|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Zakorzenienie
|
Ile dni urlopu się należy?
Witajcie.
W 2008 roku skończyłam studia jednolite magisterskie, w trakcie studiów pracowałam przez pół roku na umowę zlecenie i 12 miesięcy na umowę o pracę. Ile należy mi się urlopu wypoczynkowego? Wiecie może czy pracodawca może kazać płacić pracownikowi za badania wstępne do pracy i czy należy je wykonać w godzinach pracy czy poza godzinami? Mój pracodawca każe mi płacić za wykonanie badań wstępnych oraz wykonać je poza godzinami pracy.
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Ile dni urlopu się należy?
liczą się w tym momencie studia a nie praca bo były w jednym momencie...
masz 20 dni urlopu chyba że po studiach pracowałaś to łącznie musi być chyba 10 lat to wtedy 26 dni ale tutaj już pewna nie jestem. Jeżeli chodzi o badania to ja robiłam przed rozpoczęciem pracy nigdy po przyjęciu. Miałam np dwa dni na zrobienie badań (bo przecież nie mogą Cię przyjąć jeśli nie wiedzą czy jesteś zdrowa). Jedna badania miałam bezpłatne za inne oddawał mi pracodawca ale nie wiem czy to jego obowiązek ----------------------------------------------------------------------------------- co do urlopu miałam rację Art. 153. §1. Pracownik podejmujący prace po raz pierwszy, w roku kalendarzowym, w którym podjął prace, uzyskuje prawo do urlopu z upływem każdego miesiąca pracy, w wymiarze 1/12 wymiaru urlopu przysługującego mu po przepracowaniu roku. §2. Prawo do kolejnych urlopów pracownik nabywa w każdym następnym roku kalendarzowym. Art. 154. §1. Wymiar urlopu wynosi:
§3. Wymiar urlopu w danym roku kalendarzowym, ustalony na podstawie § 1 i 2, nie może przekroczyć wymiaru określonego w § 1.
Edytowane przez Angel_00 Czas edycji: 2012-03-31 o 15:46 Powód: wstawienie artykułów... |
|
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
Jeśli jednocześnie pracowałaś i studiowałaś liczą się tylko studia, czyli za studia masz "zaliczone" już 8 lat "stażu pracy". Należy Ci się 20 dni urlopu wypoczynkowego. 26 dni urlopu uzyskasz jeśli od momentu uzyskania tytułu abiturienta studiów wyższych i dalszej pracy na umowę o pracę przepracujesz kolejne 2 lata.
Obowiązkiem pracodawcy jest zapewnienie Ci badań, bezpłatnie. Badania MUSZĄ być zrobione przed podjęciem etatu (pracodawca może Ci wskazać lekarza, do którego powinnaś się udać ponieważ np. ma z nim podpisaną umowę). Czasami trzeba zapłacić, ale po otrzymaniu kwitka od lekarza firma pieniądze zwraca.
|
|
#4 | |
|
Zadomowienie
|
do ilosci dni urlopu(wiem, po polskiemu
) liczy sie tez szkola srednia Cytat:
|
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
Za ukończenie szkoły średniej i szkoły wyższej jest łącznie 8 lat. I tak musi przepracować potem jeszcze 2 lata na etacie, żeby uzyskać 26 dni urlopu.
|
|
#6 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Autorko, czy po studiach pracowałaś gdzieś na umowę o pracę ? |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#8 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#9 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Za studia masz 8 lat stażu pracy, jeśli po studiach przepracowałaś 2 lata na umowę o pracę, to należy Ci się 26 dni urlopu, jeśli nie to 20 dni.
Przeczytane w2016 35( 2015:70;2014:33; 2013: 61) 03.10.2015 |
|
|
|
|
|
#10 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dzięki Wam bardzo za pomoc
Cytat:
Cytat:
Niestety pracuję już prawie od 3 tygodni i pracodawca mnie zwodził tak co dzień, że umowa będzie "jutro" i tak co dzień, dopiero twardo się upomniałam i w końcu dostałam formularz osobowy do wypełnienia i skierowanie na badania, za które mam sobie sama zapłacić, tak mi dziś powiedział...
|
|
|
#11 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a po drugie jak można u kogoś pracować bez umowy o ile nam na takiej zależy ( pomijam pracę dobrowolną na czarno) ja po dwóch dniach bym się nie pojawiła w pracy gdybym nie dostała umowy do podpisania....
|
|
|
#12 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przeczytane w2016 35( 2015:70;2014:33; 2013: 61) 03.10.2015 |
|
|
|
|
|
#13 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bardzo dziękuję, już drukuję i wytrę oczki szefowi
|
|
|
#14 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
więc nie dajmy się zwariować... Nieuczciwi pracodawcy żerują na tym, że ludzie się na wszystko zgadzają...
|
|
|
#15 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#16 |
|
Zakorzenienie
|
Jest to Twój przywilej, że masz badania za darmo, a tak naprawdę pracodawcy mają różne formy zwrotu poniesionych kosztów i na pewno nie wychodzą na tym źle. Swoją drogą, możesz powiedzieć pracodawcy, że zapłacisz za badania, ale jak przyniesiesz rachunek niech Ci odda pieniądze
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:02.

masz 20 dni urlopu chyba że po studiach pracowałaś to łącznie musi być chyba 10 lat to wtedy 26 dni ale tutaj już pewna nie jestem. 
) liczy sie tez szkola srednia

więc nie dajmy się zwariować... Nieuczciwi pracodawcy żerują na tym, że ludzie się na wszystko zgadzają...