|
Notka |
|
Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#511 |
Raczkowanie
|
Dot.: Dlaczego nie dawać Pedigree, Chappi, Whiskas itp?
a ja się ostatnio przejechałam na karmie tesco. nie chodzi mi oczywiście o tą najgorszą a o http://www.tesco.com/groceries/Produ.../?id=259455108 pierwszy raz widzianą przeze mnie w sklepie. sprawdziłam skład, kurczaka min. 35%, wzięłam na próbę. poza moją kocicą, która tylko powąchała i odeszła, testowałam karmę jeszcze na czterech kotach i żaden nie chciał zjeść ani odrobinki! podejrzane
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#512 |
Zadomowienie
|
szczerze przerazil mnie watek o psie-wegetarianinie.
jak karma, ktora sklada sie TYLKO ze zboza, moze dostarczas psiemu organizmowi wszystkiego, czego on potrzebuje? jak w czasach, gdy odchodzi sie od ladowania w psie karmy zboza, mozna futrowac psa karma w 100% zbozowa? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#513 |
Zakorzenienie
|
nie sądzę, aby chodziło o karmę 100% zbożową
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#514 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Skład: zboże* (pszenica*, kukurydza* ), produkty pochodzenia roślinnego (ziarna soi*, ziarna słonecznika*, mąka pszenna), drożdże, składniki mineralne * = z kontrolowanych upraw i farm ekologicznych, Skal 1301 a co tu widzisz innego? bo ja nic. to karma z podanego w tym watku linka: http://www.zooplus.pl/shop/psy/karma...rma/31261#more ijak mozna karmic czyms takim psa? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#515 | ||||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Co do tej wiedzy - trochę (ale tylko trochę ) się nie zgodzę - jeśli ktoś decyduje się na jakiekolwiek zwierzę, powinien przedyskutować jego dietę z wetem. Ale fakt, że sama przygarnęłam kota i bez konsultacji z weterynarzem dawałam mu whiskas. Wychodziłam z tego samego założenia - mruczący kotek w reklamie Whiskasa oznacza, że ta karma będzie dla mojego kota odpowiednia. Rzeczywistość jest inna. Dobrze, jak ktoś się umie pogodzić w tymi informacjami o szkodliwości marketowych karm. Gorzej jak padają argumenty "nie będę wydawać majątku dla zwierzaka" albo "chyba na głowę upadłaś, że będę mu gotować" ![]() Cytat:
Którego kupujesz? Tego royala czy jakoś tak czy tego mniej kosztownego? Cytat:
Cytat:
Jakie karmy nie są testowane na zwierzętach?
Niby miasto, a świnie luzem chodzą ![]() Edytowane przez roksanula Czas edycji: 2011-07-06 o 16:12 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#516 |
Rozeznanie
|
Dziwne... Orędujecie tu tak mocno za składem karm (i słusznie!) negujecie karmienie psów czy kotów pedigree, chappi, kitekat czy whiskas a zaraz spora część z was się chwali-"mój pies je royala". Dlaczego Royal jest uważany przez was za dobrą karmę? Dlatego, że większość weterynarzy nie wiedzieć czemu go poleca? Czy dlatego, że nie kupi się go w suermarkecie a tylko w sklepach zoologicznych?
warto uświadomić sobie, że Royal Canin to taki sam syf jak i pedogree. Kiedyś była to dobra karma-owszem. Dopóki nie został kupiony przez koncern Masterfoods. A potem jak to w koncernie-ślizgali się na wyrobionej marce utrzymując wysokie ceny a zaniżając jakość produktu w poszukiwaniu zysków. RC to zwykły zbożowy zapychacz, w dodatku wielu weterynarzy współpracuje z tą firmą i stąd te gorące polecenia. Składniki: ryż, mączka drobiowa, tłuszcz zwierzęcy, suszone mięso(wołowina, wieprzowina)*, izolowane białka roślinne*, kukurydza, wysłotki buraczane, mączka kukurydziana, hydrolizowane białka zwierzęce, kleik kukurydziany, składniki mineralne, olej sojowy, olej rybny, hydrolizowane drożdże(źródło mannooligosacharydów), wyciąg z aksamitki wzniesionej (źródło luteiny). Głównym składnikiem jest tu ryż i kukurydza( ta ostatnia rozpisana pod kilkoma postaciami aby można było na drugiej pozycji składu umieścić mięso). Co do żywnienia-mój ponad 2miesięczny owczarek niemiecki jada głównie gotowane+suplementacja witaminami. Raz dziennie (na kolację, aby mu się lżej spało, ma tendencję po przeżerania się) je suchą karmę-pech chciał, że mój Tata nieuświadomiony w temacie kupił mu Pedigree junior. Pies go bardzo lubi i nie chce tknąć żadnej innej karmy. I teraz nie wiem czy dawać mu ją dalej (to w końcu niewielka ilość tylko raz dziennie, w ciągu dnia w gotowanym ma sporo mięsa), uparcie próbować go przestawić na inną czy zrezygnować zupełnie z suchej...
![]() |
![]() |
#517 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Myślę, że jeśli dajesz mu pełnowartościowe jedzonko w dzień, to taki mały post wieczorem mu nie zaszkodzi.
![]() |
![]() |
#518 |
Zadomowienie
|
moj pies nie jada royala.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#519 |
Raczkowanie
|
od kiedy zaadoptowałam moją kocicę nie dostawała żadnych kitiketów. więc to nie o to chodzi. jest przyzwyczajona do dobrej karmy i owszem, zdarza jej się pomarudzić (jednego dnia miamor tuńczykowy ukochana karma, innego już trzeba ostentacyjnie wygrzebać łapą z miski i rozsmarować po podłodze, kolejnego znowu pochłaniać ze smakiem) ale takiej sytuacji, żeby pięć kotów, z których dwa to prawdziwe 'śmietniki' mające ochotę zawsze na wszystko, odmówiło jedzenia tego samego, jeszcze nie miałam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#520 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A co do testowania karmy, to wszystkie firmy, oczywiście, testują ją na zwierzętach, zależy w jaki sposób. Firmy dobre (na przykład, Yarrah, Sanabelle) dają karmę ochotnikom i sprawdzają, jak po niej zwierzęta się czują (robią badania, oceniają sierść itp). Firmy typu Colgate, Procter&Gamble, Mars trzymają zwierzęta całe życie w klatkach, nie dbają o nie, prowadzą również eksperymenty karmienia na siłę, zabijania i sprawdzenia po trupach, jak wyglądają tkanki. Po czym resztki kotów i psów są kremowane w piecach gazowych. Można o tych praktykach poczytać na internecie, chociaż czytanie nie jest przyjemne... A oglądanie tym bardziej, ale mi raz starczyło, żeby przestać kupować karmę firm testujących. Oto film o tym, jak wygląda testowanie karmy na zwierzakach we wielkich korporacjach: http://www.youtube.com/watch?v=wsOoChqZ8ZE
Pomóż kociakom - kupuj na aukcjach charytatywnych na allegro: NADIR_stowarzysz, miauczykotek, Koty_sos, SosDlaZwierzat, TOZ_Szczecin, kocipazur_org, Nakarm zwierzaka jednym klikiem: www.pustamiska.pl www.poomoc.pl Mój blog: ekologicznie.wordpress.co m ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#521 | |
Elwirka-Elmirka :D
|
Cytat:
![]() ![]() Z tymi larwami nie eksperymentowałam, spoko ![]()
![]() |
![]() |
#522 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Co do jakości Royal'a - ponoć dla kotów jest jeszcze ok, ale dla psów już go nie polecają. Ponoć obecnie jakość faktycznie ma się nijak do ceny. Podobnie stało się z Eukanubą.
![]() |
![]() |
#523 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Jak przeczytałam wyżej, że koncern, do którego należy Hills, testuje na zwierzętach, to zachciało mi się płakać. W sumie mogłabym się wysilić i poszukać czegoś "zastępczego" nie testowanego na zwierzętach, ale z leków jakoś chyba nie potrafiłabym zrezygnować. W sensie - zupełnie. BO to jednak coś, co ratuje mi i mojej rodzinie zycie i zdrowie, a żel do ciała czy szampon tego nie zrobi. Mniejsza z tym, sorki za ot. CO do Gourmeta - u mnie są dostępne dwa rodzaje - ten zwykły, chyba 4% mięsa i ten "royal" czy jak to tam się zwie - 30 lub 40% mięsa, nie pamietam, ale jest droższy o jakieś 20-30centów za puszeczkę. Ostatnio byłam w rybnym, powiedziałam, że chcę kawałek świeżego łososia dla kota, a facet mi dał za darmo kilka makreli ![]() Wolę zapłacić 2euro za 100 gram ryby lub mięsa niż 1,30 za 100gram saszetki Hill'sa czy euro za 80gram Gourmeta.
![]() |
![]() |
#524 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Gotowanie dla sporawego psa, który jest aktywny i tego mięsa potrzebuje sporo - i to nie byle jakiego - no to już jest trudniejsza kwestia. Nie mam czasu jeździć po rynkach w poszukiwaniu dobrego, nie za drogiego źródła. Godziny pracy mam do bani, pracuję dużo - nie mam jak, a bazowanie na moich małych osiedlowych sklepach mięsnych chyba by mnie zrujnowało.. A zamiast spędzać resztki wolnego czasu przy garze, to wolę zabrać psa na porządny spacer, którego potrzebuje nie mniej niż dobrego żarcia. A co do testowania - nie mówię, że nie boli mnie świadomość często bezcelowego dręczenia zwierząt w imię durnych testów. Ale tak sobie myślę, że to trochę absurd - mówimy o karmach dla psów / kotów, które złożone są w jakiejś części z zabitych - specjalnie - zwierząt. Zwierzęta te są hodowane w masówkach, w których się męczą, chorują, a sama tego rodzaju hodowla zatruwa poważnie środowisko. Więc - rezygnowanie z danej marki tylko dlatego, że należy ona do koncernu, który testuje produkty na zwierzętach - no dla mnie to jest troszku bezsensu. Może się starzeję, opadły mi ideały, ale im więcej wiem na ten temat, im większą mam świadomość, jak bardzo wszyscy jesteśmy umoczeni w kwestii dręczenia zwierząt z każdej strony, tym większe zniechęcenie mnie ogarnia. Ilustracja do tego - kiedyś jako nastolatka brałam udział w proteście przeciwko zabijaniu zwierząt na futra. Cel szczytny. Paliliśmy wtedy "ku pamięci" świeczki. Świeczki były z parafiny (no nie z łoju zwierzęcego, to nie średniowiecze, nie?). Pytanie - z czego jest parafina? Ano z ropy naftowej. A wydobycie ropy naftowej wiąże się z czym? Ano z zanieczyszczeniami środowiska, z konfliktami zbrojnymi itd. Fajnie nie? A żeby było lepiej - każdy do tego rękę przykłada, bo z ropy robi się przecież .. plastik. Umiecie żyć bez plastiku? Wszyscy jesteśmy umoczeni.. No, to taki "optymistyczny" akcent na koniec.
Edytowane przez Deede Czas edycji: 2011-07-07 o 11:09 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#525 |
Konto usunięte
|
Deede, no widzisz, ja mam łatwiej. Mam w odwłoku ropę naftową, plastik czy emisję dwutlenku węgla. Fabryki w Malezji w sumie też. Ważne jest dla mnie testowanie ma zwierzętach i takich produktów staram się unikać. Nie wiem po co zakładać, że jak ktoś nie kupuje testowanych produktów to od razu wzrusza go "efekt cieplarniany".
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#526 |
Rozeznanie
|
Każdego rusza co innego, ja już zużyłam prawie wszystkie kosmetyki, które miałam do tej pory, te testowane na zwierzętach, chcę kupić inne, nie testowane.
Ale nie chcę też popaść w jakąś paranoję - to nie, tamto nie, to szkodzi, tamto też. Wiecie o co mi chodzi. W dzisiejszych czasach chyba umęczeniem byłoby żyć zgodnie z ideałami, nie używać produktów firm, które testują na zwierzętach, nie używać jakichś produktów, bo są z tego czy tamtego, nie kupować ciuchów czy agd bo są produkowane w Chinach, Tajlandii czy Malezji, wiecznie oszczędzać wodę i papier, bo woda się marnuje, ginie więcej drzew... Co do karmienia (ale mamy ot refleksyjny ![]() W mięsnych można kupić odpadki dla zwierząt, są ponoć po 2 zł / kg. Fakt- kot zjada mniej i jest tańszy w utrzymaniu, mniej praco i czasochłonny, nie trzeba z nim wychodzić na spacery. Ostatnio kupuję w puszkach tuńczyka i łososia, 96% mięsa, 4% wody, cena za 180gram - 1,40euro mniej więcej. Pies musiałby zjeść tego więcej.
![]() |
#527 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No, ale to takie dywagacje teoretyczne. Się off zrobił. ![]()
![]() |
![]() |
#528 |
Konto usunięte
|
Mówisz o takim łososiu? Bo koleżanka ostatnio mi polecała dla kota. Tam jest podobno duży, nierozdrobiony kawałek łososia http://waszsklep.com.pl/dziki-losos-alaski-p-1049.html
Na tuńczyka podobno trzeba uważać bo zawiera tą rtęć czy coś tam i dużej ilości może zaszkodzić. Deede, dla mnie właśnie to, że wymierają oceany, że kwaśne deszcze, że spaliny itp. to jest naturalna kolej rzeczy naszej obecności tutaj, naszego "rozwoju". Ale jeśli ktoś celowo wybija masę rekinów, żeby zjeść ich płetwę to już mnie wkurza. Jak ktoś wycina las deszczowy żeby dodać oleju palmowego do batonika i tym samym utrudnia życie małpom to już mnie wkurza. Jak ktoś męczy zwierzę po to, żeby mnie szampon nie szczypał to mam to za debilizm i sadyzm. Po prostu każdy ma inną wrażliwość i inne hm... wartości? No na upartego można to tak nazwać. Edytowane przez 201604190949 Czas edycji: 2011-07-07 o 13:01 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#529 |
Zadomowienie
|
jesli chodzi o lososia, to polecam:
http://keko.pl/pl/karma-mokra-dla-ps...osos-369g.html i jeszcze taka makrele: http://ekozwierzak.pl/Psy/Karmy-bez-...osie-369g.html ale to dla psa, nie dla kota. wali w calej chacie, ale nie ma sobie rownych. u nas zawsze raz w tygodniu jest obiadek: puszka animonda lub czesciej evangers, surowe żółtko plus jakis dodatek wapniowy & daweczka irish cala, bo ufam tylko suchemu. co jak co...ale chyba tylko porzadna kosc z miechem rowna sie z tym obiadkem. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#530 |
Konto usunięte
|
Tylko tamten łosoś co dałam jest 'ludzki'. Koleżanka mówi, że jej mąż i starsze dziecko zjadają to do spółki z kotem. Podobno smaczne. Nie wiem, nie jadam ryb
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#531 |
Zadomowienie
|
ja jadam, al nienawidze lososia w sosie wlasnym bleeeeeeeee.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#532 |
Rozeznanie
|
A to w sensie, że kot się tym otruje, tak?
![]() 1000days Nie, taki inny. Nie ma go na necie, ale taki zwykły puszkowany. Jest jedna puszka na tydzień, plus dwie puszki łososia. A mokrego już nie kupuję.
![]() |
#533 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#534 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#535 |
Rozeznanie
|
![]() |
#536 |
Raczkowanie
|
co do dyskusji na temat testowania na zwierzętach, fabryk w malezji, etc; ) ja kieruję się zasadą że jeżeli mogę mieć na coś wpływ, staram się pomóc. nie lubię podejścia, że ah, żyjemy w czasach gdzie i tak ogrom istot się wykorzystuje więc olejmy to.
wahasz się czy wypiąć się na firmę testującą w bestialski sposób produkty na zwierzętach? zrób to. nie przykładaj się do cierpienia, jeżeli masz taki wybór. ja szczerze przyznaję, że żyłam w błogiej nieświadomości jeżeli chodzi o takie praktyki panujące w zakładach produkujących żywność dla zwierząt. ale teraz wiem, że muszę temat dokładnie zgłębić i dowiedzieć się jakich karm unikać. nie chcę, żeby za dobrym samopoczuciem i zdrowiem mojego kota kryła się śmierć w męczarniach innych. bo, jak już pisałam, mam wybór. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#537 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Wierzę, że z czasem dużo może się zmienić. Kiedyś kobiety nie miały żadnych praw, a dzieci były uważane własnością rodziców i ich bicie nikomu nie przeszkadzało. Kiedyś niewolnictwo też było na porządku dziennym. Ale jak widać, to wszystko powoli się zmienia. Nawet jedno uratowane życie już jest ogromnym sukcesem. Niekupowanie testowanych rzeczy jest najlepszą formą wpływu, bo im więcej ludzi nie kupuje, tym bardziej firma będzie skłonna zakwestionować swoje praktyki. Kieszeń zawsze jest najczulszym punktem korporacji. Wiem, że po protestach, petycjach i interwencji fundacji prozwierzęcych, coś może się zmienić - przykładem są chociażby Coca-Cola, która zrezygnowała ze wspierania testów na zwierzętach, Unilever, który zrezygnował z zabicia szczurów dla udowodnienia wspaniałych cech swojej herbaty oraz laboratorium farmaceutyczne we Wielkiej Brytanii, którego akcje spadły, a większość firm rozwiązała z nimi umowy po głośnych protestach społeczeństwa. Łatwiej jest udawać, że to nas nie dotyczy i że i tak nic się nie zmieni. Moim zdaniem lepiej robić chociażby coś małego (segregować smieci, unikać testowanych kosmetyków, rzadziej jeść mięso - cokolwiek), niż w ogóle nic.
Pomóż kociakom - kupuj na aukcjach charytatywnych na allegro: NADIR_stowarzysz, miauczykotek, Koty_sos, SosDlaZwierzat, TOZ_Szczecin, kocipazur_org, Nakarm zwierzaka jednym klikiem: www.pustamiska.pl www.poomoc.pl Mój blog: ekologicznie.wordpress.co m ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#538 |
Zakorzenienie
|
proponuje wrócic do dyskusji na temat wątku, bo na temat testowania jest inny wątek, a o zwierzakach na społecznościach
![]() |
#539 |
Zadomowienie
|
nasze nowe odkrycie:
http://www.zdrowypiesek.pl/category/...psow-wolfsblut mloda karma z lososem sie zajada. jagniecina tez jej wchodzila. mamy co prawda jeszcze duzy worek brit care dla szczeniat do skarmienia, ale szukamy juz "doroslej karmy"-niedlugo pierwsze urodziny ![]() bedziemy tez testowac acane pacifica i lamb&apple. niestety po przygodach z dziecinstwa z orijenem, juz do niego nie mam odwago wracac. mimo ze drugie szczenie tez bede probowac na nim prowadzic. wystarczy przeczytac sklady tych karm, ze wiedziec czemu nie chappi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#540 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:56.