|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4351 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nowy Rok 2012 witamy, w marcu-kwietniu dzieci uściskamy!
Cytat:
![]() ja niby tez gotuje tylko dla siebie i niego ... ale czasami to prawdziwa laznia parowa wychodzi.. zwlaszcza jak on chce zeby sie cos szybciej ugotowalo i podkreca na maxa gaz no to ja juz nie wiem.. moze jakis aerobik moj TZ mowi ze ruch wzmaga metabolizma to poodbno wzmaga cieplote ciala .. nie wiem Jolka zmarzluchu jeden nie wiem
|
|
|
|
|
#4352 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4353 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
przed ciążą...teraz na noc nie zakładam bo i tak nawet bez mi za gorąco...Ja w końcu wybrałam szpital, do którego pojadę w pierwszej kolejności jak zacznę rodzić. Mam nadzieję, że nie będzie problemu z miejscem na porodówce ![]() Dziewczynki z Wawy, czy któraś planuje poród na Madalińskiego? |
|
|
|
|
#4354 |
|
Zakorzenienie
|
o dziękuję dziewczyny za informacje co do urlopu tacierzyńskiego
![]() ja napewno będę chciała aby mój wziął i myślę, że chyba od razu? sama nie wiem... |
|
|
|
#4355 |
|
Zakorzenienie
|
MegMakeUp bidulko
![]() Madziara26 śliczny synek Roksape jakie maleństwo z siostrzenicy.... Monia, Karo89 i adaikaka ślicznie wam z brzuszkami
|
|
|
|
#4356 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jaki aerobik jak ja nie mogę się wysilać za bardzo, na zwolnieniu jestem i powinnam leżeć ale bez przesady bo, aż tak źle u mnie nie jest. |
|
|
|
|
#4357 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czasem na pomarancze sa uczulenia. Ja naprawde jadlam wszystko i moj Filip dobrze znosil, ale sa rozne dzieci.
|
|
#4358 |
|
Zakorzenienie
|
no i co do obiadu ja nie przepadam za obiadami jak robię Mężowi to zazwyczaj ich nie jem bo nie mam ochoty raz kiedyś zjem.
Dziś miały być pierogi i barszczyk, który tż chciał i teraz się przebudził i mówi, że mam mu nie robić bo idzie dalej spać i nie ma ochoty jeść i tak jest codziennie że woli spać na maxa a jak wstaje to nie ma ochoty na jedzenie i bierze zapas jedzenia do pracy które mam mu przyrządzić. |
|
|
|
#4359 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#4360 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A te delikatne mozna probowac i obserwowac maluszka.
|
|
#4361 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
dowiedzieć się, że np. pierogów nie można po porodzie bo ja sobie mogę ich narobić a potem nie będę ich jeśća powiedz mi kochana jak zamrozić śląskie albo leniwe? ja kiedyś raz spróbowałam i potem po obgotowaniu były takie... hmmmm... rozlazłe/wodniste a dziewczyny jeszcze jedno mi się przypomniało co do tego urlopu ojcowskiego - to podanie pisemne należy złożyć nie później niż 7 dni przed planowanym terminem rozpoczęcia urlopu - czyli tak od razu to się nie da wziąć, bo najpierw dziecko musi się urodzić i zostaje tych 7 dni Edytowane przez mag_99 Czas edycji: 2012-01-11 o 15:49 |
|
|
|
|
#4362 |
|
Zadomowienie
|
Monia, Karo89 i Adaikaka śliczne brzuszki....super tak obserwowac jak z małych robią sie takie ogromniaste....będzie mi brakować brzucholka...ale za ta nieporadnością przy wstawaniu, przekręcaniu sie nie będę tęsknić...
|
|
|
|
#4363 |
|
Zakorzenienie
|
a masz jakis nawilżacz powietrza? nawet taki na wode na kaloryferze? może mokry ręcznik powieś, u mnie to pomaga bo tez mam ciągle sucho w gardle
|
|
|
|
#4364 |
|
Zakorzenienie
|
Więc tak - jeśli chodzi o opiekę nad żoną - przy wyjściu ze szpitala lub zaraz po porodzie lekarz powinien wystawić zaświadczenie i druk L4 uprawniający do 14 dni "urlopu opiekuńczego na żoną" (mniej więcej to samo co opieka nad chorym członkiem rodziny). Zasiłek z tego tytułu wypłacany jest w wysokości 80%. I należy się 14 dni oraz 60 dni w ciągu roku na dziecko (chorujące).
Potem jest 2 tygodnie urlopu ojcowskiego (tacierzyńskiego). Pracodawca może odmówić udzielenie tego urlopu w przypadku, gdy zachodzi podejrzenie, że pracownik nie bierze go aby pozostać w domu i sprawowac opiekę nad dzieckiem. A tak nie ma prawa odmówić. Można go wykorzystać w coągu roku od momentu narodzin. Płatny 100% No i potem macierzyński - jeśli kobieta rezygnuje z części swojego urlopu, ojciec może wykorzystać resztę. http://kobieta.dziennik.pl/porady-pr...c-dziecka.html
|
#4365 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() i dziś postanowiliśmy, że na wakacje jedziemy na początku września na tydzień ---------- Dopisano o 15:50 ---------- Poprzedni post napisano o 15:49 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#4366 |
|
Zakorzenienie
|
To ja to wszystko co Ty napisalas ale bez wody wlasnie.
|
#4367 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4368 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
Ja tak jak konia zamierzam teraz nie rezygnowac ze zbyt wielu rzeczy do jedzenia.Przy pierwszym dziecku,to byla meka,bo sluchalam slepo pediatry,balam sie panicznie,ze dziecku zaszkodze.Mi powiedziala pediatra tak: mozesz jesc wszystko za wyjatkiem...i tu dluga lista: -mleka i produktow mlecznych,typu jogurt,serek(moze byc skaza bialkowa) -potraw wzdymajacych,straczkowych -owocow pestkowych,cytrusow i truskawek -potraw smazonych(w zasadzie z miesa to tylko gotowany kurczak) -przetworzonej zywnosci,fast foodow,ciastek itp Zbyt wiele nie zostalo do wyboru.Teraz zamierzam jesc praktycznie wszystko i obserwowac.Kolezanka jadla i kotlety i truskawki,nawet na troche bigosu sobie pozwalala i dziecku nie dzialo sie nic.Nie bede nic wykluczac z diety,bo moze zaszkodzic.I uwazam tez,ze takim eliminowaniem wlasnie mozna zrobic z dziecka alergika.
|
|
#4369 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() byłam u mamy i wróciłam z mega wałówka pierogi, kopytka, paszteciki, brokuł i mleko jedzenia na tydzień
|
|
|
|
|
#4370 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4371 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#4372 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4373 |
|
Zakorzenienie
|
ja po porodzie też nie mam zamiaru stosować totalnej diety, będę jeść na co mam ochotę wiadomo nie których rzeczy będę unikać, ale bez przesady.
![]() ---------- Dopisano o 15:54 ---------- Poprzedni post napisano o 15:54 ---------- nie dziwie tylko się żale
|
|
|
|
#4374 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4375 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to weszło od tego roku czyli 2012, wcześniej w 2010 i 2011 był tydzień, ja to taki tester tzn. tż , bo pierwsze dziecko w 2010 , teraz drugie w 2012 i dwa tygodnie ![]() http://urlopy.wieszjak.pl/macierzyns...ierzynski.html |
|
|
|
|
#4377 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czy może jest mu to odliczane od tych 26 dni?? (choć to byłoby raczej nie logiczne) |
|
|
|
|
#4378 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
ja też na początku miałam z tym problem, bo wychodziły mi takie rozlazłe te kluski i za dobre nie były. ![]() Cytat:
mi też będzie brakowało a pierwsze co zrobię po porodzie jak już dojdę w miarę do siebie, położę się spać na brzuchu
|
|
#4379 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4380 |
|
Zakorzenienie
|
wiem że nie musi ale jakby chciał
![]() czyli mam rozumieć że resztę dobrze zrozumiałam ? jest to dla mnie nowość dlatego wolę dokładnie wiedzieć. A na Was zawsze można liczyć
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:14.

:P 

jakoś tak sucho i dziwnie.