangel, oczywiście, ze byłoby mi głupio że moge dać tylko "tyle" jako zwykła koleżanka (hipotetycznie, bo nie mam teraz żadnych wesel), ale kpiną jest to, żeby wymagać wiecej i stwarzać w kimś poczucie winy, gdy ten ktoś więcej po prostu dać nie może. Amen
![]()
#4665 |
Wtajemniczenie
|
a o ślubie dowiadujesz się miesiąc przed?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4666 |
Zakorzeniona
|
Zszokowałaś mnie. Jakbyś wyprawiała wesele i przyszłaby do Ciebie koleżanka i powiedziała: "Krucho u nas teraz z kasą, możemy Ci dać max 200 zł", to odpowiedziałabyś jej: "No trudno, w takim razie nie fatyguj się"? Ja naiwna myślałam, że ślub i wesele robi się po to, aby z bliskimi dla siebie ludźmi uczcić ten dzień, a nie tylko liczyć zysk z kopert. Widzę, że chęć zarobku już przesiąknęła nawet na wyprawianie swojego ślubu.
---------- Dopisano o 11:02 ---------- Poprzedni post napisano o 11:00 ---------- Nawet, jeśli ktoś dowiaduje się pół roku przed, to nie każdego stać na odkładanie np. 500 zł na czyjeś wesele. I zapominasz o tym, że czyjeś wesele rzadko jest jedynym. U mojego TŻ-ta w bardzo krótkim odstępie czasu są 4 wesela. Idąc na każde i dając te 500 zł wyda się 2000 zł. Dla mnie to bardzo dużo. |
![]() ![]() |
![]() |
#4667 |
Konto usunięte
|
ej ale to jest niezły patent
![]() ja co roku będę brała ślub żeby się wzbogacić ![]() co Wy na to? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4668 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4669 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
200zł to w latach 90-tych się dawało. I dalej twierdzę ze 200zł na 2 osoby to mało. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4670 |
Zakorzeniona
|
Kiedyś przeczytałam opinię, w której dziewczyna pisała, że od razu zaznaczyła gościom, że w kopertach te 500 zł musi być, bo przecież goście powinni rozumieć, że oni się wykosztowali i jeszcze piętro u teściowej remontują i pieniążki potrzebne...
|
![]() ![]() |
![]() |
#4671 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4672 | |
Zakorzeniona
|
Cytat:
Nikt nie twierdzi, że 200 zł to zawrotna suma. Ale niektórych na więcej nie stać. Ja studiuję dziennie i pracuję, kasy wystarcza mi na styk. I dla mnie te 200 zł to dużo. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4673 |
Zakorzenienie
|
dobra, niektórzy robią wesele tylko dla tego, by zdobyć kupę kasy, a inni po to, by spędzić ten ważny dzień z rodziną.
każdy ma swoje racje, i nie ma się po co sprzeczać. każdy da na wesele tyle, na ile stać jego portfel. może zakończmy ten temat? ![]()
![]() |
#4674 |
maszyna, nie człowiek
|
Sensualangel, dla niektórych odłożenie 300zł może nie być kwestią jednego miesiąca. Szczególnie, gdy tak jak owa wizażanka jest się studentem, nawet nie wiesz ilu moich znajomych za 700-800złotych musi opłacić wspólnie wynajmowane mieszkanie, a jakby na to nie patrzec czasem tez jedzą. No ale moga nie jeść, bo ktoś zaprosił ich na wesele, więc przez pół roku będą zamiast np. 300zł na jedzenie, kosmetyki i ubrania mieć 200zł na miesiąc. Inaczej na weslee nie pójdą, bo to przeciez nietakt niewystarczajaco za zaproszenie zapłacić. Albo może w ogóle wykluczajmy ludzi z kręgu znajomych, jeżeli ich na coś nie stać? Dla mnie to dziwne. A jakby facet zaprosił Cię na randkę, poszlibyście do kina, na drinka, dałby Ci kwiaty, a potem wziął do restauracji i oczekiwał że teraz w zamian po całym dniu ty za niego zapłacisz? No nietakt, bo przeciez on Cię zaprosił.
Kopnieta, moge z Tobą? Akurat jestem w dołku finansowym, a nuż widelec ktoś zaprosi mnie na wesele, na które go zwyczajnie nei stac i będe musiałą zrobić z reszta gości zrzutkę na jego kredyt w baku/u rodziny.
Rosyjski A1-A2-B1-B2-C1 Francuski A1-A2-B1-B2-C1 ![]() Edytowane przez nicRu Czas edycji: 2011-06-25 o 10:08 |
![]() ![]() |
![]() |
#4675 |
Zakorzeniona
|
Nie napisałaś, ale skoro 300, 400 zł to "już lepiej", to strzelam, że 500 zł to tak idealnie.
---------- Dopisano o 11:09 ---------- Poprzedni post napisano o 11:08 ---------- Święte słowa. |
![]() ![]() |
![]() |
#4676 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 11:14 ---------- Poprzedni post napisano o 11:13 ---------- nie, 300zł 400zł będzie idealnie. Edytowane przez sensualangel Czas edycji: 2011-06-25 o 10:15 Powód: dodany tekst |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4677 |
Zakorzeniona
|
OK
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4678 |
maszyna, nie człowiek
|
No ale przeciez to tak mało, 300-400zł, pewnie jeszcze za dwie osoby? To ledwo jedzenie, zupełnie wynajem sali się nie zwróci, nie mówiąc o dekoracjach. No chyba, ze idziesz z zatyczkami do uszu i nie dorzucasz się do didżeja
#4679 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
obliczyłaś sobie ile to czasu trzeba odkładać? ![]() 15 miesięcy wcześniej musieliby mnie zaprosić żebym mogła odkładać 20zł co miesiąc ![]() zdajesz sobie sprawę że niektórzy są wtedy dopiero na etapie szukania sali? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4680 |
Zakorzeniona
|
Mało czy nie mało, mnie zszokowało stwierdzenie, że jak ktoś ma dać 200 zł, to niech nawet nie przychodzi. Z takim podejściem to radzę przed ewentualnym weselem od razu w zaproszeniach zaznaczyć kwotę, z jaką zostanie się wpuszczonym.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:03.