![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Wiadomość na facebooku od byłej dziewczyny mojego brata - jest w ciąży
Witajcie,
dzisiaj przez przypadek przeglądając facebooka natknęłam się na wiadomość od dziewczyny, która spędziła w moim domu sylwestra. Mój brat ma 17 lat, ona z tego co wiem 18 i niejedną przygodę ze starszymi mężczyznami. Spędziła u nas sylwestra, mimo moich tłumaczeń, rodzice się zgodzili. Po pół roku twierdzi, że jest z nim w ciąży i że pisze do mnie, bo chce się dogadać z moimi rodzicami przed tym jak sprawa pójdzie do sądu. Jesteśy na wakacjach i chyba nie powinnam ich uświadamiać teraz, tylko po powrocie. A może w ogóle nie powinnam się wtrącać? Nie wiem co mam zrobić, w ogóle skąd pewność, że to dziecko mojego brata? Poza tym po takim czasie się odzywa, jak dla mnie to dziwne jest. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
.
|
Dot.: Wiadomość na facebooku od byłej dziewczyny mojego brata - jest w ciąży
Cytat:
jesli tak - sprawa prosta - na dzien dobry zrobic badania DNA i bedzie wiadomo, co i jak. wydaje mi sie, ze im szybciej im powiesz, tym lepiej. tylko doradz im, zeby bez badan sie nie dogadywali z nia co do spraw finansowych.
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Podstawą jest rozmowa z bratem, potem rodzicami. Brat jest niepełnoletni więc muszą się dowiedzieć o tym fakcie. Kolejnym krokiem według mnie jest wykonanie badań w celu potwierdzenia lub zaprzeczenia ojcostwa. W zależności od wyniku badań - sprawa o ustalenie alimentów i widzeń z dzieckiem albo zapomnienie o sprawie. I niech ktoś powie bratu czym jest antykoncepcja... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Moim zdaniem dziwne, że dopiero teraz się obudziła z faktem, że trzeba powiadomić moich rodziców.. Wie gdzie mieszkamy, mogła przyjechać i porozmawiać, zamiast wrzucania miliona zdjęć z brzuchem...
Edytowane przez nie_mampomyslu Czas edycji: 2012-08-27 o 11:18 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | ||||||||||||||||||||
Zakorzenienie
|
Na samym początku poinformowałabym brata a potem wspólnie z bratem rodziców
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
.
|
pytanie czy to faktycznie jego dziecko
![]()
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
W moim domu seks i antykoncepcja nie jest tematem tabu, zostaliśmy bardzo szczegółowo uświadomieni przez rodziców, więc nie wiem jak mogło do tego dojść. Jestem wstrząśnięta i mam nadzieję, że da się to szybko wyjaśnić po naszym powrocie i że jednak się okaże, że to nie jego dziecko.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
- upewnij się, ILU jest domniemanych tatusiów; bo pamiętaj z czasów licealnych, jak jedna panna zaciążyła, a potem o ojcostwo podała 3 chłopków, tak się akurat złożyło - bogatych rodziców; fakt- każdy ją z nich miał, jeden - miał pecha: płacił alimenty; wiem, ze panna o ślubie bredziła, ale wyśmiał ją.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
nie rozumiem po co oceniacie brata, skoro jeszcze nie wiadomo czy to jego dziecko.
Autorko - jak mowilam, rozmowa z bratem, rodzicami, test DNA i bedzie jasne.
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zanim rzucisz kamieniem pójdź po rozum do głowy, pogadaj z bratem, rodzicami i zróbcie badania DNA... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Nie wiem czy mówić im teraz, czy poczekać do przyjazdu do Polski... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:40 ---------- Poprzedni post napisano o 12:37 ---------- Jak uważasz, że twój brat nie jest ojcem to poczekaj z uświadomieniem rodziców aż skończy się urlop. W sumie dziewczyna czekała kilka miesięcy to tydzień czy dwa różnicy nie zrobią. A sprawa i tak według mnie powinna być skierowana do sądu, powinny być wykonane badania DNA. Więc nie ma mowy o polubownym załatwieniu sprawy w takim wypadku. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Ja na miejscu tego 17 latka - chyba popłakałbym się ze szczęścia, że będę ojcem. Widać niektórzy o szczęście walczą przez całe życie - a inni dostają je za nic. Tyle, że wtedy tego szczęścia nie potrafią docenić - a czasami nawet dostrzec.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Madana, wiesz co mi się wydaje, że w takiej sytuacji jedyna osoba, która faktycznie i najwięcej "płaci za błędy młodości" to to dziecko z wpadki. I to płaci za nie swoje błędy a nieodpowiedzialnych rodziców.
Ale...jak kiedyś powiedziała moja była teściowa "dziecko to nie grzech". ![]() Zmieniła zdanie kiedy jej 18- letnią córkę zapłodnił 13 lat starszy, żonaty facet i zostawił bez wsparcia finansowego w okresie ciąży. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Wtajemniczenie
|
Dziewczyna nie wydaje się być zbyt odpowiedzialną osobą... Jako ojciec nie płakałabym ze szczęścia, że moje dziecko będzie miało nieodpowiedzialną matkę. Na wszystko jest czas, a dziecko obraca życie do górny nogami. Małego człowieka łatwo skrzywdzić, jeśli wychowuje je inny człowiek... jeszcze niedojrzały.
![]() |
#22 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
Kilka dni temu byłem u lekarza - rehabilitanta, miałem niedawno zerwane ścięgna w nodze. W tym samym budynku były prowadzone zajęcia rehabilitacyjne dla małych dzieci - na korytarzu siedziała dziewczyna, swoją drogą o urzekającej urodzie - w pewnym momencie do poczekalni wszedł jej facet - chłystek, złoty łańcuch na szyi, włosy na żelu, kolorowy sweterek w paski i biały adidasy - dość powszechny pokrój ludzi. Trzymał dziecko (uwaga) w jednej ręce - niósł je jak butelkę. Dziewczyna zrobiła mu awanturę - od razu wzięła dziecko i się nim zaopiekowała - jak prawdziwa kochająca matka - wcześniej jak siedziała sama, wydawało się, że czymś się denerwuje. Miała chyba 19 lat, nie więcej - chłopak w podobnym wieku. Chłopak zaczął ją ciągnąć do domu, bo (uwaga) - "mam na Ciebie ochotę" - wiadomo o co chodzi. Już miałem podejść - bo robił jej krzywdę - ale wyszedł lekarz i facet przestał.
Cholernie zrobiło mi się żal tej dziewczyny - tylko nie rozumiem jednego, dlaczego ona nie zostawi tego gówniarza i nie zacznie normalnego życia ? Potem, w drodze powrotnej - pomyślałem, że może nie stać jej samej na utrzymanie dziecka - jedyne racjonalne wyjaśnienie, jaki mi wtedy przyszło do głowy. Taka dygresja. Także, masz racje Stokrotek. --------------- Pinku - bo ten chłopak (bohater wątku) - podobnie jak i ta dziewucha jest niedojrzałym gówniarzem - dojrzały mężczyzna (wiek nie jest wyznacznikiem dojrzałości) - pokochałby swoje dziecko i się nim zaopiekował - nawet jeśli matka miała by gdzieś to dziecko. Tak jak napisałem - dostał szczęście za nic, na tacy - ale nawet tego nie dostrzega. ----------- Pinku - jeśli była by taka sytuacja, że będąc w wieku 17 - 18 lat, miałbyś / miałabyś dziecko - nie było by to dla Ciebie szczęście ? Olałabyś je i skończyłoby się jedynie na płaceniu przez Ciebie alimentów ? Jeśli tak - to chyba nie mamy o czym dyskutować. Edytowane przez Stark Czas edycji: 2012-08-27 o 13:01 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Konto usunięte
|
W tej sytuacji wiele zależy od taktu i rozsądku wszystkich zainteresowanych osób - tej dziewczyny, jej rodziców (wprawdzie jest pełnoletnia, ale na tyle młoda, że pewnie i rodzice będą mieli wiele do powiedzenia), domniemanego ojca dziecka i jego rodziców (tym bardziej, że nie jest pełnoletni). Trochę późno dziewczyna informuje o tej ciąży, ale nie jest to jednoznaczne z tym, że kłamie. Rozmowę, czy też wiadomość z Facebooka wydrukować, zachować, aby był ewentualny dowód na to, iż chłopak wcześniej nie wiedział i nie było tak, że odmawiał wsparcia. To może być ważne dla sądu (tak mi się wydaje). W tej sytuacji najlepiej poczekać, aż dziecko się urodzi i wtedy przeprowadzić badania DNA - jeżeli ona pójdzie do sądu po alimenty, to od razu wniosek o zaprzeczenie ojcostwa. Ale z dziewczyny nie robić sobie w tym czasie wroga - na spokojnie wytłumaczyć, że "słuchaj, muszę się upewnić, bo zbyt długo razem nie byliśmy, miałaś innych facetów, długo się nie odzywałaś i taka informacja to szok. Jeżeli dziecko okaże się moje, to naturalnie porozmawiamy, coś ustalimy".
Jak już wszystko przycichnie, to oczywiście wytłumaczyć młodzieńcowi, że prezerwatywa to powinna być pierwsza rzecz, o jakiej powinien myśleć. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
W jakiej to kulturze za seks przed ukończeniem 21 roku życia obcina się facetowi penisa ?
Dziwna (dla nas, dla nich normalna) - ale dobra tradycja. Edytowane przez Stark Czas edycji: 2012-08-27 o 13:08 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zadomowienie
|
Dlaczego od razu piętnujecie tutaj i jego i ją? To chyba nie jest tematyką wątku. Badania dna zrobią i będzie wiadomo, a tutaj wylewanie żali jakie to wszystko nieodpowiedzialne i jak to się powinno cieszyć z dziecka...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
A nie powinno ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
To, co dla Ciebie byloby szczesciem niekoniecznie nim bedzie dla kogos innego. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Test na ojcostwo. Jeśli faktycznie tatusiem jest twój brat, to nie powinna się migać. A on również, od ewentualnych alimentów.
I nie bardzo rozumiem co mają do rzeczy jej wcześniejsze przygody? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Moze niech ktos sobie dzieciaka w wieku 12 lat trzasnie. Na co czekac ze szczesciem? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:55.