|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2191 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Diane35 - wątek zbiorczy
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2192 |
Raczkowanie
|
hej, jestem tu nowa, diane biorę od ponad miesiąca ze względu na trądzik na twarzy i nieregularnej, ostatnimi czasy, miesiączce. Nie miałam specjalnie robionych badań, powiedziałam ginekologowi, że pogorszyła mi się cera i wystąpiły krostki na dekolcie od czasu gdy miałam nieregularny okres i że inne specyfiki od dermatologa nie działały za bardzo, więc mi przepisała. Pobrałam 1 op. i przypisała mi 3 następne.
Ale problem pojawił się wczoraj, mianowicie wróciłam w nocy po imprezie, wypiłam sporo, ale nie wzięłam tabletki przed piciem, tylko na drugi dzień z rana (w nocy zapomniałam). Rano też zauważyłam opuchnięte oczy (nie zmyłam makijażu akurat), porobiły mi się pryszcze czerwone, bolące, po południu doszedł jakby rumień na policzku pod okiem opuchnięty. Czy to może być przez te tabletki, jakaś reakcja z alkoholem? Sama nie wiem co robić, opuchlizna już zeszła, troche jeszcze czerwony policzek, ale biorę już miesiąc a tu takie niespodzianki w postaci pryszczy ![]() ![]()
![]() |
#2193 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#2194 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A co do tych objawów... ja alkohol piłam i takiej reakcji nie mialam. Tabletki nigdy nie zapomnialam ale raczej nie bylo by czegos takiego od razu.. Wiec mysle ze to nie jest wina tabletek... Oczywiście ja tylko dumam, nie znam sie na tym ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2195 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ostatnio derma jednak coś tam kręciła nosem, że leki hormonalne to nie są podstawą do leczenia trądziku, ale już niech pobiorę; zastanawiam się ostatnio nad izotekiem, ale może warto poczekać aż skończe kuracje hormonalną i potem jak nic nie zadziała to przejść do ostrych działań.
![]() |
![]() |
#2196 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#2197 |
Raczkowanie
|
No ja właśnie teraz się zastanawiam nad tym wszystkim, może do innego ginekologa iść?
![]() |
#2198 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
madela8876 w ulotce Diane35 "jak stosować lek Diane35" "Kazde kolejne opakowanie należy rozpoczynać po 7 dniowej przerwie, (...) Oznacza to, że zawsze należy rozpoczynać każde następne opakowanie w tym samym dniu tygodnia..." Rozpoczełas czwartek, skończyłaś w środę więc robisz przerwę 7 dni (czw, pt, sob, niedz, pon, wt, śr) po 7 dniach, czyli w czwartek bierzesz 1 tabletkę z kolejnego opakowania i tak za każdym razem dziewczyny czytajcie ulotki ![]()
Edytowane przez Silwena Czas edycji: 2012-04-25 o 12:25 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2199 |
Raczkowanie
|
nais krwawienie wystapilo w pierwszym dniu nowego opoakowania
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2200 |
Wtajemniczenie
|
Ja przy Diane miałam zawsze krwawienie piątego dnia przerwy (każde inne tabletki - 3 dzień), czytałam też gdzieś jak się któraś dziewczyna wypowiadała, że jej też zawsze wypada w 5 dzień, więc to chyba nic dziwnego przy Diane, chociaż to oczywiście indywidualna kwestia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2201 |
Konto usunięte
|
Dot.: ~~Syndi 35-nowa tabletka antykoncepcyjna~~
Witajcie
![]() Miesiąc temu zaczełam brać pierwsze w życiu tabletki antykoncepcyjne-Syndi35. Podczas brania tabletek ciagle bolaly mnie nogi, byly lekko napuchniete, zdażało sie ,że któraś kończyna zdrętwiała, czułam kłucie w sercu. Teraz mam 7dniowa przerwe, okres pojawil sie na 4 dzien, a objawy jak ręką odjął, nogi lekkie jak kiedyś. Ginekolog kazał odstawić na miesiąc, po tym czasie coś innego przepisze. Z tego wynika ze mam predyspozycje do zakrzepicy, czy to oznacza,że forma antykoncepcji czyli tabletki odpadają?? Przez okres brania Syndi jedyne pozytywne działanie to poprawa cery i mniej przetłuszczające się włosy. Czy istnieją tabletki, które nie podnoszą ryzyka zakrzepicy?? Jeśli nie ma co ja mam zrobić czy w moim przypadku zostaje gumka i globulki ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2202 |
Raczkowanie
|
nais zobaczymy jak bedzie tym razem czy krawienie wystapi tak samo jak przy pierwszym opakowaniu ..diane biore leczniczo i mam nadzieje ze mi pomoze
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2203 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() każde pigułki zwiększają ryzyko zakrzepicy i są przeciwwskazane dla kobiet, ktore są objęte większym ryzykiem. Sydni to mocne pigułki, może twój lekarz wybierze coś słabszego i nie będziesz odczuwała takich skutków.
![]() |
![]() |
#2204 |
Raczkowanie
|
Witam Was
![]() Boje się ze jak będę musiała Diane odstawić to wszystko wróci... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2205 |
Raczkowanie
|
cysia1991 mi lekarz pow ze jesli chodzi o PCOS to diane bierze soe od 6 do 9 misiecy
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2206 |
Konto usunięte
|
nie więcej niż pół roku? Oho, ja swoje brałam 2 lata.. na cerę. świetna cera niestety libido zero ;/ wtedy faceta nie miałam, więc mi to nie przeszkadzało. może troszkę wzmożony apetyt, więc przytyłam (nie, nie dlatego, że woda, naprawdę więcej jadłam), no ale z 39 do 45 i już więcej nie. Cena też nawet ok.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2207 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2208 |
Rozeznanie
|
Diane 35 konieczna?
Witam, dostałam receptę na Diane 35 ale zastanawiam się czy naprawdę muszę brać aż tak silne leki hormonalne i czy nie wystarczyłoby przyjmowanie innych, lżejszych tabletek antykoncepcyjnych.
Mam podwyższony poziom testosteronu (norma do 6,0 u mnie wyszło 7,2) i w związku z tym problematyczną cerę (wypryski i nierówna struktura skóry, bardzo sporadycznie coś większego) oraz kilka niechcianych włosków tu i ówdzie (ale nie na tyle, by sprawiały jakiś ogromny problem). Diane 35 dostałam bez żadnych badań hormonalnych, poziom testosteronu zrobiłam prywatnie, ginekolog zrobił mi tylko USG. Przeczytałam mnóstwo wątków i z tego co wynika, to problem po odstawieniu Diany wraca i to ze zdwojoną siłą. Zastanawiam się czy jest sens brania akurat Diany, dodam, że mam 30 lat, nie rodziłam i nigdy nie brałam hormonów, ciąży nie planuję więc tabletki mogłabym przyjmować jakiś dłuższy czas. Czy któraś z Was zna jakieś tabletki, które mają mniejszą ilość hormonów ale mogą się sprawdzić przy moim problemie? Czy jednak powinnam łykać Dianę przy tak podwyższonym testosteronie (nie wiem czy to jest dużo) przez jakiś czas a potem ewentualnie przejść na inne? Jest szansa, że inne mogą się sprawdzić? Na przykład Regulon, Cilest albo Jeanine. Bardzo proszę o radę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2209 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Diane 35 konieczna?
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2210 |
Rozeznanie
|
Stwierdził, że jeżeli miesiączki są regularne to nie ma potrzeby. Zaraz poczytam o tych tabletkach, dziękuję
![]() Po przeczytaniu postów zdecydowałabym się na Regulon, który "polecany jest dziewczętom cierpiącym na nadmierny trądzik. Ciągłość zastosowania preparatu wpływa również pozytywnie na polepszenie się cery. Łączy w sobie skuteczność antykoncepcyjną z efektywnym działanie antyandrogennym." Zawiera 0,03 mg etynylestradiolu i 0,15 mg dezogestrelu. Po jakimś czasie mogłabym przejść na jakieś słabsze na przykłąd Novynette, który też podobno pomaga na kłopoty z cerą i nadmiernym owłosieniem a zawiera te same składniki tylko etynylestradiolu jest mniej 0,02 mg. Co sądzicie? Edytowane przez maiia Czas edycji: 2012-04-30 o 21:13 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2211 |
Raczkowanie
|
Diane pomagają również przy trądziku (miałam także podwyższony testosteron) czy jeśli przerzucę na inne anty to trądzik wróci?:/ bo z tego co wiem to inne anty nie wpływają na wysoki testosteron...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2212 |
Przyczajenie
|
pod kątem trądziku dermatolog poleciła mi syndi-35 albo yasminelle.
a z tego co słyszałam, to tabletki yaz mają chyba najmniejszą "dawkę" hormonów ![]() znajoma zażywała i bardzo sobie chwaliła. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2213 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Także wyluzuj, zbadaj się i słuchaj lekarza ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2214 | |
Rozeznanie
|
Yasminelle, Yaz i Yasmin to tabletki IV generacji, wolałabym ich unikać ze względu na zawartość drospirenonu, który podobno zwiększa ryzyko tworzenia się skrzepów krwi. Jeżeli znajoma ma więcej niż 35 lat i pali jeszcze nie daj Boże papierosy to lepiej niech przemyśli zmianę tabletek
![]() ---------- Dopisano o 22:58 ---------- Poprzedni post napisano o 22:50 ---------- Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2215 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Mi u mnie w miasteczku tez nie robiła badań, i dopiero jak pojechałam do większego miasta jakiś lekarz w końcu zabrał się za leczenie i badanie mnie. Niestety teraz ciężko o dobrego lekarza ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2216 |
Zakorzenienie
|
Dziewczęta, ja was proszę...
![]() "Ja słyszałam to, a ja tamto." Autoko, zmień lekarza, z Dianą daj sobie spokój, niech lekarz zleci Ci badania i na tej rkpodstawie dobierze Ci odpowiedni tabletki. Z tą dianą daj sobie spokój, nie bierz, nie kupuj, nie! ![]() +Diane 35 to hormony typowo lecznicze i nie powinno brać się ich dłużej niż 9 m-cy (i jest to wyraźnie zaznaczone w ulotce z tego co wiem). Dłuższe stosowanie może sprawić krzywdę, a nawet doprowadzić do bezpłodności. DevilsTears, guzik prawda, że Yaz ma najmniejszą zawartość hormonów, jest przecież Mercilon (odpowiednik Novynette) gdzie jest 0,02+0,15 z tego co pamiętam ![]() ![]()
![]() Edytowane przez Frutti Czas edycji: 2012-04-30 o 22:09 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2217 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#2218 |
BAN stały
|
Dla mnie dniana 35 była najlepsza wśród wszystkich tabletek antykoncepcyjnych, po odstawienu zaś nie czułam wzmożonych dolegliwości. Dla przykładu przy yasminelli strasznie bolał mnie brzuch przy miesiączce, a tych prawie nie było. Dodatkowo naisliły się bóle głowy. Poza tym cena między dianą a yasminellą jest kolosalna. Konsultacja z lekarzem jest obowiązkowa. Pamiętaj jednak, że każdy organizm reaguje inaczej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2219 |
Rozeznanie
|
Michalina11, czy brałaś ją z tych samych powodów co ja? Przez jaki okres czasu? Czy kiedy minął zastąpiłaś ją innymi tabletkami? Z góry dziękuję za odpowiedzi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2220 |
Zakorzenienie
|
Ja pitolę, no nie mogę. Serio?
![]() ![]() Z hormonami jest tak, że NIGDY nie wiesz które przysłużą Ci lepiej. Jedne będą tolerowały 90% kobiet, a akurat Tobie nie podpasują, i co? Twój lekarz to idiota, skoro przepisał Ci tabletki ot tak. Lepiej go zmień na lepszego. Usunięcie cyklu NIE ROZWIĄŻE problemu, bo TABLETKI ANTYKONCEPCYJNE NIE LECZĄ! Ile to można klepać, ja nie wiem. PS. Dla ciekawskich dodam, że moja koleżanka dostała wewnętrznego krwotoku po Diane. Czy przez to te tabletki są gorsze? Może. Może to ona tak reagowała na hormony, może nie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:02.