|
Notka |
|
Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4681 |
Zadomowienie
|
Dot.: Pożegnać TRĄDZIK raz na ZAWSZE - kuracje, pielęgnacja, makijaż. ZBIORCZY!
Z korundu... i dodalam bromeline. Nie wiem co mnie podkusilo?
Zauwazylam, ze skora mi sie szybciej i intensywniej luszczy po tym mleku. Zwykle robie peeling co 3 dni, bo juz widac skorki. Tym razem tez musialam zrobic na 3 dzien peeling ale juz z rana bylo to musem. Dziewczyny a uzywalyscie moze frakcji sojowej z mazidel? Wg opisu to jak znalazl do zapychajacej sie skory. Jeszcze mnie retinol kusi... ale najpierw to ja mleku dam szanse.
#4682 |
Perfumoholik z wyboru
|
Chodzi o takie zwykłe zwykłe mleko?
#4683 |
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
#4684 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jestem przed okresem i mam mega wrażliwą cerę ![]() A korund lubię ![]() Co do frakcji, to nie miałam, ale słyszałam o niej wiele pozytywnego ![]() Kupiłam pastę Lassari ![]() Niemniej jednak nie wiem jaki cel ma producent, kiedy wprowadza kupującego w błąd. Na pudełeczku jest napisane: Maść cynkowa z kwasem salicylowym, a pod spodem: Pasta na skórę ![]() No to maść czy pasta bo mi to akurat robi różnicę ![]() Maść - jest bardziej tłusta i ma w sobie więcej wazeliny. Pasta - 'sucha', tępa, z mniejszą zawartością wazeliny. I faktycznie Lassari jest bardziej maściowata niż pastowata ![]() Szybciej się ściera, ale właśnie ją testuję i mam nadzieję, że będzie ok ![]()
![]() |
#4685 |
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
#4686 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#4687 |
Raczkowanie
|
Witajcie dziewczyny.
Chciałabym się przyłączyć do waszego wątku. Borykam się z takim samym problemem jak Wy. ![]() Wszystko zaczęło się rok temu, gdy zachorowałam na żółtaczkę. W szpitalu dostałam ogromnego wysypu pryszczy, którego do tej pory się nie pozbyłam. Potem wyjechałam na studia, co niestety poskutkowało zmianą diety na gorsze. Podejrzewam, że to główny czynnik, któremu zawdzięczam swój trądzik.Byłam u kilku dermatologów, miałam przepisywane kremy i maści.. Suplementy: biotyna, pasta krzemowa. Alkoholowe toniki. Mycie twarzy mydłem protex. Mycie preparatami do dezynfekcji przed zabiegami chirurgicznymi. Męka niesamowita. Pomógł nieco Davercin stosowany miejscowo (czyli na całe policzki, czoło ![]() Mam lepsze i gorsze dni. Taka cera potrafi zdołować, tym bardziej, gdy naprawdę wiele robisz w kierunku poprawy. Postanowiłam jednak, nie dam się! ![]() Przeglądam właśnie Mazidła, Zrób Sobie Krem i Biochemie Urody. ![]() ![]()
#4688 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Na łuszczące skórki frakcja jest w sam raz - pomogłaby Ci w regeneracji cery. Pisałam o frakcji więcej u siebie na blogu ![]()
![]() |
#4689 |
Zadomowienie
|
To super z ta frakcja, moze sie na nia zdecyduje, chociaz ostatnio mialam postanowienie wykonczenia najpierw wszystkiego co mam na stanie...
I juz mam tak dosyc wydawania kasy na te wszystkie kosmetyki... najchetniej to bym zaszalala w jakims CH a nie w sklepach internetowych. Aaaa i mleko mi skislo... i jutro bedzie przerwa bo bez mejkapu to nie pojde do sklepu ![]() I tez czekam na @, to kolejny powod mojego pogorszena stanu cery. Wszystko sie skumulowalo.
#4690 |
Konto usunięte
|
Treść usunięta
Edytowane przez ef54e0a2a1d8c328bd9581b7d386552d742cc4ca Czas edycji: 2012-09-14 o 10:19 |
![]() ![]() |
![]() |
#4691 |
Zadomowienie
|
Falabella nie używasz żadnego peelingu?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4692 |
Zadomowienie
|
Apsik - a myslalam, ze ziemia wulkaniczna jest delikatnijsza
![]() ![]()
#4693 |
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
#4694 |
Rozeznanie
|
gdzie najlepiej nabyć olej jojoba? chciałabym używać do nawilżania skóry. internet czy może warto go gdzieś dorwać w sklepie stacjonarnym?
#4695 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny orientujecie się może co się stało z Brevoksylem? Szukałam go po kilku aptekach i jest niedostępny,na dozie to samo
![]() Mam nadzieję że go nie wycofują.
![]() |
#4696 |
Raczkowanie
|
Ja sie ciesze ze ide na studia, bo bede miala przez troche dermatologie i moze dowiem sie w jaki sposob to swinstwo wykonczyc
![]() Teraz jestem na etapie poszukiwan kremu nawilzajacego. Lubie ten z nivea visage young z filtrem. Sklad nie powalajacy, ale krzywdy mi niegdy nie zrobil. Zastanawiam sie czy pozostac przy nim czy szukac nowosci. Najwazniejsze- zeby nie zapychalo! ( no i bylo w miare tanie xD).
Dbam o siebie: -walczę o piękną cere 21.08.2012 -walcze o zdrowe i mocne włoski 11.09.2012 -staram się zdrowo odżywiać -trzeba zacząć myśleć pozytywnie! Studentka stomatologii I rok- obym dała rade ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4697 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Mam nadzieję, że pamiętasz o stosowaniu antyoksydantów przy smarowaniu się Brevoxylem? Cytat:
![]()
![]() |
#4698 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#4699 |
Wtajemniczenie
|
a jak punktowo to w porządku
![]() ![]() Może producent ma chwilowy przestój w produkcji? Najwyżej zadzwoń w poniedziałek do nich. W każdym razie są też inne produkty z tym samym składnikiem, jakby co.
#4700 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4701 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() A na skórę czysty tlen (uwalniający się z nadtlenków czyli np. nadtlenku wodoru -woda utleniona lub właśnie nadtlenku benzoilu - Brevoxyl) działa antybakteryjnie, ale też oksydacyjnie, czyli uwalnia wolne rodniki. Wolne rodniki przyspieszają starzenie się skóry. Brevoxyl więc z jednej strony pomaga w likwidacji trądziku poprzez rozerwanie bakterii siedzących w porach, z drugiej strony stosowany przez długi czas bez odpowiedniego wsparcia w postaci antyoksydantów (w innych kosmetykach) może przyspieszać starzenie się skóry. Dlatego nadtlenek benzoil powinno się stosować przez możliwie krótki okres czasu i dostarczać skórze antyoksydantów. Antyoksydanty znajdują się m.in. ekstrakcie z zielonej herbaty, soi, grejpfruta, winogron, witaminie C, E, B3, kwasie ferulowym, alfa-liponowym, koenzymie q10. Jeśli smarujesz się tylko punktowo, to raczej nie masz się czego obawiać ![]()
![]() |
#4702 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Do tej pory owe pojęcie kojarzyłam właśnie tylko z ciemnieniem podkładów.
![]() |
#4703 |
Zadomowienie
|
Przez rok smarowałam się Brevoxylem jak głupia. Bardzo ładnie na mnie działał, ale gdy dowiedziałam się, że de facto sobie mogę zaszkodzić tym działaniem prooksydacyjnym - spanikowałam, odstawiłam. Nie stosowałam żadnych antyoksydantów.
Ale lepiej późno niż wcale ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4704 | ||||
Zakorzenienie
|
Na DOZie, skąd kupowałam było napisane pasta.
Na opakowaniu produktu: pasta i maść, więc nie wiem tak właściwie co to jest, ale jakoś zaczyna działać. Jednak wolę bardziej tępą konsystencję, taką jak ma moja pasta cynkowa bo ładniej i dłużej trzyma się skóry. Cytat:
![]() A delikatny hydrolat albo woda różna to podstawa.... zresztą kilka rzeczy, o których mogłabym powiedzieć Falabella 'z ust mi wyjęła' ![]() Na diody pasta cynkowa albo jadwigowa papka (można też od czasu do czasu nałożyć cienką warstwę na buzię na noc - ja tak robię). A i dobry kremik - ja mam nawilżający do twarzy z Hippa i jestem bardzo zadowolona ![]() Co do olejków myjących, to ja bym do nich delikatnie podchodziła zwłaszcza, że koleżanka pierwszy raz będzie stosowała 'naturalki'. Moje ochy i achy po olejku pomarańczowym zamieniły się w bluzgi przy olejku herbacianym - co za dużo, to niezdrowo, a moja cera się nimi przekarmiła, dlatego nie sądzę, żebym do nich wróciła. Mogą (aczkolwiek nie muszą) zapchać. Więc na tzw. pierwszy raz może po prostu lekki żel by się nadał.... O wiele lepiej w moim przypadku sprawdzają się żele z Fitomedu mimo, że mają SLES. Ale będę ich używać bo mnie raczej nie zabiją, a działają naprawdę ok ![]() Cytat:
Bo nie wiem czy mówimy o tym samym, a ja mam skałę ![]() Jest delikatniejsza od korundu, ale tak jak mówiłam, jestem przed okresem i mam wrażliwą skórę ![]() Mnie podrażniło w okolicach ust, tzn. na zgięciach, które tworzą się podczas uśmiechu ![]() Ale jak zwykle w takich przypadkach załatwiłam to kremem ochronnym Bambino i szybko znikło ![]() Cytat:
![]() Pasta jest tania jak barszcz, a jeśli Ci przypasuje, nie będziesz wydawać pieniędzy na Brevoksyl ![]() Sorry za 'reklamę' pasty, ale jest tania i skuteczna, więc czego chcieć więcej - ja ją uwielbiam ![]() Cytat:
![]() Aż sobie to zapiszę ![]()
![]() |
#4705 |
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
#4706 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4707 |
Zakorzenienie
|
cześć dziewczyny! przyłączam się do wątku i na wstępie chciałabym Was poprosić o radę
![]() strasznie mnie ostatnio wysypało, nie wiem czym to jest spowodowane ![]() Przeglądam ostatnio Biochemię Urody, ale nie mam pojęcia od czego zacząć. Nie wiem nawet czego mi brakuje ![]() Na swoje paskudy stosuje Acne Derm, czasem też olejek herbaciany. Poczytałam trochę tego wątku i widzę że macie ogromną wiedzę ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4708 |
Zadomowienie
|
Może to przez krem... odstaw go i zobacz jak zareaguje skóra.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4709 |
Zakorzenienie
|
Hej dziewczyny, mam nadzieję, że coś mi doradzicie. Od miesiąca używam obu kremów DLA - http://kosmetykidla.pl/podstrona.php?a=146&b=130 i na dzień z tej samej serii. Miały one cudownie pomóc na skórę, oczyścić twarz i wyciągnąć wszystko na wierzch. Niestety po tych kremach mam bardzo bolące gule na brodzie, które ani nie chcą się goić ani nie widać w nich zazwyczaj białego czubka do wyciśnięcia (zdarzyło się może ze 2 razy, że był). Są naprawdę duże i wyglądają nienaturalnie na twarzy
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4710 |
Zadomowienie
|
Odstaw te kremy. Oba. Ja bym nie smarowała się przez jakiś czas żadnymi kremami. Skoro robią Ci one więcej szkody niż pożytku to nie używaj i koniec.
Może maść ichtiolowa by pomogła? Może wyciągnie ropę, która siedzi w tych gulach na wierzch i będzie można kombinować z olejkiem herbacianym? Albo już na te gule kłaść olejek herbaciany? Może piłaś ostatnimi czasy dużo mleka? Zwykłe mleko kartonowe może zawierać hormony, które są odpowiedzialne za problemy trądzikowe. Proponowałabym Ci pić 8-10 szklanek wody dziennie, pomoże Ci to oczyścić organizm z toksyn i przyspieszy znikanie tych gul. Edytowane przez prettysimple Czas edycji: 2012-09-16 o 14:17 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:57.