|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
gdzie lepiej pracować?
hej laski!
rozkminiam takie zagadnienie: gdzie jest lepiej pracować: u prywaciarza czy w państwówce? korporacja czy jakieś małe przedsiębiorstwo? własny interes czy praca dla kogoś? Zamieniłam pracę z państwowej na prywatną i nie wierzę jakie przegięcia następują ![]() Jak pracujecie? jaka atmosfera i czy zarobki są adekwatne do pracy jaką wykonujecie..? i czy pieniądze rekompensują Wam atmosferę Szczerze: ciekawość trochę mną kieruje i myślę nad "ucieczką" z kraju ![]()
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: gdzie lepiej pracować?
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Strzelaj lub emigruj!
|
Cytat:
nie obraź się, ale tak trochę spadłaś z księżyca ![]() od dawna wiadomo, ze o niebo lepiej jest pracować w państwowej placówce. Wypłata na czas, premie itp ![]() Jak zaczęłam pracować u prywaciarza to już z góry wiedziałam, ze będzie przerąbane i tak było. Wypłata jak były pieniądze, nadgodziny za darmo, odliczanie co do minuty przerwy w pracy, kontrole pracodawcy znienacka, praca w sobotę za darmo itp ![]()
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
pewnie, że w państwówce
![]() |
#5 | |
Buc
|
Cytat:
no chyba też nie ma co generalizować. pracowałam kiedyś w prywatnej firmie średniej wielkości i było wszystko w porządku - bardzo fajna atmosfera, kasa też ok, wypłata na czas. edit. w państwówce nigdy nie pracowałam więc nie mam porównania też.
![]() Edytowane przez suszarka Czas edycji: 2012-09-08 o 15:37 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Strzelaj lub emigruj!
|
Cytat:
wiadomo, że nieliczne wyjątki od reguły się zdarzają. Moja siostra pracuje w malutkiej firmie i ma spoko szefową (nie ma problemu, zęby się zwolnić itp.), do tego telefon komórkowy, samochód służbowy, którym może poza pracą jeździć itp ![]()
![]() |
![]() |
#7 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
sama, tuż po zakończeniu studiów, wybrałam pracę w korporacji. zalety? świetne zarobki, zdobywanie ogromnych ilości wiedzy, doświadczenia, darmowe szkolenia i kursy, bogaty system socjalny, jasno określone zasady i reguły, które są przez wszystkich spełniane (nie ma mowy o opóźnionej wypłacie), fajni współpracownicy, którzy są moimi rówieśnikami, wyjazdy integracyjne i (akurat w tej konkretnej firmie) brak wyścigu szczurów. minusy też niestety są i zaliczam do nich bardzo ciężką, intensywną i męczącą pracę (wiele nadgodzin, w większości płatnych, ale nie zawsze), którą muszę często przedkładać na życie prywatne i która bywa stresująca, a także dużą ilość wyjazdów służbowych. stwierdziłam, jednak, że póki jestem młoda, nie mam zbyt dużego doświadczenia, ani zobowiązań typu rodzina, mogę pracować w tej firmie, rozwijać się, zdobywać nowe umiejętności i certyfikaty, ale za kilka lat pewnie poszukam czegoś spokojniejszego np. w państwowym przedsiębiorstwie lub mniejszej firmie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
Buc
|
Cytat:
coś za coś. ![]() dla mnie bardzo dużym plusem korpo jest też międzynarodowe środowisko pracy.
![]() |
![]() |
#9 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
.
|
ja bym nie chciala pracowac w panstwowej placowce ze wzgledu na niskie zarobki. wiekszosc "budzetowki" zarabia grosze. z typowo panstwowych to moglabym pobawic sie w sejmie
![]()
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
Nie wiem jak jest w państwówce, ale wiem jak w 2 korporacjach (ja i TŻ) i sytuacja jest odmienna... Jedyne co je łączy to wypłaty na czas, dużo pracowników i prywatna opieka zdrowotna. U mnie ciągle są nadgodziny (płatne) bo jest spora rotacja pracowników z powodu mało realnych wymagań, którym ciężko sprostać i kiepskiej atmosfery, więc za mało robimy i nie można się na nie zgodzić, premie za wszystko obcinają, umowy na czas określony, rozliczanie z każdej minuty. Dla odmiany u TŻta wysokie zarobki, ruchome godziny pracy, imprezy integracyjne, bony do kina i na jedzenie, miła atmosfera. Korporacja korporacji nierówna.
![]() |
#12 |
... choć nie Westwood
|
Ja pracuję w korporacji i chociaż jest wiele plusów (świetna atmosfera i ludzie) to jednak mnóstwo harówki, ciągły nacisk na realizację celów i wyciskanie wszystkich sił z pracowników. Chwilami to bywa bardzo męczące. Także moja następna praca nie będzie już raczej w korporacji.
![]() |
![]() |
#13 |
Wtajemniczenie
|
Pracowałam u prywaciarza i byłam tam sprzedawcą, pracownikiem biurowym, sprzątaczką, kelnerką, krawcową, osobą do załatwiania prywatnych spraw szefa (np pralnia) i opiekunką do dziecka
![]()
![]() Edytowane przez crippled Czas edycji: 2012-09-08 o 19:42 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
moim zdaniem nie ma co generalizować wszystko zależy od:
szefa/właściciela/kierownika działu/wydziału/stanowiska umowy o pracę/ liczby nadgodzin i co w zamian? czyli: pieniądze/ godziny do odbioru/ czy też charytatywnie wysokość zarobków też nie wszędzie jest równa "państwówka" "państwówce". korporacja korporacji, sklep sklepowi ![]()
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
jak na razie przedłużyłam sobie naukę, jestem doktorantką
![]() międzynarodowe środowisko, brak sztywnych godzin pracy, robię to co lubię, oczywiście zarobki nie te co w korpo, ale mam fuksa bo dostałam stypendium i nie narzekam ![]() potem mocno zastanawiam się nad wyjazdem z kraju i to z różnych względów.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Lena
|
Cytat:
taka jest prawda jak w państwowej kasie pusto to i nie ma czym rodzielać!
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Ja pracuje w państwówce, tż w prywatnej firmie - oboje jesteśmy zadowoleni. Wszystko zależy od oczekiwań.
![]() |
![]() |
#18 |
DOMator
|
To zależy czego człowiek oczekuje. Generalnie w dużych firmach czy w budżetówce są jasne zasady pracy i płacy, zakresy obowiązków, hierarchia itp. W małej firemce częsciej właściciel jest panem i władcą i ma ciągły bezpośredni kontakt z pracownikami.
Ja wolę pracę w dużej strukturze, gdzie są jasne zasady i możliwość awansu czy zmiany zakresu obowiązków w ramach jednej firmy czy instytucji. Nie chciałabym pracować w firmie gdzie jest szef i dwoje, troje pracowników - dla mnie to zbyt małe i hermetyczne środowisko. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
To zależy. Ja pracuję w państwowej,a Tż w prywatnej. Są różnice,ale każdy jest zadowolony,bo czego innego szukał.
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Moj tata pracuje u prywaciarza i zarobki ma dobre, ale nieraz nie dostaje wyplaty na czas, tylko z kilkudniowym opoznieniem, bo np. szef zapomnial puscic przelew do banku. Moja mama pracuje w bogatej instytucji panstwowej i nie dosc, ze pensja dobra, to i premie, nagrody itp. No i normowany czas pracy, moj ojciec pracuje tak, jak mu zlecenie wypada.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:20.