|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
planuję budżet weselny
Witam, planujemy właśnie budżet na ślub i wesele. Posiłkowałam się listami wydatków znalezionymi w necie. Mam na liście:
ceremonia ślubna -nauki przedślubne - czy za nie się płaci? ![]() -odpis chrztu i bierzmowania - czy nie wystarczy pokazać swój akt sakramentu? ![]() -zapowiedzi -ksiądz -organista -wystrój kościoła -USC stroje weselne -suknia -buty -welon -bielizna -garnitur -krawat /mucha -buty -koszula -obrączki -fryzura -makijaż -bukiet wesele -zaproszenia -dj /zespół -fotograf -sala (wynajem) -talerzyk -tory -ciasta -owoce -wódka -inny alkohol -tzw. korkowe -napoje -kierowcy -benzyna -noclegi ozdoby: -kwiaty -świeczki -wizytówki -etykiety nieplanowane wydatki ![]() :conf used:Czy coś byście dopisały do tej listy wydatków - nawet za kilkanaście zł?? ![]() :conf used:Jakie miałyście nieplanowane wydatki weselne?? Ile przeznaczyć na nie w budżecie? - wesele na ok. 50-60 osób.
|
|
|
|
|
#2 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: planuję budżet weselny
Zorientuj się w hotel/restauracji może coś takiego jak świeczniki ci odpadną z listy. Ja osobiście korzystałam z kalkulatora na stronie ślubowisko i sobie chwalę. Ja na nieplanowane przeznaczam ok 500zl, ale to zależy od miasta w jakim mieszkasz - różnica cen...
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
Dopisałabym:
1) Spinki do koszuli dla Młodego. 2) Poduszeczka/coś na obrączki. 3) Transport dla gości (musicie wynająć busa, samochód?) 4) Cos do okrycia dla Ciebie: sweterek/bolerko/szal 5) Kamerzystę, jeśli planujecie. Dla bezpieczeństwa na nieprzewidziane wydatki zaplanowałabym co najmniej 10% ogólnych kosztów wesela. Ale to ja
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
Za nauki zazwyczaj się płaci
Tak jak zostało wspomniane - dolicz sobie okrycie dla siebie, spinki do mankietów dla młodego. Coś na obrączki niekoniecznie - można po prostu dać je księdzu w zakrystii, on poda je na srebrnej tacy. Oprócz tego doliczyłabym koszt ewentualnych zabiegów upiększających przed ślubem (manicure i pedicure, solarium?, farbowanie włosów?, regulacja brwi, depilacja). Do tego próbna fryzura, próbny makijaż (chyba, że idziesz na żywioł). Buty na zmianę (ja planuję białe balerinki). Prezenty na podziękowania dla rodziców o ile takowe planujecie (choćby to miały być same bukiety). Edytowane przez Viollet87 Czas edycji: 2012-10-11 o 08:28 |
|
|
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
ceremonia ślubna
-nauki przedślubne - czasem się nie płaci, my płaciliśmy 120zł za parę, ale w tym były przekąski i obiad, bo mieliśmy weekendowo. -odpis chrztu i bierzmowania - czy nie wystarczy pokazać swój akt sakramentu? - niewystarczy płaci się co łaska, ja dostałam za uśmiech, TŻ dał chyba 20zł-zapowiedzi - co łaska, ja dałam 30zł, TŻ 20zł, ale wiem ludzie dają nawet 50zł w każdym kościele. -ksiądz - co łaska, my daliśmy 400zł, warto popytać rodzinę i znajomych ile w danym kościele zwykle ludzie dają, bo znam osoby, którym ksiądz zawołał 1500zł za ślub. -organista - u nas 100zł, był cennik -wystrój kościoła - u nas 100zł, był cennik (ja się pytam za co, skoro nawet ryżu nie posprzątał po poprzedniej parze :/) -USC - 84zł zawsze - taca - w niektórych parafiach zwłaszcza na Śląsku, młodzi obchodzą ołtarz i tam wrzucają pieniądż na tace, no i raczej nie 5zł... stroje weselne -suknia - heh, tu jest pole do popisu ![]() -buty - warto mieć dwie pary, można kupić i za 50zł, ale można się zakochać w takich za 350zł za wydałam sporo, ale kupiłam kolorowe, więc nie poleciały po ślubie do kosza ![]() -welon - na all chyba najtaniej, ceny w salonach są straszne... moj kosztował 30zł ![]() -bielizna - do tego pończochy (2 pary) -garnitur - kupiliśmy za 1000zł z firmy Bytom, bardzo dobrej jakości. Warto się przebiec po wyprzedażach i outletach -krawat /mucha - ok. 100zł krawat lepszej jakości, mucha nie wiem... -buty - 200-300zł -koszula - warto mieć dwie, ok. 100-130zł sztuka, druga zapasowa np. za 60zł. -obrączki - tu też duże różnice, my oddaliśmy złoto do przerobienia i zarobiliśmy 450zł a tak normalnie u lokalnego jubilera ok 1000zł chyba... sieciowki 2x tyle...-fryzura - dolicz też próby, czasem jedna nie wystarcza :/, podzwoń po salonach jakie mają ceny. -makijaż - jak wyżej, próba jest konieczna. -bukiet - zalezy od kwiatow, srednio 150-180zł, do tego dolicz kwiaty dla świadkowej jeśli planujesz, butonierka jest zwykle w cenie bukietu Tak się rozpisałam i dopiero teraz załapałam, że nie pytałaś ile co kosztuje ![]() wesele -zaproszenia -dj /zespół -fotograf -sala (wynajem) - wynajem teraz najczęściej zawiera się w cenie talrzyka ![]() -talerzyk -tory -ciasta -owoce -wódka -inny alkohol -tzw. korkowe -napoje -kierowcy -benzyna -noclegi (śniadanie rano?) - dolicz koszt talerzyka dla obsługi (foto, zespół) - kamerman jeśli planujesz ozdoby: -kwiaty -świeczki -wizytówki -etykiety lub koszt dekoratorki, czasem na sali już dekorują w cenie, czasem mają swoją panią za "ileś" - dekoracja samochodu - dekoracja kościoła - czasem trzeba zapłacić w kościele za kwiaty, czasem wynająć samemu - spinki do mankietów - ozdoba do włosów jeśli planujesz - biżuteria - czasem jakieś wkładki silikonowe do butów - perfumy na specjalną okazję ![]() - czasem jakieś kosmetyki specjalne - kosmetyczka przed ślubem, lub jakiś zabieg upiększający - manicure i pedicure nieplanowane wydatki - wynikają najczęściej z tego, że nie możemy znaleźć tego co nam się podoba za cenę, którą chcemy zapłacić. Zastanów się czego potrzebujesz mieć "na zapas", dolicz koniecznie zapas kasy na próbne fryzury i makijaże. Ja uwzględniałam też kasę wydaną na panieński, organizowały koleżanki, ale wiedziałam, że postawię jakiś alkohol w klubie itp. Do tego strój na panieński, strój na śniadanie po weselu, strój na przygotowania rano (były robione zdjęcia).
|
|
|
#6 |
|
Raczkowanie
|
Łał, wielkie dzięki za odpowiedź. Nie pytałam o ceny, ale wszelkie uwagi odnośnie kosztów mile widziane
w końcu to moje pierwsze wesele. Przeczytałam cały wątek Jak obniżyć koszty wesela?? https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=144146 Dziewczyny piszą, że nie opłaca się wynajmować sali z kucharką na małe wesele. Co myślicie My planujemy wesele 1 dniowe na około 50-60 osób. W mojej okolicy za talerzyk w restauracji płaci się w przedziale 190 - 250. Koszta można ciąć (jak w wątku), ale na jedzeniu nie warto. Czy dla tak małego wesele opłaci się przyjęcie sala+kucharka
|
|
|
|
|
#7 |
|
Zakorzenienie
|
ja do listy dorzucilabym bizuteria - to wlasciwie jedynie pamiatka po slubie, ktora zostaje ze stroju panny mlodej i ktora mozna nosic latami
![]() Jesli planujesz poprawiny - to rowniez sukienka
2004 - Boisz się, że ludzie z internetu odnajdą cię w prawdziwym życiu. 2014 - Boisz się, że ludzie z prawdziwego życia odnajdą cię w internecie. Edytowane przez dezire Czas edycji: 2012-10-12 o 20:29 |
|
|
|
|
#8 |
|
Zakorzenienie
|
Możesz się też zorientować, czy jakaś para nie ma w tym samym dniu ślubu i np. jakoś się dogadać odnośnie dekoracji kościoła, zapłacić po połowie, coś w tym stylu
![]() Zapomniałaś o podwiązce
Edytowane przez Flower23 Czas edycji: 2012-10-12 o 18:15 |
|
|
|
|
#9 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
#10 | |||
|
zielony stworek
|
Cytat:
A u mnie wynajem sali to "tylko" ok 2 tys zł, dekoratorka to kilka lat temu już brała ok 1000zł, kucharka za robotę+ kelnerki ok 25zł za osobę. Pozostałe koszty typu muzyka, foto itp to są raczej stałe i niezależne od ilości gości. Pomyślcie też czy macie czas i ochotę użerać się i bawić w te przygotowania, bo przy kucharkach i wynajętej sali trzeba samemu jeździć, szukać i kupować produkty. Ale takie imprezy mają swój urok- zwolennicy twierdzą, że jedzenia jest wtedy dużo i smaczne,a w salach weselnych to różnie bywa (mogą przecież zmienić kucharzy w międzyczasie). Cytat:
No w Łodzi też się zdarzają sale za 140zł za talerzyk,ale co jest w tej cenie-mało co- bez ciast, napoi i tortu. U nas za 190zł mam to wszystko w cenie. Cytat:
Do listy dopisuję księgę gości- fajna pamiątka jak każdy coś od siebie napisze ![]() Biżuterii specjalnej nie kupuję- jeśli masz już coś ładnego można wykorzystać. Spinki dla młodego u nas zbędne (S. tego nie chce) i poduszki na obrączki też. Suknię można wypożyczyć (czasem uszyją dla Ciebie nową do wypożyczenia) lub kupić używaną i tak nie do wykorzystania po raz kolejny-dla mnie szkoda kasy na nową. |
|||
|
|
|
|
#11 |
|
Raczkowanie
|
Nasza sala mieści z 220 osób i jest udekorowana all time + remont rok temu...
140, ale ciasta swoje, kuchnia to nie cukiernia żeby 10 ciast robić, już nie powiem o torcie, a napoje od nas. Właśnie jeśli bierzecie ciasta z kuchni to tego nie róbcie, w cukierni i tak będzie lepiej i tak, bo to tak samo jakbyście chciały karkówkę w cukierni - zrobią, ale jak wyjdzie to zagadka... Co do kelnerów 1 na 25 osób, więcej bez potrzeby, a mniej to może być kiepsko
|
|
|
#12 |
|
Raczkowanie
|
Wielkie dzięki za wszystkie uwagi, chciałam jak najwięcej wpisać na listę, aby później nic nas nie zaskoczyło. W najbliższym czasie pojeździmy po salach i coś zadecydujemy. Chyba macie racje, że na tak małą ilość osób nie opłaca się bawić w wynajem sali i kucharki itp. Pisałam sobie przy każdej pozycji w budżecie koszta - suma - o zgrozo
|
|
|
|
|
#13 |
|
Zakorzenienie
|
kwiaty możesz kupić na giełdzie, wizytówki i zaproszenia np. all lub winietki sama zrobić
|
|
#14 |
|
Przyczajenie
|
Mam kolegę, który pracuje w restauracji w Warszawie i mówi, że zrobienie cateringu takiego z lepszych dań to koszt ok 130 zł/os więc może jak znajdziesz jakąś tanią salę to taka opcja z cateringiem może się bardziej opłacać, zwłaszcza, że różnica jest spora (w samej Warszawie to ok. 70-90 zł) a o kupno jedzenia i innych takich nie musisz się zbytnio martwić, bo oni sami robią listę zakupów i mówią ile czego musisz kupić, więc to też nie jest takim problemem
|
|
|
|
|
#15 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Po przeanalizowaniu wątku Jak obniżyć koszty wesela?? https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=144146 lista wydatków bardzo się zmniejszyła (uf) ale dla komfortu psychicznego dopisałam 3 tys. na nieplanowane wydatki
|
|
|
|
|
|
#16 |
|
Przyczajenie
|
Dzień dobry,
Nauki przedślubne są z reguły w kościele za darmo (diecezja gliwicka i katowicka). Odpis chrztu i bierzmowania - co łaska [przeważnie wystarczy 10zł]. Zapowiedzi - za darmo. Ksiądz, organista - zależnie od parafii, przeważnie co łaska (o określonej wysokości, czasem organista i kościelny jest w cenie). Co do jedzenia to dobrze jest dowiedzieć się, jak w danym lokalu wygląda obfitość talerza, na naszym weselu zrezygnowaliśmy z jednego posiłku... a i tak zostały kilogramy jedzenia. Jeszcze chyba pojazd, którym pojedziecie do kościoła/na wesele, i ew. jego wystrojenie. Bukiet dla świadkowej. Kwiatek do butonierki pana młodego i świadka.
|
|
#17 |
|
Rozeznanie
|
Moim zdaniem planowanie takiego budżet nie jest do końca dobre - po drodze jeszcze wpada masę wydatków, o których nawet nie pomyślelibyśmy.
---------- Dopisano o 13:40 ---------- Poprzedni post napisano o 13:37 ---------- U nas to koszt 220 zł - obiad, deser, kawa i ciasto , zimna płyta, oraz 3 ciepłe kolacje ( w tym płonący świniak). W cenie mamy ciasto, kawe i herbate bez ograniczeń, słodycze, owoce, 1.5 napoju na osobe - za takie menu to i tak niewiele moi zdaniem. |
|
|
|
|
#18 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
loneliness18 - może dopiszesz do listy, takie nieoczekiwane wydatki? jestem ich bardzo ciekawa
|
|
|
|
|
|
#19 |
|
Rozeznanie
|
np spalone paliwo ( od momentu planowania wesela)
czy ktoś jest w stanie obliczyć ile wydamy na to pieniędzy? MOja koleżanka na samo paliwo wydała kilka tysięcy złotych a niestety nie każdy pamięta choćby o tak "drobnych" wydatkach![]() ---------- Dopisano o 17:28 ---------- Poprzedni post napisano o 17:27 ---------- Nie ukrywam, że też szacujemy ile może nas kosztować wesele, ale nei trzymamy się tego kurczowo bo tak jak juz pisałam - pod drodze wypadnie masę innych wydatków więc zawsze warto mieć tę rezerwe. |
|
|
|
|
#20 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Mam nadzieję, że nam się uda trzymać budżetu, bo na ślub i wesele mamy określoną liczbę pieniędzy, więc jeśli chcielibyśmy coś extra (droższe lub ponad budżet) to albo z puli na nieplanowane wydatki, albo kosztem innej pozycji z wydatków, bo najzwyczajniej w świecie nie będziemy meli skąd wziąć. I co to jest, ta cała masa innych wydatków? Bardzo jestem ich ciekawa. ![]() |
||
|
|
|
|
#21 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a na przykład 2-3 pary pończoch niby nic a jednak kilka złotych kosztują no i dyszka do dyszki i stówka się uzbiera, stówka do stówki i... ![]() Wiadomo, że o takich rzeczach się nie myśli i nie wpisuje się ich na listę ale jednak kupić trzeba tak samo jak np plastry żelowe na obtarcia (tak na marginesie polecam) albo skarpetki dla młodego. Jeśli planujesz to podziękowania dla gości lub/i świadków, pudełko na koperty (o ile chcesz). Nie wiem czy już było ale napiszę: butonierka dla młodego i świadka, kwiaty/stroik dla świadkowej, koszula dla TŻ-ta na zmianę (jakby się upaprał rosołem )
Edytowane przez magnusia Czas edycji: 2012-10-27 o 23:46 |
|
|
|
|
|
#22 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#23 |
|
Zakorzenienie
|
myślę, że nie upaprasz
ale Twoja świadkowa powinna być przygotwana na takie rzeczy - miec przy sobie puder, chusteczki, lusterko, coś na ból glowy itd. i czuwać Tobie myślę, że wystarczą zapasowe pończochy jakby sie podarły, ewentualnie jeśli planujesz się przebierać w drugą sukienką, to nie będzie takiego problemu, jakbyś się poplamiła
|
|
#24 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja miałam w hotelu sukienkę, którą miałam na sobie na przygotowaniach i była jako awaryjna w razie wielkiej plamy
|
|
|
|
#25 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i jeszcze na wszeli wypadek agrafki i igłę z nitką- nigdy nie wiadomo czy się nie przyyda, u mnie się przydało bo mi troki od trenu się urwały
|
|
|
|
#26 |
|
Zakorzenienie
|
magnusia, dzięki za radę
|
|
#27 |
|
Konto usunięte
|
Bardzo ciekawy wątek, będę tu częściej zaglądać.
Na kilka rzeczy dodatkowych- a'la koszula dla młodego bym nie wpadła )
|
|
|
|
|
#28 |
|
Zakorzenienie
|
jest jeszcze taki wątek: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=454555
tam też kilka ciekawych rad można znaleźć
|
|
|
#29 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
można wymieniać i wymieniać - paliwo, prezenty dla rodziców, zabraknie wódki i znow trzeba wydać pieniądze dodatkowe butelki, jeśli zdecydujesz się na kwiat we włosach to musisz pamiętac o zapasowym, buty na zmiane wymieniać dalej? Pewnie i perfum droższy się przyda w dniu ślubu
|
|
|
|
|
|
#30 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Znowu kwestia umowy. Dekoracja z samych wstążeczek nie kosztuje tyle samo co z samych storczyków. To tylko przykład. Najlepiej nie szukać konkretnych firm dekoratorskich bo ceny faktycznie są powalające a zapytać księdza z parafii gdzie ma sie odbyć ślub albo kościelnego jak jest zazwyczaj z dekoracją. Może być robiona odgórnie przez wyznaczone osoby z kościoła i wtedy można/trzeba się dorzucić. A może być wskazana zwykła kwiaciarnia gdzie się idzie i omawia różne warianty. Warto brać wtedy pod uwagę kwiaty sezonowe które są dużo tańsze niż inne sprowadzane a dekoracja nadal jest imponująca. Ewentualnie powiedzieć w kwiaciarni jaką kwotą się dysponuje/chce się przeznaczyć na dekoracje i wtedy coś zostanie doradzone. I można się dogadać z inną parą albo parami i wtedy koszty ciętę na wszystkich. I tak samo z dekoracją samochodu czy sali. Nie trzeba mieć dekoratora, może to zrobić osoba z kwiaciarni. Dlatego warto podejść i popytać. Nie jest to regułą. Mam wynajętą salę (sala w OSP), mam wynajętego kucharza i z mojej strony tylko alkohol musiałam załatwiać. Kucharz sam kupuje wszystkie produkty. Od sałatek poprzez dania ciepłe do ciast, owoców i nawet tortu. I wcale nie wychodzi mi drożej niż miałabym zamawiać catering. |
||
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ceremonia i tradycja ślubna, weselna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:38.

klik!
płaci się co łaska, ja dostałam za uśmiech, TŻ dał chyba 20zł
za wydałam sporo, ale kupiłam kolorowe, więc nie poleciały po ślubie do kosza 

11.10.2014

(uf) ale dla komfortu psychicznego dopisałam 3 tys. na nieplanowane wydatki
16.06.2012