![]() |
#61 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wośp
dajemy pieniadze na sprzet a gdzie reszta?
pozatym placimy co miesiac skladki zdrowotne i z tych pieniedzy powinny byc darmowe leczenie ,czesto jest ale apcjent o tym nie wie i daje sie naciągac. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Zakorzenienie
|
W tym roku byłam wolontariuszką WOŚP-u, chciałam zobaczyć jak to jest.
Oj, uwierzcie, ciężka całodzienna 'praca' ale nie narzekam. Młyn w sztabie, zamieszanie z liczeniem. Cieszę się, że moją puszką choć trochę pomogłam ![]() Ogólnie cały ten szał pod koniec dnia był już denerwujący, czerwone serduszka majaczyły mi przed oczami. Ale świadomość słuszności sprawy jakoś to tłumiła ![]() W przyszłym roku może też się przyłącze.
![]() |
![]() |
#63 |
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
ja jestem Za. ciesze sie, ze Owsiak wpadl na taki pomysl. szkoda ze nie zrobil tego wczesniej kiedy ja sie urodzilam. prawdopodobnie nie musialabym wtedy przechodzic bolesnych operacji. nie drazni mnie ten człowiek ale tez jakos go nie wielbie. fajnie, ze robi cos pozytecznego i z takim rozmachem. przynajmniej o tym slychac. wosp stalo sie moda i w sumie nie jestes "trendii" kiedy nie wrzucisz kasy do puszki. a propos puszek. denerwuje mnie kiedy wolontariusze, zazwyczaj ci starsi, zmuszaja wrecz do wrzucania pieniedzy. myslalam ze chodzi tu o dobra wole
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja się cieszę, ze sprzęt trafił się choremu dziecku walczącemu o zycie, i nigdy nie wiązałabym WOŚPu z tym, ze musze zapłacic za lekarza...nie kapuje :-/ Niektórzy chyba myśla, ze jak dadzą 50 zł na WOŚ to "uleczą" całą słuzbę zdrowia i będa mieli do końca życia leczenie za darmo...nie za wiele chcemy? Przetargi na sprzęt są jawne, kazdy moze poczytac, zobaczyć. "dajemy pieniadze na sprzet a gdzie reszta?" odsyłam na stronę wośpu. Cele są znane i precyzowane ( i jawne! kazdy moze zobaczyc w jakim stopniu co zostało pokryte, co zakupiono i gdzie i za ile) zawsze przed akcją, i zawsze pokryte w 100% jak i różne inne nadprogramowe., które są wynikiem zebrania kwoty, której nikt sie nie spodziewał. Zaczynali od akcji na rzecz Centrum Zdrowia Dziecka, teraz w kazdym szpitalu widzę ich sprzęt. Nawet fundacja TVN, Polsatu i inne dziekowały WOŚPowi za sprzęt, bez którego zdziałałyby znacznie mniej. "nie do konca przemyślane" ? a może nie do konca przez nas zaobserwowane? Edytowane przez taszkin Czas edycji: 2006-01-11 o 22:16 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Zadomowienie
|
![]() To juz XV Final Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy
Chyba jeszcze taki wątek nie powstal ![]() Jestem Ciekawa jakie Wy macie podejsce do Orkiestry Moze jakos specjalnie jakos sie w to wczuwalyscie?? Licytacje?? Ja jeszcze nigdy, a Wy?? Mam nadzieje ze watek znajdzie chetnych ![]()
![]() |
#66 |
Zakorzenienie
|
Dot.: W O Ś P - (...) i o jeden dzien dłuzej.
Jestem jak najbardziej za WOŚP. Cudownie, że są takie akcje, bez tego wiele dziedziaczków by po prostu nie przeżyło.Smutne jest tylko to, że to właśnie WOŚP odwala robotę, bo pańswto woli się kłócić o mniej istotne rzeczy (jak usłyszę jeszcze gdzieś, coś o lustracji, to chyba oszaleję!).
Dla mnie WOŚP to coś szczególnego też dlatego, że przywraca mi wiarę w ludzi. Nie jestem aż taką optmistką, żeby wierzyć, że na hura zjednoczy się cały naród i tak już będzie. Ale przez ten jeden dzień jednak nam się udaje. Mamy wspólny cel, a przy tym fantastyczną zabawę. Jeszcze jedna sprawa. WOŚP pozwala wykazać się młodzieży. Na ten jeden dzień przestają być degeneratami alkoholikami bez ideałów. Nagle stają się częscią (ale jakże ważną!) tej całej machiny i nawet te psioczące i narzekające na nich dzień w dzień babcie obdarzają ich wystarczającym zaufaniem, by powierzyć im (często) zarobione w trudzie, odłożone i skrupulatnie wyliczone pieniążki. Ja jutro raczej na zabawę nie pójdę. Sesja. Ale znajdę wolontariusza, żeby wesprzeć akcję choć małą sumą. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Zakorzenienie
|
Ja jestem jak najbardziej ZA i podpisuje się obiema rękami
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#68 |
Zakorzenienie
|
I ja jestem za, szczerze mówiąc nie bardzo rozumiem, jak w ogóle można być przeciw
![]()
![]() |
#69 |
Zadomowienie
|
Świetna impreza a co najważniejsze - można pomóc innym
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
Zakorzenienie
|
jestem oczywiscie za. ostatnio ogladalam program, w ktorym pani mowila, ze jej dziecko by nie przezylo gdyby nie sprzet jaki Orkiestra zakupila dla szpitala. szkoda, ze nie bede mogla dzis isc na rynek (nauka
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Wtajemniczenie
|
A czy ktoś z was jest lub był w poprzednich latach był wolontariuszem?? Jak to jest..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Ja jestem ZA, chetnie wrzucę dzisiaj coś do puszek wolontariuszy ![]() Uważam, że to wspaniale że jest ktoś taki jak pan Owsiak, ktoś kto potrafi zorganizowac taką wielką akcję i pomóc wielu ludziom ![]()
![]() |
![]() |
#73 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#74 |
Zakorzenienie
|
akurat będę na rynku więc na pewno coś wrzucę
![]() ![]() już 15 lat...ależ to zleciało W szpitalach sprzętu by nie było ![]()
![]() |
#75 |
Zadomowienie
|
u mnie w szkole juz zbierali w czwartek hehe wrzuciłam pieniążek ale wiem i dzisiaj ten na bank to zrobie
![]()
![]() |
![]() |
#76 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 |
Zadomowienie
|
Pierwszy raz jest impreza WOŚP w mojej wiosce
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#78 |
Zakorzenienie
|
No idę oczywiście dzisiaj na WOŚP
![]() a moi znajomi są wolontariuszami więc z nim też się troche powłóczę po mieście ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
Zakorzenienie
|
Mnie jest ta akcja obojętna. Udziału nie biorę, pieniedzy nie daje.
Gdy bylam mlodsza chodzilam raz z puszka, zawsze dawalam pare zlotych. Szczerze mowiac mozna byc przeciw. Nikt Owsiaka z tych pieniedzy nie rozlicza i generalnie nigdy nie wiadomo tak naprawde ile tych pieniedzy jest i na co ida. Nie jest to moj punkt widzenia, ale rozumiem ludzi, ktorzy nie biora udzial w akcji lub są jej przeciwni. Chcecie to bierzcie udzial i dawajcie pieniadze, ale nie osadzajcie tych, ktorzy tego nie robia ![]()
nie bo tu nie ma nieba jest prześwit między wieżowcami a serce to nie serce to tylko kawał mięsa a życie jakie życie poprzerywana linia na dłoniach a bóg nie ma boga są tylko krzyże przy drogach Własną głupotę ludzie zwykli nazywać doświadczniem
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#80 |
Zakorzenienie
|
kiedyś też chodziłam z puszeczką i zbierałam pieniądze z WOŚP
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 |
Zakorzenienie
|
Jadę dzisiaj do wrocławskiego Rynku i na pewno wspomogę Orkiestrę
![]()
![]() |
#82 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jestem przeciw. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 |
Raczkowanie
|
Ja też jestem za i to jak najbardziej. Zawsze wychodzę z założenia, że kiedyś moje dziecko (w przyszłości) może potrzebować właśnie jakiegoś sprzętu, na który przeznaczyłam te kilka złoty. Nie zubożeję od tego, a komuś jakiejś małej kruszynce może uratować życie i zdrowie, może jak już pisałam, mojej własnej... Dlatego też tak strasznie poruszyła mnie wiadomość, że Słups (chyba o to miasto chodzi) nie weźmie udziału z WOŚP bo rok temu ich szpital dostał sprzęt o wartości mniejszej niż uzbierali słupscy wolontariusze. Dla mnie to oznaka draństwa i egoizmu! Jak można! Przecież "wszystkie dzieci nasze są"! Jak można przeliczas życie i zdrowie na pieniądze!
A co do tych, którzy mówią, że Jurek tylko część pieniędzy przeznacza na sprzęt i ratowanie dzieci, to powiem tak, że może to i prawda - ja w to nie wnikam, to już jego sumienie czy kłamie czy nie, ale ja wrzucając symboliczne pieniążki do skarbonki czuję, że pomagam innym dzieciątkom i jest mi z tym dobrze. A co z tym robi WOŚP to już ich sumienia - ja pomagam i w takim duchu dolożyłam się do wielkiej zbiórki...
![]() |
![]() |
#85 |
Zakorzenienie
|
owszem. dlatego ja nie krytykuje, po prostu nie biore w tym udzialu
![]() a czy pomagam? owszem ale w inny sposob i to tez zostawie swojemu sumieniu.
nie bo tu nie ma nieba jest prześwit między wieżowcami a serce to nie serce to tylko kawał mięsa a życie jakie życie poprzerywana linia na dłoniach a bóg nie ma boga są tylko krzyże przy drogach Własną głupotę ludzie zwykli nazywać doświadczniem
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 |
Zadomowienie
|
i takich tez wypowiedzi oczekiwałam
![]() ![]() ![]() Szkoda, ze u mnie w Elblagu nie dzieje sie nic ciekawego - dlatego ide dopiero na swiatelko ![]()
![]() |
#87 |
Zadomowienie
|
Wiecej Jurkow Owsiakow!
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 |
Zakorzenienie
|
a ja się pochwalę, że 2 razy byłam w studiu podczas nagrań WOŚP, przyjechaliśmy tam z orkiestrą żeby grać. Jest to niesamowite przeżycie, kiedy wchodzi się na antenę, panuje tam w studiu straszny ruch, co chwilę są transmisje z różnych miejsc Polski, Jurek Owsiak to człowiek pełan energii, pomimo swojego wieku, jest bardzo otwarty i życzliwy. Bardzo wzruszające jest jak do studia przychodziły matki z kilkuletnimi dziećmi, które żyją dzięki sprzętowi zakupionymi przez WOŚP. PRzyjeżdżaliśmy zwylke wcześnie rano i odjeżdżaliśmy późnym wieczorem ze studia, cały dzień na nogach, w napięciu czekaliśmy na wąskich korytarzach na kolejne wejścia, to jest b. męczące, ale jest to przeżycie, któego nie zapomnę do końca życia.
Co nas nie zabije to nas wzmocni. Pamiętaj dziewczyno, jak chłopu zależy, to żeby skały srały, a mury pękały, to znajdzie czas i sposób, żeby się z Tobą skontaktować. więc przestań tu siedzieć jak ten ostatni osioł z telefonem w ręce tylko idź i zapomnij o nim i przestań się łudzić . |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#90 |
Zadomowienie
|
ja też jestem trochę sceptyczna - brakuje mi w tym wszystkim rzetelnej listy zakupionego sprzętu - według mnie po miesiącu - dwóch od WOŚP Owsiak powinien pokazać co dokładnie zostało kupione, jakie szpitale lub konkretne dzieci otrzymały pomoc finansową/medyczną
chyba kazdy lubi pomagac, ale tu to wszystko jest takie .. mało namacalne z drugiej strony cała akcja jest nacechowana radością, optymizmem, życzliwością - dużą dawką pozytywnej energii ![]() nie wykluczam, ze po południu wybiorę się do śródmieścia zobaczyć co się dzieje i wrzucić coś do puszki
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:30.