|
Notka |
|
Papierowy zawrót g³owy Forum dla ludzi, którzy lubi± tworzyæ z papieru. Tutaj dowiesz siê jak zrobiæ ciekaw± kartkê lub scrap. Zaprezentujesz swoje dzie³o. Zapraszamy. |
![]() |
|
Narzêdzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 143
|
Pytanie. Jak zacz±æ?
Hej dziewczyny, chce zrobiæ album dla swojego mê¿czyzny z okazji naszej rocznicy.
Pomys³ mam, zdjecia mam, album tez mam, pusty, bia³y czyli mozna poszalec. Teraz potrzebuje waszej pomocy, otoz zakupy. Nie wiem od czego zaczac, chce zrobic calkiem prosty albumik, w miare czysty i przejzysty. Wiem ze potrzebuje papierow, kleju, tasmy, nozyczek i tych dziurkaczy ozdobnych. Pytanie- konkretnie jakich bede potrzebowala? Jakiej firmy klej jest najmocniejszy i w miare uniwersalny, myslalam tez zeby kupic farby i zrobic kilka rysunkow, jakie farby polecacie? Moze ktoras z was mieszka w UK? byloby nawet jeszcze lepiej ![]()
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 123
|
Dot.: Pytanie. Jak zacz±æ?
Fajny pomys³, sama robi³am co¶ podobnego. Je¿eli chodzi o zakupy to masz dobre pomys³y
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
BAN sta³y
Wiadomo¶ci: 289
|
tak jak kolezanka na gorze nie polecam zwyklych klejów, jesli koniecznie chcesz kupic farby to wg akrylowe, takie chyba juz beda najlepsze. w kazdym sklepie tutaj w UK, znajdziesz praktycznie farbki, jednak wybierz sie do jakiegos papierniczego, nie kupuj nieczego w sklepach w których takie rzeczy nie naleza do najlepszych
![]() a i ja jeszcze polecilabym wyciac z papieru czerwonego troche serduszek i powkladac je ze zdj. tez powinno wygladac fajnie ![]() i swietny pomysl, powodzenia w tworzeniu albumu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
dzieki dziewczyny, z pastelami mam troche doswiadczenia, moze kupie poprostu pastele jak znajde w sklepie, swoje zostawilam w polsce, ta koronka to fajny pomysl
![]() jeszcze jedno mnie zastanawia, te pieczatki z napisami? jak one sie sprawuja? i czy ciezko je dostac? i do nich jest potrzebny jakis specjalny atrament/cokolwiek..? podobaja mi sie tez przejscia kolorow jakie widzialam w niektorych albumach i kartkach robionych recznie, ale tu juz kompletnie nie mam pojecia jak to sie robi.
![]() |
![]() |
#5 |
BAN sta³y
Wiadomo¶ci: 289
|
jesli chodzi o pieczatki to nie wiem czy dobrze kojarze, ale napewno mozna je zamówic. dostajesz juz z atramentem. mialam takie, ale niestety rozmazywaly sie :/
ja np mojemu facetowi robilam rowniez album, tzn oddawalam do fotografa i dostawalam gotowy, wiem, ze tu w UK tez takie robia, ale gratuluje gestu i zawzieci zrobienia takiego albumu samemu, ja to chyba bym sie nigdy nie odwazyla ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 212
|
Stemple z napisami mo¿na kupiæ np. TU. Je¶li s± to stemple akrylowe, to potrzebny jest do ich zamocowania bloczek. No i do tego wszystkiego potrzebne s± tusze, dostêpne chyba w ka¿dym scrapbookingowym sklepie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
CraftMod
|
moim zdaniem rysunków malowanych farbami mo¿e bezpieczniej by by³o nie wykonywaæ na kartach albumu, a na innym kartonie, a potem jak wyschn± wkomponowaæ je w ca³o¶æ.
Co do dziurkaczy, narzêdzi to wydaje mi siê, ¿e najlepiej poogl±daæ jakie¶ albumiki i zobaczysz co ci siê bêdzie najbardziej podobaæ. Same wycinanki mo¿esz wymieniæ z innymi dziewczynami, tutaj zajrzyj i ew napisz na priw do dziewczyn. Jest jeszcze watek "Oddam, zamieniê" klik ale tam nie wszystko jest aktualne i wiêcej szukania. Ja bym poleci³a kupiæ papiery do scrapbookingu, mo¿e jakie¶ kwiatki papierowe, czy æwieki, trochê koronek czy wst±¿ek. Mo¿na dodaæ wydrukowane rysunki, sentencje. Sporo ozdób mo¿na zrobiæ samemu, albo z dostêpnych pod rêk± materia³ów. Wszystko zale¿y od tego ile chcesz na to wydaæ i ile masz czasu. Je¶li bud¿et jest wiêkszy to mo¿na dokupiæ tusz, stemple, dziurkacze(serduszka, kwiatki, listki, brzegowe) i inne cudka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
boze jakie to wszystko drogie, jestem po zakupach i wydalam majatek na te wszystkie wstazeczki, naklejki, papiery, specjalne nozyczki, pastele, kleje, tasmy, niestety zadnych dziurkaczy nigdzie nie moglam znalezc a stempelki byly nie ciekawe jakies tam happy birthday itp...
plan jest taki- kupilam dzisiaj duzy notes w skoropodobnej czerwonej okladce, na to poszla zolta tasiemka, na to pojdzie czerwona i na to koleczko z koronki na srodku ( nie wiem jeszcze co tam posrodku tej koronki przyczepie, mam takiego zlotego motylka, moze jakas broszke ladna wygrzebie i wykorzystam) do tego pod wstazka pojdzie napis "Happy Place" i kartki w srodku powyklejam papierem w kwiaty ktory dzisiaj kupilam w odcieniach bezu/brazu/czerwieni. na to zdjecia + podpisy + rysunki na niektorych kartkach ktore juz po czesci zrobilam na oddzielnym bialym bloku pastelami ![]() zastanawiam sie tylko jakim klejem przykleic ten papier zeby nie bylo sladow bo kartki sa dosyc cienkie, myslicie ze klej w sztyfcie uhu sie sprawdzi?
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Klej uhu z tego co wiem jest nawet dobry
![]() ![]() ![]() Edytowane przez olutta Czas edycji: 2011-11-26 o 10:52 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Witam dziewczyny w³a¶nie zaczynam przygodê ze scrapbookingiem. Moje dziecko idzie do I komunii ¶wiêtej i za³o¿y³am sobie ¿e razem przygotujemy zaproszenia na t± uroczysto¶æ. Mam jednak k³opot bo wiem jak chcemy ¿eby te zaproszenia wygl±da³y bardzo banalne zwyk³y per³owy papier i na kalce wydrukowane zdjêcie proszê Was tylko bo chcia³yby¶my je zrobiæ troszkê ka¿da ró¿na wiêc bêd± nam np. potrzebne ró¿ne bazy ( kwadrat, prostok±t itp...) przejrza³am tyle stron na allegro i nie wiem co mam wybraæ mo¿e poda³yby¶cie mi parê sklepów gdzie mogê kupiæ wszystko za jednym zamachem ³±cznie z kopert±, baz±-papierem-kartonem per³owym i wszystkie dodatki jakie¶ stickersy z kielichem pomó¿cie dziêki
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 7 062
|
Cytat:
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...&postcount=708 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
hej dziewczêta
![]() zacze³am juz robic album, niestety z moim szczê¶ciem, zala³am ca³y pusty album ktory kupilam ( nauczka dla mnie, zeby nie pic herbaty podczas pracy ) i musialam go czyms zastapic. kupilam zwykly zeszyt w sztywnej okladce i okleilam go skoropodobnym materialem,na to tasiemki itp. zrobilam pierwsza strone i 4 kolejne. Podziwiam was! Tylko te kilka stron zajelo mi caly dzien. Okladka zajela mi cala sobote. Zalaczam zdjecia. Nie jest tak perfekcyjny jak wasze prace ale efekty sa zadowalajace.Jeszcze duzo pracy przede mna a mam czas tylko do 14 ![]()
![]() |
![]() |
#13 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 7 062
|
Cytat:
wysz³o Ci naprawdê super w takich wyrobach nie chodzi o perfekcjê ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
CraftMod
|
¦wietnie Ci wysz³o, jak siê rozpêdzisz to nied³ugo bêdziesz robi³a prace ¿e hoho
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
Narzêdzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:02.