| 
 | |||||||
| Notka |  | 
| Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. | 
|  | 
|  | Narzędzia | 
|  2007-02-16, 09:49 | #1 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2005-05 Lokalizacja: Gliwice 
				 | łuska kakaowa

Witam Znalazłam w domu opakowanie łuski kakaowej. Napisane na niej jest, że trzeba ja zalać gorącą wodą lub mlekiem i parzyć ok 3 minut. Pewnie powstaje z niej jakas kakaowa papka, czy cos innego - nie wiem jak to nazwac   Czy ktoś wie do czego można tego użyć? Istnieją jakieś przepisy zawierające w składnikach łuske kakaową. Tak się zastanawiam od jakiegoś czasu, i nie mam pojęcia do czego to wykorzystać. | 
|     |   | 
|  2007-02-16, 10:20 | #2 | |
| Zakorzenienie | 

Dot.: łuska kakaowa

Cytat: 
  po zaparzeniu przecedzasz płyn i pijesz zamiast kakao w proszku np. , ma smak podobny do kakao i taki ziemisty  kidyś podobno pomagało to na laktację   
				__________________ | |
|     |   | 
|  2007-02-16, 10:49 | #3 | 
				 | 

Dziękuję za szybką odpowiedź   jak szukałam w google to znalazlam, że używa się jej do użyźniania gleby lub jako składnik pasz i się zdziwiłam dlaczego to mam w kuchni  swoją drogą to dziwne, że na opakowaniu nie jest napisane, że to trzeba odcedzić - pewnie chcieli mnie otruc  chyba, że to jest oczywiste a tylko ja o tym nie wiem? | 
|     |   | 
|  2007-02-16, 12:04 | #4 | |
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2006-06 
				 | 

Cytat: 

__________________ Jesienne mamy | |
|     |   | 
|  2007-03-14, 17:32 | #5 | 
| Raczkowanie | 

ja czasem   w domu robie łuski kakaowe ...ale ja je gotuje w garnuszku a nie tylko zalewam  wrzątkiem i odcedzam tylko gotuje przez jakis czas..potem gdy juz odcedze całosc pije z cukrem i śmietanką....pyyychaaaa

| 
|     |   | 
|  2007-03-16, 21:34 | #6 | 
				 | 

Będę musiała kiedyś ten sposób również wypróbować.   Smakuje to wtedy jak kakao czy czekolada? | 
|     |   | 
|  2007-03-17, 17:26 | #7 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2005-06 Lokalizacja: Przylądek Zieleni 
				 | 

Bęę musiała pochodzić po sklepach, zeby znaleźć specyfik, bo pierwszy raz słyszę, że takowa łuska istnieje. Interesujące.

| 
|     |   | 
|  2007-11-24, 23:47 | #8 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2007-09 
				 | 

łuska kakaowa( po śląsku kakałszale  ) faktycznie pomaga na laktacje ale jest tez swietna zamiast kakao i kawy zbozowej. Ja zalewam wrzatkiem i gotuję zeby pozbyc sie ziemistego smaku, po jakis 15 minutach przecadzam i dodaje mleko, dosypuje cukier i gotuje jeszcze troche. ilosc cukru zalezy od upodoban, smakuje wysmienicie   | 
|     |   | 
|  2007-11-25, 05:28 | #9 | |
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2005-02 Lokalizacja: Weston-super-Mare 
				 | 

Cytat: 

__________________ A prayer for the wild at heart, kept in cages... | |
|     |   | 
|  2007-11-25, 14:39 | #10 | 
| Raczkowanie | 

a ja pijalam czesto w dziecinstwie.wlasnie ugotowane,odcedzone i poslodzone z mlekiem. niestety szukam wszedzie łusek i wlasnie przewaznie nigdzie o nich nie slyszeli  (. czy ktos wie gdzie mozna luski nabyc droga kupna???? | 
|     |   | 
|  2007-11-25, 22:41 | #11 | 
| Raczkowanie | 

Up,up!  podbijam temat.czy ktosiek jakis sie znajdzie ktory wie gdzie mozna zakupic łuski kakaowe???w krakowie...?? | 
|     |   | 
Okazje i pomysĹy na prezent
|  2007-11-28, 13:08 | #12 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2005-10 Lokalizacja: Poznań 
				 | 

Też jestem ciekawa gdzie można takie coś kupić, nigdy się z tym nie spotkałam. A może któraś z was widziała ziarno kakaowca do kupienia? 
				__________________ asia | 
|     |   | 
|  2007-11-28, 16:55 | #13 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2004-08 
				 | 

a słyszeliście o takiej herbacie jak Irish Cream? Tam właśnie dodawana jest łuska kakaowca i nadaje herbacie taki kremowy posmak.

| 
|     |   | 
|  2007-11-28, 21:08 | #14 | 
| Wtajemniczenie Zarejestrowany: 2005-09 
				 | 

Zapytaj w fabryce Wawel - podobno sprzedają/sprzedawali ją w wielkich worach jako odpad produkcyjny.

__________________ "...Nieosiągalność nigdy nie jest kontrargumentem przeciwko ideałowi, gdyż ideały są tylko drogowskazami, nigdy zaś celami..."   | 
|     |   | 
|  2007-11-28, 22:09 | #15 | |
| Raczkowanie | 

Cytat: 
  dziekuje.nie omieszkam zapytac.te odpady to ciekawe  wlasnie z googla wyskakuje luska..na tony jako srodek rolniczy do uzyzniania gleby  .ale prosze mi wierzyc,kto nie probowal...to jest pyszne i nie do podrobienia czy porownania z niczym innym. a ze zmielonych lusek niektorzy zmyslni ze smykalka do biznesu.. uzyskuja blonnik spozywczy sproszkowany,kakaowy....p otem ladnie go pakuja..i wystawiaja w sklepach ze zdrowa zywnoscia,po zaporowych cenach  .zatem nie taki to znowu odpad przemyslowy.  offtopic jeszcze  una creatura bella,brakuje cie na watku wlosowym  i niektore ktosie z zapartym tchem oczekuja na podumowanie kuracji!,ktora zapowiedzialas..i sie zdematerializowalas hehe   | |
|     |   | 
|  2012-02-08, 16:54 | #16 | 
| Przyczajenie Zarejestrowany: 2006-04 
				 | 

Witam, ja kupiłam łuskę kakaową w sklepie zielarskim koszt  6 zł

| 
|     |   | 
|  2012-02-09, 01:42 | #17 | 
| Raczkowanie | 

| 
|     |   | 
|  2012-06-03, 15:15 | #18 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2010-11 
				 | 

ja też kupuje w sklepie zielarskim lub z ekologiczną żywnością   łuske zalewam zimną wodą, czekam az sie zagotuje, gotuje jakiś 15 min. Dolewam mleka, dodaje cukier  jest ekstra! | 
|     |   | 
|  | 
|  Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie | 
|  | 

| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
| 
 | 
 | 
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:39.