|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2461 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Zbuntowane dwulatki szaleją, a mamy na wizażu siedzą i meliskę chleją III-IV 2
Gmyrelka idę za tydzień na zajęcia prezentacyjne i zobaczymy . Podobno to fajne . Mają specjalny sprzęt dla dzieciaków i chodzi tam u współpracę rodzica z dziećmi .
---------- Dopisano o 22:30 ---------- Poprzedni post napisano o 22:25 ---------- Darusia wszystkiego naj naj z okazji urodzin ![]()
#2462 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Zbuntowane dwulatki szaleją, a mamy na wizażu siedzą i meliskę chleją III-IV 2
Daria dołączam się do życzeń
![]() ![]() ![]() ![]()
#2463 | |
Zakorzenienie
|
Ja też, gdybym miała gdzie wstawić
![]() Lind- chyba jakaś zła aura w Toruniu bo moja też potrafi ostatnio nawet o 5.30 wstać. dzis o 6.01 !! ![]() Łóżko zamówione, teraz zastanawiam się czy posciel na 140x200 czy 160x200 brac. Takie duże obie mi się wydają... ![]() ![]() ---------- Dopisano o 22:45 ---------- Poprzedni post napisano o 22:44 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
#2464 |
Zakorzenienie
|
Darusia też się podczepiam pod życzenia
![]() Ania fajne takie zajęcia,szkoda że u nas nigdzie nic takiego nie ma ![]() Gmyrelka mam taką znajomą co "ja zawsze chciałam mieć troje dzieci" to jej słowa jej mąż nigdy nie miał stałej pracy i długie okresy przerwy między pracami ,ona też nigdzie nie pracowała nigdy wiecznie w sklepie na krechę ale co tam ona chciała troje dzieci ,takich to mi nie szkoda bo nie dośc że sobie zafundowali taki stan rzeczy to jeszcze dzieciom które nic nigdy nie będą miały. Monka może Twoje dzieciaki na zmianę klimatu się rozchorowały ![]() Lind twojemu też Ja już się boję że przyjdzie taka zgnita zimowo jesienna pogoda i znów będziemy musieli do inhalacji wrócić a od wiosny był spokój. Jeszcze coś inhalator mi nawala nie wiem czy nei będę musiała nowego kupić ![]() Za plecami koło grzejnika mam ustawione 2 butle ,jedna z winem porzeczkowym a druga z porzeczniakiem (miód z porzeczkami) i przyjemnie dla ucha bulkają sobie co chwilę ![]() Moje nowe hobby ,bardzo wciągające zresztą ,już starego męczę żeby mi piwniczkę -ziemiankę zrobił ![]() Całe ręce mam podrapane ,róże dzisiaj przesadzałam i ogólnie rycia w ogrodzie ciąg dalszy |
![]() ![]() |
![]() |
#2465 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Michał ostatnio wstawał 5.24wczoraj a dziś o 5 ![]() Moze weź 140x200 chyba dziecięce pościele to w takim rozmiarze zwykle robią ![]()
![]() |
#2466 |
Zakorzenienie
|
Asia jak wydaje Ci się za duża kołdra to chwilowo dawaj jeszcze małą z łóżeczka.
Tak mi się wydaje że dla maluchów taki angielski czy inny język to bardziej będzie przyswajalny w takiej formie jak Gmyrelka ma w przedszkolu, czyli na zasadzie zwykłej codziennej komunikacji. Do lekcji jako lekcji nawet jako zabawy jakoś nie jestem przekonana choć spotkałam dzieciaki co całkiem nieźle łapią. Ja tez wysłałam zgłoszenie Zosi bo jak przystało na grzeczną córunię tatusia pięknie radzi sobie z piłką ![]()
#2467 |
Zakorzenienie
|
.
Edytowane przez libra777 Czas edycji: 2012-09-11 o 20:23 |
![]() ![]() |
![]() |
#2468 |
Zakorzenienie
|
Co do wielodzietnosci to myśle ze nasz naród postawił na wygodę i dlatego mamy niż demograficzny. Za dużo myślimy o finansach. Jedno dziecko w zupełności wystarcza, dwoje to juz dużo a 3 to patologia. za dwadzieścia latbedzie wiecej starch niż młodych. Mnie to trochę przeraża.
Moi rodzice a wasi dziadkowie trochę inaczej do tego podchodzili i mieliśmy wyż demograficzny. Moze przydały by się wyłączenia prądu (zwłaszcza teraz w okresie jesienno- zimowym), kiedys to pomogło.
#2469 |
Zakorzenienie
|
PoP a jak tu nie myśleć o finansach ,większość ludzi zyje na granicy ubóstwa ,gdzie kupienie dzieciom ubrań ,kurtek ,butów książek i przyborów do szkoły to jest nie lada wyzwanie i muszą brać na to kredyt.
Dla Ciebie pieniądze nie mają znaczenia bo je masz i o nic się nie martwisz. Co ma do tego wygoda. Kiedyś ludzie na wsi na przykład byli samowystarczalni jeśli chodzi o jedzenie mieli wszystko swoje i to że mieli dużo dzieci wiązało się też z tym że potrzebowali rąk do pracy ,niestety. Kiedyś nasi rodzice mieli pracę ,praktycznie każdy miał pracę i było gdzie ją znaleźć. Teraz nie ma pracy i ciężko o nią a jeśli już się znajdzie to nie wiadomo czy w przyszłym roku dalej sie będzie pracować ,kiedyś nie było tego problemu. Moja mama zanim skończyła studia już wiedziała gdzie będzie pracować i że popracuje do emerytury. Na prawdę nie zauważyłaś różnicy między kiedyś a teraz? |
![]() ![]() |
![]() |
#2470 |
Zakorzenienie
|
Libra - ja piszę o ludziach, których znam. O moich znajomych, którzy albo wcale nie chcą mieć dzieci albo mają jedno. I problem nie jest po stronie finansów. Ja sama przez lata nie chciałam mieć dzieci bo bałam się stracić swoją niezależność. Podobnie jak nie chciałam stałego związku.
I oczywiście ze finanse mają znaczenie ale jest dużo par które stać na dzieci a ich nie chcą. A nas Polaków jest coraz mniej i nie będzie komu pracować na nasze emerytury. Ps. Kapitan hak to prawdziwy rozrabiaka. ![]()
#2471 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Niedługo się karta odwróci , trzymam za to kciukasy. Może szukaj pracy po urzedach, tam najlepiej "osiąść" Cytat:
Winko ja wczoraj butelkę zlałam bo już kończy robić, ale z czerwonych porzeczek kwasota mi wyszła i muszę jeszcze z 2 kg cukru dosypać. A takie mocne że jak miałam w lampce nalane to aż mi wódką śmierdziało ![]() ![]() Libra ale on pięknie śmiga na rowerku ![]() ![]() No i jeszcze jedno, jak on pięknie mówi, całymi zdaniami i tak wyraźnie, ja też tak chcę ![]() Co do finansów to ja nie wiem co jest ostatnio, ale kurcze cały czas człowiek oszczędza i w najlepszym razie na 0 wychodzę. A tz dość ładnie zarabia. Tylko jak np z rok temu szłam do sporzywczego to mogłam zakupy za 20-30 zł zrobić a teraz za 60 to norma. Troche to wina tego ze mam bzika z tym sprawdzaniem składu wszystkiego ![]() Jeszcze mój tz pojechał z autem do mechanika bo coś mu klocek przy jednym kole pękł i przez to łańcuszek kolejnych niepotrzebnych napraw, może w 1 tys się zatrzyma, a my tylko za części płacimy bo mechanik w rodzinie ![]() Jutro startuję w swoim pierwszym półmaratonie, ale mam stracha ![]() ![]() Jeden pozytyw to przed takimi biegami trzeba jak najwięcej węglowodanów jeść ![]() ![]() Musze też jakieś foto mojemu młodemu porobić to wam wstawię jak on w przeciągu ostatniego mc przytył, na wadze kilogram w górę poszedł. nic mu nie zmieniałam żywieniowo, tylko kanapki zaczął jeść. Ma to po mamie od chleba się tyje ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2472 |
Zakorzenienie
|
Gmyrelka - wpadniesz jutro?
Ja niestety nieruchawa. Krwiak się powiększył. Mam dzisiaj podły nastrój. Zaraz Was nadrobię.
#2473 |
Zakorzenienie
|
Megi -
![]() ![]() A od czego taki krwiak się robi? Madzia - powodzenia w maratonie 1/2.
#2474 |
Zakorzenienie
|
megi leż i się nie ruszaj, dzidzia niech rośnie zdrowo i wykopie tego krwiaka
![]() P0P Nie dziękuję ![]() Dzisiaj w Lidlu są te jeginsy czy jak to się zwie, kupiłam sobie i bardzo fajne, chyba jeszcze drugi kolor kupię ![]() No i ciężar z serca mi spadł w czwartek idę po nowy telefon nieodpłatnie ![]() Co można robić z dyni prucz ciasta i zupy? Jakies inne potrawy na ciepło ![]() ![]()
![]() |
#2475 |
Zakorzenienie
|
więc witam ponownie
![]() Jak pisałam wczoraj mi zeżarło posta i cytowanie, więc tak z pamięci. Asiu, łóżeczko, które wybrałaś podobało mi się najbardziej.Daj znać czy fajne jak dojdzie megi, dobrze że już dobrze ![]() Libra, od razu mi lepiej jak poczytam o twoim małym łobuzie ![]() kapitan hak ładnie śmiga na rowerku i jaki radosny ![]() Moja najoględniej mówiąc ma gdzieś rowerek-znaczy "każe" sobie do parku targać, potem chwilę z nim pochodzi między nogami, a potem już jej się nie chce :/ lind, zdrówka dla michasia ![]() gmyrcia, po mojemu też takie dzwonienie po godzinie i zabieranie po dwóch (znaczy prośba o zabranie) to takie nie bardzo jest...ani nieprofesjonalne, ani wychowawcze dla dziecka....u nas bardzo uczulają żeby takich rzeczy NIE robić z powodów o których dziewczyny pisały wcześniej. Ja nawet nie chciałam w pierwszych dniach szczególnie wcześnie młodej odbierać-np.przed spaniem, mimo że tak często radzą. Żeby na drugi dzień tez tak nie chciała i żeby od razu wchodziła w cały rytm dnia ze wszystkimi dziećmi. Tylko najpierw 4 dni była odbierana o 14, a od piątku już tak jak jest zapisana czyli o 15 Pop, moja wstaje ok 6.00 i przed przedszkolem je owsiankę. Śniadanko tam mają ok 8.30-9.00, a z jej jedzeniem to póki co średniawo Madzia, powodzenia w półmaratonie i świetna wiadomość o telefonie ![]() bao, brawa za szyjkę i resztę bandy ![]() historia z zakonnicą mnie powaliła ![]() A jak dominika w przedszkolu? --- jeśli chodzi o lenuchę i przedszkole, to nie jest źle. W pierwszy dzień była chojrak i powiedziała mi tylko do zobaczenia. Rozwyła się jak durna jak po nią przyszliśmy. W drugi dzień jeszcze w szatni ok, a w sali już ryk. Potem już wieczorem mówiła, że nie chce rano tam zostawać. Rano chciała się sprzed przedszkola wracać, w środku ryk jak syrena. Trochę powyła i przestała. Jak tż po nią przyszedł to nie chciała iść-powiedział że więcej po nią nie pójdzie, bo mu wiochę robi ![]() Ale....wczoraj już nie wyła rano (choć podkówka była),wkręciłyśmy ją z panią, że musi pocieszyć płaczącego chłopczyka i zapomniała, że sama "ma" płakać ![]() ![]() Panie są bardzo fajne i ciepłe w stosunku do dzieci, bardzo mi się podoba jak się maluszkami opiekują. Jak pisałam trochę kłopotów jest z tym jej jedzeniem, bo ją trzeba albo karmić albo stać i poganiać, inaczej się zbytnio jedzeniem nie interesuje, ale coś tam ponoć je (choć wiadomo nie wszystko, no i takie przedszkolne jedzenie to nie to samo co w domku). U nas z zajęć dodatkowych są: angielski (90coś na kwartał, 285zł za rok), drugi ang z innej firmy 25zł, tańce 20coś zł, karate (?) i obowiązkowa rytmika 14-16zł. Są takie listy u pani na które się wpisuje na poszczególne zajęcia. Wpisałam małą na ang i ten mój podpis był jedyny (licząc wszystkie listy i typy zajęć)..... Jeśli chodzi o mnie to powrót po 3 latach trudny jest, wiadomo. Dużo się zmieniło i miałam mnóstwo roboty papierkowej, dopiero jakoś wczoraj nad papierami nie siedziałam. Mało w nocy spałam, głównie z nerwów chyba. Straszny był ten tydzień jakby miesiąc trwał dla mnie. Powoli ogarniać zaczynam ![]() Mam 10h uczenia i 8 w świetlicy, dość fajne dzieciaki mi sie trafiły w tym roku, choć gardło już mi wczoraj siadło-wymęczyły mnie okrutnie, ale będzie dobrze ![]() Także to tyle wieści z frontu ---------- Dopisano o 12:36 ---------- Poprzedni post napisano o 12:26 ---------- a tran podaję ten co madzia-doppel herz jedna kapsułka (jej awartość) co drugi dzień w łyżeczce owsianki przemycam
![]() Edytowane przez evitka21 Czas edycji: 2012-09-08 o 11:35 |
![]() ![]() |
![]() |
#2476 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dominika ryczy jak bóbr choć podobno wczoraj już mniej...jeść nie je właściwie nic, bo panie nie karmią, a ona sama nie umie jeść, siostra ją karmi, coby szybciej i żeby nie nabrudziła no to efekt jest...ale za to sika, woła panie i z nią idą, kupy nie robi, wali w domu od 4 dni na kibelek ![]() ![]() ![]() A ja wczoraj miałam skurcze, tak co 7 minuit po jakieś 30 sekund ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#2477 |
Zakorzenienie
|
ja tylko z doskoku donoszę, że jak człowiek od 2 tygodni siedzi murem przy kompie i pracuje, to jak sobie potem skosi kawał trawnika to od razu się inaczej czuje
![]() ![]() I moja aronia mnie dobija, bo już nie wiem kiedy ją zrywać-cierpka jest nadal, a jednocześnie tak już obciąża krzaczki, że nie wiem czy za chwilę nie zacznie więdąć. Nigdy nie miałam z aronią styczności dotąd i poruszam się jak we mgle ![]()
#2478 |
Zakorzenienie
|
lachonki, została mi ostatnia tabletka fenka, więc szukam chętnej na ewentualną nocną pobudke smsem
![]()
#2479 | |
Zakorzenienie
|
Hej!!!
Megi trzymaj sie kochana!!! Ja sie zbytnio nie wypowiadam o finansach itd... ale ostatnio podczas spotkania rodzionnego własnie temat był poruszony podobny.. bo kiedys ludzie na wiosce mieli gospodarki KAZDY prawie i z tego kazdy zył nie pracowali wiadomo nie wszyscy ale wioski zyły z gospodarki.. teraz nie ma gospodarst i ci z wiosek poszli za praca do miasta i klops!!! U nas na ponad 100 domów moze z 10 to maja gospodarke ---------- Dopisano o 18:11 ---------- Poprzedni post napisano o 18:08 ---------- Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2480 |
Wtajemniczenie
|
Bao do mnie masz numer, więc czekam na wieści
![]() Ja dzisiaj po wizycie u psychologa. Marcel swoje zaczyna od przyszłej soboty. Świetna babka i powiedziała, że Go "wyprostuje", ale musi się z Nim kilka razy spotkać (jedna wizyta "bagatela" 130zł) Po moich opowieściach powiedziała, że M nie do końca radzi sobie z emocjami stąd bujanie i że Ona wskaże Mu jak może sobie z tymi emocjami poradzić w inny sposób. Powiedziała, że z ssaniem kciuka też sobie poradzi - no ciekawe ![]() Ogólnie szkoda, że do Niej nie trafiliśmy z pół roku temu - wtedy 2-3 wizyty i byłoby po temacie, bo Marcuś nie miał jeszcze takiej świadomości. Teraz wie, że my nie chcemy żeby się bujał i świadomie oddziałuje tym na różne sposoby np. odrabiam z Hanią lekcje, M zaczyna się bujać to ja lece i odwracam Jego uwagę czytaj - zabawiam. Cel osiągnięty - mama z Nim. Aktualnie mam Mu mówić "nie rób tak" i tak kilka razy, ale nie przesadnie zwracać na to uwagę. Ma widzieć że jego bujanie nie wzbudza żadnych emocji w nas. Ogólnie dużo fajnych wskazówek mi dała. Powiedziała, że więcej powie nam po pierwszym spotkaniu z nim (sam na sam, ja mam siedzieć w sali obok). Oby ten mój syn w końcu się "naprawił" ![]() megi a może nasze odwiedziny to nie jest najlepszy pomysł? Ty musisz wypoczywać, a nie gadać ze mną i użerać się z trójką bachorów + czwarte w brzuchu ![]() Skąd ten krwiak? Skąd wiesz że się powiększył? madzia powodzenia!! Chylę czoła!!
Edytowane przez Gmyrelka Czas edycji: 2012-09-08 o 17:53 |
![]() ![]() |
![]() |
#2481 |
Zakorzenienie
|
mrowcia juy sie aronie zbiera
![]() |
#2482 | |
Zakorzenienie
|
Asia, w kwestii kołdry, to ja kupiłam ikeowską, chyba 140x200,a poduszki tamtejsze 50-60, zdaje się. Stwierdziłam, że jak już łóżko na dłużej to kołdra też. Bałam się że będzie wisieć albo będzie sporo za duża, ale jest oki. I się może wiercić bardziej, bo da się zakitać. Zresztą włąśnie nie ma pośrednich rozmiarów po tej na 140cm długiej.
Cytat:
![]() Wiesz co w sumie niby 18, ale te świetlicowe są jakby tańsze, nie dość że się liczy po zegarowej, a nie 45min, to i tak jeszcze mniej płatne. Bo w świetli etat to 26h, a nasz "normalny" to 18....ale dobre i to. Zresztą wiecej bym tam chyba nie wydoliła ![]() Trzymam kciuki żebyś jeszcze trochę ponosiła malutką, co by na macierzyńskim dłużej być ![]() mrówcia, a "zwiadowca przeciwlotniczy"?
![]() ![]() |
![]() |
#2483 |
Zakorzenienie
|
evitka, wysłałam jako obserwator coś tam coś tam-kobitka przyjęła, jak się wydawca nie czepi to mam już z głowy, aledzięki za pomysł
tak??? no to muszę iść zbierać plony niedługo-ja nie wiem jaka ona jest w smaku jak dojrzeje stąd moje dylematy i potem soczek po prostu gotowanie z cukrem się robi?
#2484 |
Zakorzenienie
|
Gmyrelka - ja nie wiem. Adam mi właściwie nie pomaga i tak nie mam szans leżeć i odpoczywać. Generalnie nie mam już na nic siły. A przynajmniej jak ktoś mnie odwiedza, nie myślę o tym wszystkim...
#2485 |
Zakorzenienie
|
Bao trzymam kciuki
![]() Mała ma katar ![]() hej Evi ![]() Monka jak podróż?? ---------- Dopisano o 20:13 ---------- Poprzedni post napisano o 20:08 ---------- bidulka... Gmyrelka jedz do niej |
![]() ![]() |
![]() |
#2486 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#2487 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Normalnie czasem taka bezradność człowieka dopada i nie umiem mu przetłumaczyć tego. Dzisiaj rano nawet pomyślałam, że się poddaję. I tak nie utrzymam w tych warunkach ciąży, więc po co się starać.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2488 |
Zakorzenienie
|
Gmyrelka - to ja czekam na sprawozdania z wizyt u psychologa
![]() I koniecznie musisz jechać do Megi i poważnie porozmawiać z A. ![]()
#2489 |
Zakorzenienie
|
Jestem przyzwyczajona, że powodzenie zależy od włożonego wysiłku. W tym przypadku odwrotnie - mam nic nie robić i będzie dobrze.
Do tego dopadła mnie niemoc - wyjechałabym stąd - fizycznie nie podołam pociągiem dojechać do rodziców z Igorem, a nie mam jak samochodem. Sama bez Igora nie chcę jechać, chociaż już o tym myślę.
#2490 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Ale napewno megi przyda sie towarzystwo. Gmyrelka daleko masz do Megi? |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:11.