Coraz większe nasze brzuszki, w nich chłopczyki i dziewuszki -mamusie 01-02.2012 - Strona 24 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Tytuł do nowego wątku
Rusza nam się cały brzuszek - to tak fika nasz maluszek - mamy styczeń-luty 2012r 31 53,45%
Zawsze do pomocy gotowe, mamusie styczniowo-lutowe 0 0%
Nasze fasolki rosną silne i zdrowe- Mamusie styczniowo-lutowe 2012 3 5,17%
Połowa ciąży już za nami, niedługo będziemy mamusiami. Mamusie styczeń-luty 2012 24 41,38%
Głosujący: 58. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-07-30, 12:14   #691
MMONIKA9
Wtajemniczenie

Dot.: Coraz większe nasze brzuszki, w nich chłopczyki i dziewuszki -mamusie 01-02.201

1. Dodatek z tytułu urodzenia dziecka
Przysługuje matce lub ojcu, opiekunowi prawnemu lub faktycznemu dziecka. Dodatek ten przysługuje jednorazowo do ukończenia przez dziecko 1 roku życia w kwocie 1000 zł.
Dodatek z tytułu urodzenia dziecka, od 1 listopada 2009 r. do 31 grudnia 2011 r. przysługuje po przedstawieniu zaświadczenia lekarskiego lub zaświadczenia wystawionego przez położną potwierdzającego co najmniej jedno badanie kobiety w ciąży przez lekarza ginekologa lub położną (zmiana ustawy ogłoszona w Dz. U. Nr 50, poz. 301 z dnia 30.03.2010 r. - obowiązuje od dnia ogłoszenia).

Osoby uprawnione, które od dnia 1 listopada 2009 r. nie otrzymały ww. dodatku, którym odmówiono wypłaty dodatku lub pozostawiono wniosek o jego wypłatę bez rozpatrzenia z powodu braku zaświadczenia lekarskiego potwierdzającego pozostawanie kobiety pod opieką medyczną nie później niż od 10 tygodnia ciąży do porodu mają prawo złożenia wniosku o wypłatę dodatku po przedstawieniu zaświadczenia lekarskiego lub zaświadczenia wystawionego przez położną, potwierdzającego co najmniej jedno badanie kobiety w okresie ciąży przez lekarza ginekologa lub położną w terminie 6 miesięcy od dnia wejścia w życie ustawy, czyli od dnia 31.03.2010 r. do dnia 30.09.2010 r.
Wymóg udokumentowania pozostawania matki dziecka pod opieką medyczną nie dotyczy osób będących prawnymi lub faktycznymi opiekunami dziecka.

Opiekun faktyczny dziecka to w rozumieniu ww. ustawy osoba faktycznie opiekująca się dzieckiem, która wystąpiła z wnioskiem do sądu rodzinnego o przysposobienie dziecka.
Analogicznie, wymóg dotyczący dołączenia do wniosku odpowiedniego zaświadczenia wystawionego przez lekarza lub położną nie ma zastosowania również w odniesieniu do rodziców, którzy ostatecznie przysposobili dziecko.

Od dnia 1 stycznia 2012 r. przy ubieganiu się o dodatek z tytułu urodzenia dziecka przedstawić trzeba będzie zaświadczenie lekarskie lub zaświadczenie wystawione przez położną potwierdzające pozostawawanie kobiety pod opieką medyczną w okresie od 10 tygodnia ciąży do porody (wzór wymaganego zaświadczenia, jak i formę opieki medycznej nad ciężarną ma określić rozporządzenie Ministra Zdrowia).

2011-07-24 17:11:58
7. Jednorazowa zapomoga z tytułu urodzenia się żywego dziecka
Przysługuje matce lub ojcu, opiekunowi prawnemu albo opiekunowi faktycznemu dziecka niezależnie od ich dochodów w kwocie 1000 zł. Wniosek o wypłatę jednorazowej zapomogi składa się w terminie 12 miesięcy od dnia narodzin dziecka, a w przypadku gdy wniosek dotyczy dziecka objętego opieką prawną, opieką faktyczną albo dziecka przysposobionego - w terminie 12 miesięcy od dnia objęcia opieką albo przysposobienia, nie później niż do ukończenia przez dziecko 18 roku życia. Wniosek złożony po terminie organ właściwy pozostawia bez rozpoznania.
Jednorazowa zapomoga, od 1 listopada 2009 r. do 31 grudnia 2011 r. przysługuje po przedstawieniu zaświadczenia lekarskiego lub zaświadczenia wystawionego przez położną potwierdzającego co najmniej jedno badanie kobiety w ciąży przez lekarza ginekologa lub położną (zmiana ustawy ogłoszona w Dz. U. Nr 50, poz. 301 z dnia 30.03.2010 r. - obowiązuje od dnia ogłoszenia).
Osoby uprawnione, które od dnia 1 listopada 2009 r. i nie otrzymały jednorazowej zapomogi, którym odmówiono wypłaty zapomogi lub pozostawiono wniosek o jej wypłatę bez rozpatrzenia z powodu braku zaświadczenia lekarskiego potwierdzającego pozostawanie kobiety pod opieką medyczną nie później niż od 10 tygodnia ciąży do porodu mają prawo złożenia wniosku o wypłatę zapomogi po przedstawieniu zaświadczenia lekarskiego lub zaświadczenia wystawionego przez położną, potwierdzającego co najmniej jedno badanie kobiety w okresie ciąży przez lekarza ginekologa lub położną w terminie 6 miesięcy od dnia wejścia w życie zmiany ustawy, czyli od dnia 31.03.2010 r. do dnia 30.09.2010 r.
Wymóg udokumentowania pozostawania matki dziecka pod opieką medyczną nie dotyczy osób będących prawnymi lub faktycznymi opiekunami dziecka.

Opiekun faktyczny dziecka to w rozumieniu ww. ustawy osoba faktycznie opiekująca się dzieckiem, która wystąpiła z wnioskiem do sądu rodzinnego o przysposobienie dziecka.
Analogicznie, wymóg dotyczący dołączenia do wniosku odpowiedniego zaświadczenia wystawionego przez lekarza lub położną nie ma zastosowania również w odniesieniu do rodziców, którzy ostatecznie przysposobili dziecko.
Od dnia 1 stycznia 2012 r. przy ubieganiu się o jednorazową zaomogę z tytułu urodzenia dziecka przedstawić trzeba będzie zaświadczenie lekarskie lub zaświadczenie wystawione przez położną potwierdzające pozostawanie kobiety pod opieką medyczną w okresie od 10 tygodnia ciąży do porodu (wzór wymaganego zaświadczenia, jak i formę opieki medycznej nad ciężarną ma określić rozporządzenie Ministra Zdrowia).
Stary 2011-07-30, 12:16   #692
agawoo
Zakorzenienie

Dot.: Coraz większe nasze brzuszki, w nich chłopczyki i dziewuszki -mamusie 01-02.201

Cytat:
Napisane przez Psotnika Pokaż wiadomość
dzień dobry u mnie leje od wczoraj wieczór...non stop siąpi..ciśnienie tak niskie że umieram

a dziś wymiotowałam samym kwasem żołądkowym - za długo spałam potem musiałam łyknąć leki na czczo i czekałam ze śniadaniem pół godz by się wchłonęły i taki to efekt tylko nie iwem czy zdążyły się wchłonąć
a mój Tż od rana robi przetwory na zimę z pomidorków sosy różniaste i takie tam bo u nas to ja zawsze jestem tylko pomocnikiem szefa kuchni i tylko obierałam pomidorki ze skórki - a potem już zapachu czosnku nie mogłam znieść i uciekłam.. nie znoszę gotowania

o co chodzi z tym drugim tysiącem? ja nigdy nie słyszałam o tym że dają kasę za urodzenie dziecka... możecie coś więcej napisać?

a w nocy pogryzły mnie wstrętne komary...z 15 razy a tż nic... zawsze tak mam że lecą do mnie, a teraz swędzi niemiłosiernie i puchnie... słyszałyście co można stosować w ciąży by nie swędziało?
Psotnika, nie wiem jak pomóc ze swędzeniem.
Mnie też komary gryzą niemiłosiernie, ale w ramach ciąży zniknęło mi uczulenie Tzn. zaraz po ugryzieniu swędzie i mam dużego bąbla, ale na drugi dzień sam znika A zawsze zostawały mi takie bąble przez kilka dni. Przed ślubem to bluzy z długim rękawem tylko nisiłam, żeby mi rąk nie pogryzły

Z tym drugim tysiącem, to też nie wiem

Cytat:
Napisane przez MissZuzia Pokaż wiadomość
BebiBebi życzę udanej zabawy, ja też rok temu miałam dziś panieński a za tydz w niedzielę nasza pierwsza rocznica

W sprawie wózków to ja wybiorę między poniższymi firmami, na model jeszcze nie zdecydowałam się:

http://www.wozki-mutsy.pl/index.php?...&k=0&dd=2&pp=1
tutaj wybiorę między urban rider a transporter, najpierw muszę pomacać
http://www.teutonia.com/pl/produkty.html
stąd mi się podobają Cosmo i BeYou.
Decyduje się na 2 w 1, bez zestawowego fotelika.

Do tego obowiązkowo oddzielnie fotelik samochodowy Maxi Cosi. Muszę jeszcze sprawdzić czy wszystkie modele powyzszych wózków mają adapter do Maxi Cosi, czy trzeba dokupić

Obie firmy (Mutsy i Teutonia) zostały wybrane przez znajomych/rodzinkę i wcześniej przetestowane, zero awaryjności, więc nie będę szukać szczęścia w ofertach innych firm.

Co do kół to nadal nie wiem czy pompowane czy piankowe

Zuzia
, nie wiem jakie koła lepsze. Też czekam na jakieś objawienie

tylko po to, żeby w niej wszystko było
agawoo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-30, 12:18   #693
*Agatek*
Zakorzenienie

Monika ale mi się wydaje, że to jedno i to samo... becikowe 1000 zł, a resztę dostajesz za urodzenie dziecka ale od ubezpieczyciela

*Agatek* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-30, 12:34   #694
kasiahexe
Zadomowienie

dziendobry
przperaszam ze tak mało pisze ale jestem cały dzien w pracy a jak przychodze t jestm tak zmeczona ze tylko was poczyatm i padam

Cytat:
Napisane przez MMONIKA9 Pokaż wiadomość
było o tym już pisane kilka krotnie że między 20-25 tyg a które lepsze to zależy kto jakie chce i kogo na jakie stać warto poczytac w necie o tym
a mi lekarz powiedział ze najlepeij od 24 do 28
ja juz swojego maluszka w 10t4d widziałam na 4d i jest cudowny hihi

Cytat:
http://allegro.pl/tako-jumper-x-3w1-...744172629.html a ja wczoraj znalazlam cos takiego i strasznie mi sie to podoba po 1 podobo mi sie wózek po2 duży wybór kolorów a po 3 do tego wyprawka
bardzo lady ale troche mie waga przytłacza :/

Cytat:
Napisane przez agawoo Pokaż wiadomość

Haniula, mam dokładnie takie same wymagania co do wózka (Może z wyjątkiem mocowania fotelika - nie musi mieć) I tez na wagę nie musze specjalnie patrzeć, ale fajnie by było jakby miał to wszystko i był lekki
ja też tylko wole miec 3 koła

oglądałam juz mnustwo wozków i dalej jestem przy swoim typie który wklejałam na koncu ostanie czesci

http://www.ebay.co.uk/itm/3-1-TRAVEL...item20b270daa0

I jeszcze kupie kołyske ale tylko wtedy jak uda mi sie na ebayu wgrac jakas aukcie tanio bo uwazam ze kołyska to zbedny wydatek ale ja ją chce miec hihi
ostanio wygralismy za 28 funciaków ale koles napisał ze on myslal ze pojdzie za 60 i nam jej nie sprzeda :/ dostał negatywa i zgłosilismy do do ebaya

LIVKA jest juz z nami
kasiahexe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-30, 12:38   #695
MMONIKA9
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez *Agatek* Pokaż wiadomość
Monika ale mi się wydaje, że to jedno i to samo... becikowe 1000 zł, a resztę dostajesz za urodzenie dziecka ale od ubezpieczyciela

to właśnei nie jest jedno i to samo bo się dowiadywałam już na ten temat i to są dwa oddzielne tysiaki
ja się juz wszystkiego dowiedziałam i wypytałam mam dwie zanjome co rodziły w tamtym roku

---------- Dopisano o 13:38 ---------- Poprzedni post napisano o 13:37 ----------

bądź co bądź 2000tys na ulicy nie leży i sie bardzo przydadzą
Stary 2011-07-30, 12:43   #696
*Agatek*
Zakorzenienie

Cytat:
to właśnei nie jest jedno i to samo bo się dowiadywałam już na ten temat i to są dwa oddzielne tysiaki
ja się juz wszystkiego dowiedziałam i wypytałam mam dwie zanjome co rodziły w tamtym roku

---------- Dopisano o 13:38 ---------- Poprzedni post napisano o 13:37 ----------

no dobra to z jednymi dokumentami gdzie iść? i z drugimi? bo ja pojęcia zielonego nie mam gdzie się zgłosić

Wczoraj co byłam u tej koleżanki to ona mówiła, że jej kuzynka ma łóżeczko turystyczne i też by wolała takie mieć, a do tego jakieś wibracje łózko miało, a dzieciak wniebowzięty Ma się spytać za ile by mi odsprzedała bo jestem w 80% przekonana, że jednak turystyczne

co o tym myślicie?

Edytowane przez *Agatek*
Czas edycji: 2011-07-30 o 12:47
Stary 2011-07-30, 12:54   #697
edytka27101982
Rozeznanie

becikowe które należy się każdemu to 1000zł;

idzie się po wypłatę do MOPSu lub MOPRu miejsca zamieszania, na stronach swojego lokalnego można znaleźć infor.

drugi tysiąc można dostać jeśli ma się bardzo niski dochód na osobę w rodzinie = pozostaje się pod opieką MOPS lub MOPRu, w ciężkiej sytuacji materialnej, życiowej itp.itd.

Cześć dziewczyny podczytuję Was ale nie miałam śmiałości pisać bo miałam straszne kłopoty na początku ciąży...

w sumie 5 tygodni w szpitalu ( w 3 turach) krwawienia, trofoblast całkowicie na ujściu szyjki i ogólnie duużo nerwów,
ale wszystko się unormowało jest teraz 17tc i zaczynam się wczuwać, wcześniej chciałam zachować jakiś dystans...

Miłego dnia!

Edytowane przez edytka27101982
Czas edycji: 2011-07-30 o 12:57
edytka27101982 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-07-30, 12:59   #698
MMONIKA9
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez edytka27101982 Pokaż wiadomość

idzie się po wypłatę do MOPSu lub MOPRu miejsca zamieszania, na stronach swojego lokalnego można znaleźć infor.

drugi tysiąc można dostać jeśli ma się bardzo niski dochód na osobę w rodzinie = pozostaje się pod opieką MOPS lub MOPRu, w ciężkiej sytuacji materialnej, życiowej itp.itd.

Cześć dziewczyny podczytuję Was ale nie miałam śmiałości pisać bo miałam straszne kłopoty na początku ciąży...

w sumie 5 tygodni w szpitalu ( w 3 turach) krwawienia, trofoblast całkowicie na ujściu szyjki i ogólnie duużo nerwów,
ale wszystko się unormowało jest teraz 17tc i zaczynam się wczuwać, wcześniej chciałam zachować jakiś dystans...

Miłego dnia!

z tym niskim dochodem to jest zasiłek rodzinny gdzie miesięcznie otrzymuje się na dziecko do 5 roku życia 68zł ale to nie może dochód rodzinny przekraczać 504zł na osobę
Stary 2011-07-30, 13:10   #699
edytka27101982
Rozeznanie

u nas jest to tak wyjaśnione:

http://www.mopr.lublin.pl/?id=poradnik/poradnik

w skrócie:
jednorazowa zapomoga z tyt. ur. dziecka jest dla każdego 1000zł
niezależnie od dochodu

dodatek z tytułu urodzenia dziecka 1000zł należy się tym którzy mają orzeczone prawo do zasiłku rodzinnego czyli "rodzinom, w których miesięczny dochód netto na osobę nie przekracza 504,00 zł (lub kwoty 583,00 zł w przypadku, gdy członkiem rodziny jest dziecko niepełnosprawne)."

Stary 2011-07-30, 13:13   #700
*Agatek*
Zakorzenienie

Cytat:
u nas jest to tak wyjaśnione:

http://www.mopr.lublin.pl/?id=poradnik/poradnik

w skrócie:
jednorazowa zapomoga z tyt. ur. dziecka jest dla każdego 1000zł
niezależnie od dochodu

dodatek z tytułu urodzenia dziecka 1000zł należy się tym którzy mają orzeczone prawo do zasiłku rodzinnego czyli "rodzinom, w których miesięczny dochód netto na osobę nie przekracza 504,00 zł (lub kwoty 583,00 zł w przypadku, gdy członkiem rodziny jest dziecko niepełnosprawne)."
czyli co? jeśli ja nie pracuję, a tż jest zatrudniony w PL na 1/4 etatu i zarabia 'niby' krocie, to mogę liczyć na dodatek? muszę się go spytać ile ma wpisane

Stary 2011-07-30, 13:22   #701
edytka27101982
Rozeznanie

Cytat:
czyli co? jeśli ja nie pracuję, a tż jest zatrudniony w PL na 1/4 etatu i zarabia 'niby' krocie, to mogę liczyć na dodatek? muszę się go spytać ile ma wpisane
idziesz do MOPSu z zaświadczeniem o dochodach, zaśw. z UP jeśli jesteś zarejestrowana i pewnie każdy MOPS będzie chciał jeszcze inne swoje papierki, dokumenty, dowody itp.
bierzesz druki i wypełniasz co trzeba,
zależy czy mieszkacie sami czy w gospodarstwo wchodzą rodzice, dziadki, bo dochód się sumuje jeśli nie macie oddzielnego gospodarstwa domowego.
ale nawet teraz jeśli macie mały dochód na dwoje to może Wam się należeć pomoc - nie na dziecko, ale zawsze jakieś inne rzeczy np. mogą Wam węgiel kupić na zimę, żywność z Banku Żywności - warto korzystać bo jakość swego czasu była całkiem dobra - cukier, mąka, makaron, mleko,...
zawsze warto dopytać co się należy,
ale trzeba się liczyć z wizytą w domu opiekuna z MOPSu

Stary 2011-07-30, 13:23   #702
neska22
Zakorzenienie

GG do neska22

czesc
jeszcze podobno można się w gminie dowiadywac bo czasem gminy dają kasiorkę za urodzenie bobaska....(poza becikowym z mopsu)
myślę, ze do wyborów nie zniosą becikowego a potem to cho.l.e.r.a. wie

dzisiaj byłam w pepco i sobioe tak migiem popatrzylam na bobaskowe rzeczy ...ło matko kochana dobrze, ze mnie mama wyciągnęla ze sklepu

liczę na to,z e jak będzie w niemczech mama z tata na przełomie sierpnia i wrzesnia to załapie się na promocje i kupi cos dzidziowi na pewno jakies rzeczy kosmetyczne... chociazby krem penaten na odparzenia... wiem, ze w polsce tez jest ale u nas jest badziewny w porównaniu z tamtym.....
neska22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-30, 13:25   #703
uska000
Zadomowienie

czyli co z tym drugiem tysiakiem?? tylko jak dochod jest niski czy nie??
Monia i co oba do mopsu wnioski??

http://www.suwaczek.pl/cache/b034e10552.png
uska000 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-30, 13:32   #704
neska22
Zakorzenienie

GG do neska22

Moze ten drugi tysiak jest opcjonalny (zalezy od regionu) dowiem się od kuzynki, kótra rodzila w tamtym roku jak się bedę z nią widziala to Wam powiem...
Stary 2011-07-30, 13:48   #705
ciezaroweczka
Raczkowanie

GG do ciezaroweczka

Cytat:

Miłego dnia!

Witaj bardzo sie cieszę, że wszystko Ok
ciezaroweczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-30, 13:50   #706
MMONIKA9
Wtajemniczenie

ja to w ogóle muszę sie dowiedzieć czy ja muszę się o te pieniądze starac w Poznaniu gdzie jestem zameldowana czy tu na gminie gdzie obecnie mieszkam
bo ja jestem teraz w takeij chorej sytuacji ze tu gdzie mieszkam są postawione takei wielkie słupy energetyczne niektorzy mieszkańcy ci co mieszkają najblizej tych słupów otrzymywali odszkodowanie za te pieniądze mieli albo się stad wyprowadzic albo moga mieszkać dalej ale budynek mieszkalny musi być przepisany na budynek gospodarczy co z tym idzie traca meldunek a że słupy te gdy zostaną wł wszystkei linie mogą być szkodliwe dla zdrowia to ludzie nie moga sie już sądzić o odszkodowanie za uszczerbek na zdrowiu przez nie - strasznei to skomplikowane ale tak wam z większa wytłumaczyłam i chodzi o to że ja tu już meldunku nei mogę mieć tzn budynek jest jeszcze jako mieszkalny więc moge ale niebawem będzie jako gospodarczy więc już nie nie wiem jak będzie z dzieckiem bo jak się okaże że też nei to będe meldować na swój adres zameldowania a co za tym idzie wtedy chyba tam będe musiała załatwiać i becikowe i ten drugi tys.
jest jeszcze coś takeigo jak samorządowe becikowe -czyli gminna zapomoga ale to nie chętnei dają i nie wszędzie to jest
Stary 2011-07-30, 13:51   #707
ciezaroweczka
Raczkowanie

GG do ciezaroweczka

Dziewczyny co za dzień, zresztą kolejny. Pada i pada... Głowa do tego mi pęka
Stary 2011-07-30, 13:54   #708
MMONIKA9
Wtajemniczenie

mnie ząb teraz strasznei rozbolał bo mam małą dziurkę a obie dentystki w ośrodku wzieły sobie w tym samym czasie urlop i teraz czuje jak mnei korzeń rwie niezbyt przyjemne ;(
Stary 2011-07-30, 13:57   #709
ciezaroweczka
Raczkowanie

GG do ciezaroweczka

Cytat:
mnie ząb teraz strasznei rozbolał bo mam małą dziurkę a obie dentystki w ośrodku wzieły sobie w tym samym czasie urlop i teraz czuje jak mnei korzeń rwie niezbyt przyjemne ;(

Współczuje... jeszcze pamiętam jak mnie ósemka bolała <przytula>

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-07-30, 13:58   #710
MMONIKA9
Wtajemniczenie

idę na obiadek, ziemniaczki dochodzą mięsko usmażone dziś kotlety schabowe po obiadku chwile odpoczynku i muszę jeszcze łazienkę wysprzątać bo wczoraj już nei dałam rady

---------- Dopisano o 14:58 ---------- Poprzedni post napisano o 14:57 ----------

eee z tymi zębami to tylko problemy na co one człowiekowi
albo mogły być wymyślone z innego tworzywa nie psującego się
Stary 2011-07-30, 14:01   #711
ciezaroweczka
Raczkowanie

GG do ciezaroweczka

To jest linki do artykułu , co i kiedy Ci się należy z tytułu urodzenia dziecka http://www.babyboom.pl/ciaza/porod_i...a_dziecka.html
Stary 2011-07-30, 14:04   #712
agawoo
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasiahexe Pokaż wiadomość
dziendobry
przperaszam ze tak mało pisze ale jestem cały dzien w pracy a jak przychodze t jestm tak zmeczona ze tylko was poczyatm i padam
[...]
ja też tylko wole miec 3 koła

oglądałam juz mnustwo wozków i dalej jestem przy swoim typie który wklejałam na koncu ostanie czesci

http://www.ebay.co.uk/itm/3-1-TRAVEL...item20b270daa0

I jeszcze kupie kołyske ale tylko wtedy jak uda mi sie na ebayu wgrac jakas aukcie tanio bo uwazam ze kołyska to zbedny wydatek ale ja ją chce miec hihi
ostanio wygralismy za 28 funciaków ale koles napisał ze on myslal ze pojdzie za 60 i nam jej nie sprzeda :/ dostał negatywa i zgłosilismy do do ebaya
Hej

Ja nie chcę na 3 kołach, bo mi się jakos mało stabilny wydaje Poza tym wizualnie jakoś mi się nie widzi

Cytat:

Jakoś to chyba zbyt piekne. Ten drugi tysiąc na pewno zależy od dochodu

Cytat:
no dobra to z jednymi dokumentami gdzie iść? i z drugimi? bo ja pojęcia zielonego nie mam gdzie się zgłosić

Wczoraj co byłam u tej koleżanki to ona mówiła, że jej kuzynka ma łóżeczko turystyczne i też by wolała takie mieć, a do tego jakieś wibracje łózko miało, a dzieciak wniebowzięty Ma się spytać za ile by mi odsprzedała bo jestem w 80% przekonana, że jednak turystyczne

co o tym myślicie?
Agatek, ja będę kupować normalne łóżeczko, nie chcę turystycznego

A dlaczego nie chcesz normalnego?

Cytat:

Miłego dnia!

Witaj Dobrze, że już wszystko ok

Cytat:
Napisane przez ciezaroweczka Pokaż wiadomość
Dziewczyny co za dzień, zresztą kolejny. Pada i pada... Głowa do tego mi pęka
Ja też się tak średnio czuję, jakaś słaba jestem U nas też leje

tylko po to, żeby w niej wszystko było
agawoo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-30, 14:04   #713
ciezaroweczka
Raczkowanie

GG do ciezaroweczka

Cytat:

Nie to samo. becikowe należy sie bez względu na to czy pobierasz rodzinne czy nie. Jednorazowa zapomoga z tyt. urodzenia dziecka należy Ci sie wtedy, gdy ten zasiłek rodzinny Ci się należy...
Stary 2011-07-30, 14:06   #714
neska22
Zakorzenienie

GG do neska22

Chyba agatek mówiła, ze nie moze znaleźć tanich szlafroków do szpitala... ja własnie na all znalazałm za 25 zł ale jesczze nie kupuje...

---------- Dopisano o 15:06 ---------- Poprzedni post napisano o 15:04 ----------

a co do łóżeczka to na pewno nie chcę turystycznego.... nie widzi mi się to absolutnie... co innego postawic takie w salonie czy kuchni zeby potem miec dzidzie na oku ale tak na stałe do spania to niet...
Stary 2011-07-30, 14:13   #715
uska000
Zadomowienie

a ja bede miec turystyczne na kolkach z plozami, wibracjami, lampka. moskitera, zabawkami dziurka dla 2 latka, 2 stp wysokosci, ulepszonym materacem i przewijakiem za 350zl firmy Graco

co to zjesc na obiad nic mi nie podchodzi;/

http://www.suwaczek.pl/cache/b034e10552.png
uska000 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-30, 14:15   #716
MMONIKA9
Wtajemniczenie

mi wszyscy mówią bym starała sie o zasiłek dla samotnej matki i nie mogą tego zrozumieć ze ja nie będe samotną matką że będe mieszkać z ojcem dziecka dziecko będzie miec jego nazwisko a to że nie jesteśmy małżeństwem to nie oznacza ze jestem samotną matką

---------- Dopisano o 15:15 ---------- Poprzedni post napisano o 15:14 ----------

mi się tez te turystyczne ni widza jako łózeczko
turystyczne może robic za kojec w domu a gdzieś an wyjazd jako łóżko ale w domu to ja chce meić normalne
Stary 2011-07-30, 14:18   #717
neska22
Zakorzenienie

GG do neska22

Cytat:
mi wszyscy mówią bym starała sie o zasiłek dla samotnej matki i nie mogą tego zrozumieć ze ja nie będe samotną matką że będe mieszkać z ojcem dziecka dziecko będzie miec jego nazwisko a to że nie jesteśmy małżeństwem to nie oznacza ze jestem samotną matką

---------- Dopisano o 15:15 ---------- Poprzedni post napisano o 15:14 ----------

mi się tez te turystyczne ni widza jako łózeczko
turystyczne może robic za kojec w domu a gdzieś an wyjazd jako łóżko ale w domu to ja chce meić normalne
wiem, ze wiele osób tak robi....skoro nie ma ślubu to wykorzystują sytuację i starają się o kasę jako matki samotnie wychowujące dziecko...

z jednej strony to wiadomo, ze oszustwo ale z drugiej to nasze państwo ma nas wiadomo gdzie i tez nas okrada na każdym kroku... wiec moze pomysl o tym

w ogole dziewczyny jak mialam urlop to nie jezdzilam autem i dzisiaj bylam na zakupach z mama i jak spojrzałam na ceny benzyny to mi się słabo zrobiło... powściekali się normalnie .... tu juz się nie da normalnie życ...

a co do łóżeczka to własnie tak smao uważam
Stary 2011-07-30, 14:27   #718
MMONIKA9
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez neska22 Pokaż wiadomość
wiem, ze wiele osób tak robi....skoro nie ma ślubu to wykorzystują sytuację i starają się o kasę jako matki samotnie wychowujące dziecko...

z jednej strony to wiadomo, ze oszustwo ale z drugiej to nasze państwo ma nas wiadomo gdzie i tez nas okrada na każdym kroku... wiec moze pomysl o tym

w ogole dziewczyny jak mialam urlop to nie jezdzilam autem i dzisiaj bylam na zakupach z mama i jak spojrzałam na ceny benzyny to mi się słabo zrobiło... powściekali się normalnie .... tu juz się nie da normalnie życ...

a co do łóżeczka to własnie tak smao uważam

no ale to jakoś tak jest ze wtedy to trzeba przedstawic pismo o alimentach chyba ze się dostaje i ile a takie potwierdzenie trzeba mieć ze sądu więc o to się nie będe starac bo za bardzo skomplikowane i za duzo kombinacji niektórzy nawet tak kombinują ze się specjalnie rozwodzą byle tylko dostać siano
my mamy ten plus że dostaniemy ten 2 tysiąc bo ja jestem zarejestrowana na bezrobociu tam jestem ubezpieczona nei mam żadnych dochodów a TŻ nei przekracza więc warunki spełniami
Stary 2011-07-30, 14:30   #719
neska22
Zakorzenienie

GG do neska22

no nam zostaje tylko becikowe i kasa z naszych dodatkowych ubezpieczen... tz ma indywidualne i grupowe a ja grupowe...bo na ten drugi tysiac sie chyba na pewno nie załapiemy....
Stary 2011-07-30, 14:38   #720
inutil
Zakorzenienie

GG do inutil

Kurde, ja nie wiem jak wybiorę wózek i łóżeczko - ja jestem wogóle niezdecydowana. Przy łóżeczku wiem, że drewniane, bo drewno uwielbiam

wózki oglądam ale nic na mnie nie robi większego wrażenia nie muszę patrzeć na wagę bo mieszkamy w domku i ani jednego schodka nie mamy, nigdzie nosić nie trzeba. A reszta, czarna magia dla mnie - chyba naprawdę trzeba pomacać i będzie wiadomo

Cytat:
Napisane przez MissZuzia Pokaż wiadomość
W sprawie wózków to ja wybiorę między poniższymi firmami, na model jeszcze nie zdecydowałam się:

http://www.wozki-mutsy.pl/index.php?...&k=0&dd=2&pp=1
tutaj wybiorę między urban rider a transporter, najpierw muszę pomacać
http://www.teutonia.com/pl/produkty.html
stąd mi się podobają Cosmo i BeYou.
Decyduje się na 2 w 1, bez zestawowego fotelika.
ten teutonia całkiem fajny, ale cena

Cytat:

Miłego dnia!
hej dobrze, że już dobrze i wszystko się unormowało

Cytat:
Napisane przez neska22 Pokaż wiadomość
liczę na to,z e jak będzie w niemczech mama z tata na przełomie sierpnia i wrzesnia to załapie się na promocje i kupi cos dzidziowi na pewno jakies rzeczy kosmetyczne... chociazby krem penaten na odparzenia... wiem, ze w polsce tez jest ale u nas jest badziewny w porównaniu z tamtym.....
moi teściowie ostatnio byli na wyprzedażach w niemczech i jak wrócili to teściowa mówi, że było tyle ciuchów dla dzieci i chciała coś pokupować ale teść jej zabronił i tż go opierniczył delikatnie, że dlaczego, że ja już coś tam kupiłam i teściowa z bananem, że jeszcze w sierpniu pojadą to na pewno coś kupi
a ten krem sprawdzony? muszę sobie zapisać, to powiem jej żeby kupiła
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości