Ludzkie zachowania i poglądy które dziwią cz.4 - Strona 159 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-08-21, 10:43   #4741
a40adf61f4fa839fc99377457d0e94ddcb8a5d57
Konto usunięte

Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy które dziwią cz.4

Ja wiem? Na mega nieregularne cykle? Czy coś...
a40adf61f4fa839fc99377457d0e94ddcb8a5d57 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-21, 10:43   #4742
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez MonikaFaustyna Pokaż wiadomość
A tak w ogóle... na co się bierze jeszcze pigułki anty? Nigdy nie brałam, to nie mam pojęcia.
Często bierze się je przy Zespole Policystycznych Jajników, przy endometriozie, przy terapii antytrądzikowej, przy hiperandrogenizmie itd..
Stary 2012-08-21, 10:43   #4743
almondfairy
seriously? no.

Cytat:
Napisane przez kobietasukcesu Pokaż wiadomość
No tylko reanimacja istnieje dłużej niż antykoncepcja i kościół ma już wyrobione inne zdanie.

Ja nie wiem jak się katolicy na to zapatrują, ale możliwe, że tak że bóg postawił odpowiedniego lekarza(dając mu dar umiejętnego operowania) w odpowiednim miejscu i dlatego człowiek przeżył.
Ja tego nie ogarniam ze swojej strony wszystkiego
Może mnie ktoś oświeci o co chodzi - bo się gubię, tu medycyna, tu osiągnięcia nauki, tu wola boska- żeby ktoś został na ziemii albo i nie.
to czy operacja/reanimacja/leczenie się powiedzie jest również wolą boską

zdanie kościoła, zdaniem kościoła. lekarz nie powinien mieszać spraw prywatnych do swojej pracy, gdzie obowiązuje go kodeks etyki lekarskiej a nie kodeksy papieża/kościoła/parafii/proboszcza. nikt nie broni mu chodzić do kościoła, nie każe zażywać pigułek. poza pracą niech sobie będzie ateistą/katolikiem/wyznawcą kościoła latającego spaghetti. nic mi do tego, ale kiedy przychodzę w medycznej sprawie nie interesują mnie jego przekonania

książki
ubrania
almondfairy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-21, 10:55   #4744
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez almondfairy Pokaż wiadomość
to czy operacja/reanimacja/leczenie się powiedzie jest również wolą boską

zdanie kościoła, zdaniem kościoła. lekarz nie powinien mieszać spraw prywatnych do swojej pracy, gdzie obowiązuje go kodeks etyki lekarskiej a nie kodeksy papieża/kościoła/parafii/proboszcza. nikt nie broni mu chodzić do kościoła, nie każe zażywać pigułek. poza pracą niech sobie będzie ateistą/katolikiem/wyznawcą kościoła latającego spaghetti. nic mi do tego, ale kiedy przychodzę w medycznej sprawie nie interesują mnie jego przekonania
Otóż to... sprawy prywatne niech ktoś sobie zachowuje na czas po pracy. Nikogo z pacjentów czy klientów nie obchodzi to, w co kto wierzy. Jak komuś wiara przeszkadza być np. lekarzem, to jest cała masa innych zawodów i tyle. Ewentualnie, niech sobie założy prywatną praktykę z wielkim transparentem, np. tylko dla gorliwych katolików i po kłopocie.
MonikaFaustyna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-21, 11:03   #4745
Impersona
Zakorzenienie

GG do Impersona

Cytat:
Otóż to... sprawy prywatne niech ktoś sobie zachowuje na czas po pracy. Nikogo z pacjentów czy klientów nie obchodzi to, w co kto wierzy. Jak komuś wiara przeszkadza być np. lekarzem, to jest cała masa innych zawodów i tyle. Ewentualnie, niech sobie założy prywatną praktykę z wielkim transparentem, np. tylko dla gorliwych katolików i po kłopocie.
Zgadza się.

Mogę analogicznie o sobie powiedzieć- uczę dzieciaki i czasami omawiamy teksty związane z religią. Jakiś czas temu rozmawialiśmy o stworzeniu świata. Nie wierzę w te wszystkie "Na początku Pan Bóg stworzył...", ale uważam, że nie mam prawa mówić o tym dzieciom. Są zawody, w których należy być neutralnym. Prywatnie można sobie myśleć, co się chce, ale te zawody polegają na czymś innym, niż nawracanie. Jak ktoś sobie chce nawracać, niech wstąpi do zakonu, chociażby świeckiego. Już wyobrażam sobie, co by było, gdybym wyskoczyła do dzieci z tekstami, że nie będę im opowiadać o biblijnym stworzeniu świata, bo to niezgodne z moimi przekonaniami Nie rozumiem, dlaczego pozwala się aptekarzom i lekarzom na coś takiego. To tak samo,jakby kasjerka w Biedronce odmówiła skasowania klientowi butelki czystej, bo jest zwolenniczką życia w trzeźwości
Impersona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-21, 11:05   #4746
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Impersona Pokaż wiadomość
Zgadza się.

Mogę analogicznie o sobie powiedzieć- uczę dzieciaki i czasami omawiamy teksty związane z religią. Jakiś czas temu rozmawialiśmy o stworzeniu świata. Nie wierzę w te wszystkie "Na początku Pan Bóg stworzył...", ale uważam, że nie mam prawa mówić o tym dzieciom. Są zawody, w których należy być neutralnym. Prywatnie można sobie myśleć, co się chce, ale te zawody polegają na czymś innym, niż nawracanie. Jak ktoś sobie chce nawracać, niech wstąpi do zakonu, chociażby świeckiego. Już wyobrażam sobie, co by było, gdybym wyskoczyła do dzieci z tekstami, że nie będę im opowiadać o biblijnym stworzeniu świata, bo to niezgodne z moimi przekonaniami Nie rozumiem, dlaczego pozwala się aptekarzom i lekarzom na coś takiego. To tak samo,jakby kasjerka w Biedronce odmówiła skasowania klientowi butelki czystej, bo jest zwolenniczką życia w trzeźwości
Albo nie skasowała parówek i pasztetu, bo jest wegetarianką . Co za bzdura.
Stary 2012-08-21, 11:07   #4747
almondfairy
seriously? no.

Cytat:
Zgadza się.

wydaje mi się, że w mniejszych miastach/miejscowościach jeszcze coś takiego przejdzie. tam wpływ kościoła jest jeszcze duży i niektórzy ludzie boją się ewentualnego późniejszego wygłoszenia na ambonie

książki
ubrania

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-08-21, 11:15   #4748
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Zgadza się.

Zgadzam się i podałaś bardzo dobre przykłady. Kiedy pracowałam w kinie miałam koleżankę właśnie z pracy, która prowadziła zdrowy tryb życia, nie piła napojów gazowanych itp. I co, miała każdemu klientowi zamawiającemu colę i popcorn mówić, że to szkodliwe albo odmawiać ich sprzedaży? Trzeba oddzielić pracę od życia prywatnego i odsunąć na bok własne przekonania (oczywiście w przypadku takiej sytuacji, nie ogólnie), a jeśli ktoś tego nie potrafi, to chyba wybrał zły zawód.
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-21, 11:20   #4749
Linaewen
Zakorzenienie

Cytat:
Mnie, jako pacjentki nie obchodzą przekonania religijne pani doktor, farmaceuty czy pielęgniarki. Ma mi zostać udzielona pomoc i tyle. Jak chodziłam tu do położnych, to wszystkie były muzułmankami i nie dawały mi odczuć, że jestem niewierna.
Dokładnie tak. Ja mam swoje przekonania, lekarz swoja, a farmaceuta swoje, ale jak ja z moimi przekonaniami chcę takie a takie leki to lekarz ma mi je przepisać albo wskazać miejsce, gdzie mi je przepiszą, a farmaceuta ma mi je po prostu sprzedać.

Mnie kiedyś nastraszyła lekarka z medycyny pracy. Tak to okaz zdrowia byłam, a jak tylko usłyszała, że stosuję hormony to najpierw na mnie naskoczyła, czy ja chcę mieć dzieci i co to za wymysły [bo skoro idę na studia to jestem inteligentna i mogę sobie wykres robić!], a potem stwierdziła, że musi mi zbadać biust. Pomacała i wymacała mi 10 guzków w jednej piersi, kilka w drugiej, pomyślała sobie głośno o raku jako skutku antykocepcji a na koniec stwierdziła, że ona nie jest ginekologiem i się nie zna i życzyła miłego dnia... Co ja się nastresowałam do następnego dnia to moje, a potem poleciałam do gina na usg. Na szczęście piersi były czyste.
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie."
za: whitepointeshoes
Linaewen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-21, 11:32   #4750
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Linaewen Pokaż wiadomość
Dokładnie tak. Ja mam swoje przekonania, lekarz swoja, a farmaceuta swoje, ale jak ja z moimi przekonaniami chcę takie a takie leki to lekarz ma mi je przepisać albo wskazać miejsce, gdzie mi je przepiszą, a farmaceuta ma mi je po prostu sprzedać.

Mnie kiedyś nastraszyła lekarka z medycyny pracy. Tak to okaz zdrowia byłam, a jak tylko usłyszała, że stosuję hormony to najpierw na mnie naskoczyła, czy ja chcę mieć dzieci i co to za wymysły [bo skoro idę na studia to jestem inteligentna i mogę sobie wykres robić!], a potem stwierdziła, że musi mi zbadać biust. Pomacała i wymacała mi 10 guzków w jednej piersi, kilka w drugiej, pomyślała sobie głośno o raku jako skutku antykocepcji a na koniec stwierdziła, że ona nie jest ginekologiem i się nie zna i życzyła miłego dnia... Co ja się nastresowałam do następnego dnia to moje, a potem poleciałam do gina na usg. Na szczęście piersi były czyste.
co za konowały, wystarczy mieć bardzo rozregulowaną gospodarkę hormonalną i dla własnego zdrowia ( i przyszłej ciąży ;-)), należy się 'wyregulować'. Trzeba było jej wypalić, że hormony przyjmuje się nie tylko jako antykoncepcję i że dbasz o swoją przyszłą prokreację
Stary 2012-08-21, 11:54   #4751
Phoce
Flawless

Cytat:
Napisane przez WhiteCherry Pokaż wiadomość
co za konowały, wystarczy mieć bardzo rozregulowaną gospodarkę hormonalną i dla własnego zdrowia ( i przyszłej ciąży ;-)), należy się 'wyregulować'. Trzeba było jej wypalić, że hormony przyjmuje się nie tylko jako antykoncepcję i że dbasz o swoją przyszłą prokreację
Ja od kilku lat leczę swoje pco przy pomocy antykoceptów. Jestem pod opieką endokrynologa. Raz byłam zmuszona iść szybko do ginekologa bo miała jakąś infekcję i też się nasłuchałam...że od tabletek to będę miała ogromne problemy, żeby zajść w ciążę, że tylko sobie szkodzę, że mam złego endokrynologa itp. itd...
Szkoda, że bez jakiejkolwiek regulacji hormonalnej (teraz jestem na luteinie) okres pojawia mi się co 3 miesiące, porastam włosami jak facet, a na twarz robi mi się pole minowe.
a poza tym to usłyszałam, że skoro mam infekcję, to pewnie współżyję z podejrzanymi typami
Check out your worth because you're worth more than that."
Phoce jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-21, 12:07   #4752
Melkorka
Raczkowanie

[1=a40adf61f4fa839fc993774 57d0e94ddcb8a5d57;3601755 5]Lekarze... jak powiem co mnie kiedyś spotkało to pomyślicie że zmyślam... trudno

Lekarz medycyny pracy.
Wchodzę do gabinetu już na sam koniec, ze wszystkimi badaniami, wynikami, rentgenami itp. Za biurkiem pani, która na oko od dobrych 20 lat mogłaby być na emeryturze... rozmawia przez telefon a drugą rękę trzyma za oknem... w ręku pet Przywołuje mnie na stołek gestem, po ok 5 minutach kończy rozmowę telefoniczną i papieroska. I zaczyna do mnie że ja okaz zdrowia - widać gołym okiem... nie spojrzała w ogóle w wyniki i wystawiła mi papierek. [/QUOTE]

Ja kiedyś byłam u lekarza medycyny pracy, ważyłam wtedy 68-69kg przy 172 cm wzrostu, więc uważam, że nie było tragedii, chudzielcem nie byłam, no ale bez przesady, czułam się OK...

Weszłam do gabinetu, lekarz zaczął mnie ochrzaniać, że powinnam schudnąć, bo grozi mi cukrzyca itede itepe, 10 minut wykładu, a najlepsze jest to, że ten doktor, maksymalnie 30-letni facet wyglądał jak wielki serdelek, na mięko 120 kg żywej wagi....
Melkorka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-21, 12:27   #4753
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:

Wiesz co, ale mi się wydaje, że tego typu osoby to akurat z wiekiem z tego nie wyrastają i są takimi samymi rodzicami po 30-tce.
Pracując z dziećmi, czasem oglądam takich rodziców, że mózg się lasuje, a wcale nie oznacza to,że są młodzi
Wiesz co? Chyba masz rację. Jak ktoś ma być rozsądnym rodzicem to będzie nawet mając 16 lat.

---------- Dopisano o 13:27 ---------- Poprzedni post napisano o 13:23 ----------

Cytat:
Wiesz... chociażby dawać niewielką kwotę na dziecko, przy niskich zarobkach i wysokich cenach w Polsce wielu osobom by to pomogło. Poza tym, fajnie, jakby wykorzystano pomysł dofinansowywania do opłat za przedszkola czy żłobki w zależności od dochodów danej rodziny. Niby nic, a pomoc jest. Owszem, zaraz się pojawi głos, że będą sobie ludzie tylko robić dzieci do oporu i żyć z kasy państwa... mimo, że obecnie sporo ludzi tak żyje. Takie dofinansowania tu, gdzie mieszkam, są na max 2 dzieci. Jak ktoś ma więcej, widocznie państwo uznaje, że daną rodzinę stać na utrzymanie nadprogramowych dzieci .
Moim zdaniem wystarczyłoby gdyby zarobki i ceny były inne.
choć te dofinansowania do 2 dzieci to niezłe rozwiązanie...

ciri15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-21, 12:38   #4754
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez ciri15 Pokaż wiadomość
Moim zdaniem wystarczyłoby gdyby zarobki i ceny były inne.
choć te dofinansowania do 2 dzieci to niezłe rozwiązanie...
Wiesz co, a ja bym nie chciała nawet grosza dofinansowania na dziecko. Wolałabym żeby tak jak mówisz, zarobki i ceny były inne, żeby była inna ich relacja. Dla mnie spodenki dziecięce z h&m za 60zł to jest wydatek raaaz na jakiś czas. A dla takiej Brytyjki te same spodenki to jakieś grosze są... kilka funciaków... To samo dotyczy większości ciuchów sieciowkowych. I co? Przyznaję... dostaję co miesiąc 68zł rodzinnego, ze względu na takie a nie inne zarobki. A ja bym to z uśmiechem na ustach oddała, gdybym wiedziała że za taką samą ciężką pracę mogę sobie pozwolić na te same towary i usługi co reszta naszej wspaniałej unijnej wspólnoty.
Stary 2012-08-21, 12:56   #4755
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Napisane przez bowszystkotoiluzjajest Pokaż wiadomość

Mnie się wydaje, że to, niestety, zależy od środowiska z jakiego ktoś się wywodzi - więcej jest małoletnich mam w rodzinach biedniejszych, żyjących w gorszych warunkach. Z czegoś to musi się brać. Moja kuzynka z sąsiedniego miasta zaciążyła w wieku 18. I według mnie, oprócz jej nieodpowiedzialności, to też właśnie kwestia środowiska. Mieszkali biednie, jej mama nie dogadywała się z ojcem, był rozwód, matka zaczęła się spotykać ciągle z innymi gachami. Jeden synek nie skończył gimnazjum, zaczęły się drobne kradzieże, ucieczki z domu. A córa zaciażyła. Nie wiem, czy to jedynie lekkomyślność.
To akurat prawda. W sumie nie znam żadnej laski z tzw. dobrego domu(ale nie chodzi mi tu o jakieś bogactwa i Bóg wie co), która by zaciążyła. A to tata alkoholik, a to rozwód rodziców, a to bieda, że aż piszczy - a najczęściej wszystko to naraz.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-08-21, 12:58   #4756
201612280917
Konto usunięte

Mnie wkurza to, że stypendia są tylko dla określonej grupy "szczęśliwców". Koleżanka z liceum dostaje co miesiąc 500 zł i wydaje to wszystko na ciuchy, bo zarobki w jej rodzinie nie przekraczają 1001 zł na osobę (czy blisko tego). Ja, chociaż dobrze się uczę, nie mam szans na takie stypendium, właśnie przez zarobki rodziców. Dlaczego zdolni uczniowie nie mogą być motywowani stypendiami? Są "pokrzywdzeni" przez takie zasady. Przecież chleba ze stypendium kupować nie będę...
201612280917 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-21, 13:00   #4757
megamag
BAN stały

Cytat:
Bo wykonują taki zawód, a nie inny. Równie dobrze lekarze mogą nie operować, bo widocznie na kogoś przyszedł czas itp. a farmaceuta nie wyda antybiotyku, bo to trucie ludzi
Jak ktoś ma jakieś poglądy i według nich żyje to moim zdaniem lepsze, niż jakby miał mieć takie dwie twarze, co innego mówić, a co innego robić. Zmuszanie kogoś do rezygnacji z tychże poglądów jest jak dla mnie okrutne i na pewno dalekie od tolerancji.

Lekarz ma przede wszystkim nie szkodzić, więc to naturalne że nie będzie chciał robić rzeczy, które jego zdaniem szkodzą np. zabijać dzieci. Jeśli lekarz uważa, że zapisując tabletkę po kogoś zabija, to jak można go do tego zmuszać?

Oburzacie się na narzucanie komuś cudzych poglądów, a same to robicie. Skąd wiecie, że macie rację? Kto Wam dal monopol na prawdę?

Cytat:
Napisane przez almondfairy Pokaż wiadomość
nigdzie nie jest też napisane, że maja prawo odmówić przepisania/wydania leków, bo jest to niezgodne z ich systemem wartości.
Jest, od 2010 roku jest ustawa, która właśnie tak mówi. Mają do tego prawo, więc o co ten dym?
megamag jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-21, 13:00   #4758
201604200942
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez RozowaKotka Pokaż wiadomość
Mnie wkurza to, że stypendia są tylko dla określonej grupy "szczęśliwców". Koleżanka z liceum dostaje co miesiąc 500 zł i wydaje to wszystko na ciuchy, bo zarobki w jej rodzinie nie przekraczają 1001 zł na osobę (czy blisko tego). Ja, chociaż dobrze się uczę, nie mam szans na takie stypendium, właśnie przez zarobki rodziców. Dlaczego zdolni uczniowie nie mogą być motywowani stypendiami? Są "pokrzywdzeni" przez takie zasady. Przecież chleba ze stypendium kupować nie będę...
przecież są stypendia naukowe/stypendia Rady Ministrów (coś w tym stylu) dla najzdolniejszych uczniów.
201604200942 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-21, 13:03   #4759
201612280917
Konto usunięte

Czytam o tym stypendium Rady Ministrów i "jest to uczeń, który otrzymał promocję z wyróżnieniem, uzyskując przy tym najwyższą w danej szkole średnią ocen" oraz jest jedyny uczeń ze szkoły. W moim liceum na biol-chemie jeszcze nigdy nie było na świadectwie paska, o czym powiedziała nam nasza wychowawczyni
201612280917 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-08-21, 13:14   #4760
WhiteCherry
Zakorzenienie

btw. w temacie plagi ciąż nie wiem, może wyjątkowo trafiłam, ale przed chwilą wchodzę na fb, a młodsza kuzynka (kończy gimnazjum) polubiła status koleżanki, który brzmi mniej więcej ''już za miesiąc Amelka przyjdzie na świat <3".

Cytat:
yy, ale przecież są stypendia i socjalne, naukowe i sportowe...

Cytat:
Napisane przez megamag Pokaż wiadomość
Jak ktoś ma jakieś poglądy i według nich żyje to moim zdaniem lepsze, niż jakby miał mieć takie dwie twarze, co innego mówić, a co innego robić. Zmuszanie kogoś do rezygnacji z tychże poglądów jest jak dla mnie okrutne i na pewno dalekie od tolerancji.

Lekarz ma przede wszystkim nie szkodzić, więc to naturalne że nie będzie chciał robić rzeczy, które jego zdaniem szkodzą np. zabijać dzieci. Jeśli lekarz uważa, że zapisując tabletkę po kogoś zabija, to jak można go do tego zmuszać?

Oburzacie się na narzucanie komuś cudzych poglądów, a same to robicie. Skąd wiecie, że macie rację? Kto Wam dal monopol na prawdę?

Jest, od 2010 roku jest ustawa, która właśnie tak mówi. Mają do tego prawo, więc o co ten dym?
nie życzę Ci kiedykolwiek, by ktoś z Twoich bliskich miał wypadek, konieczne było przetoczenie krwi, a lekarzem będzie Świadek Jehowy, dla którego to wbrew zasadom i bliska Ci osoba umrze.
już to widzę, jak stwierdzasz "tak, tak, żył w zgodzie ze swoimi poglądami, nic mi do tego".
lekarz ma leczyć, aptekarka ma wydawać leki, a nie nawracać i umoralniać. Śmiech na sali, żeby mi nie wydano np. hormonów w aptece, bo w przekonaniu farmaceutki będę zapobiegać ciąży, a może mi te hormony życie ratują, bo mam zachwiany organizm? nikt obcej babie tłumaczyć się nie musi.
Stary 2012-08-21, 13:16   #4761
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

[1=a40adf61f4fa839fc993774 57d0e94ddcb8a5d57;3602273 5]Wiesz co, a ja bym nie chciała nawet grosza dofinansowania na dziecko. Wolałabym żeby tak jak mówisz, zarobki i ceny były inne, żeby była inna ich relacja. Dla mnie spodenki dziecięce z h&m za 60zł to jest wydatek raaaz na jakiś czas. A dla takiej Brytyjki te same spodenki to jakieś grosze są... kilka funciaków... To samo dotyczy większości ciuchów sieciowkowych. I co? Przyznaję... dostaję co miesiąc 68zł rodzinnego, ze względu na takie a nie inne zarobki. A ja bym to z uśmiechem na ustach oddała, gdybym wiedziała że za taką samą ciężką pracę mogę sobie pozwolić na te same towary i usługi co reszta naszej wspaniałej unijnej wspólnoty. [/QUOTE]
No dokładnie. Raz widziałam jakiś program o nastoletnich ciążach. Była rodzina: matka, 2 córki i syn. Jedna z córek zaszłą w ciążę. To matka stwierdziła, że musi sobie pracę znaleźć, bo rzeczy dla wnuczka kosztują. Lol, to jak oni do tej pory się utrzymywali, skoro nikt nie pracował? A jak sobie znalazła pracę jakąś na zmywaku to było pokazane, że w jakimś firmowym sklepie dla dzieci się obkupiła. Gdzie takie rzeczy u nas? Nie mówię, że to dobrze, że u nich jest takie leniwe społeczeństwo, przyzwyczajone, że państwo im da, ale oni zarabiają PIENIĄDZE, a u nas?

Stary 2012-08-21, 13:27   #4762
Konto usunięte

Cytat:
Trochę to durnowate, bo o ile wiem to ani tabletka po, ani antykoncepcja, ani tym bardziej wspomniana wyżej transfuzja nie są sprzeczne z prawem! Więc zasłanianie się kodeksem moralnym jest dziwne. Co innego np aborcja, generalnie jest nielegalna ale gwałt, ale coś tam. Ok, tu są kontrowersje ogromne, raz jest to zgodne z prawem, raz nie. No i trochę kaliber inny ale rozumiem, że różni ludzie mają tę granicę w innym miejscu.

Ale nie dajmy się zwariować. Bądź co bądź żyjemy w społeczeństwie, które odgórnie narzuca nam jakieś normy, a tu się okazuje że te normy są czasem same ze sobą niezgodne. Tabletki anty są legalne, ale lekarz może odmówić ich wypisania bo to niezgodne z jego sumieniem... lipa i tyle.
Stary 2012-08-21, 13:28   #4763
almondfairy
seriously? no.

Cytat:

lekarz ma prawo odmówić przepisania jakiegoś leku ze względu na istniejące przeciwskazania a nie jego widzi mi się jeśli minister zdrowia zatwierdził wprowadzenie na polski rynek tabletki 'po' to oznacza, że pacjent ma święte prawo egzekwować od lekarza jej przepisania, chyba że istnieją ku temu realne p/wskazania

a co do ustawy to bądź łaskawa podać linka

książki
ubrania

Edytowane przez almondfairy
Czas edycji: 2012-08-21 o 13:37
Stary 2012-08-21, 13:32   #4764
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Co do cen, to fakt... ciuszki dziecięce średnio kosztują kilka eurasków. Ostatnio kupiłam np. koszulkę za 3€, nie żaden odpad z produkcji ani szmatka do kurzu, normalna dobrej jakości bawełna. O promocjach typu 2 paczki pampersów za 10€ nie wspomnę. Szkoda, że tak nie jest w PL, że tego typu rzeczy, które albo się szybko zużywają, albo dziecko z nich wyrasta, nie kosztują kilka złociszy.

Megamag - to niech ci świeci podejmują innego typu zawody, albo prowadzą ziołolecznictwo czy inne balneoterapie.

Edytowane przez MonikaFaustyna
Czas edycji: 2012-08-21 o 13:35
Stary 2012-08-21, 13:33   #4765
WhiteCherry
Zakorzenienie

a w monopolowym nie kupicie piwa czy wódki, bo sprzedawca to abstynent
Stary 2012-08-21, 13:35   #4766
201604200942
Konto usunięte

Cytat:
Czytam o tym stypendium Rady Ministrów i "jest to uczeń, który otrzymał promocję z wyróżnieniem, uzyskując przy tym najwyższą w danej szkole średnią ocen" oraz jest jedyny uczeń ze szkoły. W moim liceum na biol-chemie jeszcze nigdy nie było na świadectwie paska, o czym powiedziała nam nasza wychowawczyni
p1. nie jest to jeden uczeń a kilkoro uczniów (ilośc zależy chyba od tego ile pieniędzy dostała szkoła)
p2. warto zapytać dyrektora/wychowawcę, czy w Waszej szkole coś takiego jest (myślę, że powinno być, skoro w mojej szkole było).
Dziwi mnie w ogóle to, że twierdzisz, że nie ma stypendiów dla zdolnych uczniów. W mojej klasie były chyba 3 osoby, które dostały stypendium naukowe- takie stypendia sa powszechne.
Cytat:
Napisane przez ciri15 Pokaż wiadomość
No dokładnie. Raz widziałam jakiś program o nastoletnich ciążach. Była rodzina: matka, 2 córki i syn. Jedna z córek zaszłą w ciążę. To matka stwierdziła, że musi sobie pracę znaleźć, bo rzeczy dla wnuczka kosztują. Lol, to jak oni do tej pory się utrzymywali, skoro nikt nie pracował? A jak sobie znalazła pracę jakąś na zmywaku to było pokazane, że w jakimś firmowym sklepie dla dzieci się obkupiła. Gdzie takie rzeczy u nas? Nie mówię, że to dobrze, że u nich jest takie leniwe społeczeństwo, przyzwyczajone, że państwo im da, ale oni zarabiają PIENIĄDZE, a u nas?
tylko, że za granicą ludzie chyba są bardziej zadłużeni niż w Polsce. Co z tego, że kupuje makowe ciuchy, jak nie będzie jej stać na spłacenie (może juz którejś z kolei) karty kredytowej.
201604200942 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-21, 13:44   #4767
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
A nie ma podziału u Ciebie na socjalne i naukowe?

---------- Dopisano o 14:44 ---------- Poprzedni post napisano o 14:35 ----------

Cytat:
Napisane przez SamaraMorganx Pokaż wiadomość
tylko, że za granicą ludzie chyba są bardziej zadłużeni niż w Polsce. Co z tego, że kupuje makowe ciuchy, jak nie będzie jej stać na spłacenie (może juz którejś z kolei) karty kredytowej.
Wydaje mi się, że jednak nie wszyscy wszystko biorą na kredyt

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-08-21, 13:51   #4768
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Zależy, kto co ma na myśli markowe. Bo tutaj np. taki H&M to najtańsza taniocha a jak ktoś kupuje trampy to albo converse albo vans, bo w stosunku do zarobków ich zakup nie pozbawia nikogo śniadań do końca miesiąca.
Stary 2012-08-21, 13:59   #4769
emememsik
po prostu Em :)

Cytat:
Na studiach już nie będziesz mieć takiego problemu, dochody na szczęście nie mają nic do rzeczy przy stypendium naukowym.
Stary 2012-08-21, 14:05   #4770
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez emememsik Pokaż wiadomość
Na studiach już nie będziesz mieć takiego problemu, dochody na szczęście nie mają nic do rzeczy przy stypendium naukowym.
Potem to tylko dobra wola wydziału, jak przyznają stypendia. Na mojej pierwszej uczelni, gdzie robiłam licencjat, dostawali wszyscy, którzy spełniali wymogi co do średniej i tak oto miałam 500zł/miesiąc. Na drugiej uczelni, na magisterce, stypendium dostawał już 10% tych, co się łapali. Człowiek się starał, jak cholera a wszystko zgarniali ci, co mieli same 5.0 albo 4,9
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości