![]() |
#31 |
Raczkowanie
|
Dot.: Nie mogę przestać o tych głupotach myśleć ...
Filozofia, ach ta filozofia.....najweselsze chwile na studiach.wiekszosć nie rozumiała wykładowcy.
Koleżanka zadała mu swietne pytanie: "czy patrząc w lusto widzimy siebie tak jak nas widza inni??" Fajne i ciekawe. Ciekawe jak to jest??
"Myślę że nie tylko makijaż i modna fryzura czynią kobietę piękną. Naprawdę olśniewajaco wygląda kobieta w której oczach widać wiarę w siłę swojej urody oraz madrość żyiowych doświadczeń" SHARON STONE |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
BAN stały
|
Nikt nas nie przekona,że białe jest białe a czarne to czarne
![]() Heleane to jakaś gra psychologiczna??Piszesz o kolorze czerwonym,a twoja czcionka jest pomarańczowa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Rozeznanie
|
No to widocznie nie tylko ja jestem rąbnięta ... jak dobrze
![]() A teraz powiedzcie czy nasze oczy mogą kłamać i pokazywać co innego? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale z kolorami musi coś być, skoro np. niektóre osoby niewidome od urodzenia, potrafią rozpoznać kolor po dotyku przedmiotu... ![]()
![]() |
![]() |
#35 |
Zakorzenienie
|
To bardzo ciekawe zagadnienie
![]() ![]() Jeśli ja widzę od urodzenia Wasz kolor czerwony, jako Wasz niebieski - to nazywam go czerwonym ![]() ![]() Tos amo smak - jak możemy porozumieć się na temat smaku tortu czekoladowo wiśniowego ? może dla mnie jest to smak, któey dla Was jest śmietankowo-agrestowy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Zakorzenienie
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#38 |
Raczkowanie
|
Heleane, mam taka samą schize od pół roku
![]() bardzo dobrze wiem o co Ci chodzi ![]() ale po wnikliwym myśleniu o tym doszłam do wniosku że wszyscy ludzie widza tak samo, albo bardzo podobnie barwy ![]() bo przeciez ludzie to jeden gatunek (moze to nawet nie ma to nic do rzeczy...) ale i tak uwazam, ze wszyscy jestesmy tak samo mniej wiecej zbudowani, to czemu nie mielibysmy tak samo widziec? komorki przekazuja nam do mozgu tan sam obraz, wiec kolor chyba tez :P przeciez kazdy widzi co g otacza... nie wiem, zagmatwałam, ale długo mnie to przesladowało ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Zakorzenienie
|
Jak miałam lat 12 miałam takie przemyślenia...
Naprawdę. Miałam jeszcze problemy z przemijaniem i odczuwaniem. Ale.. W ramach procesu dejrzewania doszłam do wniosków, że (pomińmy fizyczne dowody Rose) : - kiedy rozmawiasz z kimś o czymś i mówisz np. "Jaka ładne zielone spodnie" - to ta osoba nie mówi ci, że są czerwone. Gdyby każdy był nauczony, że inny kolor - inna nazwa powstałoby wielkie zamieszanie. Kiedy moja koleżanka mówi mi, że kupiła granatowe zasłony - ja też widzę granatowe zasłony. - poza tym ludzie podzielili barwy na ciepłe, zimne, nasycone i nie. Jesteśmy nauczeni samoistnie, że coś jest ciepłe, coś zimne. I w większości zgadzamy się co do tego, że niebieski jest zimny. Gdybyśmy widzieli inaczej np. jako czerwony powiedzielibyśmy inaczej. Jest to po prostu niemożliwe - ponieważ gdyby każdy widział inaczej w wyniku tego, że na świecie żyją miliardy osób w pewnym momencie wyniknęłyby pewne niejasności, nieporozumienia. Narazie ich nie ma.
![]() |
![]() |
#40 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() A skoro już jesteśmy przy filozofii, ja się jeszcze zastanawiałam, co by to bło, gdyby określenie "miękkie" znaczyło "twarde"...Wtedy kamień byłby okropnie miękki a poduszka rozkosznie twarda ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Wtajemniczenie
|
Miałam podobne odczucia kiedy na pierwszym roku studiów, jeden z ćwiczeniowców podczas zajęć powiedział, że wszystko co nas otacza jest przez każdego człowieka spostrzegane inaczej, że to co ja widzę jest inne od tego co widzi druga osoba. Mózg każdego człowieka odbiera inaczej bodźce zewnętrzne i wytwarza różne obrazy.
![]() |
#47 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Mężczyźni widzą zielony - kobiety ciemno zielony, jasnozielony, zgniłą zieleń, szmaragdowy, turkusowy... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jestem ciekawa, jakie nieporozumienia masz na myśli? Nie mogę sobie ich wyobrazić...bo skoro ktoś widzi ten nieszczęsny czerwony, jako niebieski - to wie, że na czerwonym trzeba się zatrzymać i robi to - mimo tego, że widzi...kolor, który dla mni ejest niebieski, a robi to bo od małego był uczony - słowa "czerwone" - światło czerwone itd... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Rozeznanie
|
[1=7ff68c701155e8d8df718a5 3d4dcd8f42fe80c19_6010ad0 234c28;3098729]Ups...źle się wyraziłam..
![]() ![]() A skoro już jesteśmy przy filozofii, ja się jeszcze zastanawiałam, co by to bło, gdyby określenie "miękkie" znaczyło "twarde"...Wtedy kamień byłby okropnie miękki a poduszka rozkosznie twarda ![]() Jak widać słowa to tylko słowa ![]() I tym udowodniłam , że jestem porządnie rąbnięta ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Myślę, że podobnie... Świadczą o tym hasła typu : "Ale to razi po oczach" I tak nie dowiemy się tego. I nie wiem czy ma sens w ogóle to roztrząsać, bo mi np. się miesza od takich przemyśleń w głowie. Ważne, że komunikacja z drugim człowiekiem nie jest utrudniona przez to. Życie byłoby nudne gdyby wszyscy widzieli to samo (dosłownie i w przenośni) ![]() Cytat:
Przyjmijmy, że ja sądzę, że twój czerwony to niebieski. Ty widzisz ten sam kolor, który dla ciebie jest czerwony. (udowodnione za pomocą optyki) Widzimy jedną bluzkę. Tego samego koloru. Ja mówię : "Jaka ładna niebieska bluzeczka" - wtedy ty powiedziałabyś, że jest czerwona. Takie sytuacje miałyby miejsce gdyby miliardy ludzi inaczej nauczyło się rozróżniania kolorów. Trudna sprawa. Przyznam się szczerze, że nie umiem ująć dobrze w słowa mojego toku myślenia. Błagam nie zadawaj następnych pytań ![]() Tak naprawdę jesteśmy zamknięci w obrębie własnych myśli i zmysłów. I nie mamy innego wyjścia jak tylko im zaufać.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Rozeznanie
|
[1=7ff68c701155e8d8df718a5 3d4dcd8f42fe80c19_6010ad0 234c28;3098787]Heh, różnica to jest między kobietami i mężczyznami
![]() Mężczyźni widzą zielony - kobiety ciemno zielony, jasnozielony, zgniłą zieleń, szmaragdowy, turkusowy... ![]() To jest naukowo potwierdzone? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
BAN stały
|
Ciekawe
![]() Ale coś w tym musi być... Podobnie jak ze smakami i zapachami. Komuś smakuja truskawki, a komus nie. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Rozeznanie
|
Rambo , a moim zdaniem nie byłoby żadnych nieporozumień. Załóżmy , że mam dwa latka. Moja mama wskazuje na misia przytulanke i mówi : patrz , to jest brązowy mis. I automatycznie patrząc na misia wiem , że jest brązowy! Tak wiec inna rzecz w tej barwie też jest brązowa! Niewazne , że moge widziec ten brązowy inaczej niz ona , ale wiem , że to jest brązowy! Tak więc minęło 12 lat. Siedze z koleżanka i mówie : ale ładne brązowe spodnie. Ona na to : dzięki. I koniec. Żadnych nieporozumień. Poprostu życie w niewiedzy , że ja to nie ty
![]() Ale czy tak jest? Nie wiem i nie dowiem się tego. Musiałabym być na chwile w twojej skórze Rambo i w tym samym pokoju co teraz jestem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Rozeznanie
|
[1=7ff68c701155e8d8df718a5 3d4dcd8f42fe80c19_6010ad0 234c28;3098863]no co Ty
![]() to ciekawe jakbyśmy widziały czarny ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Zakorzenienie
|
Heleane doskonale Cie rozumiem, ale wydaje mi się że jestem nieco większym schizolcem
![]() Oprócz takich sytuacji jakie Ty przedstawiłaś kiedys zastanawiałam się ![]() -jakie to dziwne że widze swoje ręce, brzuch, nogi, a np nie widze siebie z tyłu ![]() -zastanawiałam sie jak miałabym komus wytłumaczyć,że woda jest zimna/ciepła? -co to znaczy ze słysze jakis dźwięk?czy druga osoba słyszy go z takim samym natężeniem? -no i sprawa związana z kosmosem, wszechswiatem gdzie jest koniec a gdzie jego początek? Chyba zwariowałam ![]()
![]() |
![]() |
#58 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wtedy ty mówisz " Jakie ładne zielone spodnie ", a ona mówi "to nie jest brązowy - tylko zielony" O takie nieporozumienia mi chodziło. Nieważne już. Bo zabrniemy za daleko. A ja jestem zmęczona ![]() Ciekawszym zjawiskiem niż wzrok jest właśnie dźwięk. Tutaj zdania są tak przecież podzielone. To co dla mnie jest idealnie piękne dla ciebie może brzmieć okropnie. Co nie zmienia faktu, że musimy słyszeć podobnie, bo przyswajamy te same słowa, a także mamy podobne odczucia jeśli chodzi o podstawowe dźwięki (np. kiedy ktoś przesuwa paznokciami po tablicy). Ehh, skomplikowane to wszystko. Nie zagłębiam się, bo nie ma po co. I tak tego nie zmienię i nie dowiem się jak jest naprawdę. Pozostaje mi tylko wierzyć w swoje odczucia, w to co czuję i w to co udowodniono prawami nauk ścisłych (szczególnie fizyki i biologii)
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() O jezu zaraz mi się mózg przegrzeje i będzie Amen. Wiesz co m.a.r.t.a dla mnie to w ogóle dziwne jest , że ja czuję , jem , słyszę , widzę , załatwiam się i to , ze w ogole jestem. I także to , że cokolwiek JEST. A co gdyby NICZEGO nie było??? Poprostu niczego. Zadnego kosmosu. Totalna pustka. Poprostu niczego! Potraficie sobie to wyobrazić? Bo ja nie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Zakorzenienie
|
Też zastanawiałam się kiedyś nad podobnymi rzeczami,w pamięci utkwiło mi pytanie jak można opisać wodę?Jak w ogóle można wytłumaczyć jaka jest woda,kiedy np,zanurza się w niej ręce?
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:51.