My się jeździć nie boimy i po drogach się wozimy! - mamy już prawo jazdy - cz. II - Strona 144 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Auto Marianna

Notka

Auto Marianna Lubisz auta i motocykle? Fascynuje cię motoryzacja? Dołącz do forum Auto Marianna, podziel się swoją pasją i wiedzą.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-04-20, 16:59   #4291
Jully
Raczkowanie

Dot.: Amatorki - czyli mam prawo jazdy i co dalej? - cz. II

Chciałabym mieć się gdzie rozpędzić do 120 Chociaż ostatnio oddali u mnie jedną część przyszłej ekspresówki już bez żadnych zwężeń i przejazdów, prosto, równo jeszcze to nie powiem jak wieczorkiem wracam i jest pusto to dociskam gazu

www.moderntasteblog.blogs pot.com
Jully jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-20, 18:06   #4292
isa666
Zakorzenienie

Ja codziennie jeżdżę autostradą do pracy, ale tak max. 110 jeżdżę, zwykle jednak jest to przedział 90-100. Jadę prawym pasem i nie lubię zbyt często się pchać na lewy, bo zaraz mnie dojeżdżają jacyś szybsi rajdowcy i muszę się im usuwać
Stary 2012-04-20, 20:59   #4293
ania_z_wzgorza_marzen
Zakorzenienie

mi przy 100 wszystko gwiżdze
przy 110 lusterka sie składają
przy 120 blacha faluje

a serio mam maly samochód, strasznie czuć prędkośc w moim :P i na codzien nie mam się gdzie rozpedzic

Przerzuć kartkę, zaryzykuj, bądź dziwakiem
Nie idź ścieżką, własną depcz, otwórz głowę
Zanim powiesz, zrozum, bądź
Nigdy nie burz, buduj, twórz
Smakuj, milcz, myśl i czuj
ania_z_wzgorza_marzen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-21, 07:48   #4294
aquarelka199
Rozeznanie

Czasami mam okazję jechać drogą ekspresową. I wtedy okazuję się że moje prawie 14letnie auto najlepiej czuję się przy prędkościach 120 km/h Rekord padł jak jechaliśmy nad morze - 150 ale chyba rozpędzałam się z godzinę :P (i pewnie było z górki). Lubię jeździć szybko ale wizja mandatów mnie jednak trochę stopuję.

Swoją drogą korzystając z tego że pogoda robi się już piękna zamierzam przesiąść się na rower (o ile uda mi się go w końcu kupić). Czy któraś z Was też ma taki plan?
aquarelka199 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-21, 08:03   #4295
Sylwia1900r
Wtajemniczenie

Nieeeee.... rower odpada - Auto górą.
Muszę dojechać do pracy, a po jeździe rowerem lub autobusem już byłam zmęczona, po jeździe autem lepiej mi dotrwać do wieczora.
Sylwia1900r jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-21, 08:37   #4296
djerba
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Sylwia1900r Pokaż wiadomość
Mój rocznik to... eh... wahałam się i wahałam, ale wolę nie zdradzać.
Mojego auta to 98, pierwsza rejestracja w polsce była w październiku to prawie rok, tak jakby o tyle było autko młodsze tylko czy liczy się datę produkcji czy rejestracji? (Toyota Corolla).
Ojjj tam.. ja już dobijam do 30tki..jeszcze tylko roczek został
czy miałabyś 40 czy 50 to każdy wiek jest wspaniały i nie ma " bo za stara jestem"..

Cytat:
Napisane przez aquarelka199 Pokaż wiadomość
Czasami mam okazję jechać drogą ekspresową. I wtedy okazuję się że moje prawie 14letnie auto najlepiej czuję się przy prędkościach 120 km/h Rekord padł jak jechaliśmy nad morze - 150 ale chyba rozpędzałam się z godzinę :P (i pewnie było z górki). Lubię jeździć szybko ale wizja mandatów mnie jednak trochę stopuję.

Swoją drogą korzystając z tego że pogoda robi się już piękna zamierzam przesiąść się na rower (o ile uda mi się go w końcu kupić). Czy któraś z Was też ma taki plan?
Mówisz, że się robi piękna? u mnie leje hehe
Stary 2012-04-21, 08:51   #4297
Vivienne
... choć nie Westwood

Cytat:
Mój rocznik to... eh... wahałam się i wahałam, ale wolę nie zdradzać.
Mojego auta to 98, pierwsza rejestracja w polsce była w październiku to prawie rok, tak jakby o tyle było autko młodsze tylko czy liczy się datę produkcji czy rejestracji? (Toyota Corolla).
Okularnika masz? ach, mam sentyment, moje byłe autko

Stanisław Lem

Vivienne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-04-21, 10:28   #4298
Sylwia1900r
Wtajemniczenie

Tak, w kolorze morskiej zieleni bardzo lubię kolor zielony to dobrze się składa bo auto odziedziczyłam po innym członku rodziny.
Osoba która nim wcześniej jeździła nie zużyła mocno silnika, auto było cały czas zadbane, płyny zmieniane kiedy trzeba.
Teraz, pomimo swojego wieku ma potencjał, nic się nie psuje, tankuję 98 oktanów i jeździ jak rakieta, mocne auto po prostu, a że to jest stary model to nie boję się jej zostawiać na parkingach pod sklepami czy innych miejscach a to plus, bo idąc na zakupy myślę właśnie o zakupach a nie czy mi ktoś auta nie zawędzi
Stary 2012-04-21, 10:39   #4299
aquarelka199
Rozeznanie

Cytat:
Muszę dojechać do pracy, a po jeździe rowerem lub autobusem już byłam zmęczona, po jeździe autem lepiej mi dotrwać do wieczora.
Ja właśnie zamierzam dojeżdżać do pracy Najpierw jakaś zaprawa się przyda.
Stary 2012-04-21, 11:51   #4300
Anitast
Zakorzenienie

Cytat:
Cos w tym jest , ja jak jezdzilam autobusem to tez potem bylam ledwo zywa , ale moze i dlatego ze zawsze przepelnione jada i czasem potrafi Ci sie nie zatrzymac na rzadanie , i co potem - trzeba czekac na nastepny a do pracy trzeba dojechac na czas
Jazda autem duzo wygodniejsza -mowi to - chodzaca na nogach teraz to az strach jak przyjdzie sie przesiasc z powrotem do autobusu
Stary 2012-04-21, 12:23   #4301
Różowy Strachulec
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Anitast Pokaż wiadomość
Cos w tym jest , ja jak jezdzilam autobusem to tez potem bylam ledwo zywa , ale moze i dlatego ze zawsze przepelnione jada i czasem potrafi Ci sie nie zatrzymac na rzadanie , i co potem - trzeba czekac na nastepny a do pracy trzeba dojechac na czas
Jazda autem duzo wygodniejsza -mowi to - chodzaca na nogach teraz to az strach jak przyjdzie sie przesiasc z powrotem do autobusu
Mnie za to korki doprowadzają do rozpaczy i mogę jechać do pracy samochodem na 6 i wracać koło 15, ale jak mam jechać później w korku, motać się z szukaniem miejsca do zaparkowania i wracać też w korku to już wolę autobus + metro
Stary 2012-04-21, 13:36   #4302
Anitast
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Różowy Strachulec Pokaż wiadomość
Mnie za to korki doprowadzają do rozpaczy i mogę jechać do pracy samochodem na 6 i wracać koło 15, ale jak mam jechać później w korku, motać się z szukaniem miejsca do zaparkowania i wracać też w korku to już wolę autobus + metro
A to tez znam , korki tez mam i problemy z parkingiem tez , ale ja sobie znalazlam parking troszke dalej niz mam prace tak 5- 10 min na nogach i tam sie parkuje miesjca jest do woli ale jezeli chodzi o miejsce parkingowe gdzies tam w centrum to palca nie wcisniesz zalezy jeszcze kiedy jedziesz bo moze zawsze cos sie zwolnic tez tak kiedys musialam szukac jak jechalam do ksiegowego , to koniec koncem musialam stanac duzo dalej i sie wracac na nogach
Doskonale Cie rozumiem
Stary 2012-04-21, 21:11   #4303
aquarelka199
Rozeznanie

Nie wiem dlaczego ale odkąd zrobiłam prawo jazdy to autobusem jakoś przyjemniej mi się jeździ Bo mogę wybrać kiedy i gdzie chcę jechać. Na uczelnie jeżdżę co dwa tygodnie i właśnie wtedy wolę jechać autobusem bo mimo że jeździ na około to nie stoi w korku (ja niestety nie znam tych objazdów) i nie mam problemów z zaparkowaniem.
Dużo osób się dziwi że dlaczego, skoro mam auto to nim nie jeżdżę. Ale na co dzień robię tylko kilometrów że czasami jestem po prostu zmęczona tym samochodem. Co nie zmienia faktu że go uwielbiam i już nie wyobrażam sobie życia bez niego na obecną chwilę
Stary 2012-04-27, 09:14   #4304
isa666
Zakorzenienie

Muszę Wam opisać sytuację z dzisiejszej porannej jazdy do pracy.
Jadę 2-pasmówką przez miasto prawym pasem. Przede mną kobieta w małym służbowym aucie typu Toyota Yaris (nie pamiętam dokładnie). Dojeżdżamy do rowerzysty, który jedzie prawym pasem, myślę babka wrzuci kierunek i go wyprzedzi (lewym pasem nic akurat nie jechało, gdzieś dalej za nami były auta na lewym pasie), chociaż akurat wyprzedzanie w tym miejscu jest łatwe - pasy szerokie to i nawet bardzo na lewy nie trzeba wyjeżdżać chcąc rowerzystę wyminąć.
A babka co? Po hamulcach i dawaj 30 km/h za tym rowerzystą I nawet nie próbowała go wyprzedzać
Ja chciałam ich oboje myknąć lewym, ale już nadjechały inne auta na lewy pas i kilkaset metrów wlokłam się za nimi aż do skrzyżowania, gdzie i tak skręcałam w prawo.
Co jak co, ale ja się z początku zawsze bałam wyprzedzania rowerzystów, że ich zahaczę czy coś. Ale jak lewy czy przeciwny pas wolny to wymijam bez problemu. A ta kobieta nie wiem czy się bała czy co?
Stary 2012-04-28, 09:21   #4305
aquarelka199
Rozeznanie

Ostatnio miałam nauczkę z rowerzystami. Mieszkam przy drodze jednokierunkowej. Wyjeżdżałam z podjazdu, patrzę w prawo nic nie jedzie to ruszam powoli. Po czym odwracam głowę w lewą stronę (nic stamtąd nie powinno jechać bo przecież jest zakaz wjazdu) a tu dwóch rowerzystów. Ja po hamulcach (pisku oczywiście nie było ), chłopak zaczął hamować tak że zatrzymał się na kierownicy (pewnie bolało). Na szczęście nic się nie stało ale ja głupia jeszcze go zaczęłam przepraszam a przecież ich tam nie powinno w ogóle być. Wkurza mnie to że rowerzyści chcą być traktowani jak kierowcy aut ale podstawowych przepisów to raczej nie przestrzegają - oczywiście nie wszyscy.
Stary 2012-04-28, 13:33   #4306
Jully
Raczkowanie

Ostatnio babka przede mną na dość wąskiej dwupasmówce jechała nie tyle bokiem, ale środkiem pasa nic sobie z aut za nią nie robiąc, a wyprzedzić nie bardzo było jak Racja, że większość rowerzystów prawie wcale nie przestrzega przepisów.

Stary 2012-04-28, 14:28   #4307
Sylwia1900r
Wtajemniczenie

Poprzedniego lata jechał sobie dziadek (70 lat?) na rowerze, a w poprzek bagażnika z tyłu miał przewieszone grabie no i zajmował on tymi grabiami cały prawy pas, jechałam wtedy z mamą, nie miała jak go wyprzedzić, z tyłu tworzył się korek, trąbienie by go tylko wystraszyło -tak że co zrobić? - wyprzedzony został przez nas a następni się za nim dalej wlekli
Stary 2012-04-28, 18:47   #4308
djerba
Wtajemniczenie

Dzisiaj pojechaliśmy sobie całą familią zrelaksować się za miasto...i chyba jednak odpuszczę sobie jakiekolwiek wypady w okresie majówkowym.. wysyp rowerzystów, wysyp kierowców..nie stać mnie będzie już w ogóle na benzynę jak takie korki będą
Stary 2012-04-28, 19:46   #4309
aquarelka199
Rozeznanie

Szkoda że nawet piesi nie przestrzegają przepisów. Dzisiaj wybrałam się na rower i jadę oznaczoną ścieżką rowerową, po której chodzili piesi (a obok ścieżka dla pieszych). Po za tym rowerzystów, rolkowców i spacerujących masa. W sumie ścisk jak nie wiem ale z drugiej strony to dobrze że ludzie lubią spędzać aktywnie czas - o ile przestrzegają przepisów ;p
p.s. grabie mnie zabiły
Stary 2012-05-15, 18:35   #4310
Fast dead
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez aquarelka199 Pokaż wiadomość
Szkoda że nawet piesi nie przestrzegają przepisów. Dzisiaj wybrałam się na rower i jadę oznaczoną ścieżką rowerową, po której chodzili piesi (a obok ścieżka dla pieszych). Po za tym rowerzystów, rolkowców i spacerujących masa. W sumie ścisk jak nie wiem ale z drugiej strony to dobrze że ludzie lubią spędzać aktywnie czas - o ile przestrzegają przepisów ;p
p.s. grabie mnie zabiły
Podczas moich jazd, zawsze, naprawdę zawsze trafiają mi się tacy użytkownicy dróg, że mam ochotę wysiąść z samochodu i ich okrzyczeć. Zastanawiam się, czy to przypadkiem ze mną nie jest coś nie tak. Piesi wbiegają mi na pasy, albo przechodzą w niedozwolonych miejscach, kierowcy wyprzedzają na liniach ciągłych, na zakrętach, albo skręt sygnalizują zbyt późno, tak, że ledwo wyhamowuję, by w nich nie walnąć. Naprawdę staram się jeździć ostrożnie, nie przekraczam dozwolonych prędkości, trzymam - moim zdaniem - bezpieczną odległość od aut, mimo tego zawsze coś mi się przydarza Czy tylko ja jestem taka pechowa, czy Wy też tak macie?
Fast dead jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-15, 18:49   #4311
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Fast dead Pokaż wiadomość
Podczas moich jazd, zawsze, naprawdę zawsze trafiają mi się tacy użytkownicy dróg, że mam ochotę wysiąść z samochodu i ich okrzyczeć. Zastanawiam się, czy to przypadkiem ze mną nie jest coś nie tak. Piesi wbiegają mi na pasy, albo przechodzą w niedozwolonych miejscach, kierowcy wyprzedzają na liniach ciągłych, na zakrętach, albo skręt sygnalizują zbyt późno, tak, że ledwo wyhamowuję, by w nich nie walnąć. Naprawdę staram się jeździć ostrożnie, nie przekraczam dozwolonych prędkości, trzymam - moim zdaniem - bezpieczną odległość od aut, mimo tego zawsze coś mi się przydarza Czy tylko ja jestem taka pechowa, czy Wy też tak macie?
Nie wiem czy cie to pocieszy, ale tak jeździ bardzo duzo kierowców (w sensie nieprzepisowo).
Z czasem idzie się do tego przyzwyczaić

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
karolca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-16, 09:10   #4312
PannaCola
Zadomowienie

Ja tam już w ogóle nie biorę do głowy tego co się dzieje na drogach... Jadę z punktu A do B i nie przejmuję się tym co robią czasem inni, bo bym chyba sfiksowała

www.pajacyk.pl kliknij na brzuszek.!
PannaCola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-16, 11:35   #4313
Sylwia1900r
Wtajemniczenie

Tyle czasu już jeżdże że ho ho... a dzisiaj mi się przydarzyła głupota - zapomniałam zmienić 4biegu na 1bieg i mi auto zgasło na skrzyżowaniu, zatelepało itd...
Dobrze że za mną byli wyrozumiali kierowcy i nie trąbili, odpalałam auto z prędkością rakiety by nie zatrzymywać dłużej ruchu
Stary 2012-05-16, 12:46   #4314
Jully
Raczkowanie

Nie martw się, mi też ostatnio auto zgasło przy skręcaniu, a tez dość długo już jeżdżę. Chyba się zamyśliłam bo zamiast na 2 to na 4 wrzuciłam i tak chciałam skręcać

Stary 2012-05-16, 14:37   #4315
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Jully Pokaż wiadomość
Nie martw się, mi też ostatnio auto zgasło przy skręcaniu, a tez dość długo już jeżdżę. Chyba się zamyśliłam bo zamiast na 2 to na 4 wrzuciłam i tak chciałam skręcać
to u mnie są problemy przy redukcji... zamiast 2 wchodzi 4 a dwójki nie idzie wbić (TŻ wymieniał mechanizm zmiany biegów ale przyznał, że to robota dla dwójki osób a nie dla jednej). I zakręty pokonuję albo na luzie albo na 3 biegu. Czasem ta dwójka wejdzie, ale ciężko, oj cięzko...

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2012-05-16, 22:52   #4316
_czarny_kot
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karolca Pokaż wiadomość
I zakręty pokonuję albo na luzie

jak masz niesprawne auto to po prostu nim nie jeźdź, bo stwarzasz zagrożenie nie tylko sobie, ale i innym
_czarny_kot jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-16, 23:00   #4317
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _czarny_kot Pokaż wiadomość

jak masz niesprawne auto to po prostu nim nie jeźdź, bo stwarzasz zagrożenie nie tylko sobie, ale i innym
widzisz... tylko ono było naprawione. Bieg przestał precyzyjnie wchodzić w czasie jazdy
od tego czasu auto stoi i czeka na sprzyjającą pogodę abym mogła TŻ pomóc przy naprawie (a to wiąże się z zabraniem dziecka na spacer).

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2012-05-17, 08:16   #4318
isa666
Zakorzenienie

O widzę, że wątek ożył

Ja oddałam wczoraj Colta do mechanika na wymianę filtrów i olejów. Jeszcze mi klocki hamulcowe wymienią, bo też podobno już zajechane.
Zdziwiło mnie za to, że mechanik twierdzi, iż kierownica mi "bije". Ja nic nie czuje w trakcie jazdy. Powiedział mojemu tacie wczoraj, że może trzeba będzie coś w układzie kierowniczym wymienić, ale na razie nie jest to aż tak pilne i mogę jeździć tak jak do tej pory.
Dziwi mnie jednak też to, że w marcu miałam przegląd i nic nie wyszło, że niby układ kierowniczy nawala?
Aha i ten mechanik to znajomy i to jest ten sam facet, który i mnie i mojemu tacie sprzedawał samochody (mój mi specjalnie przywoził z Niemiec), więc chyba nie robi mnie w bambuko z tą kierownicą?
Stary 2012-05-17, 09:42   #4319
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez isa666 Pokaż wiadomość
O widzę, że wątek ożył

Ja oddałam wczoraj Colta do mechanika na wymianę filtrów i olejów. Jeszcze mi klocki hamulcowe wymienią, bo też podobno już zajechane.
Zdziwiło mnie za to, że mechanik twierdzi, iż kierownica mi "bije". Ja nic nie czuje w trakcie jazdy. Powiedział mojemu tacie wczoraj, że może trzeba będzie coś w układzie kierowniczym wymienić, ale na razie nie jest to aż tak pilne i mogę jeździć tak jak do tej pory.
Dziwi mnie jednak też to, że w marcu miałam przegląd i nic nie wyszło, że niby układ kierowniczy nawala?
Aha i ten mechanik to znajomy i to jest ten sam facet, który i mnie i mojemu tacie sprzedawał samochody (mój mi specjalnie przywoził z Niemiec), więc chyba nie robi mnie w bambuko z tą kierownicą?
w lutym miałam przegląd, do niczego się nie przyczepili. Pól roku wcześniej byłam na przeglądzie zawieszenia, bo słychać jakieś stuki. Twierdzili, że wszystko jest ok. TŻ sprawdził i do wymiany są końcówki drążków... ale wszystko jest ok

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2012-05-17, 17:59   #4320
ania_z_wzgorza_marzen
Zakorzenienie

a mi jakis ch.m wgniotl blotnik na parkingu przed marketem
i zwial (wtorek)

a (sobota) pierwsza w karierze fotka z fotoradaru

Przerzuć kartkę, zaryzykuj, bądź dziwakiem
Nie idź ścieżką, własną depcz, otwórz głowę
Zanim powiesz, zrozum, bądź
Nigdy nie burz, buduj, twórz
Smakuj, milcz, myśl i czuj
ania_z_wzgorza_marzen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Auto Marianna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości