Matki, żony i kochanki - podkarpackie koleżanki (czyli podkarpackie PM cz.3) - Strona 31 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-10-24, 14:13   #901
agniecha_17
Zadomowienie

Dot.: Matki, żony i kochanki - podkarpackie koleżanki (czyli podkarpackie PM cz.3)

Cytat:
Napisane przez asiulka_22 Pokaż wiadomość
hej
Alekjo - z samego opowiadanie twojego już mi się podoba to ich wesele, no i pogoda im sie udała
Paula - dasz rade
---------
wróciłam z miasta, zjadłam , i znowu jade.
na ciuchach kupiłam kilka rzeczy

https://wizaz.pl/szafa/wieszak_widok.php?wid=39130
jak ty to robisz? ja nie moge nic ciekawego znaleść
dużo czasu spędzasz w sh zanim coś znajdziesz?
musze sie wybrac moze akurat mi sie poszczęści
agniecha_17 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-24, 14:18   #902
Malgos_12
Zakorzenienie

Dot.: Matki, żony i kochanki - podkarpackie koleżanki (czyli podkarpackie PM cz.3)

Agniecha a co ty tak nic nie chcesz się podzielić jak było w podróży??
Malgos_12 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-24, 14:54   #903
Alejka13
Zadomowienie

Właśnie, Agniecha, podziel się
Ja Małgosiu przeziębienie teraz podłapałam. Wybieram się do kardiologa, ale jest dużo lepiej niż w sierpniu Zapisałam się dziś do lekarza rodzinnego tutaj na miejscu.
Paula, nie wiem czy Ci pisałam, ale wieszaczki świetnej jakości a za 3,50 Paczuszki z Winiary doszły (dla mnie i TŻta). Fajne rzeczy i tak jak mówiłaś, wcześniej wrzucali więcej tych produktów, ale i tak cieszy
Wybieram się na Targi Ślubne, opłaca się fatygować?
Alejka13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-24, 15:02   #904
Malgos_12
Zakorzenienie

Alejko - kurcze, żeby w tak młodym mieć problemy z serduchem... ehh no ale dobrze, że jest lepiej
Na targi pewnie zawsze fajnie sobie pójść, można jakieś rabaty na różne usługi dostać, pomysłów zaczerpnąć....
Stary 2012-10-24, 15:06   #905
Alejka13
Zadomowienie

To się wybiorę
Bo ja Małgosiu to ogólnie taki zdechlak jestem niestety.
Stary 2012-10-24, 15:31   #906
talkative2
Zakorzenienie

:d:

---------- Dopisano o 16:31 ---------- Poprzedni post napisano o 16:29 ----------

chyba mnie wizaz nie lubi, bo coś mi sie nie chce publikować no nic... I tak nie mam nic ciekawego do powiedzenia

talkative2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-24, 15:37   #907
Malgos_12
Zakorzenienie

ja się dziś strasznie nudzę... siedzę z olejem sezamowym (obrzydliwy zapach) na głowie, a potem sobie muszę je zalaminować :0 ot taki mam ciekawy dzień...

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-10-24, 16:24   #908
Alejka13
Zadomowienie

Ja znów na L4, jem jogurt i się obijam czekając na TŻ
Stary 2012-10-24, 16:27   #909
Malgos_12
Zakorzenienie

Alejka - oj bidulo... kuruj się tam...
Stary 2012-10-24, 16:49   #910
asiulka_22
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agniecha_17 Pokaż wiadomość
jak ty to robisz? ja nie moge nic ciekawego znaleść
dużo czasu spędzasz w sh zanim coś znajdziesz?
czasem jest tak ze wychodze z niczym.. większośc rzeczy "tych fajniejszych" kupuje na nowej dostawie. a zdarza się ze nawet z 2 godz, jestem hehe.
opowiadaj jak było na wakacjach >>>> npo zdjęcia jakies koniecznbie wrzuć na poczte

Cytat:
Napisane przez Malgos_12 Pokaż wiadomość
ja się dziś strasznie nudzę... siedzę z olejem sezamowym (obrzydliwy zapach) na głowie, a potem sobie muszę je zalaminować :0 ot taki mam ciekawy dzień...
daj prosze znać jak sie sprawdza ten olej??
mnie nachodzi ostatnio na olejek arganowy / jako dodatek do kremu, czy sam/ ponoć super działa
----
asiulka_22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-24, 17:16   #911
Malgos_12
Zakorzenienie

Asiulka - ja też tak się nad nim zastanawiam, ale ja sobie go kupię dopiero po powrocie.... tylko szukam takiego który będzie zupełnie czysty...
a z tym sezamowym to teraz do końca moich spostrzeżeń nie przedstawię, bo robię laminowanie dodatkowo... ale jak użyję jedynie oleju to napiszę
Stary 2012-10-24, 17:24   #912
paula54
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Alejka13 Pokaż wiadomość
Paula, nie wiem czy Ci pisałam, ale wieszaczki świetnej jakości a za 3,50 Paczuszki z Winiary doszły (dla mnie i TŻta). Fajne rzeczy i tak jak mówiłaś, wcześniej wrzucali więcej tych produktów, ale i tak cieszy
Cieszę się, do mnie też dotarły Winiary, fartuch już jest w użyciu a wieszaczki - doszłam do wniosku, że na razie nie mam miejsca w szafie na takie szerokie, bo te wąziutkie mi się ledwo mieszczą
Zdrowiej nam szybciutko! Jakaś dobra herbatka z prądem
Na targi jedź. Zawsze jakiś rabacik może załapiesz, w jakimś konkursie weźmiesz udział (my dostaliśmy 15% zniżki na obrączki).

Cytat:
No to faktycznie Ci się nudzi daj znać, jak efekty

Cytat:
czasem jest tak ze wychodze z niczym.. większośc rzeczy "tych fajniejszych" kupuje na nowej dostawie. a zdarza się ze nawet z 2 godz, jestem hehe.
Też tak mam, chociaż ostatnio co raz mniej znajduję perełek. No i przede wszystkim dawno nie byłam w domu = dawno nie byłam w SH

A ja dziś mega zabiegany dzień znowu, od rana na nogach (musiałam wyjść wcześniej z domu bo o 10 urządzali ewakuację próbną...), potem niby zajęcia (ale sobie oczywiście odpuściłam ), a potem kupa roboty, mnóstwo gadania i rozmów mniej i bardziej ważnych. A potem strzała do domu, bo mąż już jedzie a obiad nie gotowy.
Talk natchnęłaś mnie i zrobiłam naleśniki. Tylko mój mąż nie przepada za serkiem, więc były z dżemem
paula54 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-24, 19:58   #913
Malgos_12
Zakorzenienie

Wrzucam do klubu zdjęcie moich koszmarnych włosów, obecnie są po laminowaniu, na zdjęciach jeszcze ich nie czesałam, ale w ogóle nie są poplątane tylko są w takich małych strąkach... za to nabrały objętości ale widać to beznadziejne cieniowanie, bo wygląda jakbym miała strasznie poniszczone włosy (a tu każda jedna końcówka odstaje w inną stronę)... poza tym moje włosy ogólnie są falowane ale na szczęście żelatyna troszkę je ujarzmia... ogólnie mam dużo włosów... ale chyba muszę teraz je zapuszczać do jednej długości bo tak wyglądają okropnie.... co ja mam z nimi zrobić???
Stary 2012-10-25, 07:09   #914
nunny
Wtajemniczenie

Jestem mega hiper zmęczona... Potrzebuję chyba kilku dni odpoczynku i SNU. Temat moich przygotowań do ślubu nie istnieje póki co
nunny jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-25, 07:37   #915
agniecha_17
Zadomowienie

Cytat:
Asiog >> my podziekowania dla rodziców nie mieliśmy wogóle...
p.s ostatnio jak bylismy na weselu to dostali taki kosze w celofanie/ a w nich: winko, kawa, czekoladki, i jeszce jakieś inne rzeczy, nie pamietam dokładnie co
======
p. s
na poczcie zamiesciłam kilka zdjęć więc jak macie ochote zobaczyć co robiliśmy w sobote.... zapraszam
my mieliścmy białe wiklinowe kosze ze storczykami w środku moja mama uwielbia te kwiaty i ma sporą kolekcje a teraz ten kosz stoi w centralnym miejscu w salonie jesli chcesz jakies kwiaty to lepiej daj cos co bedzie w doniczce a nie że za pare dni kwiaty uschną

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-10-25, 08:38   #916
talkative2
Zakorzenienie

Asiulka - umiecie robić zdjęcia a to się rzadko zdarza Są rewelacyjne Ktoś ma dryg do pstykania

Małgoś - ja bym chciała mieć takie włosy bez czesania. U mnie po myciu jest jeden wielki kołtun, którego nie można rozczesać :/ Mimo, że ładuje odzywki zaraz po myciu za każdym razem...

My na podziękowaniach mieliśmy takie ozdobne pudła z Krakowskiego Kredensu z zawartością , która sami skomponowaliśmy Była nalewka na orzechu włoskim, zestaw słodyczy, zestaw miodów, kawa, herbata - wszystko z kredensu. Mnie z kolei nie podobają się takie rzeczy z grawerami Właśnie jakieś puchary, serducha itp najbardziej to chcielibyśmy rodziców wysłać na jakieś wakacje w ramach podziękowań, ale na takie prezenty nie było kasy, więc został taki upominek

---------- Dopisano o 09:38 ---------- Poprzedni post napisano o 09:31 ----------

Dziewczyny doradźcie coś z autem Na początku mieliśmy plan, żeby kupić jakieś takie auto do 10 tys. Niestety pieniądze z wesela już sie prawie rozeszły i teraz plan zmienił się na "auto do 5 tys". No i mamy taką propozycję, może nawet tańsza - Uno. Gracik , bo gracik, ale TŻ mówi, żebyśmy wzięli na rok takie a później wymienili na lepsze. Z tego względu, że obydwoje w ogóle nie mieliśmy styczności z samochodem (prawko zrobione chyba 3 lata temu i po tym żadnego jeżdżenia). Tak więc możemy je łatwo porysować, zamęczyć skrzynie biegów czy cuś.. No i TŻ twierdzi, żeby wziąć narazie jakiegoś gracika, pomęczyć go rok, odsprzedać (nawet za pół ceny, bo przy takich cenach nie będzie szkoda) i kupić lepsze. Zdania osób , których sie radzimy sa pół na pół, a sami sie na autach nie znamy i liczymy tylko na opinie. niektórzy mówią, że auta mieli i 15, 20 letnie i sie sprawowały a czasami te nowe też się zaraz psują i dodatkowo części i naprawa są duuużo droższe niż przy graciku. Inni z kolei (na czele z moimi rodzicami) uważają, że "jak my chcemy taką starą skorupą jeździć?!" No i teraz nie wiem sama czy dopłacić i kupić coś nawet kilka tys droższego, czy wziąć narazie coś starszego i taniego "na nauke" , no i dodatkowo mieć tańsze ubezpieczenie, które nas , jako młodych kierowców , bez historii posiadania 4 kółek i tak koszyuje dużo, bo przy 15 letnim rupieciu będzie to jakieś 800-900 zł :/

Stary 2012-10-25, 08:44   #917
nunny
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez talkative2 Pokaż wiadomość

Dziewczyny doradźcie coś z autem Na początku mieliśmy plan, żeby kupić jakieś takie auto do 10 tys. Niestety pieniądze z wesela już sie prawie rozeszły i teraz plan zmienił się na "auto do 5 tys". No i mamy taką propozycję, może nawet tańsza - Uno. Gracik , bo gracik, ale TŻ mówi, żebyśmy wzięli na rok takie a później wymienili na lepsze. Z tego względu, że obydwoje w ogóle nie mieliśmy styczności z samochodem (prawko zrobione chyba 3 lata temu i po tym żadnego jeżdżenia). Tak więc możemy je łatwo porysować, zamęczyć skrzynie biegów czy cuś.. No i TŻ twierdzi, żeby wziąć narazie jakiegoś gracika, pomęczyć go rok, odsprzedać (nawet za pół ceny, bo przy takich cenach nie będzie szkoda) i kupić lepsze. Zdania osób , których sie radzimy sa pół na pół, a sami sie na autach nie znamy i liczymy tylko na opinie. niektórzy mówią, że auta mieli i 15, 20 letnie i sie sprawowały a czasami te nowe też się zaraz psują i dodatkowo części i naprawa są duuużo droższe niż przy graciku. Inni z kolei (na czele z moimi rodzicami) uważają, że "jak my chcemy taką starą skorupą jeździć?!" No i teraz nie wiem sama czy dopłacić i kupić coś nawet kilka tys droższego, czy wziąć narazie coś starszego i taniego "na nauke" , no i dodatkowo mieć tańsze ubezpieczenie, które nas , jako młodych kierowców , bez historii posiadania 4 kółek i tak koszyuje dużo, bo przy 15 letnim rupieciu będzie to jakieś 800-900 zł :/
Ja kupiłam na początku sierpnia samochód bo potrzebowałam żeby dojeżdżać do pracy. Auto ma 17 lat, ale po ocenie mojego taty, brata i speca podobno wszystko w środku ok. Jeżdże sobie nim codziennie, nawet wpakowałam instalacje gazową bo robie ok 300 km. tygodniowo. I jestem zadowolona. Nie martwię się że porysuję czy coś. Ja też nie jeździłam 5 lat odkąd zrobiłam prawko, dlatego uważam że taka opcja jest lepsza. Tylko trzeba zabrać ze sobą kogoś kto się naprawdę na tym zna i będzie w stanie ocenić w jakim stanie jest samochód który chcecie kupić. Aaa ja zapłaciłam 3900.
Stary 2012-10-25, 08:47   #918
talkative2
Zakorzenienie

no właśnie mamy wujka mojego TŻ, który ma nam auto sprawdzić, a auto należy do znajomej mamy TŻ i wiemy, ze myślała o sprzedażny, a sama podobno władowała w samochód dużo więcej niż za niego zapłaciła, więc sporo rzeczy jest wymienionych. A ona sama twierdzi, że chętnie by sprzedała, bo ma drugie auto już od jakiegoś czasu. Właśnie wychodzimy z takiego założenia, jak Ty, nunny

Stary 2012-10-25, 09:14   #919
nunny
Wtajemniczenie

No to super okazja moim zdaniem! Kupujcie jak najszybciej bo nie ma nic gorszego niż docierać auto w zimie

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-10-25, 09:22   #920
Ifwka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez talkative2 Pokaż wiadomość

Ja pierwszy samochodzik miałam seicento, było 10 letnie ale przejechane miało 60 tyś i wyglądało jak nowe. Też wpakowałam gaz bo dużo jeżdżę i jakby nie to że nie miało klimy to jeździłabym nim do teraz Kupiłam za 6.5 tyś włożyłam gaz za 1000 i po roku jeżdżenia sprzedałam za 6 tyś. Dalej sprawuje się bez zarzutu.
Warto poszukać bo można trafić na prawdę na perełki za małe pieniądze.
19.02.2013 - Oliwka
Ifwka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-25, 09:29   #921
agniecha_17
Zadomowienie

Cytat:
Agniecha - opowiadaj jak było na wakacjach?? i wrzuć nam kilka zdjęć prosiiiimyyy (a tak na serio to ja najbardziej proszę jaka była pogoda, bo moja managerka kilka dni temu wróciła właśnie z Gran Canarii i mówiła że było dość pochmurnie, ale i tak opaliła się cudnie, normalnie brązowa jest.

ja też raczej jestem zwolenniczką podróżowania bez biura, ale oczywiście jak patrzyłam to np do niektórych krajów (w niektórym czasie) zupełnie się nie opłacało, dlatego my np do Tunezji pojechaliśmy z biurem i jakoś sama chyba bym nie chciała podróżować tam po kraju, ale kraje europejskie jak najbardziej... my mamy takie małe utrudnienie że idąc do sklepu tam nawet nie będę umiała przeczytać nazwy... jednak każdy powtarza, że w Tajlandii podróżuje się bardzo łatwo, chyba większość nazw jest dwujęzyczna (tak jak w Irlandii) więc może będę wiedziała gdzie wysiąść z pociągu a jak nie to skończę w Malezji hahahah

---------- Dopisano o 10:39 ---------- Poprzedni post napisano o 10:23 ----------

ja melduję się już zaszczepiona i gotowa do drogi
super było pogoda 28-30 stopni. Słoneczko tak koło 16-17 wychodziły chmurki ale było ładnie, ale to wiadomo zależy od regionu juz kilkanascie kilometrów dalej pogoda była nienajlepsza.
Ogólnie jesteśmy zadowoleni z wyjazdu, połowe wyjazdu spezilismy wylegujac sie na plazy lub przy basenach przy hotelu. A tak to jeździliśmy lokalnymi autobusami, powiem wam ze to była niezła frajda ci kierwocy jezdza jak szaleni po tych skalistych zboczach zakrety na tych skałach są takie że nic nie widac co po przeciwnej stronie ale im to nic nie przeszkadza nic nie zwalniaja. Płynelismy statkiem, bylismy w Peurto Rico tam jest taka piękna plaża gdzie piasek sprowadzany był z Karaibów, byliśmy w Palmitos Park - najabardziej podobał mi sie pokaz delfinów. Rewelacja, nie wiedziałam że to aż tak inteligentne zwierzątka
My mieszkaliśmy w Maspalomas mielismy blisko do plaży i promenady, 15 minut spacerkiem do wydm Maspalomas. Przeszliśmy je, spinaczka po piachu była męcząca ale frajda przy zbiegiwaniu. Woda w oceanie ciepła. Jdyny minus naszej wyprawy to powrót przez mgłę w Warszawie musielismy długo czekac na samolot, 7 godizn koczowania na lotnisku później 7 godzin lotu. Samolot miał lądować w Warszawie ale skończyło sie tylko na jednym podejsciu do lądowania i po krążyliśmy nad Wa-wą i wylądowaliśmy w Rzeszowie. Wszystko byłoby super tylko ze my do Wa-wy pojechalismy samochodem i musielismy autobusem wracac do Warszawy (6 godzin) a później wracaliśmy do domu samochodem. I tak wyjechaliśmy z hotelu w Gran Canari o 10.30 w niedziele a w domu byliśmy o 14.30 w poniedziałek:/

zdjęcia zamieszcze wieczorkiem na poczcie

---------- Dopisano o 10:26 ---------- Poprzedni post napisano o 10:24 ----------

Cytat:
Agniecha a co ty tak nic nie chcesz się podzielić jak było w podróży??
chciałam pokolei wszystkie strony przeczytac i dopiero doszłam do Twojego pytania o podróż

---------- Dopisano o 10:29 ---------- Poprzedni post napisano o 10:26 ----------

Cytat:
Napisane przez Alejka13 Pokaż wiadomość
my dzięki targom ślubnym wybraliśmy jubilera a tak to w niczym nam nie pomogły suknie miałam juz upatrzona, zadużo rzeczy miałam załatwionych...
Stary 2012-10-25, 10:20   #922
nunny
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Ifwka Pokaż wiadomość
Warto poszukać bo można trafić na prawdę na perełki za małe pieniądze.
Zgadzam sie

Dziewczyny jaki jubiler jest dobry w naszych okolicach? Ma któraś może obrączki z Łazura albo Góreckiego?
Stary 2012-10-25, 10:51   #923
agniecha_17
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez nunny Pokaż wiadomość
Zgadzam sie

Dziewczyny jaki jubiler jest dobry w naszych okolicach? Ma któraś może obrączki z Łazura albo Góreckiego?
my mamy obrączki od góreckiego jak narazie sobie chwalimy dostaliśmy rabat na targach ślubnych wiec poszlismy zobaczyc co maja w swojej ofercie. Zdziwiona byłam tym że mieli wszystkie rozmiary z kazdego rodzaju obrączek i prymierzyliśmy spodobały sie nam odrazu, kupiliśmy
Stary 2012-10-25, 11:48   #924
nunny
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez agniecha_17 Pokaż wiadomość
my mamy obrączki od góreckiego jak narazie sobie chwalimy dostaliśmy rabat na targach ślubnych wiec poszlismy zobaczyc co maja w swojej ofercie. Zdziwiona byłam tym że mieli wszystkie rozmiary z kazdego rodzaju obrączek i prymierzyliśmy spodobały sie nam odrazu, kupiliśmy
ooo to super! ja mam pierścionek on nich i właśnie dlatego sie zastanawiam. niestetyu mnie w miescie nie ma salonu wiec musze sie gdzies dalej wybrac. a duzy wybor w salonie? i jak z pozniejsza konserwacja?
Stary 2012-10-25, 12:07   #925
agniecha_17
Zadomowienie

jest gwaranacja ale na jak długo to nie pamietam, wiem ze jest bezpłatne czyszczenie obrączek
Stary 2012-10-25, 12:24   #926
talkative2
Zakorzenienie

Ja tylko piszę, bo siedzę jak na szpilkach Mój tata z wujkiem pojechali oglądać Punto rocznik 2002 za 6 tys okazyjna dosyć cena, samochód lepszy, a cena nie dużo przekracza nasz "górny próg" .. Oby tylko wszystko było z autkiem okey, to już dzisiaj za nie zapłacą Aaaaaa zaraz zemdleje! od 3 lat marze o samochodzie!

Stary 2012-10-25, 12:26   #927
bluesky89
Zakorzenienie

Talk, trzymam
Stary 2012-10-25, 12:28   #928
talkative2
Zakorzenienie

Dziękuje Kochana! znoszę już jajo ! Obym się nie rozczarowała!

Stary 2012-10-25, 12:37   #929
agniecha_17
Zadomowienie

talk trzymam kciuki to już nie długo bedziesz szaleć autkiem po Krakowie
Stary 2012-10-25, 12:50   #930
talkative2
Zakorzenienie

ej ludzie mnie szantażują emocjonalnie! Mamy już przygotowane rzeczy do wysyłki. Zbiór zamknięty, dane przekazane, czekam na kuriera, który ma odebrać i ktoś kupił bajkę i prosi o szybka wysyłkę, bo musi być bajka na jutro. Ja piszę, że bez szans, bo zbiór zamknięty, dane przekazane ble ble.. no to dostaje maila, żeby się postarać, bo dziecko będzie płakać cały weekend przeze mnie i takie tam... Szkoda mi dziecka i głupio mi sie robi, ale nie mam fizycznych możliwości tego zrobić. Chyba, że bym indywidualnie na Poczte popylały to wysłać. Ale takie rzeczy dzieją się cały czas , ile można? Wczoraj ktoś coś znowu kupił wieczorem i że ma być na piątek. Mój TŻ pisze "Super, ale wybrała Pani list ekonomiczny! Nie dojdzie w jeden dzień!". Babka, że dopłaci do priorytetu, ale żeby wysłać. Ja się sprężyłam, przygotowałam zanim wpłaciła, zaznaczyłam w systemie jako priorytet a Pani co? Jednak się rozmyśliła i jednak ekonomem chce. a Nam już i tak pobiorą opłatę jak za priorytet. Szlag mnie trafi./.. Nosz maskara

Asia - nooooooo

---------- Dopisano o 13:50 ---------- Poprzedni post napisano o 13:47 ----------

btw - przerażające jest to, że dzieci teraz nie potrafią nawet 2 dni na coś zaczekać, tylko muszą mieć "już , teraz". I rodzice im na wszystko pozwalają, łącznie z tym, żeby dzieci dyktowały im co i kiedy mają dostać a, rodzice musieli się o to wykłócić... Jakby to była kwestia jedzenia i przeżycia normalnie

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości